Jarecki79 18.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Suspenser. Tak lukam na wcześniejszy Twój wpis, czy dobrze rozumiem,że masz jeszcze zawór 3d i chcesz nim sterować? W jakim celu? Tatarek produkuje osobny moduł - sterownik zaworu mieszającego o nazwie RT-12, ten produkt z kolei uczy się jak ma właściwie otwierać i zamykać zawór, aby utrzymać za nim zadaną temp. niezależnie od nastawy na sterowniku kotła.Do tego RT-12 można dopiąć termostat pokojowy, wówczas otwieranie i zamykanie jest bardziej płynne i zbliżone do działania pogodówki. Jest menu, w którym dobiera się dynamikę zmian w zależności od bezwładności układu (chodzi o to, czy szybko ma się zawór zamykać i otwierać, czy wolno) Ja się tylko pytam po co jeszcze ten zawór 3d...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 18.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Mam Ekocentra 25 kw z retortą od 5 lat i w zasadzie żadnych problemów. Zimą CO i CWU. Bez problemu grzeje w lecie tylko ciepłą wodę, załadunek 1x na 5 tygodni. Jedyny problem to rdzewiejący zasobnik, choć palę tylko i wyłacznie suchym opałem. Nie jest to rdza powierzchniowa, tylko taka, chyba się to nazywa perforacja. 90m2 szeregówka + CWU 3,5t/rok ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 18.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jacuś jesli masz czopuch otwarty na 25% to według mnie sadza osadza sie 4 krotnie szybciej jakie masz ustawienia na pieklorza ze dobrze sie spala, "mój" co jakis czas wyrzuci małego "korala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.01.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 W sobote czyscilem piec, a dzisiaj na sciankach jest pelno sadzy Co moze byc przyczyna ? dodam ze pale grochem pieklorz, pali sie dobrze nie ma spiekow, czopuch otwarty na 25% tem na piecu 53 stopnie. Prosze o wyrozumialosc, gdyz moja przygoda z paleniem w piecu zaczela, sie jakies 2 msc temu. Ja mam czopuch całkowicie otwarty, bo nie mam przesłony. Wg mnie masz za mało powietrza, więc najpierw otwórz szyber na np. 50%, wyczyść piec i na drugi dzień zobacz czy nadal masz ten problem - jeśli tak to uchyl przesłonę wentyla o dodatkowe 5 mm, wyczyść piec i na drugi dzień sprawdź. Jeanpascale - coś nie do końca masz jak trzeba, bo u mnie żadne korale nie występują przy pieklorzu - może masz za duży nadmuch i temp. żaru. Jacek6 - miałem podobny problem, więc latem delikatnie wyczyściłem szmatą rdzę i pomalowałem Cortaninem - jak dotąd rdzy nie ma Jarecki9 - ja myślałem raczej o sterowanym zaworze 3d jako wspomaganiu dla pieca tzn. gdyby z obiegu trafiała zbyt chłodna woda i temp. na piecu gwałtownie spadała mógłby ograniczyć przepływ, a gdy temp. pieca szybko rośnie zwiększyć go. Najlepiej jakby pomagała też w tym w jakimś zakresie pompka CO zmieniając swoją wydajność, ale chyba zbyt wymagający jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.01.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Zawijan: czy ten BRUCER z e-coalem nada się do pracy z małą mocą? Np. taki kocioł Ogniwo Eco 15 kW z brucerem i e-coalem może przez dłuższy czas pracować z mocą np. 4-5-6 kW? Pytam, bo wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW + CWU i nie wiem czy pchać się w takiego brucera, czy zadowolić zwykłą retortą i kotłem o mocy 12 kW (HEF lub Sekom). Na stronie producenta sterownika ecoal.pl jest wykres 3-dobowej pracy kotła OGNIWO EKO z niską mocą. Zobacz. http://www.ecoal.pl/?pd=3 Zaciekawiło mnie w tym wykresie to, że piec pracuje przy dość niskich temperaturach 46-57 stopni - czy to dla niego na pewno "zdrowe" ? U mnie np. nie można zejść poniżej 52 stopni - producent tak zaprogramował sterownik - pewnie ma to związek z przekraczaniem punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 W sobote czyscilem piec, a dzisiaj na sciankach jest pelno sadzy Co moze byc przyczyna ? dodam ze pale grochem pieklorz, pali sie dobrze nie ma spiekow, czopuch otwarty na 25% tem na piecu 53 stopnie. Prosze o wyrozumialosc, gdyz moja przygoda z paleniem w piecu zaczela, sie jakies 2 msc temu. Ja mam czopuch całkowicie otwarty, bo nie mam przesłony. Wg mnie masz za mało powietrza, więc najpierw otwórz szyber na np. 50%, wyczyść piec i na drugi dzień zobacz czy nadal masz ten problem - jeśli tak to uchyl przesłonę wentyla o dodatkowe 5 mm, wyczyść piec i na drugi dzień sprawdź. Najlepiej otwórz go całkowicie. Zobacz: http://forum.muratordom.pl/piec-na-eko-groszek-elektromet-25kw,t66125-1320.htm Na ostatniej stronie tego wątku pisze trochę n/t przymykania czopucha, więc nie warto się powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Zawijan: czy ten BRUCER z e-coalem nada się do pracy z małą mocą? Np. taki kocioł Ogniwo Eco 15 kW z brucerem i e-coalem może przez dłuższy czas pracować z mocą np. 4-5-6 kW? Pytam, bo wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW + CWU i nie wiem czy pchać się w takiego brucera, czy zadowolić zwykłą retortą i kotłem o mocy 12 kW (HEF lub Sekom). Na stronie producenta sterownika ecoal.pl jest wykres 3-dobowej pracy kotła OGNIWO EKO z niską mocą. Zobacz. http://www.ecoal.pl/?pd=3 Zaciekawiło mnie w tym wykresie to, że piec pracuje przy dość niskich temperaturach 46-57 stopni - czy to dla niego na pewno "zdrowe" ? U mnie np. nie można zejść poniżej 52 stopni - producent tak zaprogramował sterownik - pewnie ma to związek z przekraczaniem punktu rosy. Z tym punktem rosy nie jest tak prosto, jak się potocznie wydaje. Przygotowujemy trochę obszerniejszy materiał na ten temat, bo chyba warto. Trochę dużo mamy w tym okresie roboty, więc musi to nieco potrwać. Jak skończymy, opublikujemy to na naszym blogu i poinformujemy Was o tym. Potem zaprosimy do dyskusji. Teraz zwrócę tylko uwagę, że znaczący wpływ na wykraplanie się wody (a właściwie kwasu siarkowego) ma również przepływ spalin (to, że są w ruchu). Ruch utrudnia wykraplanie. Zwróćcie uwagę, że np.drewno można bardzo porządnie wysuszyć przedmuchując go powietrzem o temperaturze 20st.C. Zapytajcie żon, co ma większy wpływ na suszenie prania - temperatura czy przewiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 19.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 re: Vafel Wejdź na http://www.ecoal.pl Tam znajdź linki do 3 pracujących w warunkach rzeczywistych na obiektach mieszkalnych kotłów.Wybierz ogniwo hasło eko i zobacz jak ten kociołek (15kW) pracuje. Poezja. A temp. spalin? Wręcz nieprzyzwoicie niska. I co? Kocioł suchutki, wymiennik łatwy do czyszczenia, brak smoły itp. przypadłości. Pracuje sobie nawet na 3 - 4 kW.Wiem to nie tylko z długotrwałych podglądów tego kotła przez internet, ale z oględzin własnych, bo miałem przyjemność być tam na wizji. Poezja. W domu cieplutko, zużycie paliwa optymalne. Tyle, ze właściciel kotła ma pojęcie o tym co robi. Dlatego on stosuje i pogodówkę, i pokojówkę i zawory mieszające. Tyle, że nim zaczął, to sobie stworzył porządną charakterystykę tego obiektu. Nikt nie wymaga od użytkowników, aby się na tym wszystkim znali. To powinni robić INSTALATORZY, a nie "instalatorzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 19.01.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam dołączam sie do dyskusji mam kocioł gavia eko 17kw sterownik wrt-15 uruchomiony gdzies okolo wrzesnia nowy dom sciany solbet p+w ocieplony 12cm styropian na poddaszu wełna 15cm + 5 cm garaz i kotłownia nie ogrzewane ale ocieplone tak samo i miedzy domem i garazem tez ocieplona ściana, powierzchnia do ogrzania 120m2 10 grzejników + w łazienkach i korytarzach podłogówka na oddzielnej pompie, zbiornik na cwu 140l ale jeszcze nie grzeje wody bo nie mieszkam i teraz tak w podajniku mieści się 125 kg ekogroszku i nie udało mi sie nigdy ustawić żeby starczyło to na więcej niż 3-4 dni przez ten czas próbowałem różnych ustawień i ostatnie ustawienia to temp co 56 temp pompy co 45 histereza co 2 przerwa podajnika 7 praca podajnika 30 czas przepalania 7s czas przerwy przepalania 8 m opóźnienie nadmuchu 15 nadmuch 2 (1-9) osłona wentylatora zasłonięta w 80% zawór czterodrogowy w takiej pozycji ---- lub minimalnie pochylony w lewo na tych ustawieniach jeszcze działało ale nie mogłem osiągnąć takiego dużego kopczyka i płomienia jak na niektórych pokazowych filmach w sieci wiec wyczyściłem piec i trochę zmieniałem ustawienia i teraz ma problem z osiągnięciem temp, pali się tylko przy brzegach a w środku jest węgiel nie palący się i po jakimś czasie po prostu wyrzuca żar i gaśnie ktoś ma jakieś pomysły? po kilku nieudanych próbach pojechałem do sklepu i kupiłem inny węgiel ( nie kupujcie węgla w leroyu) na próbę 10 worków pieklorz 27mj wyczyściłem piec i zacząłem zupełnie od początku nowe ustawienia: temp co 56 temp pompy co 45 histereza co 1 przerwa podajnika 4 praca podajnika 27 czas przepalania 10s ( dziwne bo nastawiam 10 a podajnik pracuje przez jakieś 3 tylko wentyl przez 10) czas przerwy przepalania 4 m opóźnienie nadmuchu 20 nadmuch 3 (1-9) przede wszystkim zamknąłem przysłonę wentylatora prawie całkiem i udało mi się ustawić super płomień wysoki i szeroki spokojnie się palący szybko dochodził do temp zadanej i wyglądało dobrze tylko ze w trybie podtrzymania z komina ciemny dym leciał (to chyba nie dobrze?) po 24 godzinach pracy tak jakby węgla ubyło nie dużo ale piec był cały w sadzy i cały popielnik takich czarnych spieków . już nie mam pomysłów jak to ustawić zadzwoniłem dziś do pana z serwisu i chciałem opisać sytuacje to zapytał się mnie tylko czy węgiel się spala całkowicie odpowiedziałem ze tak a on mi na to "to ja nie mogę panu pomóc" bo jeżeli się spala to znaczy ze tyle potrzebuje i już jak na podwórku zimno to więcej ja ciepło to mniej (fachowa pomoc) i nie ważne ze potrafi spalić 125 kg w niecałe dwa dni:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas279 19.01.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam,mam piec defro eko 19 i mam problem z ustawieniami podawania ekogroszku bo ostatnio kupiłem wysokokaloryczny ekogroszek z kopalni Kazimierz-Juliuszobecnie mam ustawienia:czas podawania 6 sek.przerwa w podawaniu 39 sek.moc nadmuchu 2 w skali od 1 do 6i one też nie pomagająprobowałem już różnych ustawień miałem czas podawania 15 sek i przerwa w podawaniu 45 sek. i przez cały czas po upływie pół dnia czasem jednego dnia mi wygasa bo podajnik zasypuje kielich nowym ekogroszkiem. Węgiel nie spala się do popiołu tylko z kielicha wypychane są niedopalone kawałki. Jeśli ktoś miał podobny problem prosze o info jak ustawić piec.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 19.01.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Lukas 279poszukaj wypowiedzi: mały energetyk :on wprosty i dokładny sposób opisał jak ustawic kazdy piec Suspenser: rzecz w tym ze jesli ustawie mała ilość powietrza (1-1,5 cm ustawienie przesłony wentylatora ) piec hef 25kw )to piec nie osiaga żadanej temperatury. zauwazyłem ze jak ustawie przysłone wentylatora na ok 3cm to spala sie ok ale wtedy prawie nie ma kopczyka i wiecej wegla spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 19.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jeśli masz sterownik bistabilny, to: http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/ wpis z 28.08.2009 na dole wątku u Zawijana Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 powtórzę tu swój post do Jarecki79 ja kupowałem kocioł w 2007r bodajże albo na początku 2008 nie jestem pewien czy nie rozmawiamy o różnych produktach. Ty piszesz o pid2 - może to jakaś zupełnie inna wersja? co do czujników to muszę sprawdzić jakie mam przy kotle. tak się jeszcze zastanawiam czy jest sens żebym zmieniał soft na nowszy? Bo w sumie kocioł nigdy mi nie zgasł (no w sumie zgasł 2x ale jak zabrakło węgla w zasobniku). nie zostawia niedopalonych węgielków. tylko nie współpracuje z termostatem. Poza tym działa dobrze. Obawiam się że jak wymienię soft to będę musiał jakoś doświadczalnie dobierać te parametry o których pisałeś...oczywiście sterowanie pompą termostatem pokojowym jest prostacka i mam skoki temperatury na kotle. od 40oC jak pompa puści zimną wodę z grzejników albo 61-62 jak się zatrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofer84 20.01.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam!Od dwoch tygodni uzytkuje piec na ekogroszek i mam problemy z odpowiednim go ustawieniem, tzn. wydaje mi sie ze spala zbyt duzo paliwa. Probowalem przeroznych ustawien i zwiekszalem czas podawania zmniejszajac jednoczesnie przerwe i odwrotnie i suma sumarow wychodzilo podobnie tzn spala u mnie mniej wiecej 3 worki po 25 kg na 4 dni, wydaje mi sie ze jest to zbyt duzo tym bardziej, ze temp wody w grzejnikach jest tylko letnia, poniewaz w dom ten nie jest zamieszkany. Dodam, ze mam kociol o mocy 25 a sterownik Geco. Bylbym wdzieczny za podpowiedzi jak nalezy ustawic sterownik aby spalanie bylo optymalne.Drugie pytanie czy wie ktos moze ile podajnik podaje wegla wagowo w ciagu minuty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofer84 20.01.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Do wpisu powyzej dodam, ze obecnie mam ustawienia 65 stopni, 18 s podawania, 28 s przerwy, czas podtrzymania wynosi mniej wiecej 10-11 minut przy takich ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 powtórzę tu swój post do Jarecki79 ja kupowałem kocioł w 2007r bodajże albo na początku 2008 nie jestem pewien czy nie rozmawiamy o różnych produktach. Ty piszesz o pid2 - może to jakaś zupełnie inna wersja? co do czujników to muszę sprawdzić jakie mam przy kotle. tak się jeszcze zastanawiam czy jest sens żebym zmieniał soft na nowszy? Bo w sumie kocioł nigdy mi nie zgasł (no w sumie zgasł 2x ale jak zabrakło węgla w zasobniku). nie zostawia niedopalonych węgielków. tylko nie współpracuje z termostatem. Poza tym działa dobrze. Obawiam się że jak wymienię soft to będę musiał jakoś doświadczalnie dobierać te parametry o których pisałeś... oczywiście sterowanie pompą termostatem pokojowym jest prostacka i mam skoki temperatury na kotle. od 40oC jak pompa puści zimną wodę z grzejników albo 61-62 jak się zatrzyma. To Twoja indywidualna decyzja. Soft sl.28 oraz pid-II jest dopracowaną wersją sumującą ponad 3lata doświadczeń, rozwiniętą po przebadaniu wielu konstrukcji kotłów. Jeżeli masz klasyczny palnik na sam ekogroszek, po dobraniu parametrów wyjściowych nic nie będziesz musiał zmieniać, nawet jeżeli zakupisz inny ekogroszek. Przy małych różnicach w jakości ekogroszków (do ok.15%) sterownik sie dopasuje. Korekcje będziesz musiał wprowadzić tylko przy palniku np. obrotowym, jeżeli z ekogroszku przejdziesz na miał lub na ekogroszek węgla brunatnego, który jest znacznie słabszym paliwem. Współpraca z termostatem jest dobra. Sam sterownik pracuje dużooo dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 no to pomyślę nad zmianą softu w lecie - retortę mam chyba tradycyjną (na pewno nie jest obrotowa) a kocioł jest tylko na ekogroszek. a czemu piszesz pidII ? to nie jest jakaś druga wersja sterownika? czyli faktycznie inny hardware? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 PID-II jest od wersji softu sl.24 są spore zmiany softwerowe, nie wiem tez czy w stosunku do 7.9 nie ma zmian hardwerowych. Generalnie tak, jest to druga wersja sterownika. Osobiście czekam na debiut rynkowy testowanych nowości z wyświetlaczami kolorowymi i systemem ikonek, ze strefami czasowymi w formie słupków graficznych.... z nowym systemem ADC. Na chwilę obecną Ognik PID-II Fbs sl.28: "Algorytm PID II - zapewnia stabilną temperaturę na kotle a jednocześnie szybsze dochodzenie do temperatury zadanej oraz dynamiczna reakcję na zmianę odbioru ciepła. Kocioł grzeje przez cały czas, przy optymalnym stosunku paliwo/powietrze, wytwarzana jest taka ilość ciepła na jaką jest zapotrzebowanie, dzieki czemu nie ma gwałtownych zmian temperatury w komorze paleniskowej i kominie, co powoduje dłuższą żywotność samego kotła." "FBS (Flexible Burning System) - System Elastycznego Spalania - to funkcja, która pozwala poprawnie spalać opał o kaloryczności różniącej się o 15% od nastawionej, co oznacza, że zmiana kaloryczności opału w rozsądnych granicach nie wymaga korekcji dawki lub zmiany nastawy wentylatora." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Generalnie tak, jest to druga wersja sterownika. to może się okazać że tego softu nie da się wgrać do mojego sterownika? Jest jakiś sposób żeby rozpoznać co tak naprawdę posiadam - może dałoby się po wyglądzie? Mogę cyknąć fotkę ale raczej z wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 e chyba nie. Pamiętam,że coś takiego raz przegrywałem na stary soft, tylko cos przelutowali na płytce. Nie jestem elektronikiem. Zadzwoń do elektro-miz to Ci dokładnie powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts