DARO66 06.11.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Daro ale to nie wina sterownika,skoro nie ma odbioru ciepła/ znacznie zakręcone grzejniki/to przyczyna musi leżeć jednak gdzie indziej..może właśnie w ustawieniach czasów i przesłony.Czy sprawdzałeś jak często piec wchodzi u ciebie w tryb pracy i ile czasu pracuje,jaką ma potem przerwę?Po czym możesz zrobić mały eksperyment...pozamykać wszystkie źródła odbioru ciepła i porównać obserwacje z wcześniejszymi Danutka, do ustawień czasów nie mam dostępu, a przesłony na wentylatorze nie mam w ogóle. Kocioł ma zadaną temp 60st, przy 62 się wyłącza, odpoczywa ale tylko przez chwilę ( nie miałem czasu dokładnie zmierzyć). Przy 60 st załącza się znowu i bardzo dłuuuuuuugo dochodzi do 62st. Zrobię tak jak radzisz. Zamknę odbiór ciepła i sprawdzę wtedy jak się zachowuje. Coraz bardziej jednak nabieram przekonania, że to hydraulik coś sknocił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 DARO66: a powiedz no, misiu kolorowy, masz ty w swojej instalacji ustrojstwa typu zawór 4D lub chociaż 3D? Jak nie, to za jaja instalatora, bo ten sterownik powinien mieć dane także z czujników na mieszaczach. Mam zawór 3D, ale jakiś dziwny. Hydraulik twierdził, że to zawór z termostatem, który nie dopuszcza do kotła wody z powrotu poniżej 50st C (bezobsługowy). Podłączone są do niego powroty z CO i CWU. Coś mi się wydaje, że to nie jest dobre rozwiązanie do tego sterownika i nabieram przekonania że problem leży po stronie hydraulicznej. Bo sterownik zbiera tylko dane o temp CO i CWU, temp powrotu CO i temp spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Daro hmm myślę ,że jednak coś jest nie tak...u mnie piec włącza się jak tempa spada na 57/przy zadanej 60/i wyłącza się na 61,dochodzi przez jakieś hmm średnio 8 -10 minut.Włącza się w zależności od temperatury na zewnątrz,teraz mam podtrzymanie co 30 minut i tak się włącza na minutę..przeważnie włącza się dwa razy w podtrzymaniu a co trzeci wchodzi w normalny cykl czyli owe 8 minut.Więc Daro może zaproś tego fachowca i wyłuszcz mu sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 06.11.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Więc Daro może zaproś tego fachowca i wyłuszcz mu sprawę Fachowiec już został zaproszony, ale strasznie zarobiony jest... Powiedział że sam skontaktuje się z firmą OGNIWO (producent kotła) i dowie się jak oni widzą podłączenie instalacji. Ja i tak wypróbuje to co doradziłaś, ale późnym wieczorem lub jutro rano bo dzisiaj niestety praca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Zamiast na sterownik popatrz na przesłonę wentylatora czy aby nie masz jej całkowicie otwartej i nie wysyłasz ciepła w komin. Ustaw jej otwarcie na około 2 cm i daj znać co się dzieje. Witam SUSPENSER. Z tego co się zorientowałem, w miom kotle nie ma przesłony na wetylatorze. Nie mogę również zmienić żadnych ustawień oprócz zadanej temp wody CO i CWU. Myślę że coś jest noie tak w ustawieniach serwisowych, do których nie mam dostępu. Qrcze może przesłoń dziada (wentylator) jakąś szmatą, żeby mniej dmuchał i zobacz co się będzie działo - tylko zrób to tak, żeby ci jej nie wciągnęło. Ja mam przesłonięty grubą (24 mm) matą filtracyjną i 10 cm wełną mineralną w celu wyciszenia (przy okazji trochę tłumi przepływ powietrza) i jest ok - pracuje cichutko (wcześniej szumiał jak diabli) Zawór 3D powinieneś mieć na wyjściu z pieca, żeby część wody na grzejniki trafiała z powrotu, a z tego co piszesz masz go na powrocie (wejściu do pieca). Czy masz termostaty na grzejnikach, czy zwykłe zawory z kryzami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 07.11.2009 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Qrcze może przesłoń dziada (wentylator) jakąś szmatą, żeby mniej dmuchał i zobacz co się będzie działo - tylko zrób to tak, żeby ci jej nie wciągnęło. Ja mam przesłonięty grubą (24 mm) matą filtracyjną i 10 cm wełną mineralną w celu wyciszenia (przy okazji trochę tłumi przepływ powietrza) i jest ok - pracuje cichutko (wcześniej szumiał jak diabli) Zawór 3D powinieneś mieć na wyjściu z pieca, żeby część wody na grzejniki trafiała z powrotu, a z tego co piszesz masz go na powrocie (wejściu do pieca). Czy masz termostaty na grzejnikach, czy zwykłe zawory z kryzami ? Witam SUSPENSER. Na grzejnikach mam zwykłe zawory z kryzami. Ale sytuacja już sie częściowo wyjaśniła. Fachowiec z serwisu OGNIWA wypytał mnie telefonicznie dokładnie o wszystko i stwierdził: 1. Czujnik temp powrotu CO jest w złym miejscu. 2. Ten sam czujnik jest niezaizolowany, a musi być. 3. Ten zawór 3D, który mam zamontowany na powrocie prawdopodobnie nie zda egzaminu przy tym sterowniku. 4. Skopiować parametry ze sterownika na kompa i przesłać do nich plik mailem, to sprawdzą czy są właściwe(nawet opisał jak to zrobć). Przeniosłem czujnik we właściwe miejsce, zaizolowałem i faktycznie kocioł się znacznie uspokoił. Dmuchawa zwolniła do minimalnych obrotów i tak sobie chodzi jakby w podtrzymaniu juz ładnych kilka godzin . Jednak musiałem obniżyć temp CO na kotle do 52st C i mam pozamykane jakieś 3/4 instalacji w domu (na parterze mam otwarty 1 grzejnik, a na piętrze 3(piętro powierzchniowo większe od parteru)) a w domu ciepło. I tu właśnie chodzi o zawór 3D lub 4D. Nie będę wchodził w szczegóły co mi tam tłumaczył bo zjęłoby to strasznie dużo czasu i miejsca, ale stwierdził tak: Mój hydraulik ma się z nimi skontaktować , to mu wyrysują co i jak ma być podłączone. Powiem Ci, że jestem pod wrażeniem fachowości ludzi z OGNIWA. 10-cio minutowa rozmowa telefoniczna wszystko wyjaśniła. Teraz czekam na hydraulika, aż doprowadzi wszystko do porządku i wtedy zobaczymy jakie będą efekty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 07.11.2009 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Więc Daro może zaproś tego fachowca i wyłuszcz mu sprawę Fachowiec już został zaproszony, ale strasznie zarobiony jest... Powiedział że sam skontaktuje się z firmą OGNIWO (producent kotła) i dowie się jak oni widzą podłączenie instalacji. Ja i tak wypróbuje to co doradziłaś, ale późnym wieczorem lub jutro rano bo dzisiaj niestety praca... Witam Danutka. Jak napisalem do SUSPENSERA fachowcy z OGNIWA bardzo pomogli. Kocioł sie uspokoił, ale potrzebna jednak niewielka przeróbka instalacji. Jakie będą efekty poinformuję po zakończeniu prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 07.11.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Daro cieszę sie ,że sprawa zmierza ku pozytywnemu rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 08.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Napisz Daro gdzie ci kazał przepiąć czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 09.11.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Po dłuższej nieobecności, dopiero dzisiaj odwiedziłem ponownie to forum. Do problemów zgłaszanych przez DARO66 mam na razie takie uwagi:Po pierwsze - w przypadku jakichkolwiek problemów należy zawsze zaczynać od kontaktu z producentem kotła. Z pewnością nie wszyscy będą tak kompetentni i uczynni jak OGNIWO, ale to jest najlepsza kolejność - jak pokazał ten przykład.Po drugie - nie należy wyolbrzymiać roli sterownika. Żaden sterownik nie potrafi wykonać tego, czego nie potrafi wykonać kocioł, czy inne stosowne urządzenia zainstalowane w układzie c.o.Po trzecie - sterownik eCoal.pl PRZEDE WSZYSTKIM ustawia ilość paliwa potrzebną do aktualnego zapotrzebowania mocy oraz optymalne proporcje paliwa i powietrza do spalania. Jeśli w układzie c.o. wystąpi jakaś usterka, która jest powodem, że eCoal.pl otrzyma błędną informację o stanie układu - wykona działania błędne z punktu widzenia oczekiwań użytkownika.Po czwarte - w przypadku sterownika eCoal.pl zużycie paliwa nie zależy od ustawień dokonywanych przez użytkownika (jak w przypadku innych sterowników). Zużycie paliwa zależy od zgłaszanej przez układ c.o. wielkości zapotrzebowania mocy.Chcemy zwrócić uwagę, że w przypadku węgla o przykładowej wartości opałowej 25MJ/kg oraz sprawności kotła 80% prawidłowe zużycie węgla jest następujące:przy zapotrzebowaniu mocy 20kW - 86kg/dobęprzy zapotrzebowaniu mocy 10kW - 43kg/dobęprzy zapotrzebowaniu mocy 5kW - 21,5kg/dobęW przypadku kotła o mocy nominalnej 15kW zużycia węgla przy pracy z mocą 20kW (czyli wyższą od nominalnej) może być wyższe o około 2% (za mały wymiennik ciepła, czyli wyższa temperatura spalin wylotowych).Zamierzamy zająć się bardziej szczegółowo tematyką kotłów ze sterownikiem eCoal.pl zarówno na tym forum (otworzymy za kilka dni nowy wątek), jak i na blogu http://zawijan.wordpress.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi11 09.11.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 zawijan napisał :przy zapotrzebowaniu mocy 20kW - 86kg/dobęprzy zapotrzebowaniu mocy 10kW - 43kg/dobęprzy zapotrzebowaniu mocy 5kW - 21,5kg/dobę Przełóż proszę ten język fachowy na zwykłe proporcje , mam dom 130 m , ile tego ciepła potzrebuję wyprodukować do ogrzania , oczywiście w przybliżeniu, dom raczej kiepsko ocieplony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO66 09.11.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Zużycie paliwa zależy od zgłaszanej przez układ c.o. wielkości zapotrzebowania mocy. Witam Zawijan. Właśnie w tym problem. Kocioł chodził jak zwariowany, a w domu miałem saunę i nie mogłem tego opanować. W łazienkach mialem temp 29szt C . Wtej chwili mam pozakręcane 3/4 grzejników w domu i czekam na hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.11.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 mierzył ktoś ile prądu zużywa kocioł przez dobę? Tak ostatnio zastanawiałem się nad rachunkiem el. i przyszedł mi do głowy kocioł... Ja mam 4 pompy - jedna pracuje non stop (na krótkim obiegu wymiennika), druga od podłogówki też pracuje non stop (pompy 50W pracujące na 1 biegu). Pozostałe dwie (CWU, grzejniki) pracują okazjonalnie. Wentylator pracuje prawie non stop co prawda na różnych biegach (moc znamionowa 80W). Silnik podajnika nie wiem jakiej jest mocy ale zapewne powyżej 100W. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.11.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 pierwek: u mnie motoreduktor ma moc ok. 1 kW, więc to raczej grubo ponad to, co napisałeś To właśnie on generuje główne zużycie prądu w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 wow! a to masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.11.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 No przeca musi mieć moc, co by te groszki kruszyć i przepychać przez rurę Przy 100W to by nawet nie puścił bączka, gdyby mu podszedł kawałek klińca na rant... Ty lepiej sprawdź dokładnie ile mocy żre Twój silnik motoreduktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 mierzył ktoś ile prądu zużywa kocioł przez dobę? Tak ostatnio zastanawiałem się nad rachunkiem el. i przyszedł mi do głowy kocioł... Hmmm - ciekawe czy są jakieś liczniki, które wpina się do instalacji, jak wtyczkę i do niego urządzenie końcowe. To by nam powiedziało dokładnie ile prądu zyżywa nasz piecyk... może ktoś zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.11.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 słuchajcie. Pracuję właśnie nad ustawieniami mojego pierca. Udało mi się doprowadzić do sytuacji, gdy mam więcej popiołu aniżeli spieków. Bawiłem się jedynie ustawieniami przesłony. Teraz niby czas na zabawę ilością i czasem podawanego paliwa. Ale boję się, że to spowoduje, że znowu będzie więcej spieków niż popiołu.Czy jeżeli w obecnym ustawieniu węgiel mi się ładnie spopiela, to zmieniając nieznacznie czas podawania/przerwy mogę to popsuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 [Hmmm - ciekawe czy są jakieś liczniki, które wpina się do instalacji, jak wtyczkę i do niego urządzenie końcowe. To by nam powiedziało dokładnie ile prądu zyżywa nasz piecyk... może ktoś zna wydaje mi się, że widziałem kiedyś taki elektroniczny miernik mocy w jakimś markecie budowlanym - tu jest coś takiego w naszej okolicy http://allegro.pl/item808650091_licznik_zuzycia_energii_watomierz_miernik_mocy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 10.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 słuchajcie. Pracuję właśnie nad ustawieniami mojego pierca. Udało mi się doprowadzić do sytuacji, gdy mam więcej popiołu aniżeli spieków. Bawiłem się jedynie ustawieniami przesłony. Teraz niby czas na zabawę ilością i czasem podawanego paliwa. Ale boję się, że to spowoduje, że znowu będzie więcej spieków niż popiołu. Czy jeżeli w obecnym ustawieniu węgiel mi się ładnie spopiela, to zmieniając nieznacznie czas podawania/przerwy mogę to popsuć? Jeśli po tych operacjach będzie mniej zużywał eko grochu to w czy problem jak nawet będzie miał więcej spieków ??? Chyba generalnie o to chodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts