JACUŚ1719504074 27.12.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 co moze byc przyczyna ze paliwo spala sie w kierunku zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.12.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 co moze byc przyczyna ze paliwo spala sie w kierunku zasobnika? Odwrotnie założony kołnierz. Od strony zasobnika masz mieć pełną ściankę bez nacięć . Zdejmij kołnierz , wyczyść dokładnie rowki z popiołu np odkurzaczem kominkowym lub wydmuchaj , uszczelnij silikonem kominkowym i załóż w prawidłową stronę kołnierz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 27.12.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 ale ten kolnierz, to chyba inaczej nie pasuje? co do uszczelnienia to zamiast silikonu mam sznur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero78 27.12.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Kołnierz raczej jest ok.Może masz za duże spalenie i ślimak nie nadąża podawać paliwa i żar pali do podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.12.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Czy warto zwracać uwagę na powierzchnie czynną kotła (m2) i pojemność wodną (l)? Np. kocioł o pow. czynnej 1,25 m2 i poj. wodnej 42 l i drugi kocioł o takiej samej mocy nominalnej (12 kW), pow. czynnej 1,5 m2 i poj. wodnej 55 l. Co mi to mówi? Co od tego zależy? Które rozwiązanie jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.12.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Jacuś - to normalne, że dym zacznie się przesączać do zasobnika gdy klapa jest otwarta i nie ma pełnego zasypu - najbardziej zacznie gdy podajnik zacznie pracować. Wysoka temp. podajnika oznacza, że pewnie masz tzw. głębokie łoże spalania tzn. żar jest wewnątrz retorty, a nie na jej powierzchni - jeśli tak jest to zmniejszaj czas przerwy w podawaniu aż będzie ok (kopiec na 2-3 cm). Sero78 - spalanie masz ogromne - zacznij od domknięcia przesłony wentylatora do około 2-3 cm otwarcia, czas podawania 8 s, przerwa 50 s i podaj jakie masz parametry do ustawiania w sterowniku. Vafel - powierzchnia czynna i pojemność wodna wskazują na różne budowy tych wymienników - podaj linka do ich przekrojów to zobaczę który łatwiej będzie czyścić itp. Zwykle podają średnią moc wymiennika np. 18 kW ma zakres mocy 12-24 kW - sprawdź czy oba mają takie same zakresy czy np. ten większy nie ma przypadkiem 10-20 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 27.12.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 na obecna chwile czas podawania to 8s przerwa 38s piec galmet 30kw sterownik expert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.12.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jacuś: masz za mocny ten kocioł, najwidoczniej. Za bardzo go przewymiarowałeś Drugą sprawą jest złe ustawienie parametrów podawanie/przerwa/siła nadmuchu. Pokombinuj z tymi parametrami tak, aby zejść ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 28.12.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 powierzchnia ktora mam do ogrzania to lacznie 260m, grzeje pierwszy sezon, temperature ktora utrzymuje w domu to okolo 16 stopni (dom nie zamieszkaly), piec spala mi okolo 25-30 kg na dobe.Wiec mysle ze spalanie w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.12.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 A kurna, pod złym adresem napisałem o tym przewymiarowaniu jeszcze nie obudziłem się po świętach Sorka. Fakt, spalanie masz ok przy takiej mocy. To, że dymi w zasobniku to na 100% wina zbyt nisko umieszczonego żaru. Zwiększ trochę podawanie, lub zmniejsz przerwę, aby palenisko utrzymywało się na wierzchu retorty, a nie w środku. Miałem to samo właśnie z tego powodu. Retorta ma kanały powietrzne na określonym poziomie i jeśli żar zejdzie poniżej dolnej granicy tych kanałów, to powietrze potem pcha go dalej w głąb podajnika i stąd dymienie, oraz podwyższona temperatura podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 28.12.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Robak, a masz grzejniki oprócz podłogówki ?Jak masz to powinieneś sobie zamontować głowice termostatyczne na grzejnikach i na nich ustawić temperaturę dla każdego pomieszczenia, ja tak mam u siebie i działa to super, wcześniej miałem regulator pokojowy i jak dla mnie to porażka, piec w chodzilł w czuwanie i pompka obiegowa zatrzymywała się, potem jak przyszło grzać, to piec dłuuugo osiągał zadaną temperaturę, bo cała woda w układzie była wychłodzona, teraz mam te głowice i jak dla mnie to rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 28.12.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Kulin Masz 100% racji. Proste, sprawdzone i tanie metody są najskuteczniejsze.Bo taki łańcuch silny, jakie jego najsłabsze ogniwo. Ludzie dają się namawiać na różne "szmery - bajery" tym, którzy na tym dodatkowy szmal tłuką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 28.12.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 a ja mam do was pytanie, może ktoś już odpowiadał ale nie mogę teraz znaleźć czy ktoś z was jest użytkownikiem pieca Żywiec KDO Economic? Chciałabym podpytać o parę rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 28.12.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 mam na całym dole podłogowe a na górze grzejniki; mam zaworty termostatyczne - wszystkie na skalę 5 kwestia jest taka, aby nieco obniżyć temperaturę właśnie na podłogówce i tym samym zyskać mniejsze zużycie opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora123 28.12.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 dora123 napisał: miałem: podawanie 16 przerwa 44 przepustnica 1cm po rozmowie z hefem (odradzili pid jako zbędny wydatek 700zł) założenie deflektora podawanie 23 przerwa 37 przepustnica ok. 1cm Ok uporządkujmy pewne rzeczy: 1. Przenieśmy pisanie na ten temat do odpowiedniego wątku: 2. Możesz sobie założyć deflektor, czy chcą Ci go przyjechać przyspawać ? 3. Pfff 700 zł za PID też bym nie dał (mnie kosztował <100 zł) 4. Czy przy tak małym otwarciu przepustnicy wentylatora nie masz przypadkiem za mało powietrza w mieszance (sporo czarnego osadu tzw. nagaru na ściankach wymiennika) ? 5. Otwórz przesłonę na 3 cm. 6. Suma podawania i przerwy nie musi wynosić ściśle 60 - np. u mnie jest to 5/48, więc skoro pracował dobrze przy 16/44 proponuję 16/35 i obserwuj czy dobrze spala węgiel i nie przesypuje go do popielnika gdy jeszcze jest twardy (niedopalony) - jeśli nie przesypuje stopniowo zmniejszaj przerwę po 1 s aż zacznie przesypywać - wtedy zwiększ o 2 s i to będzie maks. moc palnika dla tej ilości powietrza. ad.2 deflektor można założyć pozostawiając dwie części rusztu i zawieszając na nich deflektor (ruszt ma wycięcia na pręt na którym wisi deflektor) ad.3 chętnie zakupiłbym tańszego PIDa ) ad.4 racja otwieram na 3cm ad.5 jutro napisze o efektach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora123 29.12.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 mam na całym dole podłogowe a na górze grzejniki; mam zaworty termostatyczne - wszystkie na skalę 5 kwestia jest taka, aby nieco obniżyć temperaturę właśnie na podłogówce i tym samym zyskać mniejsze zużycie opału ja mam na podłogówce zawory termostatyczne reagujące na temp. wody na powrocie ustawiam na 25 stopni i jest elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.12.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 kwestia jest taka, aby nieco obniżyć temperaturę właśnie na podłogówce i tym samym zyskać mniejsze zużycie opału nie wiem jak masz zrobioną tą podłogówkę - na jej zasilaniu powinieneś mieć założony zawór trójdrożny wtedy regulacja temp zasilania jest banalnie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora123 29.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 wiem, ale w przypadku starej instalacji można zlikwidować grzejnik i w jego miejsce instalujesz podłogówkę z zaworem na powrocie.To dotyczy starych instalacji i niweluje sporo robocizny przy przeróbkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 31.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam Mam wąska kotłownie ok 2m i planuje zakupic piec z podajnikiem. Zalezy mi tez na tym aby piec miał mozliwosc spalania be podajnika - czyli dodatkowy ruszt. Powierzchnia domku to bedzie ok 200m2, tak samo jak u Pierwka.. wiec ok 20kw ma starczyć. A co sadzicie o takich kotłach jak: 1. Stalmark - http://www.stalmark.pl/kotly_z_podajnikiem.html http://www.termoeko.com/index.php?products=product&prod_id=19 2. Enka http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly-enka-set.html 3. Maximus http://www.allegro.pl/item853231335_kociol_kotly_z_podajnikiem_tlokowym_maximus.html 4. Opal - Secom http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html 5. Hef - eko plus uniwersalny http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/9/index Pozdrawiam noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 31.12.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 z temperaturą na podłogówce poradziłem sobie, zawór 3drożny i gra teraz mem jednak inny problem - piec nie chce osiągnąc temperatury większej jak 42-44 stopnie w sterowniku ustawione na 58 stopni; pompa co ma włączać się na 55; podobnie cwu gdzie szukać rozwiązania problemu? w domu robi się coraz chłodniej; na grzejnikach zimno, gdyby nie kominek (bez płaszcza wodnego!) to byłoby bardzo źle no ale problemem staje się ciepła woda w bojlerze, której brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts