SUSPENSER 30.05.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 witam chciałbym zapytać o poradę w jaki sposób można obniżyć spieki w palenisku, gdyż zakupiłem ostatnio pieklorza z kopalni bobrek który pali się bardzo dobrze jednak wykazuje tendencję do spieków, czy spróbować może zmniejszyć nadmuch , teraz jest 33 procent? aigel dobrze Ci podpowiada - zmniejsz nawiew (u mnie jest od 13 do 28%) oraz przesłonę wentyla - przy tym węglu nie powinno być w ogóle spieków (wiem bo też go używam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 31.05.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Na chwile obecna nowy soft możesz dostać, jeżeli o niego poprosisz. Firma Elektro-Miz wyśle Ci go mailem. Nowe softy wymagają czujnika powrotu. Tak- warto zamówić czujnik powrotu w firmie Elektro-Miz, bo tylko z nim współpracuje system autoadaptacji ADC. Zdjęcia wkleiłem na poprzedniej stronie tego wątku, zanim kolega zaczął swoja wojnę. Dopisano obsługę rusztu awaryjnego oraz ADC. Uruchamia sie to w menu klienta, na ikonie wysokość kopca idąc na +10 aktywuje sie ADC a idąc na -10 aktywuje się ruszt awaryjny. Jarecki, bardzo dziękuję Ci za te informacje. Zadzwoniłem do Elektro-Miz, zapytałem, bardzo miła i rzeczowa rozmowa, dosłano mi ZA DARMO dodatkowy czujnik powrotu, nowy soft z ADC, program do graficznej wizualizacji pracy kotła oraz szczegółowe instrukcje. Jestem pod wrażeniem. Po upgradzie i założeniu czujnika ADC działa, na razie trudno ocenić jak skutecznie, kocioł grzeje tylko CWU choć w buforze 1000/200 l. Siłę nadmuchu ustawiłem na max 50%, muszę popracować nad ustawieniami, groszek spala się na proszek ale w kotle trochę sadzy. Przydaje się obsługa rusztu awaryjnego, choć musiałem zmniejszyć siłę nadmuchu do 10%, inaczej to dmuchawa wyciągała drewno z paleniska Jestem bardzo zadowolony z wyboru tego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.05.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Jarecki, bardzo dziękuję Ci za te informacje. Zadzwoniłem do Elektro-Miz, zapytałem, bardzo miła i rzeczowa rozmowa, dosłano mi ZA DARMO dodatkowy czujnik powrotu, nowy soft z ADC, program do graficznej wizualizacji pracy kotła oraz szczegółowe instrukcje. Jestem pod wrażeniem. Po upgradzie i założeniu czujnika ADC działa, na razie trudno ocenić jak skutecznie, kocioł grzeje tylko CWU choć w buforze 1000/200 l. Siłę nadmuchu ustawiłem na max 50%, muszę popracować nad ustawieniami, groszek spala się na proszek ale w kotle trochę sadzy. Przydaje się obsługa rusztu awaryjnego, choć musiałem zmniejszyć siłę nadmuchu do 10%, inaczej to dmuchawa wyciągała drewno z paleniska Jestem bardzo zadowolony z wyboru tego sterownika. Przy tłoku trochę sadzy będzie zawsze. Najważniejsze, aby opał się dobrze wypalał a sam kocioł nie gasł. PUMA to naprawdę bardzo dobry produkt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.06.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam Muszę wybrać komin i nie chodzi bynajmniej o producenta, bo tu pewnie będzie Schiedel z uwagi na całkiem dobrą ofertę. Chodzi mi o dobór komina do PRZYSZŁEGO kotła, tyle że nie wiem jaki kocioł dokładnie będzie... I tak: dom ma pow. ok 160m2 (190m2 po podłodze z garazem), kubatura ok 700m3; kocioł pewnie będzie ok 20-25kW na ekogroszek, z podajnikiem. Umieszczenie komina niejako implikuje jego max wysokośc 6-6.5m (przekroje w dzienniku budowy, możecie ocenić). Zastanawiam się czy komin fi20 będzie w porządku? I druga kwestia, komin do kominka...moc kominka na chwilę obecną nieznana ale pewnie będzie jakiś standard (czyli chyba 10-14kW); wysokość komina wychodzi ok 8m...czy fi16 byloby odpowiednie? Z góry dzięki za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.06.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Mam kociołek 19 kW na ekogroszek, komin z wkładem ceramicznym kupiony na allegro od firmy gdzieś z białegostoku. Wysokość komina 5m, i średnicy fi 20. Producent kotła zalecał fi 15. Ciągnie jak diabli, myślę że te fi 15 też by spokojnie wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.06.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Wnioskuję że pewnie masz komin poniżej kalenicy? Nie ma problemu z wdmuchiwaniem dumy z powrotem do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.06.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 A ja mam komin murowany z cegieł - przy piecu na ekogroszek jest on największym grzejnikiem w domu. Sąsiad ma izolowanego Schiedla i u niego w ogóle nie grzeje, czyli ma większe straty kominowe. Dla czego nie chcecie murowanych ? Łatwiej je wykończyć klinkierem, przy ekogroszku grzeją i są bardzo solidne (nie przewróci się w trakcie budowy, gdy wystaje za wysoko) - może ktoś mnie przekona, że systemowy jednak lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.06.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Wnioskuję że pewnie masz komin poniżej kalenicy? Nie ma problemu z wdmuchiwaniem dumy z powrotem do komina? Kocioł przeniosłem teraz do pomieszczenia (przybudówki) przylegającego do domu. Przybudówka jest niższa od budynku. Komin stoi na zewnątrz przybudówki, wylot spalin z kotła rurą która przechodzi przez ścianę do komina wystawionego na zewnątrz. Rura długości około 55cm + 15 cm wylotu kotła. Komin na zewnątrz zimy bo ma w środku ocieplenie z wełny. Przy tej wysokości nie ma problemu z cofkami. Kupiłem gotowy bo taniej wychodzi niż murować. Kolega murarz który postawił go w dwa wieczory mówił że jest lepszy bo lepiej ciągnie, nie łapie sadzy bo ceramika w środku jest gładziutka i ma to ocieplenie w środku. Przy murowanym na zewnątrz musiał bym i tak ocieplać zewnętrznie bo jak by wystygł nie chce ciągnąć. I murowanie bardziej pracochłonne i droższe. Myślę że to ma sens. Jeśli komin jest wewnątrz to ocieplać nie trzeba i na pewno się rozgrzewa i oddaje ciepło. Pozostaje czas i koszt robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Lato w pełni więc zamierzam zaopatrzyć się wreszcie w węgiel na kolejny sezon. I jak zwykle nie wiadomo co wybrać i skąd. Czy rzeczywiście są różnice między rodzajami węgla, które są "dostrzegalne" przez użytkowników końcowych? Macie jakieś sprawdzone miejsca, gdzie można kupić dobrej jakości węgiel? Gdzieś ostatnio wspominano resover.eu. Jakieś doświadczenia z nimi? Patrzyłem na ich ofertę i mają węgiel z KWK Bobrek (28MJ) i KWK Chwałowice (27MJ). jedyna większa różnica to mniejsza spiekalność dla Chwałowic. Czy różnica 10zł na tonie przy zwiększeniu wartości opałowej o 1MJ się opłaca kosztem większej spiekalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 I z innej strony. Gdzieś wyczytałem, że przechowywanie węgla luzem źle wpływa na jego kaloryczność. Podobno węgiel przechowywany "pod chmurką" wietrzeje i się gorzej pali. W związku z tym jako najlepsze rozwiązanie polecane jest kupowanie pakowanego w worki foliowe. Co o tym sądzicie? Ściema czy ziarenko prawdy? Z moich obserwacji te workowane bywają wilgotne a wilgotne gorzej się pali i zasobnik lubi skorodować. Ja sam przerzucam do worków polipropylenowych na jakiś czas aby ładnie podsechł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.07.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Trociu napisałem ci trochę priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 karoka65 - napisz także mi ok ? W laboratoriach przy elektrowniach zgodnie mówią, że węgiel pod chmurką traci kaloryczność, a tam to się raczej znają Ja planuję z Bobrka, bo się opłaca - przynajmniej tak mi wyszło gdy porównywałem je u siebie. Spiekalności się nie boję, bo i tak planuję stosować mieszankę z żytem, które pięknie go dopali. Na razie na zimę też mam wybrany resover (sporo pochlebnych opinii na forum o nich widziałem), a póki co po kilka worków co miesiąc biorę tu: http://www.zumi.pl/1641273,Angora,Wroclaw,firma.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.07.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 W laboratoriach przy elektrowniach zgodnie mówią, że węgiel pod chmurką traci kaloryczność, a tam to się raczej znają A widzisz - to już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.07.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ja planuję z Bobrka, bo się opłaca - przynajmniej tak mi wyszło gdy porównywałem je u siebie. Spiekalności się nie boję, bo i tak planuję stosować mieszankę z żytem, które pięknie go dopali. A widzisz - wiedziałem, że o coś jeszcze miałem spytać będąc u Ciebie. Ile tego żyta dosypujesz i skąd masz ziarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.07.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) SUSPENSER a to eko zo brałes na targach???? to co gorsze czy jak?? Ten z tagów najlepszy jaki dotąd miałem - do teraz nim palę - kupiłem kilka worków w Angora na Zakopiańskiej we Wrocławiu. W Resover jest z tego co czytałem opinie ten sam węgiel, ale taniej dlatego planuję z nich skorzystać. Jeśli ktoś w okolicy Wrocławia ma Pieklorza z Bobrka kupionego w Resover to chętnie podjadę go zobaczyć i porównam z "Angorowskim" Trociu - żyta dosypuję około 30% [wiaderko na worek węgla] - kupuję je od szwagra [sam sobie przesypuję do worków z Big Baga] Edytowane 15 Lipca 2010 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.07.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Trociu - żyta dosypuję około 30% [wiaderko na worek węgla] - kupuję je od szwagra [sam sobie przesypuję do worków z Big Baga] Hmmm - jeżeli mówisz, że takie mieszanie pomaga, to może się skuszę. Ile teraz taka tona big bagu kosztuje? Przywieźć sobie mogę przyczepką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.07.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 SUSPENSER napisałem ci na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.07.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 karoka65 dzięki za info na priv Trociu - nie wiem ile kosztuje teraz, ale żniwa niedługo, więc się okaże po ile będą zboża. Będą potrzebne i tak dopiero na zimę, więc jest jeszcze czas ... Dam Ci znać gdy będę miał ofertę zboża "z pierwszej ręki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekKb 16.07.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Witam wszystkich. Zostałem zmuszony do wymiany starego pieca na nowy. W starym piecu paliłem koksem (rozpalałem drewnem i węglem) - był to stary piec robiony przez nieżyjącego już mojego wuja. Nowy piec najlepiej gdyby był na eko-groszek lub miał, a najlepiej, gdyby można było je mieszać.Mam domek wolno stojący z budowany ok 1990 roku. Nie jest on docieplony - planuję zrobić docieplenie i elewację na przyszły rok. Okna wymieniałem w zeszłym roku na nowe, więc przez okna nie ucieka zbyt wiele ciepła. Dom ma parter + piętro, piwnicę z garażem pod domem. Dach jest płaski docieplony styropianem. Powierzchnia użytkowa domu to ok. 120 metrów. Grzejniki są żeliwne w każdym pomieszczeniu (nie licząc ubikacji). W domu mieszkają na razie 2 osoby, ale w ciągu kilku lat może ta liczba się zwiększyć do 4. Moje pytanie dotyczy oczywiście doboru pieca - jakiej mocy i wśród jakich firm mam się rozglądać. Które polecacie? Jestem młodym chłopakiem (23 lata) i niestety laikiem w tych sprawach, dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 17.07.2010 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Jeśli chcesz kocioł z na eko-groszek/miał to najlepszy bedzie kocioł z podajnikiem tłokowym. I ja polecałbym kocioł Lazara Multikomfort fajny kocioł który użytkuje już kilku moich klientów i są z nich bardzo zadowoleni, a koledzy pewnie zaproponują Ci jakieś inne kociołki ważne żeby je dobrze zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts