pierwek 22.02.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 RRozumiem, że ma być wymiennik ciepła i co dalej? Trzy pompy (osobno do podłogówki, grzejników i CWU)? Co jeszcze? Potrzebny jest zawór czterodrogowy do ochrony kotła? Jak tym wszystkim sterować jeśli OgnikPID obsługuje tylko jedną pompę do CWU i jedną pompę do CO. A co z podłogówką? 4 pompy: 1. CWU 2. podłogówka 3. grzejniki 4. obieg otwarty wymiennika przy Ogniku podłogówką nie sterujesz (bo nie masz jak) ale ją włączasz jesienią (dorobionym przez instalatora pstryczkiem) a wyłączasz np na wiosnę. zawór trójdrożny na podłogówce oraz przydatny trójdrożny na grzejnikach żeby można ustawić grzejniki letnie (moim zdaniem byłoby tak fajnie ale na grzejnikach zaworu trójdrożnego nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.02.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dokładnie, jeanpascale dobrze prawi, czego przykładem jest moja instalacja Mam układ zamknięty z zabezpieczeniem ciśnieniowym i temperaturowym na kotle. Wszystko hula sprawnie i bez kłopotów W razie pytań zapraszam do konwersacji :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 22.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Czy może maciej jakieś opinie na temat kotłów: CarboRet EKPG RU A firmy EcoCentr? Jest tam palnik PANCERPOL a ja nawet o nim nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.02.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dokładnie, jeanpascale dobrze prawi, czego przykładem jest moja instalacja Mam układ zamknięty z zabezpieczeniem ciśnieniowym i temperaturowym na kotle. Wszystko hula sprawnie i bez kłopotów W razie pytań zapraszam do konwersacji :> Hmm... czy to nie jest nielegalne i niebezpieczne. Niby coś czytałem ostatnio, że były zmiany i pozwolono na montowanie kotłów węglowych w układach zamkniętych, ale dotyczyć to miało kotłów, które mają specjalną chłodnicę wodną na wypadek jakiejś awarii... Dodatkowo - w DTR mojego kotła jest napisane, że powinien być instalowany w układzie otwartym i niezastosowanie się do tego powoduje utratę gwarancji... Co do całej instalacji w układzie otwartym, to o ile wiem powoduje ona szybszą korozję grzejników (nie dotyczy to chyba rurek ogrzewania podłogowego?). Czy są jeszcze jakieś minusy zastosowania wszędzie układu otwartego na całości instalacji? Drążę, bo wersja z wymiennikiem ciepła robi się strasznie droga: trzeba mieć wymiennik, dodatkową pompę (albo dwie - nie wiem czemu, ale mój instalator wspominał o 5 pompach) jakieś dodatkowe zawory, pewnie jakieś sterowanie tym ustrojstwem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dokładnie, jeanpascale dobrze prawi, czego przykładem jest moja instalacja Mam układ zamknięty z zabezpieczeniem ciśnieniowym i temperaturowym na kotle. Wszystko hula sprawnie i bez kłopotów W razie pytań zapraszam do konwersacji :> U mnie na kociołku naklejka mniej więcej o takim brzmieniu: Kocioł należy montować w układzie otwartym!!! ( nacz. przelewowe) W razie niedostosowania się producent nie uznaje gwarancji i nie odpowiada za ewentualne uszkodzenia instalacji. I po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 22.02.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Po pierwsze co to za piece których nie mozna podłaczyc w układzie zamknietym?! zreszta ile jest tej gwarancji ( 2, 3lata) na wymiennik. Producenci robia Nas w "konia" albo fakrycznie te piece to wiekszości "szajs" kupiłem wkład z płaszczem wodnym Polskiego producenta i ma wszystkie atesty, badania i moge go podłaczyc jak chce ( układ otwarty, zamkniety) płacimy od 5 do 12 tys zł za piece i mamy je podłaczać w układzie otwartym PYTAM DLACZEGO???!!! NOWE PRZEPISY POZWALAJA NA UKŁAD ZAMKNIETY ,NIECH PRODUCENCI TEŻ WYKAŻĄ SIE ODROBINĄ DOBREJ WOLI . mam układ zamkniety i wszystko jest ok, zresztą gwarancja na piec juz dawno się skończyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 22.02.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 A wracając do pomp to moim zadaniem im mniej pomp, elektroniki to moim skromnym zdaniem lepiej. Jak słysze ze trzeba 4, 5 pomp do prostego układu to nie wiem czy sie śmiać czy płakać czyzby wykonawcy zależało tylko na kasie? ( materiał jest jego,marża ) naprawde nie ma juz prawdziwych instalatorów praktyków a nie teoretyków?! jednego znam, zreszta poznałem go za pożno ( poprawiał mi instalacje po "super firmie" ) ale na tego Pana trzeba długo czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Po pierwsze co to za piece których nie mozna podłaczyc w układzie zamknietym?! zreszta ile jest tej gwarancji ( 2, 3lata) na wymiennik. Producenci robia Nas w "konia" albo fakrycznie te piece to wiekszości "szajs" kupiłem wkład z płaszczem wodnym Polskiego producenta i ma wszystkie atesty, badania i moge go podłaczyc jak chce ( układ otwarty, zamkniety) płacimy od 5 do 12 tys zł za piece i mamy je podłaczać w układzie otwartym PYTAM DLACZEGO???!!! NOWE PRZEPISY POZWALAJA NA UKŁAD ZAMKNIETY ,NIECH PRODUCENCI TEŻ WYKAŻĄ SIE ODROBINĄ DOBREJ WOLI . mam układ zamkniety i wszystko jest ok, zresztą gwarancja na piec juz dawno się skończyła Mam KWM-SGR na wymiennik chyba 5 lat i na podzespoły 2 lata. Nie wiem dlaczego tak jest ale mam taką naklejkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 22.02.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 WIEC APEL DO PRODUCENTÓW: JESLI NAS SŁUCHACIE,CZYTACIE PROSZE WYKONAJCIE TE DODATKOWE BADANIA, ATESTY a na pewno na tym nie stracicie a wrecz przeciwnie jest o co walczyć $$$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 22.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Potwierdzam to, co pisze jeanpascale. Producenci nie chcą wydawać kasy na dodatkowe badania i tyle. Kwestia montażu w układzie zamkniętym to tylko kwestia zabezpieczenia ciśnieniowego i temperaturowego. Te pierwsze montuje się zwykle w postaci pakietu bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym, które zastępuje zbiornik przelewowy. Natomiast te drugie zabezpieczenie to trochę bardziej rozbudowana wersja czujnika temperatury sprzężonego mechanicznie (!! - broń Boże elektrycznie/elektronicznie) z dodatkowym zaworem spustowo-napełniającym podłączonym bezpośrednio do kotła. W moim HEFie były dodatkowe króćce przyłączeniowe do tego. I nigdzie nie mam napisane, że kocioł musi być w otwartym i szlus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.02.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Hmm... chyba zdecyduje się po prostu na instalację otwartą. Łączenie otwartej z zamkniętą mnie nie przekonuje skoro do tego muszę mieć wymiennik i dwie dodatkowe pompy. A sama zamknięta też odpada, bo nie dopuszcza jej producent mojego kotła. Czy ktoś ma wszystko (kocioł, grzejniki, podłogówkę) w instalacji otwartej? Czy jedyną wadą jest przyspieszona korozja grzejników stalowych (może lepiej do takiej instalacji zastosować aluminiowe?), czy też jest jeszcze coś, o czym trzeba wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Czy może maciej jakieś opinie na temat kotłów: CarboRet EKPG RU A firmy EcoCentr? Jest tam palnik PANCERPOL a ja nawet o nim nie słyszałem. Będę miał taki kocioł wkrótce, ale póki co, nic na jego temat nie mogę powiedzieć. Także z chęcią wysłucham opinii, ostatni dzwonek żeby jeszcze coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacek13 23.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja mam jeszcze pytanie o parametry spalania. Od strony podajnika i wentylatora mam sam popiół a po przeciwnej stronie niedopalony węgiel. Czy to znaczy, że mam za mały nadmuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.02.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 I nigdzie nie mam napisane, że kocioł musi być w otwartym i szlus A w DTR do mojego kotła HEF stało, że tylko układ otwarty. inna sprawa że żeby kocioł wybuchł musiałby się chyba zepsuć sterownik kotła w taki sposób że dmuchawa by pracowała i podajnik podawał by węgiel bo na pewno nic się nie stanie z powodu braku prądu (brak powietrza i podawania paliwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 23.02.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 żeby kocioł wybuchł musiałby się chyba zepsuć sterownik kotła w taki sposób że dmuchawa by pracowała i podajnik podawał by węgiel Ale po drodze przy tem. na kotle ok. 90 st. włacza się zabezpieczenie termiczne STB, które odcina dopływ prądu, czyli wyłącza podajnik i nadmuch Musiałby się popsuć sterownik i dodatkowo nie zadziałać bezpiecznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.02.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 żeby kocioł wybuchł musiałby się chyba zepsuć sterownik kotła w taki sposób że dmuchawa by pracowała i podajnik podawał by węgiel Ale po drodze przy tem. na kotle ok. 90 st. włacza się zabezpieczenie termiczne STB, które odcina dopływ prądu, czyli wyłącza podajnik i nadmuch Musiałby się popsuć sterownik i dodatkowo nie zadziałać bezpiecznik... Wiesz ile zabezpieczeń było w elektrowni w Czarnobylu... ? Ja też nie wiem, ale spodziewam się, że więcej niż dwa. No i wszyscy wiemy co się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 23.02.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Wiesz ile zabezpieczeń było w elektrowni w Czarnobylu... ? Ja też nie wiem, ale spodziewam się, że więcej niż dwa. No i wszyscy wiemy co się stało W radzieckiej elektrowni było podwójne zabezpieczenie - robotniczo-chłopskie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.02.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A w DTR do mojego kotła HEF stało, że tylko układ otwarty. A nie było tam, że "zalecany" jest układ otwarty? Ja w zasadzie nawet do tej DTRki nie zaglądałem zbytnio Faktem, że układ zamknięty został zaakceptowany i wszedł w życie dopiero w lipcu 2009r, więc osoby, które kupowały kotły wcześniej na pewno w DTRce mają zapis o układzie otwartym, bo po prostu prawo innego nie dopuszczało . inna sprawa że żeby kocioł wybuchł musiałby się chyba zepsuć sterownik kotła w taki sposób że dmuchawa by pracowała i podajnik podawał by węgiel bo na pewno nic się nie stanie z powodu braku prądu (brak powietrza i podawania paliwa). Przy kotłach z dodatkowym rusztem (tzw. awaryjnym) istnieje takie ryzyko - wystarczy napakować trochę drewna, czy papieru i zobaczysz, jak szybko Ci dobije do 90 stopni Groźba wbrew pozorom jest całkiem realna i stąd samo zabezpieczenie termiczne STB kotła może nie zdać egzaminu i konieczne jest zastosowanie dodatkowego zabezpieczenia w postaci spustu gorącej wody i jednoczesnego uzupełnienia układu wodą zimną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Nowe kotły na paliwa stałe można podłączyć w ukł. zamknięty, tylko w przypadku zastosowania wężownicy schładzającej, czyli czegoś, co odbiera nadmiar ciepła z kotła. Wężownica może być wbudowana w kocioł lub zakupiona osobno i zamontowana na kotle. Do wężownicy wchodzi zawór najczęściej jednofunkcyjny, do tego zaworu zimna woda z kranu, a na wylocie z wężownicy trzeba gdzieś odprowadzić gorąca wodę (najlepiej przez jakąś np.stalową beczkę i dopiero do odpływu, bo czasami można sobie plastikowe rurki potopić). Wężownica powinna mieć min. oznaczenie CE i jakieś wyniki badań i wydajności. Są już na rynku polskim tego typu urządzenia z opinią UDT. Cena brutto wężownicy schładzającej ok.500zł Jak tego nie ma- układ otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.02.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Przy kotłach z dodatkowym rusztem (tzw. awaryjnym) istnieje takie ryzyko - wystarczy napakować trochę drewna, czy papieru i zobaczysz, jak szybko Ci dobije do 90 stopni Tak nie do końca jest jak mówisz - owszem wystąpi takie zjawisko jak zostawisz otwarte drzwiczki. Gdy spalanie kontroluje sterownik i jest ustawiona temp np na 60 stopni to nie da rady by dobić do 90 stopni ( przynajmniej mój piec Tilgner EKR25) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts