Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolega Jeanpascale używa też tego sterownika.

Możesz spróbować jego regulacji przysłonki.

Jak widać Jeanpascale też ma nastawę oparta na ustawieniach

u1 czas pracy ślimaka * 3 dla przerwy podawania w u2.

15sekund pracy * 3 = pauza od 45sekund, kolega dopracował sobie spalanie przy 50sekundach pauzy

Dmucha co 5minut u3, to zależy od start ciepła budynku

Dmucha na 20sekund u4, to do dopalenia danego paliwa przy podaniu w przedmuchu.

Ale on ma większy kocioł i większa powierzchnię, spróbuj od czasu pracy 6sekund i ustawiaj od przerwy podawania 20sekund

Pozdrawiam :)

Martinezio dobrze radzi..

Dzięki ;)

Do podajnika zasilacz awaryjny produkowała firma Tatarek A 600 WAC, nie wiem czy mają go jeszcze w ofercie. Jest jednak tego więcej na rynku, znajdziesz coś w granicy 1000W. Do tego dobry akumulator i gotowe.

Ważne jest do jakiego sterownika i jaką charakterystykę prądu generuje ten zasilacz, nie każdy zasilacz pracuje z danym sterownikiem. Pisz zatem do producenta swojego sterownika jakiego typu zasilacza masz szukać.

Chyba mają go w ofercie nadal, ale IMO jest zdecydowanie przeceniony ;) Na alledrogo jest cała masa różnych przetwornic w nieco lepszych cenach.

Jedynie na co trzeba zwracać uwagę to czy dana przetwornica podaje na wyjściu napięcie o czystym sinusie, a nie aproksymowanym!

Największym kosztem natomiast będzie tutaj akumulator (najlepiej żelowy, o pojemności min. 100AV).

Ja na razie zrezygnowałem z tej opcji, bo niem ma tyle dzięgów - budowa jeszcze się ciągnie i są przez to ważniejsze wydatki, a awarie prądu są (tfu tfu) na razie rzadkością ;)

kolega Jeanpascale używa też tego sterownika.

Możesz spróbować jego regulacji przysłonki.

Jak widać Jeanpascale też ma nastawę oparta na ustawieniach

u1 czas pracy ślimaka * 3 dla przerwy podawania w u2.

15sekund pracy * 3 = pauza od 45sekund, kolega dopracował sobie spalanie przy 50sekundach pauzy

Dmucha co 5minut u3, to zależy od start ciepła budynku

Dmucha na 20sekund u4, to do dopalenia danego paliwa przy podaniu w przedmuchu.

Ale on ma większy kocioł i większa powierzchnię, spróbuj od czasu pracy 6sekund i ustawiaj od przerwy podawania 20sekund

Pozdrawiam :)

To prawie tak jak w mojej "fabrycznej" instrukcji było:

55, 15, 45, 40, 5

To 40 jest ciekawe...

Co rozumiesz pisząc "zwiększamy temperaturę spalin"? To nie jest jednoznaczne. Spaliny w różnych miejscach kotła mają różne temperatury. I jak chciałeś zwiększać prędkość spalin?

.

Ja wiem, ja wiem :wink: - zwiększając obroty wentyla lub otwierając bardziej jego przesłonę (zwiększając odpowiednio dawkowanie węgla) ?

Co do zasilaczy awaryjnych to porównajcie ich ceny z cenami małych generatorów spalinowych (na dłuższą metę tylko to się sprawdzi, a przy okazji w razie W pociągnie też inne urządzenia).

Jeśli mowa o nastawach mam pytanie do Jareckiego. Jak powinna wyglądać prawidłowa praca kotła czy powinien wchodzić w podtrzymanie czy pracować w okolicy temperatury zadanej. Podam na moim przykładzie.

Sterownik rt09 pid czas podawania 6s przerwa 35s , sterownik trzyma temperaturę w okolicy 55(tz) potem spada do 49 i znów do 55-56 ani razu nie wchodząc w podtrzymanie.

Najlepiej, aby sterownik i kocioł nie wchodził w podtrzymanie.

Wówczas komin jest cały czas wygrzany, spalanie jest prowadzone w lepszych warunkach. nic się nie wykrapla.

RT09pid ma ruchomą strefę działania PID podzieloną na 8st.c, co 0,5st.c zmienia się wzór. W tych 8st.c jest 16poziomów mocy, poziom 17 to podtrzymanie

Fabrycznie zakres wyliczenia przerwy jest wgrywany min. przerwa 35sekund, max. przerwa 600sekund

W RT09 pid

ustawiam przy sofcie v.5.11 do dmuchawy WBS6a Aluminiowa i palnik Brucer

Czas pracy ślimaka wyjściowo 10sekund

Minimalna przerwa 40-45sekund

Max. przerwa 600sekund

Moc nadmuchu przy pracy ślimaka 50-55%

Przedłużenie mocnego dmuchania 20sekund

Krotność 2

Moc nadmuchu bez pracy ślimaka max.40%

Moc pracy nadmuchu bez pracy ślimaka min.18%

W zasadzie zostaje tylko dopieszczenie czasu pracy ślimaka.

Jeśli mowa o nastawach mam pytanie do Jareckiego. Jak powinna wyglądać prawidłowa praca kotła czy powinien wchodzić w podtrzymanie czy pracować w okolicy temperatury zadanej. Podam na moim przykładzie.

Sterownik rt09 pid czas podawania 6s przerwa 35s , sterownik trzyma temperaturę w okolicy 55(tz) potem spada do 49 i znów do 55-56 ani razu nie wchodząc w podtrzymanie.

To u mnie jest odwrotnie. Ma 50 st zadane, na podtrzymaniu schodzi gdzieś na 48-48 i się dogrzewa w czasie przedmuchu do 51 st.

Czyli w dzień prawie cały czas jest na podtrzymaniu, w nocy nie patrzyłem, bo za leniwy jestem wstawać.

Ale na razie jest ciepło na dworze...

Yacek u Ciebie jest odwrotnie bo masz sterownik oparty o pętlę histerezy, 2stanowy. Czyli faza grzania do temp. zadanej i faza przedmuchu powyżej temp. zadanej. Czyli grzeje mocno, grzeje mocno i bum staję i czekam na wystudzenie, bo przecholowałem, temp. spada i od nowa grzeje mocno, grzeje mocno i ponownie bum stoję i czekam jak wystudzę, bo przecholowałem.....

Algorytm PID ma się starać pracować non stop w cyklu grzania tak zmieniając przerwy podawania i ewentualnie nadmuch, aby nie wchodzić w fazę podtrzymania.

Ja Ci odpowiem z 99%pewnością, że praca non stop w trybie grzania jest zarówno bardziej oszczędna jak i tez ma lepszy wpływ na żywotność wymiennika jak i deflektorów, spalanie jest bardziej czyste, bo wymiennik się nie wychładza w fazach postoju. Poczytaj m.in artykuł w Magazynie Instalatora nr.12, 2007rok str.41

Komin właściwie wygrzany, gazy non stop wypalane, brak szoków termicznych w komorze spalania (chłodzenie komory przy przejściu do przedmuchu, nagłe grzanie przy powrocie do grzania - to szybciej niszczy zarówno deflktor jak i ma wpływ na wymiennik)

Np. PID w Tatarku RT09pid samo dobiera przerwy, aby utrzymać się w pracy w trybie grzania. W pewnej chwili może byc 40 sek. pauzy a za kilka minut 600sekund pauzy, czym to się różni w kwestii ekonomii od nastawy sterownika podawaj 15sekund, czekaj 50 i wejdź w przedmuch, czekaj 5minut i dmuchaj kilka sekund, wróć do trybu grzania, bo wymiennik sie studzi?

Sumarycznie taka sama pauza w dawkach paliwa a sam proces spalania lepszy przy PID.

Tak to właśnie wygląda. Tylko nie wiedziałem, że to się nazywa pętla histerezy. Muszegdzieś tym błysnąć w jakimś humanistycznym gronie :lol:

Pętla histerezy to tzw. punkt nieczułości sterowania.

Jeżeli w sterowniku 2stanowym zadasz 50st.c a histereza=1,0st.C, oznacza to,że

A) grzejąc do 50st.c na temp. 50st.c rozłączy się podawanie i stanie dmuchawa, kocioł wchodzi w tryb podtrzymania lub jak kto woli przedmuchu

B) za jakiś czas temp. spada, jeżeli histereza = 1,0st.C, to do trybu grzania wrócimy po spadku na 48,9st.C.

Histereza = 1,0 st.c jest po to, aby sterownik nie fiksował na wartości zadanej 50st.C - wówczas by nie wiedział czy jeszcze ma grzać, czy już ma być na podtrzymaniu.

To krążenie między stanem grzania a stanem podtrzymania nazywa się pętlą histerezy.

Ale chyba nikt na 100% nie jest pewny co jest lepsze?! Zeby piec pracował non stop czy zeby od czasu do czasu sobie dychnął :D

Aspekty mogą być rózne ( ekonomia, eksploatacja itd )

Ja tam jestem pewny.

Czy gdy chcesz jechać autem 100 km/godz autostradą i włączasz tempomat to "wciska" on gaz w podłogę aż uzyska 110, po czym puszcza go zupełnie by zwolnić do 90 i znowu w podłogę (tak właśnie działa sterownik 2 stanowy) - czy raczej ekonomiczniej "wciska" tyle co trzeba, żeby jechać 100 km/godz "dociskając" w razie potrzeby (np. wjeżdżając pod górkę) lub lekko popuszczając jadąc z górki (tak działa sterownik PID) ?

Po tym widać co jest bardziej oszczędne (dla urządzenia i paliwa) :wink:

Do tego kierowca widząc, że zbliża się do stromego podjazdu sam dodaje gazu, żeby wjechać pędem, ale to już "fuzzy logic" :wink:

Tempomaty w samochodach są oparte o algorytm PID, dość nieszczęśliwy przykład dałeś.

"Regulatora PID używa się np. do sterowania temperaturą procesu, w tym wypadku działa on jak bardzo dokładny termostat. Może również sterować ciśnieniem, natężeniem przepływu, składem chemicznym, siłą, prędkością i innymi sygnałami. Regulatory znajdują zastosowanie w przemyśle samochodowym, w tym przypadku ich zadaniem jest utrzymywanie stałej prędkości samochodu bez względu na warunki jazdy (tzw. tempomat)."

źródło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID