Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak bardzo brzydki nie jest..., a funkcjonalny owszem.

Tatarek ma ładny termostat TUT-908D z ekranem dotykowym i polskim menu, ale to już tylko zwykły termostat bez kontroli kotła.

Z rzeczy ładnych i estetycznych to kolorowa PUMA PID (ale tez inny poziom cenowy) i mam nadzieję na równie elegancki, kolorowy panel domowy do nowego sezonu grzewczego.

Pozdrawiam ciepło i już znikam na dzisiaj :)

Witam wszystkich. Często zaglądam na to forum i postanowiłem się zarejestrować żeby podzielić się moją skromną wiedzą na temat kotłów z podajnikiem. Nie jestem instalatorem, hydraulikiem, elektrykiem, sprzedawcą ani innym fachowcem. To co wiem to godziny spędzone w kotłowni. Może się komuś coś przyda.

Witaj karoka65 - to co piszesz już jak widać się przydaje.

Najlepsze są właśnie praktyczne doświadczenia ludzi spoza branży nieskażonych reklamowaniem własnego produktu.

shooter - ja to już od dawna nie wierzę we wszystko co piszą (zwłaszcza na tabliczkach montowanych na kotłach) - chyba tylko ten który wpisywał te dane jest w stanie powiedzieć "co poeta miał na myśli" :wink:

karoka65: to urządzenie to przetwornica :) Czas działania na pewno będzie dłuższy, niż wynika to z tabeli a to z prostej przyczyny. Podane na tabliczkach znamionowych moce są to _maksymalne_ moce, z jakimi te urządzenia mogą pracować (ale nie muszą). Poza tym te urządzenia nie pracują ciągle, tylko z przerwami (poza sterownikiem), stąd obciążenie i zużycie akumulatora na pewno będzie niższe, niż wyliczone.

Wyliczenia są po to, aby uzyskać odpowiednie minimum do własnych potrzeb :)

Dzięki za informacje o wdrożonym rozwiązaniu :) Widać, że można zbudować skuteczne źródło awaryjnego zasilania w granicach 1000 zł, co przy "firmowych" UPSach dla wymaganych mocy było by nie do przeskoczenia :roll:

Jak masz GECO G-403-P02

u0 to nastawa kotła, zostaw sobie to 50st.C

u1- czas podawania węgla, zadaj ok. 12sekund, jak masz kocioł 20kW i tylko 100m2 to zadaj nawet krócej ok.6sekund (5sekund masz minimalnie)

u2 - czas postoju podajnika. Musisz dobrać, aby kopczyk był lekko wypukły, aby żar nie schodził do kielicha. Także w taki sposób, aby nie przesypywał niespalonego węgla. Pomnóż czas u1 przez 3 i zacznij dobierac małymi krokami przerwę, aby osiągnąć efekt, każda zmianę obserwuj przez ok.20minut

Jak czas pracy = 6sekund, to pauzę dobieraj od ok. 20sekund.

u3 to czas podtrzymania, jak kocioł osiągnie zadana nastawę to załącza się nadmuch i podawanie co jakiś czas np. co 5minut

To dobierasz do instalacji i strat ciepła budynku. Starszy budynek, szybkie wystudzanie ok.5minut pauzy w podtrzymaniu, nowsza budowla ok.8minut, super docieplenie, małe straty ok.10minut

u4 to opóźnienie wyłączenia dmuchawy w podtrzymaniu, czyli jak stanie podajnik to mówisz ile dłużej ma pracować dmuchawa, aby właściwie dopalić dodana porcję paliwa np. 20sekund. Pamiętaj,że w podtrzymaniu żar również nie może schodzić do kielicha paleniska

Tyle, jeżeli chodzi o programowanie spalania w tym prymitywie.

Powietrze musisz dobrać przysłonką na dmuchawie, bo takiej funkcji jak siła nadmuchu ten sterownik nie posiada. Miłej zabawy, ps. płomień nie może byc intensywnie biały- zbyt dużo powietrza ani też czerwony -za mało i kopci, ma byc mocno żółty. Obserwuj lekko i na krótko uchylając drzwiczki przy każdej korekcie.

Ustawiłem wczoraj : u0-50 u1-7 u2-22 u3-8 u4-20

Efekt: 50 kg. zużycia na dobę (w takie ciepło jak jest - u mnie +7 stopni), piec stoi w podtrzymaniu w temperaturze ok 54-55 st. czyli powyżej zadanej. Przede wszystkim w szufladzie jest bardzo dużo niedopalonego węgla.

Słyszałem, że Jaret tak ma, ale chciałbym coś z tym zrobić.

Mam pomysł, żeby wydłużyć czas podawania do 8 s., czas przestoju na 24 s. a czas podtrzymania na 15 minut, a opóźnienie dmuchawy na 25 s.

Dobrze kombinuję?

50 kg na dobe przy tak wysokiej temp na zewnatrz to chyba duzo za duzo. U mnie na podlasiu gdzie temp caly czas jest na minusie spalnie wynosi ok. 35-40 kg. przy domu nie ocieplonym o powierzchni powyzej 200 m2. Moje aktualne ustawienia to u1-64 stopnie, u2-16s, u3-42s, u4-7minut.

yacek13 - zwiększaj stopniowo czas przestoju i obserwuj.

U mnie co prawda w innym piecu, ale jednak podawanie 5 s, przerwa 49 s i zero problemów z niedopalaniem.

Jak Ci tak strasznie nie dopala to albo masz za krótką przerwę albo za mało powietrza (obroty i przesłona wentylatora).

Wrzuć z powrotem niedopalony węgiel do zasobnika bo szkoda go wyrzucać - chyba, że to czarne kamienie a nie węgiel :wink:

CO do zasobników to polecam gdy pojawia się rdza lub farba zaczyna puchnąć odczekać aż wypali się cały węgiel, oczyścić szczotką drucianą i pomalować Cortaninem - ja robię to 2 razy w roku (w tym raz latem po sezonie).

50 kg na dobe przy tak wysokiej temp na zewnatrz to chyba duzo za duzo. U mnie na podlasiu gdzie temp caly czas jest na minusie spalnie wynosi ok. 35-40 kg. przy domu nie ocieplonym o powierzchni powyzej 200 m2. Moje aktualne ustawienia to u1-64 stopnie, u2-16s, u3-42s, u4-7minut.

Chciałem porady,ale coś jareckiego nie widać, więc samowolnie ustawiłem: 50, 8, 24, 15, 25

Jak na razie wygląda to duzo lepiej, przedw wszystkim w miejsce spieków i koksu pojawił się popiół, jeszcze nie jest idealnie, ale lepiej. Spalanie optycznie spadło a piec już nie stoi cały czas w podtrzymaniu, tylko czasami też grzeje. Zobaczymy, co wyjdzie po nocy...

zawijan, może jakoś nieprecyzyjnie sie wyrazam, ale trzeba wybaczyć :)

Może zacznę inaczej.

Jeśli mam zapotrzebowanie na poziomie 8-10KW, kocioł ma 25 KW, to czy ekonomiczniej bedzie grzać przy "małych" nastawach dajacych moc palinika np 12 KW, czy może 20KW, czy jeszcze inaczej ?

I wiem, że najlepiej było by kupić BRUCERA z eCalem i żeliwnym kotłem, ale mam to co mam, i do końca mojego kotła musze jakos dotrwać.

Podane na tabliczkach znamionowych moce są to _maksymalne_ moce, z jakimi te urządzenia mogą pracować (ale nie muszą). Poza tym te urządzenia nie pracują ciągle, tylko z przerwami (poza sterownikiem), stąd obciążenie i zużycie akumulatora na pewno będzie niższe, niż wyliczone.

Wyliczenia są po to, aby uzyskać odpowiednie minimum do własnych potrzeb :)

Dzięki za informacje o wdrożonym rozwiązaniu :) Widać, że można zbudować skuteczne źródło awaryjnego zasilania w granicach 1000 zł, co przy "firmowych" UPSach dla wymaganych mocy było by nie do przeskoczenia :roll:

Witam ponownie. Mam trochę czasu to napiszę jeszcze trochę o tych upsach. Jak pisałem w pierwszym moim poście ten ups z allegro co nie chciała na nim ruszyć dmuchawa z modyfikowaną sinusoidą ważył tylko 1,5 kg, a już ten który jest z czystą sinusoidą waży 9 kg ale nie waga jest ważna. Wygląd zewnętrzny to porównując malucha do merca. Ten pierwszy można by zastosować ewentualnie do zwykłego kotła z pompką po to tylko aby w razie zaniku prądu nie przegrzać instalacji, tylko poco te 1000W. Jak pisałem silniczki pompek chodziły normalnie ale bardziej bucząco ( głośniej). Czytałem że mogą bardziej się nagrzewać chociaż z drugiej strony logicznie myśląc to pompy i tak są gorące ale pisało że żywotność ich może być krótsza. Może jest jakiś elektryk na forum i coś mądrego na ten temat dopisze.

Zaglądałem na stronę Orvaldi i cena trochę się zmieniła, pisałem że płaciłem 640 bo tak było ale teraz jest 660pln ( chodzi o ten z czystym sinusem)

Napiszę troszkę o nim. Ma wbudowany wyświetlacz ciekłokrystaliczny na którym jest napięcie na wejściu ( jakie jest w gniazdku), na wyjściu ( jaki wychodzi z upsa), gdy chodzi z akumulatora to na wyświetlaczu jest kontrolka która o tym informuje, pokazuje wtedy częstotliwość ( 50 Hz), napięcie na wyjściu z upsa oraz poziom mocy akumulatora. Po spadku napięcia w akumulatorze do 10,5 V wyłącza się automatycznie. Pokazuje także obciążenie upsa w danej chwili w %. Wbudowany ma wentylatorek który załącza się co jakiś czas żeby wychłodzić urządzenie ( nie jest głośny). Pisałem że przypadkiem dowiedziałem się że ma wbudowany stabilizator napięcia. Mój dom jest zasilany jako ostatni z transformatora. Zimową porą jest zapotrzebowanie na energię elektryczną dużo większe. Ludziska wcześniej zasiadają do telewizora, komputera, więcej żarówek świeci szybciej. Zaobserwowałem to na upsie. Rano pokazywał około 235V a wieczorem to różnie 215, 218, 213. Kiedy wieczorem w sobotę poszedłem dosypać groszku widzę na wejściu 202V a na wyjściu 225V, trochę się zdziwiłem bo przy pracy z sieci zawsze było jednakowo ( na wejściu i wyjściu). Zapomniałem napisać że żonę wzięło na pieczenie placka no i chodził piekarnik elektr. o mocy chyba 2 KW. To wyjaśniało by tak niskie napięcie. Postanowiłem przy piwku i papierosku poobserwować co się będzie działo z tym napięciem. Chwilami spadało nawet do 200 i 198 V, ale na wyjściu 225. Jak żona wyłaczyła piekarnik coś w upsie pstryknęło i zaczęło pokazywać normalnie około 215 tu i tu. Po obserwacji wykapowałem że jak napięcie w sieci spada poniżej 205 V to włacza się stabilizator, jak wzrośnie do 210 to zaczyna iść normalnie ( stabilizator się wyłacza) Także też bardzo fajna rzecz.

Te spadki napięcia powinieneś zgłosić do ZE niech przyjadą zrobią pomiar w złączu i podniosą jak się da na zaczepie transformatora w trafostacji . Nie jest dopuszczalne, że w sieci jest 200V - powinno być 230 V +/- 10%, czyli 207-253 V

Dzięki kolego za podpowiedź ale jak przyjdą z rana to mnie wyśmieją bo jest około 235V a problem występuje wieczorem a nie podejrzewam że ktoś będzie chciał się pofatygować.

Pracują na zmiany - powinni przyjechać jak nie będą mieli grubszej roboty - tylko im zgłoś że dzieje się wieczorem - chyba że mieszkasz daleko od Rejonu - to wtedy rzeczywiście - ale możesz zgłosić - nic nie kosztuje - podaj swoje pomiary i już ...

Spróbuje, a korzystając z okazji czy może się orientujesz czy takie napięcie ma wpływ na wskazania przyrządów pomiarowych ?