Jarecki79 22.01.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zawijan piszesz tak:"A czy wiesz, że sporo osób kupuje już małe kotły, zakładając, że w razie potrzeby pociągną go (przez rzeczywiście bardzo krótki okres) na mocy powyżej nominalnej? To jest działanie racjonalne, bo dobry kocioł bez problemów pójdzie z taką mocą (będzie miał tylko trochę wyższą temperaturę spalin wylotowych)." Wcześniej gdzieś na tym forum napisałeś, że kotły pracujące na mocy nominalnej mogą nie osiągać optymalnych wyników, optymalne mają poniżej tej mocy. Zostawiam bez komentarza. Nie chce się przepychać. Co do zdania: "Czy mam rozumieć, że aby wejść na moc nominalną, trzeba wymienić sterownik PID na zwykły?" Takie rzeczy piszesz przez złośliwość? Dokładnie wiesz, że dla 100%mocy dmuchawa idzie na maksa a sterownik robi stałe, częste przerwy. Po co tutaj zatem pid czy autoadaptacja, dla takiej pracy identycznie ustawi sie zwykły sterownik. PID będzie dmuchać na maksa i robić częste przerwy, ale to tez wiesz, bo aktualnie ten sterownik z pid badasz. Ja się poddaję. Życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Czepiasz sie i nie wiem w jakim celu. Korekcja PP nie jest chroniona żadnym hasłem, nie wypisuj głupot! A Ty dokładniej czytaj. Cytuję, co napisałem : "Zmianę minimalnej długości przerwy nie da się zrobić z panelu operatora, trzeba wejść w panel chroniony hasłem." Sprawdź! Chyba, że nie odróżniasz czasu przerwy od czasu podawania. A tak na marginesie - od nazwania kogoś głupim, nie przybędzie Ci mądrości ani o gram. To co napisałem, pisałem w oparciu o obserwacje działań twórcy OGNIKA i jego wyjaśnienia. Może on też jest głupi, tak jak ja? Nie mówię też,że ktoś ma kupic kocioł o 100%przewymiarowany, skąd takie insynuacje? Ale piszesz - to Twoje słowa: "Ja wprowadzając dane do ognika pid przy konstrukcji Skam-P Premium z Brucerem nie ustawiam ich tak, aby kocioł osiągał 100%mocy, bo takiej sytuacji w sezonie praktycznie nie ma." Po co więc to robisz? Aby uniemożliwić klientowi uzyskanie mocy nominalnej? Skąd wiesz, że on wybrał kocioł za duży i że nie chce osiągnąć mocy nominalnej? Pozostała część tego wpisu to jeden wielki bełkot, którego nie da się skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.01.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zawijan piszesz tak: "A czy wiesz, że sporo osób kupuje już małe kotły, zakładając, że w razie potrzeby pociągną go (przez rzeczywiście bardzo krótki okres) na mocy powyżej nominalnej? To jest działanie racjonalne, bo dobry kocioł bez problemów pójdzie z taką mocą (będzie miał tylko trochę wyższą temperaturę spalin wylotowych)." Wcześniej gdzieś na tym forum napisałeś, że kotły pracujące na mocy nominalnej mogą nie osiągać optymalnych wyników, optymalne mają poniżej tej mocy. Znowu czytasz niedokładnie lub bez zrozumienia. Nie będę szukać, gdzie pisałem o tym, o czym - przekręcając - mówisz. Poszukaj sobie sam. Ale dokładnie pamiętam, co mogłem napisać, bo zawsze piszę tylko to, co wiem. Chodziło o to, że według normy PN-EN 303-5 moc nominalna kotła to moc zadeklarowana przez producenta, a ten bez badań nie zawsze potrafi ją określić prawidłowo. A zatem - jeśli moc nominalna została określona "z kapelusza" a nie według wyników badań, to na takiej mocy wyniki pracy kotła mogą nie być optymalne. Ostrzegałem przed kupnem kotła o nie udokumentowanej mocy nominalnej. Obszerniejszy materiał na ten temat znajdziesz na blogu http://zawijan.wordpress.com/ciekawe-historie/hist_01/ Przypomnij sobie, bo przecież kiedyś to czytałeś. Co do zdania: "Czy mam rozumieć, że aby wejść na moc nominalną, trzeba wymienić sterownik PID na zwykły?" Takie rzeczy piszesz przez złośliwość? Tak. Bo już wiele razy prosiłem Cię, żebyś bardziej zastanawiał się, co piszesz. A przecież to Ty napisałeś: "ognika pid przy konstrukcji Skam-P Premium z Brucerem nie ustawiam ich tak, aby kocioł osiągał 100%mocy". No to jak klient ma osiągnąć moc nominalną, jak jej potrzebuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Widzisz sam, że się kłócisz.... i nie rozumiem o co i po co. Przecież nie nazwałem Cię głupim, tylko prosiłem o nie wypisywanie głupot a to różnica. Można zmieniać albo przerwę minimalną albo długość czasu pracy podajnika.Dobór przerwy min. ma byc wykonywany przez producenta kotła lub instalatora.Zmianę ilości paliwa może dokonać użytkownik parametrem PP. Zgodzisz się chyba, że aby dojść do np. 80st.C trzeba dobrać podawanie, przerwę i powietrze. powiedzmy przy podawaniu 12sekund i przerwie 60sek. dochodzisz do 60st.C i finał. Teraz możesz albo korygować czas pracy ślimaka albo przerwę między dawkami. Korekcja czasu podawania to PP, czyli poziom paliwa. Kotły cytat z instytutu konkurencyjnego "można dobierać wg mocy nominalnej lub średniej mocy eksploatacyjnej". Teraz przykład z wyników badań kotła o mocy 17kW pracującego z ognikiem pid100%mocy temp. na wyjściu 80,8st.C, temp. wody powrotnej 60,2st.C, strumień masy wody mw 721kg/h temperatura spalin średnia 170,2st.C, spalanie 2,74kg/h, średnia moc 17,3kW Pokaż mi jedną osobę, która tak eksploatuje kocioł. 30%mocy temp. na wyjściu 65,3st.C, temp. wody powrotnej 59,7st.C, strumień masy wody mw 719kg/h temperatura spalin średnia 102st.C, spalanie 0,83kg/h, średnia moc 4,7kW Tutaj też ciężko jest mówić, że tak jest kocioł eksploatowany przez większość sezonu, w zimę owszem bywają nastawy na 65st.C, ale jesienią czy wiosną nastawy sa z zakresu 45-góra 55st.C. Jak ktos dobiera kocioł na styk, aby pracował na pełnej mocy, to spala jak smok, najlepszy przykład to wpisy Daro66, który ma za mały kocioł do zapotrzebowania swojego budynku na ciepło, dlatego łyka mu tyle paliwa. Teraz gość dostaje rady typu wymień część grzejników żeliwnych na takie o małej pojemności wodnej. Wszystkim zależy, aby kocioł spalał właściwie opał przy nastawach 45 do 60st.c, nikogo nie interesują nastawy rzędu 80 czy 90st.C Nie rozumiem Twoich wpisów, masz dużą wiedzę o procesach spalania a celowo zaogniasz sytuacje i dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 dobra Panowie a teraz tak po polsku i łopatologicznie.... ciekaw jestem waszych opinii.... przykładowa chata przyjmijmy 200m2, kupujemy 2piece na eko ,zakładamy taką samą instalacje co+cwu,takie samo ocieplenie budynku,takie same parametry otoczenia , jeden piec ma 26KW drugi piec ma 16KW , temperatura dzien 12h-23st noc 20st i ogrzewamy dom+cwu. Jeden piec jest przewymiarowany ,2 na styk-oczywiscie 2 takie same piece(tylko inna moc), 2 takie same pidy (moze byc ognik, moze byc coal)no to palimy... i pytanie zasadnicze jakie wg,Was bedzie ekonomiczniejsze spalanie eko, tz w którym przypadku spalimy mniej eko i dlaczego? zakładamy temp. zew na 0st.Jakie bedzie ekonomiczniejsze spalanie ? czy ustawione na 80-90st a moze na 55-60? w którym przypadku spalimy mniej ekogroszku i na jakich nastawach.Zadanie uważam za rozpoczęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Widzisz sam, że się kłócisz.... i nie rozumiem o co i po co. Przecież nie nazwałem Cię głupim, tylko prosiłem o nie wypisywanie głupot a to różnica. Można zmieniać albo przerwę minimalną albo długość czasu pracy podajnika. Dobór przerwy min. ma byc wykonywany przez producenta kotła lub instalatora. 1. Jak się zastanowisz, to zrozumiesz, że wcale się nie kłócę. 2. Na jedno wychodzi. 3.Niestety, przy zmianie węgla trzeba czasem zmienić jedno i drugie. I to właśnie napisałem. I tyle. Wszystkim zależy, aby kocioł spalał właściwie opał przy nastawach 45 do 60st.c, nikogo nie interesują nastawy rzędu 80 czy 90st.C A kto powiedział, że aby osiągać moc nominalną, kocioł powinien pracować z temperaturą 80 czy 90st.C? Z powodzeniem osiąga to na nizszych temperaturach. Nie rozumiem Twoich wpisów, masz dużą wiedzę o procesach spalania a celowo zaogniasz sytuacje i dyskusję. Zgadza się. Nie rozumiesz. Ale zamiast się żalić - zacznij myśleć. Z pewnością wtedy zrozumiesz wszystko, bo przecież nie jesteś głupi. I z pewnością nie będziesz pisał głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 dobra Panowie a teraz tak po polsku i łopatologicznie.... ciekaw jestem waszych opinii.... przykładowa chata przyjmijmy 200m2, kupujemy 2piece na eko ,zakładamy taką samą instalacje co+cwu,takie samo ocieplenie budynku,takie same parametry otoczenia , jeden piec ma 26KW drugi piec ma 16KW , temperatura dzien 12h-23st noc 20st i ogrzewamy dom+cwu. Jeden piec jest przewymiarowany ,2 na styk-oczywiscie 2 takie same piece(tylko inna moc), 2 takie same pidy (moze byc ognik, moze byc coal)no to palimy... i pytanie zasadnicze jakie wg,Was bedzie ekonomiczniejsze spalanie eko, tz w którym przypadku spalimy mniej eko i dlaczego? zakładamy temp. zew na 0st.Jakie bedzie ekonomiczniejsze spalanie ? czy ustawione na 80-90st a moze na 55-60? w którym przypadku spalimy mniej ekogroszku i na jakich nastawach.Zadanie uważam za rozpoczęte Podobasz mi się. Świetnie sformułowany problem. Jestem za. Tylko spokojnie - przemyślmy dokładnie problem i piszmy na temat, konkretnie i bez ględzenia. To nie takie łatwe. Mam nadzieję, że zapraszasz nie tylko mnie i Jareckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam nadzieję, że zapraszasz nie tylko mnie i Jareckiego. Zapraszam do dyskusji WSZYSTKICH czujących się na siłach,piszac zadanie wiedziałem że nie bedzie łatwo:) .ale jeżeli ktos ma ochotę, wiedzę i predyspozycje to dlaczego nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.01.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 .. i ja chętnie poobserwuję... ładnie postawione zadanie - życiowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zawijan prywatnie jesteś bardzo miłym człowiekiem, ale jak zaczynasz pisać w internecie zachowujesz sie jak jakiś guru sekty, nie tolerujesz odmiennego zdania. Masz pretensje, że ktoś czegoś nie doczytał a sam robisz dokładnie to samo. "A kto powiedział, że aby osiągać moc nominalną, kocioł powinien pracować z temperaturą 80 czy 90st.C? Z powodzeniem osiąga to na nizszych temperaturach. " Gdzie ja znowu powiedziałem, że moc max. musi być osiągana na takiej nastawie.. czepiasz się słówek... Podałem dokładne wyniki pomiarów kotła z podajnikiem ślimakowym, który pracował na Ogniku PID w laboratorium OTGiS w Łodzi. Odpuść proszę, bo "cenka opada". Napisałem jednak,że przy pracy na mocy nominalnej kocioł spala 2,74kg/h a przy pracy na 30%mocy tylko 0,83kg/h Bobek masz zatem odpowiedź, że kocioł o mocy 26kW na pow. 200m2 powinien na godzinę spalać mniej paliwa jak kocioł 16kw pracujący na granicy swoich możliwości. Dokładnie ile, trzeba by takie kotły podłączyć, bo minimalne spalanie 26kW jest większe jak minimalne 16kW, ale powinno byc mniejsze, gdy kocioł 26kW będzie pracował na 30%mocy a 16kw na 100%mocy z ryzykiem,że pomieszczenia może nie dogrzać. Jestem zwolennikiem doboru kotła wg bilansu średniej mocy eksploatacyjnej a nie do mocy nominalnej, wtedy nie ma zapasu.BTW średnia moc eksploatacyjna dla 26kw to jakieś 15-16kw właśnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Bobek masz zatem odpowiedź, że kocioł o mocy 26kW na pow. 200m2 powinien na godzinę spalać mniej paliwa jak kocioł 16kw pracujący na granicy swoich możliwości. Dokładnie ile, trzeba by takie kotły podłączyć, bo minimalne spalanie 26kW jest większe jak minimalne 16kW, ale powinno byc mniejsze, gdy kocioł 26kW będzie pracował na 30%mocy a 16kw na 100%mocy z ryzykiem,że pomieszczenia może nie dogrzać. no cóz nie o taką odpowiedz mi chodziło.... to są tylko przypuszczenia.... a pytanie było jasno postawione.... dobra Panowie a teraz tak po polsku i łopatologicznie.... ciekaw jestem waszych opinii.... przykładowa chata przyjmijmy 200m2, kupujemy 2piece na eko ,zakładamy taką samą instalacje co+cwu,takie samo ocieplenie budynku,takie same parametry otoczenia , jeden piec ma 26KW drugi piec ma 16KW , temperatura dzien 12h-23st noc 20st i ogrzewamy dom+cwu. Jeden piec jest przewymiarowany ,2 na styk-oczywiscie 2 takie same piece(tylko inna moc), 2 takie same pidy (moze byc ognik, moze byc coal)no to palimy... i pytanie zasadnicze jakie wg,Was bedzie ekonomiczniejsze spalanie eko, tz w którym przypadku spalimy mniej eko i dlaczego? zakładamy temp. zew na 0st.Jakie bedzie ekonomiczniejsze spalanie ? czy ustawione na 80-90st a moze na 55-60? w którym przypadku spalimy mniej ekogroszku i na jakich nastawach.Zadanie uważam za rozpoczęte no nic, zobaczymy co napisze zawijan...albo ktoś inny podejmie sie rozwiązania zagadki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.01.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam na początek bardzo ciekawą tabelę. Nie wiem tylko, jak ją przesłać. Rozlatuje mi się przy skopiowaniu.Nie znam się na tym. Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Bobek odpowiem może inaczej... z życia i badań. dla 25kW średnie spalanie przy mocy max. wynosi w zaokrągleniu ok.4kg/godz.dla 17kW średnie spalanie przy mocy max. wynosi 2,7kg/h Dla 25kW średnie spalanie na godz. przy 30%mocy wynosi 1,13kg/hDla 17kW średnie spalanie na godz. przy 30%mocy wynosi 0,83kg/h Średnia moc eksploatacyjna kotła 17kw to jakieś 10kWŚrednia moc eksploatacyjna kotła 25kW to jakieś 14kW Jeżeli zatem kocioł 17kw będzie chodził na 100%mocy to spali na godz. 2,7kgJeżeli na tym samym obiekcie będzie pracował kocioł 25kw na 30%mocy to spali na godz. 1,13kg Czy taka odpowiedź wystarczy? (dane o spalaniu pochodzą z badań w OTGiS Łódź dl podanych mocy kotłów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Czy taka odpowiedź wystarczy? Nie są konkretne założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 To jest tylko 1kW różnicy, a dane są prawdziwe i zmierzone. 26kw a 25kw to w zasadzie jeden gwint 16 czy 17kw również. Zbyt mała różnica, aby mówić o większym marginesie błędu. Wyniki masz podane właściwe, 26kw nie jest przewymiarowany, tylko dobrany wg średniej mocy eksploatacyjnej na pow. 200mkw a 16kw potraktuj jako dobrany wg doboru przy mocy nominalnej. Reszta porównań, czyli temperatura dzien 12h-23st noc 20st, zakładamy temp. zew na 0st.Jakie bedzie ekonomiczniejsze spalanie ? czy ustawione na 80-90st a moze na 55-60? w którym przypadku spalimy mniej ekogroszku i na jakich nastawach itd wymaga podłączenia obu kotłów w tym samym miejscu. W budynku, aby mieć 23st.c równie dobrze możesz mieć 65st.c jak i 50st.C.Na kotle powinna być taka nastawa, abyś czuł się komfortowo.spalanie przy 100%mocy i 30% masz podane, dane mówią same za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 zawijan odbierz PW i wylij mi tabelke na maila to wkleje Jarecki79 to nie jest zadanie na mała chwilkę, oczekuję rzeczowych odpowiedzi przy podanych parametrach(mysle zresztą ze nie ja jeden) skonfrontujemy nasze założenia z rzeczywistościa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 tylko że 30% mocy z 25kW przy max spalaniu 4kg/godz daje jakieś 1,2 kg/godz i moc 7,5 kW a przy porównaniu z kotłem 17kW który zżera 2,7 kg/godz mamy 17kW czyli aby odnieść owe 7,5 kW do mniejszego - to zeżre tyle samo czyli ... dozo może więcej - tylko go trza odkręcić jak sie mylę - zlińczować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 tylko że 30% mocy z 25kW przy max spalaniu 4kg/godz daje jakieś 1,2 kg/godz i moc 7,5 kW a przy porównaniu z kotłem 17kW który zżera 2,7 kg/godz mamy 17kW czyli aby odnieść owe 7,5 kW do mniejszego - to zeżre tyle samo czyli ... dozo może więcej - tylko go trza odkręcić jak sie mylę - zlińczować Dobra uwaga. 30%mocy dla 25kW to ok.7,5kW i dla takiej mocy spalanie wynosiło 1,13kg/h Słusznie zatem mozna kombinować, że przy pracy 26kW na mocy średniej eksploatacyjnej, czyli w granicy 16kW spalanie na godzine wyniesie ok. 2,6-2,7kg, generalnie podobną ilość. Czyli tyle co dla 16kW przy pracy na maxa. Czyli plus doboru wg średniej eksploatacyjnej to jedynie zapas mocy. Z tamtego 16kW juz się więcej nie wyciśnie w siarczyste mrozy czy przy lekkim błędzie doboru do budynku a ten 26kW jeszcze pójdzie... Ciekawe co reszta o tym myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 22.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Panowie, jakby te kotły z przykładu porównywac do samochodów, to samochód z silnikiem 1000cm3 i mocy 60 KW spali przy prędkości np 90km/h mniej niz samochód z silnikiem 2000cm3 i mocą 100KW. Przy prędkości 60 km/h, tak samo. Przy 150km/h tez. Tyle tylko, że ten z większym silnikiem 200km/h pojedzie, a ten z mniejszym nie. Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Panowie, jakby te kotły z przykładu porównywac do samochodów, to samochód z silnikiem 1000cm3 i mocy 60 KW spali przy prędkości np 90km/h mniej niz samochód z silnikiem 2000cm3 i mocą 100KW. Przy prędkości 60 km/h, tak samo. Przy 150km/h tez. Tyle tylko, że ten z większym silnikiem 200km/h pojedzie, a ten z mniejszym nie. Dobrze kombinuję? pewnie dobrze kombinujesz jak zauwazyłem to jest tok myslenia jareckiego ale ja oczekuję KONKRETÓW... A pozniej bedę wyciągac wnioski... a zresztą każdy moze sugerowac mozliwe rozwiązania i przedstawiac rózne hipotezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts