geguś 27.11.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Moj piec pali 50 kg na dobe , jaka masz wielkosc powierzchni grzanej? Ło matko . Trochę dużo. Mi w pierwszym sezonie palił tonę na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 27.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Moje pytanie dotyczy ustawień regulatora pokojowego - czy korzysta on z ustawień pieca? czy posiada własne ustawienia? Nie wiem czy wszystkie regulatory pokojowe działają tak samo, pewnie nie, mogę powiedzieć jak działa mój. Jest uzupełnieniem sterownika na piecu i w zasadzie steruje właśnie pompą, tzn. jeśli temp. w pomieszczeniu jest taka jak nastawię wyłącza się pompka CO, dzięki temu więcej ciepła zostaje w piecu i pali mniej węgla, gdy temp. spadnie pompka jest włączana. Piec oczywiście ma możliwość włączenia pompy w przypadku gdy temp. "w nim" wzrośnie do 80 stopni. Wadą mojego regulatora jest to, że w momencie gdy temp. w pokoju jest wysoka i wyłączy on pompkę piec dochodzi tylko do 55st, a to podobno nie jest zbyt dobre dla pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.11.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Ło matko . Trochę dużo. Mi w pierwszym sezonie palił tonę na miesiąc.Wiem , ze duzo i wciaz nie moge poprawic ustawien. Faktem jest jednak ,ze grzeje 200m2 i dom jest swiezy , bardzo swiezy. W sumie Maz uwaza , ze to nie jest jakos specjalnie duzo , bo mamt cieplo dosc , 21 st . Pewnie ten sezon taki bedzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.11.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mayland I jak dzisiaj ? Nie panikuj , obslugi pieca i tych ustawien trzeba sie nauczyc , jak wszystkiego w zyciu. Dasz rade. U mnie piec juz ze 2 miesiace i wciaz nie wiem do konca jak todziala , ale dziala Źle Mąż do 2 w nocy siedział i pilnował pieca. Paliło się, kaloryfery ciepłe. Rano zastał komunikat "awaria podjanika" Nastawił na tryb wygaszania i nie wiemy co dalej robić Dzisiaj u siostry inny hydraulik będzie montował taki sam piec. Ma do nas zajrzeć i zobaczyć o co biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 27.11.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Ło matko . Trochę dużo. Mi w pierwszym sezonie palił tonę na miesiąc.Wiem , ze duzo i wciaz nie moge poprawic ustawien. Faktem jest jednak ,ze grzeje 200m2 i dom jest swiezy , bardzo swiezy. W sumie Maz uwaza , ze to nie jest jakos specjalnie duzo , bo mamt cieplo dosc , 21 st . Pewnie ten sezon taki bedzie . Końbinuj . Ja mam 230m2 i temp. od 20 do 23st. Tamtej zimy nie miałem termostatów na grzejnikach i regulowałem je zaworami. Raz za zimno, raz za gorąco. Podologówka chodziła na ok 28st. Teraz na podłogę idzie tylko 26st. Ustawień termo na grzejnikach nie podam, bo i tak są do niczego. Mam grzejniki jakieś Duo, z dolnym zasilaniem i w niemiaszkowie kupowałem. Tak samo zawory i termo. Ale czy to jest dobrze poskładane, to nie wiem. Coś się reguluje i o to chodzi . I kotły mamy takie same, jak dobrze czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.11.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Gegus mamy piec Staporkow ,wszedzie podlogowke. Myslisz ,ze w tych termostatach problem ? U mnie sa jakies pokretla na obwody pozakladane , ale ja nie chce nigdzie zmniejszac temperatury , bo jestem bardzo cieplolubna. Z tego co piszesz to masz wiekszy dom i pali Tobie mniej. Widze , ze faktycznie musze kombinowac. Troche mi juz rece opadaja , z drugiej strony mysle , ze to sie musi po prostu wygrzac. Mayland Moze sruba sie na podajniku urwala ?U nas tak bylo na drugi dzien od odpalenia. A gdzie Ty mieszkasz ? Moze cos moglibysmy pomoc ? I naprawde nie smuc sie , poradzisz sobie. Dlaczego nastawiliscie tryb wygaszania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.11.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mieszkam w Radomiu. Dziękuję za chęć pomocy ale chyba bedziemy musieli to jakoś lokalnie załatwić. Mąż nastawił taki tryb bo nie wiemy co z tym dalej zrobić. Może ten hydraulik coś z tym zrobi. Narazie czekamy a mnie zżerają nerwy i niecierpliwość. Nie lubie takiej bezradnosci i co tu duzo mówić nieudolności. Poległam przy tej hydraulice. Piec rozkręcali przed wstawieniem do kotłowni bo się nie mieścił w całości. Może i coś tam skopał hydraulik przy montażu Skręcił go, uszczelnił i podłączył te kabelki ale jak widać zablokowało podajnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.11.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mayland Myslalam , ze jestes stoliczna Naprawde nie trac zdrowia , bo nie ma na co. W piecu bedzie sie palilo. Z pewnoscia piece na groszek czy wegiel nie sa bezobslugowe , ale na pewno daja najtansze cieplo. Dojdziesz do wlasciwych ustawien i trauma minie .Zapewniam Cie. Ja tez nie mialam z weglem wczesniej doczynieina . Glowa do gory Za kilka dni czy miesiac bedziesz miala jeden problem ,jak zmniejszyc zuzycie wegla , daje Ci slowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 27.11.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Gegus mamy piec Staporkow ,wszedzie podlogowke. Myslisz ,ze w tych termostatach problem ? U mnie sa jakies pokretla na obwody pozakladane , ale ja nie chce nigdzie zmniejszac temperatury , bo jestem bardzo cieplolubna. Z tego co piszesz to masz wiekszy dom i pali Tobie mniej. Widze , ze faktycznie musze kombinowac. Troche mi juz rece opadaja , z drugiej strony mysle , ze to sie musi po prostu wygrzac. Nie chcę tu się wypowiadać jako znawca. Mamy taki sam kocioł, więc można przyrównać poziom spalania. W pierwszym sezonie to nie miałem jeszcze drzwi do pomieszczeń (tylko do kibla). W garażu grzejnik na full, a bramy (2szt) Wiśniowskiego, te nie ocieplane z blachy 1,5mm. A mróz i tak właził w próg bramy. I przeca zimno zbytnio nie było. Tyle, że mieszkam na górce i wiatr tu zawsze wieje. Takie małe wichrowe wzgórze. Terza kupowałem 20września 2 tony. Zostało mi jeszcze jakieś 500-600kg. Zobaczymy jak będzie w styczniu i lutym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.11.2007 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 W ciagu 2 dni po uruchomieniu piec spalił prawie 100kg węgla i wywaliliśmy 2 wiadra popiołu. Oczywiscie pełno było tam niedopalonego węgla. W tym czasie piec kilka razy sygnalizował "awarię sprzęgła" i zacinał się przy podajniku. Trzeba było go wyłączyc, ryszyc żabką, właczyć i szło dalej przez kilka godzin po czym znów się zapychał. Wiem juz napewno, że ustawienia były złe bo nikt nie wpadł na pomysł by piec nie pracował cały czas na rozruchu. Ustawienia były 20s przerwa 4s podawanie. Za duzo powietrza dostarczanego. Już wiem, że powinno to być ograniczone po osiągnięciu wymaganej temperatury. Praktycznie ciągle pracował i pobierał groszek.Wieczorem mielismy go już serdecznie dość i wygasiliśmy go. Albo to wina groszku, że sie zapycha albo pieca. Nie mieliśmy ochoty trzymać warty przy nim całą noc po to by znów użyć żabki. Kiedy to się skończy.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 28.11.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Buduję dom troszke ponad 200m2. Technologia szkielet drewniany: Ściany zewnętrzne wełna mineralana - rockton 20cm Poddasze wełna mineralna - rockton 25 cm Strop drewniany - wełna mineralna rockton 25 cm Ściany działowe - wełna mineralna rockn 10 cm Okna plastiki 5 komorowe - profil Veka Myśle o piecu na paliwo stałe z podajnikiem Ziebiec 20kW i jakimś zbiorniku na cwu (może moglibyście coś doradzić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.11.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 No własnie ja mam tego Zębca 20kW ze sterownikiem Perfekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott 28.11.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja mam inny piec ale tez sterownik perfect. do niczego..... moze podacie jakie macie ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek70 30.11.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam też piec ze sterownikiem perfekt i pali mi 28kg na dobę pow.150m plus bojler przy temp. około 0 na zewnątrz. Napiszcie jak u was ze spalaniem i jaki metraż macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.11.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 No dobrze, ale na tym moim sterowniku jedyny parametr jaki mogę sama ustawiać to ilosć powietrza dostarczanego a i tak sam piec po osiągnięciu żadanej temperatury sam zmniejsza czasy podawania i wydłuza czas podawania. Wiec po co wogóle ta reczna regulacja skoro i tak automatycznie to działa? Podobno przy sterowniku pokojowym można wiecej ustawić. Niebawem go zakupię więc znów bedzie droga przez mękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 30.11.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam też piec ze sterownikiem perfekt i pali mi 28kg na dobę pow.150m plus bojler przy temp. około 0 na zewnątrz. Napiszcie jak u was ze spalaniem i jaki metraż macie? Tego było tyle na forum że głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.11.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Nie podam ile spalam bo ja dopiero piec uruchomiłam. Dom jest świeży i mokry jeszcze. Zejdzie z kilka miesięcy zanim to sie unormuje i ogrzeje. Powierzchnia uzytkowa do ogrzania to 200m2. Przez pierwsze 2 dni poszło 100kg węgla Żre jak oszalały Martwia mnie tylko duze ilosci ppopiołu i niedopalonego węgla w popielniku. Jak to zmienić by było mniej popiołu i bez spieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek70 30.11.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 A wchodzi ci na dozór.U mnie na początku palił 40kg, ponieważ nie wchodził mi na dozór.Jakiś sukces to jest, jednak boję się mrozów -10. Ja też używam tego pieca od kilkunastu dni jeśli ktoś ma doświadczenie z tymi sterownikami niech się podzieli swoimi uwagami odnośnie ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 30.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Nie podam ile spalam bo ja dopiero piec uruchomiłam. Dom jest świeży i mokry jeszcze. Zejdzie z kilka miesięcy zanim to sie unormuje i ogrzeje. Powierzchnia uzytkowa do ogrzania to 200m2. Przez pierwsze 2 dni poszło 100kg węgla Żre jak oszalały Martwia mnie tylko duze ilosci ppopiołu i niedopalonego węgla w popielniku. Jak to zmienić by było mniej popiołu i bez spieków? skróć czas podawania, lub wydłuż czas między podawaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.11.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Ale na tym sterowniku mogę tylko zmienić sama ilosć powietrza dostarczanego. Czasy on sam ustawia i ja nie mam mozliwosci ich zmiany. Obecnie wynoszą 20:4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts