Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem regulatora pokojowego do pieca Staporków 22kw ze sterownikiem st-37. W związku z tym mam pytanie, czy regulator pokojowy wyłancza tylko pompe C.O?- a piec sobie pracuje do tmp. 60C i się wyłancza i załancza ponownie po spadku np.do 58C(histereza 2C), czy cały piec?

Wydaje mi się ,że korzystniejszym rozwiązaniem byłoby wyłanczanie samej pompy, a piec cały czas pracował by sobie w zakresie 58-60C- tyle,że czas podtrzymania był by długi, gdyż woda by się tak szybko nie wychładzała, ponieważ pompa była by wyłączona( w takim wypadku poszczedności opału były by duże).

Interesuje mnie sterownik Auraton lub Euroster.

pozdrawiam

Wydaje mi się ,że korzystniejszym rozwiązaniem byłoby wyłanczanie samej pompy, a piec cały czas pracował by sobie w zakresie 58-60C- tyle,że czas podtrzymania był by długi, gdyż woda by się tak szybko nie wychładzała, ponieważ pompa była by wyłączona( w takim wypadku poszczedności opału były by duże).

dobrze kombinujesz - termostat pokojowy może sterować zasilaniem pompy od kaloryferów tylko przewód musi być odpowiedniej grubości i izolacji bo tam leci 230V. Bądź w przypadku cienkiego przewodu zmajstrować trzeba układ przekaźnika i zasilacza we współpracy z termostatem. Albo prościej dać jakiś sterownik radiowy tylko trzeba pamiętać o bateriach.

dobrze kombinujesz - termostat pokojowy może sterować zasilaniem pompy od kaloryferów tylko przewód musi być odpowiedniej grubości i izolacji bo tam leci 230V. Bądź w przypadku cienkiego przewodu zmajstrować trzeba układ przekaźnika i zasilacza we współpracy z termostatem. Albo prościej dać jakiś sterownik radiowy tylko trzeba pamiętać o bateriach.

tylko to chyba nie jest standardowe rozwiązanie. Pytanie czy przewód z 230V można podpiąć do tych sterowników pokojowych?

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem regulatora pokojowego do pieca Staporków 22kw ze sterownikiem st-37. W związku z tym mam pytanie, czy regulator pokojowy wyłancza tylko pompe C.O?- a piec sobie pracuje do tmp. 60C i się wyłancza i załancza ponownie po spadku np.do 58C(histereza 2C), czy cały piec?

pozdrawiam

U mnie regulator pokojowy jest podpięty bezpośrednio do pieca. I jak mam zadaną temperaturę w pokoju, to piec wchodzi w podtrzymanie i tylko co jakiś czas dosypuje sobie węgla, coby nie zgasnąć.

Podłączenie sterownika do pompki za dużo Ci nie da, bo nawet jeżeli na piecu będziesz miał cały czas 60 stopni, to i tak jak ruszy Ci pompka CO to masa zimnej wody z obiegu wleci do kotła i schłodi temperaturę.

Dokładnie to, co pisze Trociu. Potem kocioł będzie parę godzin dobijał do temp. zadanej i przez ten czas zużyje Ci 200kg opału ;) Gdzie tu oszczędność?

Już pomijam fakt, że wyjścia sterujące w tych sterownikach (auraton i euroster) to raczej są niskonapięciowe, czyli bez przekaźnika ani rusz...

Ja u siebie też mam podłączony Auraton do kotła (bezprzewodowa czujka jest w pokoju, a sam sterownik jest w postaci przelotowego gniazda 230V, z którego wychodzi dodatkowy kabel sterujący podpięty do sterownika kotła.

I jak w pokoju jest temperatura zadana, to idzie sygnał na kocioł, że już nie musi kotłować.

W przypadku mojego kotła sygnał ten jest traktowany tylko informacyjnie, a decyzję o tym, czy przestać kotłować sterownik kotła podejmuje na podstawie wielu innych czynników (pogodynka głównie, ale także na podstawie temp. zadanej kotła i temperatury na mieszaczu) :)

Jak na razie się sprawdza, a sterownik pokojowy mogę sobie przenosić, gdzie mi się aktualnie podoba :>

Mam taki problem ,jeśli w wyniku spalania produkuje się bardzo dużo popiołu z 40 kg groszku około 12 kg popiołu,tzn że opał jest kiepskiej kaloryczności?, bo w zasadzie o się jako tako spala , z dawnych czasów pamiętam ,że jak był w picu słaby węgiel to do końca nigdy się nie wypalał tylko pozostawało sporo popiołu i takich niby wypalonych ale nie do końca kawałków. Parametry mam obecnie następujące podawanie 20, przerwa 65,przesłona otwarta na 3 cm, prędkość wentylatora na 40 procent.

... Wydaje mi się ,że korzystniejszym rozwiązaniem byłoby wyłanczanie samej pompy, a piec cały czas pracował by sobie w zakresie 58-60C- tyle,że czas podtrzymania był by długi, gdyż woda by się tak szybko nie wychładzała, ponieważ pompa była by wyłączona( w takim wypadku poszczedności opału były by duże).

pozdrawiam

... Podłączenie sterownika do pompki za dużo Ci nie da, bo nawet jeżeli na piecu będziesz miał cały czas 60 stopni, to i tak jak ruszy Ci pompka CO to masa zimnej wody z obiegu wleci do kotła i schłodi temperaturę.

Nie zgodzę się z Tobą, mam piec SEKO 25 KW i regulator pokojowy steruje pompą CO. Piec pracuje w zakresie zadanej temperatury 62, a regulator włącza pompę CO kiedy temperatura w domu spadnie (ustawione mam 23 stopnie). Mam w instalacji zawór trójdrożny i on steruje temperaturą wody na powrocie. Przy obecnych temperaturach ok -15, najniższa temperatura jaką zauważyłem na piecu to 57 stopni przy histerezie 2 stopnie. Zużycie obecnie 30 kg przy -15 - -17 na zewnątrz, przy 0 - -5 było 20-25 kg na dobę. Uważam, że są to całkiem przyzwoite wyniki w stosunku do przytaczanych na forum.

a ja w dalszym ciągu będe za tym że sterowniki pokojowe do pieców na ekogroszek nie do końca się nadają, tak jak kilka postów wyżej kolega pisał, że gdy obiego wody zatrzymie się w całym układzie, to potem trzeba zużyć sporo opału aby osiągnąć zadaną temperaturę, zawór 3-drożny ratuje sytuację w której piec za bardzo się nie wychładza (punkt rosy). Ja sam miałem w pierwszym sezonie taki regulator - euroster, i to był jego pierwszy i ostatni sezon, założyłem głowice termostatyczne na wszystkie grzejniki i sytuacja zmieniła się diametralnie, tzn:

1 - praktycznie stała temperatura na piecu

2 - duuużo łatwiej ustawić parametry pieca ze względu na bardziej stabilną CIĄGŁĄ pracę.

3. większa możliwość manipulacji temperaturami w pomieszczeniach, pamiętajmy że sterownik kontroluje temperaturę tam gdzie jest założony, a każde pomieszczenie wychładza, ogzrewa się inaczej.

4. Wydaje mi się że piece z podajnikiem są przystosowane do ciągłego grzania, to nie jest piec gazowy.

5. Ja osobiście odradzam taki sterownik - lepiej sobie kupić za tą kasę pifko :)

ps. jeszcze jedno, przy sterowniku występują większe skoki temperatury w pomieszczeniach niż przy samych głowicach, poza tym są głowice elektroniczne, które można programować w jakich godzinach jaka ma być temperatura, no ale nie jest to tania zabawka, patrząc na ilość grzejników w domku.

ps. a Moderator mógłby usunąć te kilkanaście zbędnych postów, które niczego nie wnoszą do tematu, a tylko zniechęcają do czytania.

taki sterownik ma jak najbardziej sens ale trzeba go zastosować trochę inaczej niż normalnie.

Ja mam na swoim ustawione w taki sposób że temp dzienna to 23 stopnie nocna 19. Głowice termostatyczne na kaloryferach. Na sterowniku są godziny w jakich jest ustawiona temperatura "dzienna". U mnie w dni robocze są to godziny od 5:30 do 7:30 oraz od 14:00 do 23:00.

Działa to tak, że jak jest noc to grzejniki praktycznie nie pracują i temperatura spada w domu o około 1 - 1,5 stopnia. rano grzejniki zaczynają grzać godzinę przed pobudką i grzeją około 2 godziny. Potem wychodzimy do pracy a grzejniki przestają grzać i zaczynają na około 2 godziny przed naszym powrotem. W trakcie jak jest tryb dzienny kocioł pracuje cały czas temperatura nie dochodzi do 23 stopni bo są termostaty na grzejnikach.

Faktycznie jak grzejniki ruszają to kocioł schładza z 58 stopni do około 45 na mniej więcej kwadrans.

W przypadku sporych mrozów (jak były ostatnio) ustawiałem tryb pracy ciągły (grzejniki chodziły cały czas).

Zauważyłem że taki tryb pracy daje spore oszczędności w zużyciu ekogroszku.

Aha mam też 70m2 podłogówki która pracuje niezależnie od grzejników 24h/dobę (korytarze,kuchnia, salon,wiatrołap,łazienki).

Nie zgodzę się z Tobą, mam piec SEKO 25 KW i regulator pokojowy steruje pompą CO. Piec pracuje w zakresie zadanej temperatury 62, a regulator włącza pompę CO kiedy temperatura w domu spadnie (ustawione mam 23 stopnie). Mam w instalacji zawór trójdrożny i on steruje temperaturą wody na powrocie. Przy obecnych temperaturach ok -15, najniższa temperatura jaką zauważyłem na piecu to 57 stopni przy histerezie 2 stopnie. Zużycie obecnie 30 kg przy -15 - -17 na zewnątrz, przy 0 - -5 było 20-25 kg na dobę. Uważam, że są to całkiem przyzwoite wyniki w stosunku do przytaczanych na forum.

Nie powiesz mi chyba, że w momencie jak po dłuższym przestoju wywołanym "odłączeniem" pieca przez sterownik pokojowy, temperatura na piecu nie spada Ci poniżej 57 stopni. Jakoś nie wierze...

No chyba że masz jakiś dynamiczny zawór 3d który w zależności od temperatury wody powracającej steruje jaką jej ilość wlać do kotła. Wtody może bym uwierzyl.

Pierwek - sprytnie to wykombinowałeś :wink:

Jakie są korzyści z jego zastosowania - czy faktycznie daje jakieś widoczne oszczędności w zużyciu węgla - jeśli tak to ile % ?

Może podłączę swój i też tak zrobię na próbę, bo na razie mam tylko w sterowniku od pieca zadane różne temperatury bazowe w strefach czasowych, lecz jest to taki półśrodek.

Zgadzam się także z kulinem - na pewno nie dokupowałbym tego sterownika (swój miałem w zestawie z piecem).

ja też swój sterownik "dostałem" z kotłem z tym że znalazłem go potem w wykazie materiałów za które zapłaciłem...

co do oszczędności ciężko mi to dokładnie określić - ale widzę to od razu po ilości popiołu. Kupiłem dziadowski groszek który generuje mi strasznie dużo popiołu. Tak że muszę go opróżniać codziennie. I po tym popiele widzę że jak kocioł pracuje w takim trybie "dzień/noc" czyli praktycznie kaloryfery działają ca 8h/dobę to popiołu jest mało więc i groszku idzie mało.

... Nie powiesz mi chyba, że w momencie jak po dłuższym przestoju wywołanym "odłączeniem" pieca przez sterownik pokojowy, temperatura na piecu nie spada Ci poniżej 57 stopni. Jakoś nie wierze...

No chyba że masz jakiś dynamiczny zawór 3d który w zależności od temperatury wody powracającej steruje jaką jej ilość wlać do kotła. Wtody może bym uwierzyl.

Może kiedyś tam spada ale nie zauważyłem, zwykle jak jestem przy piecu po powrocie z pracy jest tak jak mówię. Może wpływ ma też ok 35 m2 podłogówki, która całkiem nieźle grzeje. Nie mówię, że jest to rozwiązanie idealne, dużo racji ma kolega KULIN:

"1 - praktycznie stała temperatura na piecu" - pewnie tak;

"2 - duuużo łatwiej ustawić parametry pieca ze względu na bardziej stabilną CIĄGŁĄ pracę." - też się zgodzę

"3. większa możliwość manipulacji temperaturami w pomieszczeniach, pamiętajmy że sterownik kontroluje temperaturę tam gdzie jest założony, a każde pomieszczenie wychładza, ogzrewa się inaczej." tutaj podpisuję się rękami i nogami !!! Wkurza mnie , że po niedawnym założeniu drzwi mam zimno w sypialni i muszę otwierać drzwi żeby się temp. wyrównała. Sterownik mam położony centralnie na parterze i od spodu podgrzewa go podłogówka więc grzejniki czasami są zimnie.

"4. Wydaje mi się że piece z podajnikiem są przystosowane do ciągłego grzania, to nie jest piec gazowy." - nie mam zdania;

5. Ja osobiście odradzam taki sterownik - lepiej sobie kupić za tą kasę pifko :) " - swój dostałem z dobrodziejstwem inwentarza, jest to zwykłe pokrętło, z jedną temperaturą do ustawienia.

Pomyślę przed kolejnym sezonem o termostatach.

pierwek: pocieszę Cię - ja mam podobnie rozwiązany system grzewczy, z jednym małym ale: mój sterownik pokojowy nie jest dla kotła najważniejszy i mimo, że temp. na sterowniku pokojowym jest ok, to on i tak kotłuje, bo ma zapotrzebowanie np. z kaloryferów. Na każdym kaloryferze mam głowice termostatyczn. Przy założonych drzwiach wewnętrznych wszystkie pomieszczenia nagrzewają się tak, jak powinny. Wczoraj nawet zmniejszyłem krzywą grzewczą na podłogówce, bo było w domu po prostu za ciepło (niby 23,5 st, ale będąc w krótkim rękawku było mi wręcz duszno).

pierwek: pocieszę Cię - ja mam podobnie rozwiązany system grzewczy, z jednym małym ale: mój sterownik pokojowy nie jest dla kotła najważniejszy i mimo, że temp. na sterowniku pokojowym jest ok, to on i tak kotłuje, bo ma zapotrzebowanie np. z kaloryferów. Na każdym kaloryferze mam głowice termostatyczn. Przy założonych drzwiach wewnętrznych wszystkie pomieszczenia nagrzewają się tak, jak powinny. Wczoraj nawet zmniejszyłem krzywą grzewczą na podłogówce, bo było w domu po prostu za ciepło (niby 23,5 st, ale będąc w krótkim rękawku było mi wręcz duszno).

To Ty masz ten sterownik na obiegu podłogówki?