dora123 31.12.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 potrzeba więcej danychustawieniajaki kociołmocpowierzchnia do grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.12.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Szukania małego kotła na ekogroszek ciąg dalszy. Oglądałem wczoraj kotły Żywiec Economic. Widziałem jednego 15 kW (czyli takiego, który by mnie interesował) i pracujący Żywiec Economic 30 kW. Sprawiają całkiem niezłe wrażenie. Zastanawiają mnie tylko trzy rzeczy: 1. Przekrój tego kotła wygląda tak jak na fotce pod tym linkiem:http://www.kotly-zywiec.com.pl/UserFiles/images/articles/18.jpg Czy to jest ok, czy też należałoby się spodziewać jakichś problemów z takim wymiennikiem? 2. Na stronie Żywca jest skan certyfikatu wydanego przez ICHPW (http://www.kotly-zywiec.com.pl/UserFiles/pdf/ichpw_kdo_economic_2008.pdf). Jednak, o ile dobrze rozumiem, ten certyfikat dotyczy tylko kotłów 20-50 kW. Co z kotłem 15 kW? Mam obawiać się, że mogą być z nim jakieś problemy (gorsza sprawność itp.) skoro nie jest on ujęty w tym certyfikacie? 3. Sterowanie - dostępny jest tylko sterownik Tech ST-37. Niestety nie ma on PID. Czy ktoś miał do czynienia z takim sterownikiem? Jest OK, czy też przyjdzie mi się natrudzić z jego obsługą? Edit: przy okazji - czy ktoś coś wie o tym nowym Żywcowym palniku a'la Brucer (nazwałem go "a'la Brucer" bo retorta nie jest okrągła, tylko prostokątna)? Wygląda on tak:http://www.rolnikbis.pl/sklep/galerie/k/kociol-zywiec-kdo-econom_760.jpg Co do wyboru kotła, to na dzień dzisiejszy na placu boju pozostały (krótkie + i -): 1. Żywiec KDO Economic 15 kW+ palnik coś a'la Brucer - podobno można spalać miał i gorsze gatunki ekogroszku+ bliskość serwisu (z Żywca do Krakowa niedaleko)+ można dołożyć wkładany żeliwny ruszt awaryjny+ duży zasobnik na węgiel (180 kg)- nie ma sterownika PID 2. Sekom Skam-p 12 kW+ dobry kontakt z producentem+ atrakcyjna cena (5850 zł z PID)+ sterownik Ognik PID+/- ruszt wodny (+/- bo po przeczytaniu artykułu na blogu Zawijana nie wiem czy zaliczyć to na +, czy na -)+/- niewielki zasobnik na węgiel (90 kg), ale za to kompaktowe wymiary (mam małą kotłownię)- z Pleszewa do Krakowa daleko - co będzie z ewentualnym serwisem?- nie udało mi się zobaczyć na żywo takiego kociołka W rezerwie są ewentualnie: 3. HEF Eko-Plus 12 kW+ sterownik PID+ gwarancja 5 lat- brak jakiegokolwiek rusztu 4. Zębiec KP 15 kW+ gwarancja 5 lat+ możliwość spalania pellets+ ruszt awaryjny, żeliwny+ mam w okolicy polecanego sprzedawcę i serwis+ system dosuszania paliwa w koszu- różne opinie o tych kotłach/po części negatywne 5. Galmet EKO-GT-KWP 15 kW+ regulator pogodowy w standardzie+ ruszt awaryjny, żeliwny- spora głębokość kotła w porównaniu do konkurencji- nie widziałem na żywo, mało opinii o tych kotłach Powyższe pięć kotłów zostało na placu boju głównie dlatego, że pasują wymiarowo do mojej kotłowni (taki np. Ogniwo Biecz 15kW jest zbyt "głęboki"). Ktoś coś może doradzić, którego najlepiej wybrać? Zależy mi przede wszystkim na jak najprostszej obsłudze i bezawaryjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 31.12.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re: Vafel "2. Na stronie Żywca jest skan certyfikatu wydanego przez ICHPW (http://www.kotly-zywiec.com.pl/UserFiles/pdf/ichpw_kdo_economic_2008.pdf). Jednak, o ile dobrze rozumiem, ten certyfikat dotyczy tylko kotłów 20-50 kW. Co z kotłem 15 kW? Mam obawiać się, że mogą być z nim jakieś problemy (gorsza sprawność itp.) skoro nie jest on ujęty w tym certyfikacie? " Masz całkowitą rację. To świadectwo dotyczy konkretnego typoszeregu o mocach od 20 do 50 kW. Czyli wszystkich kotłów w tym przedziale mocy wykonywanych wg tego samego projektu (czyli różniącego się tylko wymiarami). Gdybyś chciał wystartować do dopłaty gminnej, to możesz mieć problemy. Chyba, że producent przedstawi ci ważne świadectwo badania kotła o mocy przez ciebie podanej. Wszystkiego najlepszego w Nowym roku Wszystkim odwiedzającym to forum życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 31.12.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Vafel zajrzyj na stronę tilgnerahttp://www.tilgner.com.pl/index.html - kupiliśmy u nich kocioł (EKR 25kW), z dodatkowym rusztem wodnym, sterownik manuet, przerobili kocioł pod naszą kotłownię - odpowiednia wysokość czopucha, czopuch w boku, a nie z tyłu, tak więc piec fajnie się wkomponował w naszą małą kotłownię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.12.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Zastanawiają mnie tylko trzy rzeczy: 1. Przekrój tego kotła wygląda tak jak na fotce pod tym linkiem: http://www.kotly-zywiec.com.pl/UserFiles/images/articles/18.jpg Czy to jest ok, czy też należałoby się spodziewać jakichś problemów z takim wymiennikiem? Ja bym spytał producenta o technikę czyszczenia tego wymiennika, bo jest sporo przeszkód (zwłaszcza ta przed czopuchem) - pamiętaj, żeby utrzymać sprawność należy czyścić wymiennik co 1-2 tygodnie. U mnie jest to maksymalnie proste (żadnych przeszkód a do tego ostatnia, najniższa płyta wymiennika jest dostępna od strony drzwiczek a właśnie na niej zbiera się najwięcej popiołu - zaś w tym przekroju na zdjęciu najwięcej popiołu będziesz musiał spychać na palenisko poprzez te 3 okrągłe płomieniówki, które trudno będzie wyczyścić). Wydaje mi się, że od tego prostokątnego a'la Brucera lepsza będzie normalna obrotowa retorta - też spalą się niewielki ilości miału a do tego nie będziesz miał problemów z niedopalaniem po przeciwnej stronie do zasobnika co występuje w retortach nieruchomych (a w prostokątnej w narożach pewnie będzie jeszcze gorzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.12.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Ja bym spytał producenta o technikę czyszczenia tego wymiennika, bo jest sporo przeszkód (zwłaszcza ta przed czopuchem) - pamiętaj, żeby utrzymać sprawność należy czyścić wymiennik co 1-2 tygodnie. U mnie jest to maksymalnie proste (żadnych przeszkód a do tego ostatnia, najniższa płyta wymiennika jest dostępna od strony drzwiczek a właśnie na niej zbiera się najwięcej popiołu - zaś w tym przekroju na zdjęciu najwięcej popiołu będziesz musiał spychać na palenisko poprzez te 3 okrągłe płomieniówki, które trudno będzie wyczyścić). Wydaje mi się, że od tego prostokątnego a'la Brucera lepsza będzie normalna obrotowa retorta - też spalą się niewielki ilości miału a do tego nie będziesz miał problemów z niedopalaniem po przeciwnej stronie do zasobnika co występuje w retortach nieruchomych (a w prostokątnej w narożach pewnie będzie jeszcze gorzej). Dzięki za uwagi. Dopytam o czyszczenie tego wymiennika. Co do retorty, to pytałem ich o tą obrotową, ale powiedzieli, że wycofują się z tych retort obrotowych, bo są awaryjne i zamiast tego wprowadzają właśnie ten prostokątny palnik... Hmm... nie wiem co o tym myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 31.12.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re: suspenser Napisaleś tak: "Wydaje mi się, że od tego prostokątnego a'la Brucera lepsza będzie normalna obrotowa retorta - też spalą się niewielki ilości miału a do tego nie będziesz miał problemów z niedopalaniem po przeciwnej stronie do zasobnika co występuje w retortach nieruchomych (a w prostokątnej w narożach pewnie będzie jeszcze gorzej)." Pytam zatem: Wydaje ci się, czy jesteś pewien tego, co oceniasz? O jakim niedopalaniu piszesz i nieruchomych retortach? Albo to przejęzyczenie z twojej strony alboś LAIK (w tej branży) jakich mało. Skoro tak zachwalasz retorty z obrotowym talerzem (taką chyba masz na myśli pisząc o obrotowej retorcie), to powiedz, czy znasz wyniki ich pracy (emisja, sprawność)? Twierdzę, że nie, bo gdybyś znał to byś takich bzdur nie wypisywał. Ilość postów a ich wartość to jednak różnica. I to znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 31.