karoka65 21.02.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 SUSPENSER nie kupuj brunatnego!!!! firma która robiła mi CO handluje własnie takim węglem i wcisneła mi 1 t na próbe, pal szesć sprzedali po kosztach wiec duzo nie zapłaciłem...ale to dopiero jest masakra, masa popiołu(niby w brunatnym nie powinno byc ) masa klejącej sadzy która kleiła sie do kotła, i pewnie komina,szybko się wypalał,nie oddawał ciepła.. jednym słowem PORAZKA !! Nie wiem kolego co ci sprzedali ale ja paliłem tym czeskim od czerwca ( grzanie CWU) a później też CO do wystąpienia mrozów. Sadzy też trochę więcej jak z kamiennego popiołu w normie. Sadzowanie wynika prawdopodobnie z tego że nie można przy paleniu tym węglem dać powietrza za dużo bo zgaśnie. Musi się palić normalnym spokojnym płomieniem tak jak ognisko, nie może fuczeć tak jak ja to nazywam. Licząc że kupimy po 350 za tonę z dowozem do domu ( warunek 25 ton) to myślę że można się pobawić. Czyściłem piec co zasobnik. Do grzania CWU jeden zasobnik na 3 tygodnie. Zostało mi jeszcze 16 worków i jak się już trochę ociepli przechodzę na czeski. Na wiosnę zamówię zestaw ze znajomymi. Na duże mrozy nie polecam bo problem z uzyskaniem i utrzymaniem temperatury. To moja skromna opinia. Zawsze można kupić kilka worków i wypróbować jak się sprawuje ten opał w swoim kociołku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wożą z różnych czeskich kopalni. Z mojego rozeznania najlepszy jest w miejscowości Most koło Usti na Łabą, kopalnia nazywa się chyba Komorany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Hmm no tak to uogólnianie "czeski węgiel" jest faktycznie bez sensu - w końcu większość pali polskim kamiennym a jakie są w nim różnice niejeden już się przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 21.02.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Hmm no tak to uogólnianie "czeski węgiel" jest faktycznie bez sensu - w końcu większość pali polskim kamiennym a jakie są w nim różnice niejeden już się przekonał hehe, tez racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 21.02.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wszyscy Nasi Dziadkowie w grobach sie przewracaja - "palić zbozem" co do brunatnego to miałem kilkanascie worków , jak dla mnie porażka rozpalałem go chyba ze 2 h pozniej palił sie jak papier, sadzy bardzo duzo jedyny plus bardzo mało popiołu.ale jak ktos sobie sam pojedzie mozna spokojnie załatwic za 220-240zł/ t. Zreszta w Zabrzu Katowiach na miejscu jest za 270zł/t (oczywiscie min 24t) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wszyscy Nasi Dziadkowie w grobach sie przewracaja - "palić zbozem" co do brunatnego to miałem kilkanascie worków , jak dla mnie porażka rozpalałem go chyba ze 2 h pozniej palił sie jak papier, sadzy bardzo duzo jedyny plus bardzo mało popiołu. ale jak ktos sobie sam pojedzie mozna spokojnie załatwic za 220-240zł/ t. Zreszta w Zabrzu Katowiach na miejscu jest za 270zł/t (oczywiscie min 24t) Ta cena o której piszesz kolego to cena na kopalni w czechach ( dzwoniłem też tam), trzeba doliczyć koszt transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 rozpalałem go chyba ze 2 h Zapomniałem co do rozpalania to ten czeski rozpalałem podpałkami do grila, dwie kostki podpałki trochę węgla na to i wtrybie sterowania ręcznego co chwila bzyknęłem dmuchawką, znowu trochę węgla i dmuchawką i już się paliło. Nie wiem czy 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.02.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Prosze napiszcie, do jakiej temperatury powinien nagrzewac sie czopuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 21.02.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Kilka stopni więcej niż zadana temperatura wody w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.02.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Kilka stopni więcej niż zadana temperatura wody w kotle. A może być kilkanaście stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Kilka stopni więcej niż zadana temperatura wody w kotle. A może być kilkanaście stopni? A niech mu będzie - należy mu się A tak na poważnie - u mnie ma np. dzisiaj maks 65 st a woda maks 52 st, a w kotłowni jest 33 st - tylko co z tego wszystkiego wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo2620 21.02.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Proszę o radę bo czytałem o mocach pieców ja mam viadrusa z czeskiej fabryki 25 KV a dom 150metrów z piwnicami z ytonga ciepły plus tzw bojler 120l i trochę za duży ten piec szkoda że za późno czytałem wasze rady ale jakie te ustawienia powinny mniej więcej być żeby obniżyć moc pieca bo w instrukcji tego pieca napisane jest że moc jego jest 7-25 KV ale jak to regulowaćPrzy okjazji podaję link jak ten piec wygląda sprawia wrażenie solidnego i nad retortą są 3 płyty ceramiczne http://www.viadrus.cz/web/structure/kotle-na-tuha-paliva-69.html?lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 21.02.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 SUSPENSER czopuch 65 stopni?Przy takiej temp spalin musi być wkład kominowy, czy może to walić do komina z cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Proszę o radę bo czytałem o mocach pieców ja mam viadrusa z czeskiej fabryki 25 KV a dom 150metrów z piwnicami z ytonga ciepły plus tzw bojler 120l i trochę za duży ten piec szkoda że za późno czytałem wasze rady ale jakie te ustawienia powinny mniej więcej być żeby obniżyć moc pieca bo w instrukcji tego pieca napisane jest że moc jego jest 7-25 KV ale jak to regulować Przy okjazji podaję link jak ten piec wygląda sprawia wrażenie solidnego i nad retortą są 3 płyty ceramiczne http://www.viadrus.cz/web/structure/kotle-na-tuha-paliva-69.html?lang=pl Moc zmniejsza się ustawiając krótsze podawanie węgla, dłuższe przerwy i odpowiednio słabszy nadmuch - u mnie np. podawanie 5, przerwa 48, nadmuch 100% (brak regulacji) - ale przesłona wentyla otwarta na 30% - w efekcie piec 18 kW generuje maks 8 kW. Jacek6 - spaliny są dużo cieplejsze - mam komin z cegieł bez żadnego wkładu - grzeje mocniej od każdego z grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 21.02.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Karoka65 te ceny które podałem były listopad-grudzien 2009, moze miałes mniej wilgotny ten groszek brunatny ze rozpalił sie w 5 m. a moze poprostu nie umiem tym palic . Jacek6: temperatura czopucha to nie to samo co temperatura spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Karoka65 te ceny które podałem były listopad-grudzien 2009, moze miałes mniej wilgotny ten groszek brunatny ze rozpalił sie w 5 m. a moze poprostu nie umiem tym palic . Jacek6: temperatura czopucha to nie to samo co temperatura spalin Teraz jak popatrzysz na allegro są podobne tylko ten transport dochodzi. Mój faktycznie był suchutki, jak sypałem z worków do zasobnika to zadyma jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 21.02.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 faktycznie teraz troszke drozej :http://jmpsc.pl/index.php?content=offer jak ja paliłem to był taki tłusty wiec chyba mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.02.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 btx - zacząłem przełączać na tryb LATO, bo zauważyłem, że gdy słońce nagrzewa mi panele w salonie to robi się w nim bardzo ciepło (24-25 st) a termostat grzejnik jeszcze grzeje pomimo nastawienia termostatu na 21 st. Chyba chodzi o to, że zanim powietrze ze środka pomieszczenia wymiesza się z tym spod ścian (a tam jest grzejnik z termostatem) to grzejnik jeszcze trochę grzeje. Efekt jest taki, że po ręcznym wyłączeniu pompki CO (tryb LATO) reakcja jest natychmiastowa, a termostaty zanim zadziałają mam 25 st i wilgotność 20% z to dla mnie za ciepło i za sucho. Hmmm - mając sterownik pokojowy można załączyć temperaturę nocną (która z reguły jest niższa aniżeli dzienna) i nie trzeba latać do kotłowni, aby przełączać ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.02.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Rozmawiałem ostatnio z moim instalatorem CO i normalnie zdurniałem... Niech mi ktoś jak blondynowi powie jak powinna wyglądać instalacja CO, gdzie jest kocioł na ekogroszek (który o ile wiem ma pracować w instalacji otwartej), podłogówka, grzejniki i zasobnik CWU (które chyba powinny pracować w instalacji otwartej). Rozumiem, że ma być wymiennik ciepła i co dalej? Trzy pompy (osobno do podłogówki, grzejników i CWU)? Co jeszcze? Potrzebny jest zawór czterodrogowy do ochrony kotła? Jak tym wszystkim sterować jeśli OgnikPID obsługuje tylko jedną pompę do CWU i jedną pompę do CO. A co z podłogówką? Normalnie czytam i czytam i nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 22.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 a dlaczego w otwartej ?! mozna juz w układzie zamknietym oczywiście stosujac odpowiednie zabezpieczenia, jesli masz tylko piec na eko to po co wymiennik? ile ma byc tej podłogówki? mozna wszystko zrobic w układzie otwartym ( grzejniki, podłogówka, bojler) i jedna pompa da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts