Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Suspenser czyli jeśłi dobrze zrozumiałam/bo ja nie mam Pida/u Ciebie wentylator i podajnik pracują non stop?

Natomiast co do mocy wentylatora,to u mnie zmiana parametru jest wyraźnie słyszalna i zauważalna

Wentyl chodzi praktycznie cięgle a podajnik z przerwami od 38 do 720 s (o tym decyduje PID).

Qrcze od razu ten wentyl był podpadający - muszę sprawdzić o co chodzi - albo najlepiej napiszę od razu do producenta - może źle go podłączyli, bo wydaje mi się, że chodzi ciągle na 100% marnując prąd i utrudniając robotę PID-owi, a do tego jest głośny (musiałem wyciszyć go włókniną filtracyjną i wełną) - dzięki za info.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SUSPENSER wejście do komina podczas pracy pieca jest gorące a komin raczej letni, tego nie bardzo mogłam sprawdzić bo w kotłowni wszędzie płytki

Jeśli tej rury wchodzącej do komina można dotknąć ręką i się nie oparzyć to jest ok.

Nie odpisałaś czy czyścisz regularnie wymiennik (przelot spalin od paleniska do wylotu z pieca) - a jest to ważne.

W jakiej pozycji masz termostaty na grzejnikach (2,3,4 itp.) i jaką temp. w domu, bo np. chcąc utrzymać 25 stopni musisz liczyć się z dużym spalaniem - ja mam średnio 20-21 stopni bo tak lubimy (tylko w 2 łazienkach jest cieplej, a za to w sypialni 17).

Jeśli jak pisałaś masz tylko 15 cm wełny na poddaszu to tu może być problem - u mnie sporo ciepła uciekało przez dach gdy miałem 15+5 cm wełny i nieocieplone skosy dachu na strychu - po dociepleniu tych skosów kolejnymi 15 cm od razu była różnica.

Zima jest najsroższa od 3 lat, więc wychodzą teraz wszelkie "niedocieplenia".

suspenser jak masz enke, to masz RT09pid.

Tutaj algorytm pid działa tylko w zakresie 8st.C, wcześniej pracuje jak zwykły sterownik podając wg jednej, najkrótszej przerwy podawania.

W rt09pid jest też kilka wersji softu. Jaką masz wersję?, pytam z ciekawości... v.5.02, v.5.03 czy może v.5.11?

5.11 jest już lepiej dopracowany.

5.02 nie ma np. krotności, weszła od softu 5.03

Ten sterownik jest połączeniem pid ze zwykłym sterowaniem.

Zaryzykuje stwierdzenie, że algorytm pid jest tutaj oparty o ruchomą strefę histerezy, podobnie jak w modelach Perfekt.

Przy pierwszych dochodzeniu do temp. zadanej zaczyna rozciągać dawki dopiero na 5st.C przed wartością zadaną.

Algorytm ma sztywny wzór, dzieli pracę w tym zakresie 8st.C na kilka stopni podziału mocy. Moc kotła może byc na poziomie od 1 do 16, zatem zmiana porcji odbywa się co skok temp. o 0.5st.C. Poziom mocy 0 oznacza przejście w podtrzymanie.

Teraz to 8st.c jest ruchome...RT09pid ustawia strefę pracy tak, że na jej końcu jest temp. zadana (Tz) czyli przy temp. na kotle Tz-8st.c kocioł pracuje z mocą max. a przy temp. równej Tz przechodzimy w podtrzymanie

Teraz algorytm pid przesuwa tak zdefiniowana strefę pracy w granicach poprawki od 4st.c w dół do 8st.c w górę (przy włączeniu zasilania zaczyna od poprawki +3st.c, co oznacza pracę w granicach Tz-5st.c oraz Tz+3st.C)

Zmiana poprawki pid odbywa się w czasie nawrotu, czyli w momencie, gdy regulator wykrywa, że temp. po okresach wzrostu zaczyna maleć.

Ostatni warunek, jeżeli przez okres 5minut regulator nie obserwuje żadnych zmian, to podejmuje decyzję o zmianie poprawki (aby uniknąć zatrzymania się algorytmu z dala od pkt. pracy)

Twój sterownik RT09pid ma elegancki wygląd, fajny wyświetlacz, strefy czasowe, wyjście na fajny panel domowy. Dobiera jednak tylko przerwy w podawaniu paliwa. Sam musisz podać (w zależności od softu) max. moc nadmuchu przy pracy podajnika razem z czasem przedłużenia mocnego dmuchania po stopie podawania. Dalej podajesz w starszym sofcie do jakiej mocy ma opaść dmuchawa po tym mocnym dmuchaniu a w nowszym podajesz 2 zakresy np. od 45 do 20%mocy nadmuchu bez podawania paliwa.

Sterownik jest bardzo fajny, ale nie jest w pełni automatyczny. Bardzo fajnie przy dobrym zaprogramowaniu danych wyjściowych współpracuje z palnikiem Brucer. Również go stosuję :D

Przeczytałem priva, nastawy serwisowe Tatarka są nic nie warte. W moim przypadku nie sprawdzają się ani na palniku Pancerpol ani na AZP-MRŻ ani na Brucerze.

Mam swoje ustawienia od których można już coś zacząć robić, aby dobrze spalało się paliwo. Musze jednak znać soft, jaki masz wgrany. Przeczytaj odp. na privie. Jutro postaram się odpisać. Podaj jeszcze tylko typ i model dmuchawy. Moje wypraktykowane nastawy wyjściowe są dla wentylatora WBS6a lub RV-12Pmd lub RMS120.

Jarecki - dzięki za dokładny opis algorytmu sterowania - teraz bardziej rozumiem mój sterownik :D

Mam wersję v5.03 z podajnikiem Pancerpol i wentylem WBS6a.

Co do ustawień to od dawna nie mam z tym żadnych problemów (nawet ostatnio palę żytem zmieszanym z węglem i gdy poszło mi na palnik 100% żyta wtedy naprawdę musiałem się postarać, żeby mi to wszystko nie wygasło a było blisko).

Problem mam tylko z wentylem który od samego początku w ogóle nie reaguje na zmiany prędkości zadawane w sterowniku - czy dam 30 czy 100% dmucha tak samo - może coś źle podłączyli ?

Czy u Ciebie jest widoczna/słyszalna różnica w działaniu wentyla przy różnych zadanych prędkościach ?

Zawsze sprawdzam zestaw i w moim przypadku sterownik reaguje na zmiany prędkości przy WBS6a.

Mogę dopytać jaki masz silnik w tej dmuchawie tzn czy jest to EMC czy Ziehl?

Możliwe,że przestawiłeś w nastawach serwisowych z poziomu3 z obrotów płynnych na stałe, to parametr nr 20 sterowanie dmuchawy

a)płynne i takie ma być dla WBS6a

b)płynne1 to dla typu RV-14

lub

c)zał/wył

Zawsze sprawdzam zestaw i w moim przypadku sterownik reaguje na zmiany prędkości przy WBS6a.

Mogę dopytać jaki masz silnik w tej dmuchawie tzn czy jest to EMC czy Ziehl?

Możliwe,że przestawiłeś w nastawach serwisowych z poziomu3 z obrotów płynnych na stałe, to parametr nr 20 sterowanie dmuchawy

a)płynne i takie ma być dla WBS6a

b)płynne1 to dla typu RV-14

lub

c)zał/wył

Nie wiem jaki silnik, bo nie jest to opisane na tabliczce wentyla.

Mam od zawsze ustawione na płynne przy moim WBS6a i ... nie działa.

Z tego co napisał mi na priv bobek u niego też nie działa, więc coś tu jest nie tak :-/

Jak sprawdzić jaki mam silnik w dmuchawie ?

Na wirniku silnika jest, a przynajmniej powinien być napis EMC Made in Spain. Zaświeć latarką przez tą ruchoma przysłonkę na taki wypukły plastik tego silnika, tam są napisy.

Jak piszesz mi o tym braku regulacji mocy to normalnie mam wrażenie,że mówimy o innych produktach :-)

Ja zamawiając dmuchawy dostaje je podłączone na przewodach 2 lub 3m z wtyczką, zawsze są sprawdzane. biorę następnie RT09pid i wgrywam wypraktykowane nastawy wyjściowe sprawdzając jednocześnie, czy słysze obniżanie obrotów przy schodzeniu ze 100% niżej.

Nie wiem co Ci odpowiedzieć w tej kwestii, może to ma związek z podłączeniem dmuchawy wewnątrz tej puszki...

Polecam jednak jak zrobi się cieplej abys zadzwonił do Tatarka i wysłał sterownik do przegrania nowego softu 5.11. Jest dużo lepszy. Do poziomu 1 wyciągnięto istotne parametry wpływające na pracę kotła, także nie trzeba latac po tym menu serwisowym.

Napisz na priva swojego maila, wyślę ci instrukcje od 5.11 zobaczysz co się zmieniło. Ona jest z moimi nastawami wyjściowymi, ale to w niczym nie będzie przeszkadzać.

Witam

dołączam sie do dyskusji

mam kocioł gavia eko 17kw sterownik wrt-15 uruchomiony gdzies okolo wrzesnia

nowy dom sciany solbet p+w ocieplony 12cm styropian na poddaszu wełna 15cm + 5 cm garaz i kotłownia nie ogrzewane ale ocieplone tak samo i miedzy domem i garazem tez ocieplona ściana, powierzchnia do ogrzania 120m2

10 grzejników + w łazienkach i korytarzach podłogówka na oddzielnej pompie,

zbiornik na cwu 140l ale jeszcze nie grzeje wody bo nie mieszkam

i teraz tak w podajniku mieści się 125 kg ekogroszku i nie udało mi sie nigdy ustawić żeby starczyło to na więcej niż 3-4 dni

przez ten czas próbowałem różnych ustawień i ostatnie ustawienia to

temp co 56

temp pompy co 45

histereza co 2

przerwa podajnika 7

praca podajnika 30

czas przepalania 7s

czas przerwy przepalania 8 m

opóźnienie nadmuchu 15

nadmuch 2 (1-9)

osłona wentylatora zasłonięta w 80%

zawór czterodrogowy w takiej pozycji ---- lub minimalnie pochylony w lewo

na tych ustawieniach jeszcze działało ale nie mogłem osiągnąć takiego dużego kopczyka i płomienia jak na niektórych pokazowych filmach w sieci wiec wyczyściłem piec i trochę zmieniałem ustawienia i teraz ma problem z osiągnięciem temp, pali się tylko przy brzegach a w środku jest węgiel nie palący się i po jakimś czasie po prostu wyrzuca żar i gaśnie

ktoś ma jakieś pomysły?

Ponieważ piszecie tak dużo o wydajności wentylatorów, chcę Wam zwrócić uwagę na pewien fakt.

Kocioł o mocy 20kW, przy pracy z pełną mocą, nie potrzebuje więcej powietrza niż 120m3/godz.

Z czego wynika, że wentylatory montowane w kotłach mają wydajności nawet powyżej 300-400m3/godz.? Ano, nie wiem.

Zobaczcie przy okazji, jak spada ciśnienie powietrza w komorze powietrznej palnika przy redukcji mocy wentylatora

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/

Dane wentylatorów produkowanych przez Konwektora są mocno zawyżane, nie wiem skąd oni to biorą.

Widać to wyraźnie przy dmuchawach przeznaczonych do kotłów miałowych. Na rynku wyszła ciekawa sytuacja a mianowicie:

WBS6 Al przeznaczona do kotła miałowego z dużym kołnierzem na silniku EMC ma podane dane o max. wydatku powietrza powyżej 400m3/h oraz sprężu powyżej 350Pa.

Co ciekawe w tym samy czasie na rynku debiutował model DM30St metrixab. Odlew ten sam. Toczka w toczkę te same wymiary, ten sam silnik EMC a dane są następujące:

Powietrze max.320m3/h

Sprężanie max. 300Pa

ja tym opisom zwyczajnie nie wierzę.

WBS6a była jedną z pierwszych dmuchaw do podajników i w życiu nie uwierzę, że przy takiej malutkiej dziurce i mniejszych łopatkach ma identyczny wydatek powietrza co model WBS6 Al do miałówki to są dane wyssane z palca, dmuchawa ma dużo niższe parametry i niższy spręż.

WBS6a oparta jest na dobrym silniku, teraz wyszedł nowy model aluminiowy do podajnika, troszeczkę mniejsza jest ta obudowa.

Mniejszą wydajność ma model RV-12pmd Ewmar-Ness, też ma przeznaczenie do palników. Pancerpol np. sugeruje konkretne modele dmuchaw do konkretnej mocy palnika.

Pytanie do zawijana

Ekoenergia informowała, że do tego palnika (a'la brucer) zaleca większy model WBS6 z mocniejszych silnikiem, bo mniejsza WBS6a nie ma szans dobrze spalić miału, powstają duże spieki, WBS6a polecają tylko do ekogroszku.

Co o tym myślisz?

Pytanie do zawijana

Ekoenergia informowała, że do tego palnika (a'la brucer) zaleca większy model WBS6 z mocniejszych silnikiem, bo mniejsza WBS6a nie ma szans dobrze spalić miału, powstają duże spieki, WBS6a polecają tylko do ekogroszku.

Co o tym myślisz?

Nic nie myślę. Nie badamy wszystkich rozwiązań ukazujących się na rynku, tylko te, które nam producenci przekażą do badań.

W przypadku palnika BRUCER ze sterownikiem eCoal.pl dobraliśmy drogą badań optymalny wentylator i producent sterownika eCoal.pl sprzedaje sterownik w zestawie z tym wentylatorem, aby uniknąć niedopasowania sprzętu.

Zawijan: czy ten BRUCER z e-coalem nada się do pracy z małą mocą? Np. taki kocioł Ogniwo Eco 15 kW z brucerem i e-coalem może przez dłuższy czas pracować z mocą np. 4-5-6 kW?

Pytam, bo wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW + CWU i nie wiem czy pchać się w takiego brucera, czy zadowolić zwykłą retortą i kotłem o mocy 12 kW (HEF lub Sekom).

Zawijan: czy ten BRUCER z e-coalem nada się do pracy z małą mocą? Np. taki kocioł Ogniwo Eco 15 kW z brucerem i e-coalem może przez dłuższy czas pracować z mocą np. 4-5-6 kW?

Pytam, bo wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW + CWU i nie wiem czy pchać się w takiego brucera, czy zadowolić zwykłą retortą i kotłem o mocy 12 kW (HEF lub Sekom).

Na stronie producenta sterownika ecoal.pl jest wykres 3-dobowej pracy kotła OGNIWO EKO z niską mocą. Zobacz.

http://www.ecoal.pl/?pd=3

W sobote czyscilem piec, a dzisiaj na sciankach jest pelno sadzy :evil:

Co moze byc przyczyna ? dodam ze pale grochem pieklorz, pali sie dobrze nie ma spiekow, czopuch otwarty na 25% tem na piecu 53 stopnie.

Prosze o wyrozumialosc, gdyz moja przygoda z paleniem w piecu zaczela, sie jakies 2 msc temu.