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Suspenser, a Vafel napisał tak: "Co do retorty, to pytałem ich o tą obrotową, ale powiedzieli, że wycofują się z tych retort obrotowych, bo są awaryjne i zamiast tego wprowadzają właśnie ten prostokątny palnik... Hmm... nie wiem co o tym myśleć..." No to jak Ci teraz w buzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 31.12.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Delete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.12.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Vafel: zerknij na HEF EkoPlus U 18kW (najmniejszy z serii U) - może taki Ci podpasi? U mnie chula elegancko (model niestandardowy, w układzie czołowym), a u sąsiadki zza paru miedz też śmiga wersja standardowa 25kW i też jest zadowolona... Choć zdarzały się głosy narzekające na HEF-a lub jego dystrybutorów, więc trzeba być ostrożnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 31.12.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Vafel: zerknij na HEF EkoPlus U 18kW (najmniejszy z serii U) - może taki Ci podpasi? U mnie chula elegancko (model niestandardowy, w układzie czołowym), a u sąsiadki zza paru miedz też śmiga wersja standardowa 25kW i też jest zadowolona... Choć zdarzały się głosy narzekające na HEF-a lub jego dystrybutorów, więc trzeba być ostrożnym No właśnie te 18 kW to dla mnie już trochę za dużo. Rozważałem HEF-a EkoPlus 12 kW, ale trochę się zniechęciłem tym, że HEF nie odpowiada na moje maile z pytaniami... (odpowiedzieli tylko na piewszy, potem już cisza, ale może to przez okres świąteczno-noworoczny? poczekam jeszcze). Nie mam też w okolicy żadnego porządnie wyglądającego sprzedawcy HEF-ów, więc nie wiem co z tego będzie... W zasadzie to pewnie kupiłbym już tego Żywca gdyby nie brak PID lub tego Sekom-a gdyby nie to, że obawiam się trochę jak będzie z serwisem w razie czego. Z Pleszewa do Krakowa jest dość daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 31.12.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 re: bobek Czytanie ze zrozumieniem czytanego tekstu to zaiste zacna rzecz. Poczytaj proszę wpisy i ... używając dowodów dyskutuj. Skoro sam producent stwierdza (jak pisał Vafel), że wycofuje się z retort obrotowych, ponieważ ... to pewnie coś znaczy. Wybacz, ale śmiem twierdzić, że wówczas gdy ty jeszcze na chleb wołałes ... bepp, to ja już przy kotłach zdrowie traciłem. Zatem zechciej sprawdzić ,kogo prosisz do walca. Nikt ci nie zabrania być wrogiem teorii połączonej z praktyką.Wolisz być w gronie 80% większości społecznej dla której sms to kraniec możliwości, to sobie bądź. Wolny kraj, wolni ludzie. Udanego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 31.12.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Delete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 31.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Vafel, jeśli masz małą kotłownie, jak ja, to możesz zapytać u nich; http://www.dziubarczyk.com.pl. Ja kupiłem u nich kocioł 25kw KWM-SGR (typ wysoki), z żeliwna retortą do spalania miału, oraz gorszego gat groszku. Na moje życzenie przerobili mi czopuch do góry, piec posiada żeliwny ruszt awaryjny. Co do sterownika to możesz sobie wybrać z pidem (ognik) albo np RK 2006L (ja mam taki) Czyszczenie tego pieca nie powinno zająć więcej niż 10 minut, wszytko jest dostępne od przodu kotła. Po tych przeróbkach piec razem z zasobnikiem ( a jest spory) ma szer. 115cm gł. tylko 78 cm. co u mnie było koniecznością. Za przeróbkę nic nie dopłacałem, za sterownik również. Jedynie za żeliwny ruszt, nie pamiętam ile, ale nie dużo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo2620 31.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam jetem tu nowy wyczytałem tu dużo cennych uwag za co wszystkim dziękuje ja zakupiłem piec z czeskiej starej firmy viadrus prosto z fabryki w bohuminie wydaje mi się solidny i przemyślany ma żeliwny wymiennik a nad retortą są trzy płyty ceramiczne które akumuluja ciepło i przekazują do wymiennika za płaciłem taniej niz przez pośredników z polski dałem 75 tyś koron czeskich ponad rok temu teraz korona kosztuje 0.16 zł ale urzad zwrócił mi 2 tys zł Zam trochę czechów nie robią byle na skróty.http://www.viadrus.cz/web/structure/kotle-na-tuha-paliva-69.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 01.01.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Jak to wrócił urząd ? gminy czy celny ?napisz jak Ci się w nim pali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukba 01.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 A co to za baniak z tyłu na zasobniku tego viadrusa? Awaryjny system gaśniczy? Odciąg wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo2620 01.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 bukba ten zbiornik to system gasniczy na wypadek gdyby doszło do przedostania się żaru do zasobnika docent161urząd miasta mojego dofinansowuje kotły ekologiczne wiem że niektóre urzędy wracają więcej kasy niz 2 tyś zł zależy to od nich trzeba zadzwonić do wydziału ekologicznego i zapytać.Wiesz co do spalania nie jestem chwalipięta ale naprawdę nie mogę narzekać a także nie mam porównania z innymi kotłami ale ten instalator co go mi montował podobał mu się z powodu solidności i powiedział że ten wymiennik ciepła jest na wzór z gazowego. Klimosz też ma go wystawiony na swojej stronie bo on z viadrusem współpracuje.Co jeszcze moge powiedzieć to to że piec nie powstał w garażu ślusarskim u pomysłowego Dobromira tylko w fabryce która sto lat zajmuje się produkcja wymienników a piec dwa lata przed produkcja był testowy i ulepszany przez ich inżynierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.01.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 re: suspenser Napisaleś tak: "Wydaje mi się, że od tego prostokątnego a'la Brucera lepsza będzie normalna obrotowa retorta - też spalą się niewielki ilości miału a do tego nie będziesz miał problemów z niedopalaniem po przeciwnej stronie do zasobnika co występuje w retortach nieruchomych (a w prostokątnej w narożach pewnie będzie jeszcze gorzej)." Pytam zatem: Wydaje ci się, czy jesteś pewien tego, co oceniasz? Tak jak napisałem wydaje mi się ! Nie oceniam, bo nie miałem okazji używać pieca z prostokątną retortą. O jakim niedopalaniu piszesz i nieruchomych retortach? Albo to przejęzyczenie z twojej strony alboś LAIK (w tej branży) jakich mało. Mówię o tym niedopalaniu z którym mam do czynienia we własnym piecu. W każdym ekogroszku jaki do tej pory miałem jest trochę miału, który jest wypychany w części retorty po przeciwnej stronie do zasobnika i co jakiś czas ją tam zapycha. Skoro tak zachwalasz retorty z obrotowym talerzem (taką chyba masz na myśli pisząc o obrotowej retorcie), to powiedz, czy znasz wyniki ich pracy (emisja, sprawność)? Twierdzę, że nie, bo gdybyś znał to byś takich bzdur nie wypisywał. Ilość postów a ich wartość to jednak różnica. I to znaczna. Skoro jesteś takim fachowcem to oświeć mnie samouka i napisz jaka jest różnica, ale chodzi mi o aspekty praktyczne, a nie teoretyczne czy laboratoryjne testy. Czy ktoś broni Tobie napisania wartościowych postów, np. pomagających ustawić piec tym, którzy mają z tym problemy lub informujących co jak działa ? Dla mnie i zapewne wielu innych lepszy samouk podający wnioski z własnych doświadczeń niż 10 zadufanych fachowców skupiających się na udowadnianiu jakimi są fachowcami poprzez pisanie o innych, że się nie znają itp. Podsumowując - życzę koledze w nowym roku, żeby pisał tak przydatne posty, żeby wszyscy uznali go za super fachowca niezależnie od tego ile postów ma na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 01.01.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Delete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts