Martinezio 06.11.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Daro66: poszukaj kontaktu z Zawijanem - ecoal to jego dzieło. Zajrzyj na stronę http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/ecoal-pl-idea-sterownika/ Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Zamiast na sterownik popatrz na przesłonę wentylatora czy aby nie masz jej całkowicie otwartej i nie wysyłasz ciepła w komin. Ustaw jej otwarcie na około 2 cm i daj znać co się dzieje. Witam SUSPENSER. Z tego co się zorientowałem, w miom kotle nie ma przesłony na wetylatorze. Nie mogę również zmienić żadnych ustawień oprócz zadanej temp wody CO i CWU. Myślę że coś jest noie tak w ustawieniach serwisowych, do których nie mam dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Daro66: poszukaj kontaktu z Zawijanem - ecoal to jego dzieło. Zajrzyj na stronę http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/ecoal-pl-idea-sterownika/ Pozdro! Pisałem do Zawijana na PW. Niestety nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 abak z tego co pamiętam Ty też masz Ekocentr...zastanawia mnie dlaczego kupiłeś 25,to chyba trochę za dużo jak na taki metraż,może dlatego w porównaniu z innymi użytkownikami ogrzewającymi taki metraż ale jednak mającymi mniejsze kotły u Ciebie wychodzi taka duża ilość spalania.Popatrz masz taki sam piec jak ja ,która ogrzewam ponad 200 m kw./też mieszkam "w szczerym polu" / Wentylator nie ma regulatora siły nadmuchu tylko przesłonę,natomiast moc nadmuchu regulujesz przecież innym parametrem..chyba jest to F5 i tutaj jeślłi dasz za dużo to węgiel owszem spali się idealnie,ale ciepło wywieje w komin w trakcie pracy wentylatora A dodam jeszcze ,że piec i kanały zatykają się sadzą,czyli w skutek złego spalania..trzeba czyścić regularnie,stosować Sadpal i po sprawie.Ja właśnie zaglądnęłam po miesiącu i doszłam do wniosku ,że raz na dwa miechy czyszczenie styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 UWAGA, UWAGA !!! Oznajmiam wszystkim co następuje: Pan z serwisu OGNIWO kazał mi ustawić kocioł na 45st C !!! I się nie przejmować !!! I co Wy na to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 moze i ja cos napisze. wiec tak: po 5 latach eksploatacji pieca 25 kV Eko centr rdza go zeżarła. ekspertyza: gdy wymienilem sterownik ktory padl po 3 latach nie zmienilem parametru temp kotla ktoa byla nastawiona bodajze na 45 stopni. Daro tu masz odpowiedź :lol:A swoja drogą dlaczego kazał Ci tak ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abak 06.11.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 abak z tego co pamiętam Ty też masz Ekocentr...zastanawia mnie dlaczego kupiłeś 25,to chyba trochę za dużo jak na taki metraż,może dlatego w porównaniu z innymi użytkownikami ogrzewającymi taki metraż ale jednak mającymi mniejsze kotły u Ciebie wychodzi taka duża ilość spalania.Popatrz masz taki sam piec jak ja ,która ogrzewam ponad 200 m kw./też mieszkam "w szczerym polu" / Wentylator nie ma regulatora siły nadmuchu tylko przesłonę,natomiast moc nadmuchu regulujesz przecież innym parametrem..chyba jest to F5 i tutaj jeślłi dasz za dużo to węgiel owszem spali się idealnie,ale ciepło wywieje w komin w trakcie pracy wentylatora A dodam jeszcze ,że piec i kanały zatykają się sadzą,czyli w skutek złego spalania..trzeba czyścić regularnie,stosować Sadpal i po sprawie.Ja właśnie zaglądnęłam po miesiącu i doszłam do wniosku ,że raz na dwa miechy czyszczenie styknie kupiłem 25 kw bo 15 kw za mały (podobno) a 20 ekocentr nie robi (olejaka mam 20 kw ) ten który mam zgodnie ze specyfikacją grzeje od 100 do 200 mkw powierzchni, na dodatek ogrzewam nim budynek gospodarczy o pow. 70 mkw (oczywiście że nie na plus 20 ale te +8 mam) budynek gosp 40 letni z pustaka i nieocieplony, oddalony od domu ok 15m (tam mam zresztą piec) Danutka66 nie wiem jaki masz sterownik, ale w moim nie ma funkcji F5 ani innej F jedyne to zaczynające się od U, C I D i żadna nie daje możliwości regulacji siły nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 abak a jaki masz sterownik? Fakt oni robią tylko 15 i 25,jak dla mnie zbyt duży przeskok,na Twoim miejscu szukałabym innego producenta,no ale teraz po ptokach Trzeba z tym coś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 moze i ja cos napisze. wiec tak: po 5 latach eksploatacji pieca 25 kV Eko centr rdza go zeżarła. ekspertyza: gdy wymienilem sterownik ktory padl po 3 latach nie zmienilem parametru temp kotla ktoa byla nastawiona bodajze na 45 stopni. Daro tu masz odpowiedź :lol:A swoja drogą dlaczego kazał Ci tak ustawić? Danutka, czytałem ten post już wcześniej i wiem o co chodzi. Kazał tak ustawić bo: 1. W domu gorąco jak ch.... 2. 3/4 grzejików już zakręconych, a dzisiaj musiałem zakręcić grzejnik w łazience, bo rano miałem tam 29st C. 3. Pomimo że grzeje tylko 1/4 grzejników w domu, kocioł zżera ponad 62 kg groszku na dobę !!! Jak tak dalej pójdzie zostanę bankrutem Wychodzi na to, że mój stary kocioł zasypowy z lat 80-tych był ekonomiczniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abak 06.11.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 abak a jaki masz sterownik? Fakt oni robią tylko 15 i 25,jak dla mnie zbyt duży przeskok,na Twoim miejscu szukałabym innego producenta,no ale teraz po ptokach Trzeba z tym coś zrobić. sterownik GECO 403 P02 ale model 2007, zabawne jest z tym sterownikiem to, że by mieć tylko ciepłą wodę (funkcja lato) to albo muszę na kablu m-dzy pompą c.o. a piecem wstawić włącznik albo w ustawieniach serwisowych "podbić" temp. załączania pompy c.o. do 80 stopni (wtedy latem nie włącza się bo temp. wody ustawiona jest na 58-60). Natomiast przyznaję, że latem sprawuje się na tych ustawieniach 26/27 podawanie 33/34 przerwa, czas podtrzymania 90 min. wyśmienicie (raz mi wygasł ale... zapomniałem o czyszczeniu), latem zużyłem około 500 kg. łącznie. Wybór nie do końca był mój zdałem się na fachmana po drugie ten piecyk kupiłem na krechę z WFOŚ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka, czytałem ten post już wcześniej i wiem o co chodzi. Kazał tak ustawić bo: 1. W domu gorąco jak ch.... 2. 3/4 grzejików już zakręconych, a dzisiaj musiałem zakręcić grzejnik w łazience, bo rano miałem tam 29st C. 3. Pomimo że grzeje tylko 1/4 grzejników w domu, kocioł zżera ponad 62 kg groszku na dobę !!! Jak tak dalej pójdzie zostanę bankrutem Wychodzi na to, że mój stary kocioł zasypowy z lat 80-tych był ekonomiczniejszy No więc kiepski to doradca,od regulowania temperatury jest zawór 3 lub 4 D.Ja w zasadzie wogóle nie kręcę zaworami przy grzejniku,zmieniam tylko ustawienie tego zaworu,i jeśłi chcę mieć chłodniej to na piecu nadal mam 60 stopni a na grzejniki idzie np. 35,tym sposobem piec pracuje w podtrzymaniu bo nie potrzebuje grzać dużo wody,a na grzejnikach ustawiam tylko stopień w zależności czy to salon czy...sypialnia.Jak chcę podnieść temperaturę to automatycznie podnosi się ona o tyle samo stopni na wszystkie grzejniki ale jednak zróżnicowanie bo pokrętła różnie są ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 sterownik GECO 403 P02 ale model 2007, zabawne jest z tym sterownikiem to, że by mieć tylko ciepłą wodę (funkcja lato) to albo muszę na kablu m-dzy pompą c.o. a piecem wstawić włącznik albo w ustawieniach serwisowych "podbić" temp. załączania pompy c.o. do 80 stopni (wtedy latem nie włącza się bo temp. wody ustawiona jest na 58-60). . No faktycznie zerknęłam w instrukcję i nie ma tam nic takiego,pozostaje Ci więc regulacja przesłoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No więc kiepski to doradca,od regulowania temperatury jest zawór 3 lub 4 D.Ja w zasadzie wogóle nie kręcę zaworami przy grzejniku,zmieniam tylko ustawienie tego zaworu,i jeśłi chcę mieć chłodniej to na piecu nadal mam 60 stopni a na grzejniki idzie np. 35,tym sposobem piec pracuje w podtrzymaniu bo nie potrzebuje grzać dużo wody,a na grzejnikach ustawiam tylko stopień w zależności czy to salon czy...sypialnia.Jak chcę podnieść temperaturę to automatycznie podnosi się ona o tyle samo stopni na wszystkie grzejniki ale jednak zróżnicowanie bo pokrętła różnie są ustawione. Danutka, wiem o co Ci chodzi, ale u mnie pomimo zamknięcia 3/4 instalacji (więc braku odbioru ciepła) kocioł nadal spala koszmarne ilości paliwa. W tej chwili ogrzewa sam siebie i 4 grzejniki. na razie walczę z serwisem producenta kotła i sterownika. Mają mi zmienic parametry w sterowniku. Zobaczymy co z tego wyniknie. Nie wykluczam też błędu hydraulika, który poraz pierwszy instalował kocioł z takim sterownikiem. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abak 06.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka66, a Ty jaki masz sterownik? może wymienić sterownik na lepszy o większych możliwościach kontroli różnych parametrów i wtedy się bawić z ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka, wiem o co Ci chodzi, ale u mnie pomimo zamknięcia 3/4 instalacji (więc braku odbioru ciepła) kocioł nadal spala koszmarne ilości paliwa. W tej chwili ogrzewa sam siebie i 4 grzejniki. na razie walczę z serwisem producenta kotła i sterownika. Mają mi zmienic parametry w sterowniku. Zobaczymy co z tego wyniknie. Nie wykluczam też błędu hydraulika, który poraz pierwszy instalował kocioł z takim sterownikiem. Zobaczymy Daro ale to nie wina sterownika,skoro nie ma odbioru ciepła/ znacznie zakręcone grzejniki/to przyczyna musi leżeć jednak gdzie indziej..może właśnie w ustawieniach czasów i przesłony.Czy sprawdzałeś jak często piec wchodzi u ciebie w tryb pracy i ile czasu pracuje,jaką ma potem przerwę?Po czym możesz zrobić mały eksperyment...pozamykać wszystkie źródła odbioru ciepła i porównać obserwacje z wcześniejszymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka66, a Ty jaki masz sterownik? może wymienić sterownik na lepszy o większych możliwościach kontroli różnych parametrów i wtedy się bawić z ustawieniami Ja mam Compit ,daję Ci linka http://www.compit.pl/katalog/11-regulatory-kotlow-na-paliwa-stale/produkty/regulator-kotla-z-podajnikiem-z-funkcja-cwu/r510_19.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka: poczytaj sobie o sterowniku eCoal, to będziesz wiedzieć, że user w tym sterowniku ma g...no do gadania - ustawiać może tylko temperatury zadane i wsio. Sterownik eCoal to taka zmodyfikowana i unowocześniona wersja sterownika PID-II, przy czym nie kontroluje temperatury spalin, ale dynamikę zmian tej temperatury (nie wiem, czy nie lepsze było by zaprzęgnięcie do tego sondy lambda, jak to jest u Kostrzewy w kotłach pellet fuzzy logic, ale to inna śpiewka) i na podstawie sobie znanych reguł sam dobiera parametry podawania, nadmuchu i przerwy. W założeniu ma zoptymalizować proces spalania tak, aby zminimalizować ilość przestojów, czyli ten sterownik teoretycznie nie powinien w ogóle wchodzić w tryb podtrzymania! Idea jest słuszna, bo kocioł pracuje równo, a nie gaz-hamulec-gaz-hamulec-itd Jednak w praktyce różnie to bywa - wszystko zależy od serwisanta, który jako jedyny ma dostęp do innych parametrów. DARO66: a powiedz no, misiu kolorowy, masz ty w swojej instalacji ustrojstwa typu zawór 4D lub chociaż 3D? Jak nie, to za jaja instalatora, bo ten sterownik powinien mieć dane także z czujników na mieszaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No i dlatego Martinezo ja mam gdzieś takie ustrojstwa,wolę sama sobie ustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Danutka: też nie lubię, jak mnie ktoś kontroluje Mam Compit R550 (pogodynka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Tak mi się przypomniał mój stary "maluch"...wszystko można było samemu w nim naprawić,potem powymyślali komputery pokładowa,diodka się zapali i kicha..nie pojedziesz a i dziunio po sąsiedzku nic nie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts