Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

tylko że 30% mocy z 25kW przy max spalaniu 4kg/godz daje jakieś 1,2 kg/godz i moc 7,5 kW a przy porównaniu z kotłem 17kW który zżera 2,7 kg/godz mamy 17kW

czyli aby odnieść owe 7,5 kW do mniejszego - to zeżre tyle samo

czyli ...

dozo może więcej - tylko go trza odkręcić

jak sie mylę - zlińczować 8)

Dobra uwaga.

30%mocy dla 25kW to ok.7,5kW i dla takiej mocy spalanie wynosiło 1,13kg/h

Słusznie zatem mozna kombinować, że przy pracy

26kW na mocy średniej eksploatacyjnej, czyli w granicy 16kW spalanie na godzine wyniesie ok. 2,6-2,7kg, generalnie podobną ilość.

Czyli tyle co dla 16kW przy pracy na maxa.

Czyli plus doboru wg średniej eksploatacyjnej to jedynie zapas mocy. Z tamtego 16kW juz się więcej nie wyciśnie w siarczyste mrozy czy przy lekkim błędzie doboru do budynku a ten 26kW jeszcze pójdzie...

Ciekawe co reszta o tym myśli...

Ja wiem, że większość (w tym i ja sam) ma dobrane za duże piece i zastanawia się czy na tym traci.

U mnie przy zapotrzebowaniu na ciepło wg projektu CO+CWU w sumie 12 kW (185 m2 podłóg) przy -5 na zewnątrz mam średnią generowaną moc przez piec około 7 kW, a piec ma 18 kW.

Pocieszam się tym, że moc tą osiągam przy słabszym nadmuchu wentylatora=wolniejszy przepływ spalin=chłodniejszy komin=mniej ciepła wypuszczam kominem w atmosferę, i sam do końca nie wiem czy piec np. 12 kW nie spalałby więcej w tym układzie.

Czekam z niecierpliwością na wypowiedzi fachowców - byle przemyślane, a nie takie:

"Jeżeli zatem kocioł 17kw będzie chodził na 100%mocy to spali na godz. 2,7kg

Jeżeli na tym samym obiekcie będzie pracował kocioł 25kw na 30%mocy to spali na godz. 1,13kg

Czy taka odpowiedź wystarczy? (dane o spalaniu pochodzą z badań w OTGiS Łódź dl podanych mocy kotłów)"

Przecież to sugeruje, że 30% z 25 to 17 :-?

PS zadanie to jest bardzo trudne, bo trzeba by jeszcze uwzględnić koszt prądu pożeranego przez wentylator.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, jakby te kotły z przykładu porównywac do samochodów, to samochód z silnikiem 1000cm3 i mocy 60 KW spali przy prędkości np 90km/h mniej niz samochód z silnikiem 2000cm3 i mocą 100KW. Przy prędkości 60 km/h, tak samo. Przy 150km/h tez. Tyle tylko, że ten z większym silnikiem 200km/h pojedzie, a ten z mniejszym nie. Dobrze kombinuję?

Technicznie nasze kotły od współczesnych aut dzieli przepaść - kotły są na poziomie oldtimerów, w których nawet wyprzedzenie kąta zapłonu było regulowane ręcznie w czasie jazdy.

Na szczęście jest bardzo szybki rozwój - nowe palniki, sterowniki itp. - czyli w końcu dojdziemy do profesjonalnych sterowań a'la komputerowa mapa wtrysku wielopunktowego, sonda lambda itp. :wink:

Co do spalania samochodów to przy 90 km/h już ten silniejszy może palić mniej, a przy 150 km/h na pewno będzie mniej palił, ale to już zupełnie inna historia ... :wink:

W tabeli przedstawiłem wyniki badań 2 kotłów.

Jeden o mocy nominalnej był badany na mocy 11,6kW, 16,9kW i 20,7kW.

Drugi o mocy nominalnej 26kW był badany tylko na mocy 26,3kW.

Oba kotły miały ten sam palnik BRUCER, z tym samym wentylatorem.

Różniły się tylko wielkością wymiennika ciepła. Konkretnie - wymiennik kotła 26kW był wyższy, ale o takim samym przekroju poziomym.

Przeanalizujcie te wyniki.

Do jutra.

Różniły się tylko wielkością wymiennika ciepła. Konkretnie - wymiennik kotła 26kW był wyższy, ale o takim samym przekroju poziomym.

Do jutra.

Zawijan, podaj jakie było spalanie na godzinę przy tych kotłach na pracy z daną mocą.

Ile spaliły na 100%mocy, ile na 30%

Fajnie by było jakbyś miał takie dane dla pełnej mocy tego mniejszego powiedzmy dla tych prawie 17kW i przy większym 26kW jak pracował ze zbliżoną mocą w granicy 17kW, w gruncie rzeczy o takie porównanie chodzi.

aaa właśnie doczytałem,że był badany tylko na 26kW... szkoda...

a masz może jakieś wyniki 2 wielkości kotłów, nie wymieniaj producentów, podaj tylko cos o mocy nominalnej np. 15 do 20kw i jakiś większy 25-30kw przy pracy na mocy w granicy tego mniejszego kotła. Jakie było godzinowe zużycie takich kociołków przy pracy na takiej samej mocy.

Chyba,że to Bobek wkleił tylko jedną część tabelki

pewnie dobrze kombinujesz :D jak zauwazyłem to jest tok myslenia jareckiego :) ale ja oczekuję KONKRETÓW... A pozniej bedę wyciągac wnioski... a zresztą każdy moze sugerowac mozliwe rozwiązania i przedstawiac rózne hipotezy...

Bobek: o jakie konkrety Ci chodzi? Czy oczekujesz, że ktoś rzeczywiście będzie miał dwa takie same budynki z takimi samymi kotłami i będzie w stanie porównać wyniki spalania? Przecież wiesz, że to się nie uda... :roll:

Zadanie jakie postawiłeś jest fajne, ale żeby je rozwiązać używając "KONKRETÓW" należałoby zrobić normalny eksperyment kontrolując wszystkie zmienne, a tego po prostu zrobić się nie da (albo inaczej - da się, ale kosztowało by to tyle, że nikt się tego nie podejmie). Wszystko, co możemy zrobić z Twoim zadaniem to tylko stawiać hipotezy, próbować je uzasadnić, ewentualnie podawać jakieś analogie i przybliżenia.

Vafel a po co panowie z duza wiedzą maj tracic czas na niepotrzebna dyskusje , ja wiem że to jest sytuacja hipotetyczna.... Vafel, to są goscie którzy na codzien mają kontakty z kotłami czytając ich posty widać ze zajmuja sie tym zawodowo... niech koledzy stawiają hipotezy,podają analogie, próbują uzasadnić....a my zwykli uzytkownicy kotłów będziemy im zadawac nie mądre pytania w stylu, dlaczego tyle pali i dlaczego tak a nie inaczej :lol: no i może w końcu dowiemy sie jak to jest z przewymiarowaniem kotła? kol Jarecki jak widzą jest za, a kol Zawijan jest za dobraniem na styk(dlatego min wybrałem takie zadanie)

ps pamietacie zadanie z podstawówki od 2 pociągach?? wyjeżdzających ze stacji A i stacji B , hehe do dzisiaj mi się sni :) :lol:

Vafel a po co panowie z duza wiedzą maj tracic czas na niepotrzebna dyskusje , ja wiem że to jest sytuacja hipotetyczna.... Vafel, to są goscie którzy na codzien mają kontakty z kotłami czytając ich posty widać ze zajmuja sie tym zawodowo... niech koledzy stawiają hipotezy,podają analogie, próbują uzasadnić....a my zwykli uzytkownicy kotłów będziemy im zadawac nie mądre pytania w stylu, dlaczego tyle pali i dlaczego tak a nie inaczej :lol: no i może w końcu dowiemy sie jak to jest z przewymiarowaniem kotła? kol Jarecki jak widzą jest za, a kol Zawijan jest za dobraniem na styk(dlatego min wybrałem takie zadanie)

ps pamietacie zadanie z podstawówki od 2 pociągach?? wyjeżdzających ze stacji A i stacji B , hehe do dzisiaj mi się sni :) :lol:

Bobek ja nie jestem za przewymiarowaniem. Jestem za sposobem doboru wg średniej mocy eksploatacyjnej a nie mocy nominalnej. Zbyt duzy kocioł to też nie jest dobrze, za mały tez problem.

Ciekawie ktoś wspomniał o samochodzie 1,0litra i 2,0litra.

Tyle,że moim zdaniem trzeba by przyjąć inne założenia.

ten 1,0litra jedzie 90km/h, ale na 4biegu

ten 2litry jedzie 90km/h ale na 5biegu

lub inaczej ten 1,0litra jedzie 90km/h

a ten 2,0litra 60km/h

Choć porównanie tego do samochodu jest średnio dobre.

Najlepiej, jeżeli kolega zawijan miałby jakieś wyniki badań typoszeregu kotłów danego producenta np. 17 i 25kW czy 15 i 20kW. Dane spalania na godzinę przy pracy obu konstrukcji z mocą nominalną tego mniejszego, czyli albo na 15kw albo na 17kW. Nie trzeba podawać producenta, wystarczą same dane spalania na godzinę.

Do jutra.

Jeszcze takie uzupełnienie do danych z tabeli.

Gdyby ten mniejszy kocioł popędzić do 26kW - to według naszego doświadczenia powinien osiągnąć temperaturę spalin ok. 190st.C i sprawność ok. 88%

Te wyniki są takie, jakie są. Badania nie były robione pod problem Bobka, ani pod pytania Jareckiego - więc z tych punktów widzenia są niekompletne. Ale są - moim zdaniem - dość ciekawe, jako podkład do dyskusji zainicjowanej przez Bobka. Ciekaw jestem Waszych wniosków z tych wyników.

Najlepiej, jeżeli kolega zawijan miałby jakieś wyniki badań typoszeregu kotłów danego producenta np. 17 i 25kW czy 15 i 20kW. Dane spalania na godzinę przy pracy obu konstrukcji z mocą nominalną tego mniejszego, czyli albo na 15kw albo na 17kW. Nie trzeba podawać producenta, wystarczą same dane spalania na godzinę.

Najlepiej byłoby, gdybym miał. Zgadza się. Problem w tym, że nie mam.

Na naszym blogu i w licznych publikatorach mnóstwo razy apelowaliśmy do producentów, żeby zlecali takie badania - jak groch o ścianę. Widocznie nie chcą, aby klient zbyt dużo wiedział o ich wyrobach.

Patrzcie tylko - przecież ten mniejszy kocioł może mieć legalne papiery (zgodnie z obowiązującą normą) zarówno na moc nominalną 11kW jak i na 26kW. Jak Wy możecie podjąć racjonalną decyzję wyboru wielkości kotła, nie znając tej charakterystyki i opierając się tylko na informacji o mocy nominalnej. Przypominam, że według normy MOC NOMINALNA to MOC OKREŚLONA PRZEZ WYTWÓRCĘ KOTŁA.

Bobek ja nie jestem za przewymiarowaniem. Jestem za sposobem doboru wg średniej mocy eksploatacyjnej a nie mocy nominalnej. Zbyt duzy kocioł to też nie jest dobrze, za mały tez problem.

Napisz, na czym polega ten sposób doboru wielkości kotła, tzn. według średniej mocy eksploatacyjnej. Przyznaję, że nie znam tego sposobu.

Gdzieś tam w głowie mam, że projektant kotłowni dobiera taką moc kotła, aby w najbardziej mroźne dni w danej strefie klimatycznej kocioł potrafił ogrzać zaprojektowany ogrzewany obiekt.

Nie wiem , czy czegoś nie pokręcę.

Jak kilka lat temu zlecaliśmy przy badaniach kotłów opracowanie DTR, to brzmiało to mniej więcej tak:

Zacytuje z tej starej instrukcji:

"Podstawą doboru kotła do instalacji centralnego ogrzewania jest bilans cieplny ogrzewanych pomieszczeń sporządzony zgodnie z normą PN-83/B-03406 – Obliczenie zapotrzebowania ciepła pomieszczeń o kubaturze do 600m3 w budownictwie powszechnym.

Dla budynków budowanych w technologii energooszczędnej i budynków docieplonych dobór kotła do instalacji centralnego ogrzewania powinien się opierać na faktycznym zapotrzebowaniu ciepła do ogrzewania.

Przy pracy z mocą nominalną obsługę kotła i kolejne zasypy paliwa należy dokonywać co około 12godzin, a przy pracy z mocą minimalną co ok.24godziny

W tabeli 2, dla każdego kotła typu..... podano moc nominalną, przy której kocioł wymaga obsługi co ok. 12godzin (2 razy na dobę) oraz średnią moc eksploatacyjną, przy której obsługa kotła wymagana jest co około 24godziny w zależności od temperatury zewnętrznej i wielkości domu.

W zasadzie moc nominalna kotła powinna być równa obliczeniowemu zapotrzebowaniu ciepła dla ogrzewanego budynku. Wówczas nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych można zapewnić komfort cieplny w ogrzewanych pomieszczeniach obsługując kocioł 2 razy na dobę.

Można również dobrać kocioł do instalacji grzewczej, w taki sposób, aby średnia moc eksploatacyjna kotła (obsługa co min.24 godziny) była równa obliczeniowemu zapotrzebowaniu ciepła dla ogrzewanego obiektu. Wówczas użytkownik w czasie całego sezonu grzewczego nie musi dokonywać obsługi kotła i zasypu paliwa częściej niż co 24godziny"

i dalej

" * moc znamionowa - jest to moc trwale uzyskiwana przy spalaniu paliwa, dla którego kocioł został skonstruowany"

W tabelach były podawane 3 moce, moc znamionowa, moc minimalna oraz średnia moc eksploatacyjna.

Jest wklejana cały czas do DTR

Dla modeli tłokowych wyglądało to tak:

1.

25kW moc znamionowa

14kW średnia moc eksploatacyjna

7kW minimalna moc cieplna

z ostatnich badań z września 2009 30%mocy 25kW 6,3kW teraz określają 100%mocy oraz 30%mocy....

2.

36kW moc znamionowa

18kW średnia moc eksploatacyjna

9kw minimalna moc cieplna

3.

55kW moc znamionowa

27,5kW średnia moc eksploatacyjna

14kw minimalna moc cieplna

Dla modeli miałowych:

1.

17kW moc znamionowa

11,3kW średnia moc eksploatacyjna

5,1kW minimalna moc cieplna

2.

25kW moc znamionowa

16,6kw średnia moc eksploatacyjna

7,5kw minimalna moc cieplna

3.

33kW moc znamionowa

21,8kW średnia moc eksploatacyjna

9,9kW minimalna moc cieplna

itd....

Ostatnie badania ślimaka 17kW tez są określone tylko 2 moce:

znamionowa 17,3kW

i 30%mocy 4,7kW

ale na podstawie wcześniejszych badań mogę szacować,że średnia eksploatacyjna będzie w zakresie ok.11kW.

Nie wiem , czy czegoś nie pokręcę.

Jak kilka lat temu zlecaliśmy przy badaniach kotłów opracowanie DTR, to brzmiało to mniej więcej tak:

Zacytuje z tej starej instrukcji:

"

Przy pracy z mocą nominalną obsługę kotła i kolejne zasypy paliwa należy dokonywać co około 12godzin, a przy pracy z mocą minimalną co ok.24godziny

W tabeli 2, dla każdego kotła typu..... podano moc nominalną, przy której kocioł wymaga obsługi co ok. 12godzin (2 razy na dobę) oraz średnią moc eksploatacyjną, przy której obsługa kotła wymagana jest co około 24godziny w zależności od temperatury zewnętrznej i wielkości domu.

W zasadzie moc nominalna kotła powinna być równa obliczeniowemu zapotrzebowaniu ciepła dla ogrzewanego budynku. Wówczas nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych można zapewnić komfort cieplny w ogrzewanych pomieszczeniach obsługując kocioł 2 razy na dobę.

Można również dobrać kocioł do instalacji grzewczej, w taki sposób, aby średnia moc eksploatacyjna kotła (obsługa co min.24 godziny) była równa obliczeniowemu zapotrzebowaniu ciepła dla ogrzewanego obiektu. Wówczas użytkownik w czasie całego sezonu grzewczego nie musi dokonywać obsługi kotła i zasypu paliwa częściej niż co 24godziny"

To chyba dotyczyło pieców bez zasobnika, bo ja mój "obsługuję" raz w tygodniu.

Inaczej wyszłoby na to, że im kto ma większy zasobnik tym większą moc (oczywiście w pewnych granicach, bo 100 kW z pieca 15 kW to na pewno nie wyciągniemy) :-?

Więc jak to jest dzisiaj z naszymi piecami ?

Ale skąd ja mam wiedzieć jaka jest średnia moc eksploatacyjna danego kotła jak wszyscy producenci podają tylko moc nominalną?

Powtarzam, z badań w instytucie. Wcześniej w ITGiS przy opracowywaniu DTR w tabeli zamieścili informacje o tych 3 mocach.

Obecnie już OTGiS bada kotły na 2 mocach, określa je jako 30%mocy oraz 100%mocy zgodnie z wymogami PN-EN 303-5. To 30%mocy odpowiada wcześniejszemu określaniu jako moc minimalna.

Zatem nieprawdą jest, że wszyscy producenci podają tylko moc nominalną.