geguś 30.11.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Nie podam ile spalam bo ja dopiero piec uruchomiłam. Dom jest świeży i mokry jeszcze. Zejdzie z kilka miesięcy zanim to sie unormuje i ogrzeje. Powierzchnia uzytkowa do ogrzania to 200m2. Przez pierwsze 2 dni poszło 100kg węgla Żre jak oszalały Martwia mnie tylko duze ilosci ppopiołu i niedopalonego węgla w popielniku. Jak to zmienić by było mniej popiołu i bez spieków? skróć czas podawania, lub wydłuż czas między podawaniem Mogę dodać, że nie należy przesadzać z krótkimi czasami podawania, gdyż węgiel będzie się wtedy pałił w retorcie a nie nad nią, a to powoduje straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek70 30.11.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Ale na tym sterowniku mogę tylko zmienić sama ilosć powietrza dostarczanego. Czasy on sam ustawia i ja nie mam mozliwosci ich zmiany. Obecnie wynoszą 20:4. Czasy możesz pozmieniać (podawania, max. przerwa i minim. przerwa).Wyłącz sterownik i włącz ponownie naciskając plus. Masz wtedy ustawienia instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek70 30.11.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam też piec ze sterownikiem perfekt i pali mi 28kg na dobę pow.150m plus bojler przy temp. około 0 na zewnątrz. Napiszcie jak u was ze spalaniem i jaki metraż macie? Tego było tyle na forum że głowa boli Wiem bo czytam, ale chodzi o sterownik. Z tego co wyczytałem wszyscy mają inne. Mi chodzi o sterownik perfekt i jego ustawienia oraz spalanie przez innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 30.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam też piec ze sterownikiem perfekt i pali mi 28kg na dobę pow.150m plus bojler przy temp. około 0 na zewnątrz. Napiszcie jak u was ze spalaniem i jaki metraż macie? Tego było tyle na forum że głowa boli Wiem bo czytam, ale chodzi o sterownik. Z tego co wyczytałem wszyscy mają inne. Mi chodzi o sterownik perfekt i jego ustawienia oraz spalanie przez innych użytkowników. Sterowniki mamy różne,ale ustawić można tak samo, chodzi o nastawy czasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.11.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Prosze , zeby mi ktos wytlumaczyl jedna rzecz Przewe w przepalaniu mam 20 minut [praca na podtrzymaniu czy jakos tak] i teraz pytane , jesli histereza jest 2 stopnie to przeciez i tak piec zacznie wczesniej pracowac , czyli kiedy temp spadnie o te 2 stopnie. Chyba , ze nie rozumiem o co tu chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 30.11.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Prosze , zeby mi ktos wytlumaczyl jedna rzecz Przewe w przepalaniu mam 20 minut [praca na podtrzymaniu czy jakos tak] i teraz pytane , jesli histereza jest 2 stopnie to przeciez i tak piec zacznie wczesniej pracowac , czyli kiedy temp spadnie o te 2 stopnie. Chyba , ze nie rozumiem o co tu chodzi ? Jeżeli będzie mały odbiór ciepła, to zapewne potrzymanie ognia na retorcie nastąpi. Wszystko w swoim czasie . Nic na siłę. Ja mam też na 20min. W dzień raczej nie występuje taki objaw (ale się zdarza), bo za często się ciepłą wodę bierze. Ale wieczorem lub w nocy a i owszem. Dla porządku dodam, że podawanie mam na 15s, przerwa 45s, histereza 2st, sterownik ST-37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek70 30.11.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam też piec ze sterownikiem perfekt i pali mi 28kg na dobę pow.150m plus bojler przy temp. około 0 na zewnątrz. Napiszcie jak u was ze spalaniem i jaki metraż macie? Tego było tyle na forum że głowa boli Wiem bo czytam, ale chodzi o sterownik. Z tego co wyczytałem wszyscy mają inne. Mi chodzi o sterownik perfekt i jego ustawienia oraz spalanie przez innych użytkowników. Sterowniki mamy różne,ale ustawić można tak samo, chodzi o nastawy czasowe Jeżeli chodzi o ten sterownik to czas przerwy ustawia się minimum i max. a resztę ustawia sobie sam, czyli raz przerwa jest dłuższa a raz krótsza.To samo dotyczy ustawień dmuchawy.Ustawiamy procentowo a on i tak raz nadmuch ma mocniejszy raz słabszy.W opisach innych sterowników wynika iż użytkownik sam ustawia te parametry.Ja osobiście z 40 kg zeszłem na 28kg, a możliwości ustawień jest wiele. Dlatego być może komuś udało się bardziej ekonomicznie ustawić piec z takim sterownikiem.Tona ekogroszku w moim regionie kosztuje w tej chwili ponad 600zł.To nie są małe pieniądze, które przepuszczamy przez komin. Dlatego trzeba dzielić się radami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.11.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Gegus Dziekuje . Mam identyczne ustawienia . Zamawialam dzisiaj wegiel , po 680 za tone , workowany , a u mnie wciaz 50 kg dniowka. Sprzedawca mowil , ze jakis bardziej kaloryczny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 30.11.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Gegus Dziekuje . Mam identyczne ustawienia . Zamawialam dzisiaj wegiel , po 680 za tone , workowany , a u mnie wciaz 50 kg dniowka. Sprzedawca mowil , ze jakis bardziej kaloryczny jest To ja wolę po 470 i mniej kaloryczny, którego schodzi 20kg na dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.11.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Gegus U nas nawet latem nie bylo groszku po 470 Poprzednio placilam po 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 30.11.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam nietypową propozycję. Szukam kogoś z mojej okolicy, skłonnego do przeprowadzenia prób spalania w kotle z podajnikiem brykietu drzewnego. Brykiet, do tych prób, jest dośc miękki i moim zdaniem byłby bardzo dobrym paliwem. Ze wzgledu na bezpieczeństwo w cofaniu żaru do zasobnika, wskazany byłby podajnik dwuślimakowy.Jeżeli próby okazałby sie pozytywne, to miałbym w ofercie taki brykiet w cenie ca 400 - 420zł/t.Zapraszam do eksperymentu ipozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.11.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 50kg dniówka o majngod! u mnie doba to 21.5 kg - chyba nieźle nie? - dodam że pompa co chodziła non stop. teraz gdy nie mam mrozu wydłużyłem histe do 4st co by pompa co sie wyłączała. ale mam z niż problem bo za cholere nie moge zmniejszyć jej histy lukol-bis mam mieszane uczucia co do pomysłu z tym brykietem... jeśli to wypali to byłaby super sprawa, ale bez prób moge już napisac że spalanie tego brykietu bedzie dużo szybsze niż groszku a do tego załamujecie mnie cenami grochu - ja u siebie kupiłem luźny zworkowany za 490zł - to chyba już bardzo dużo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.11.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Swiercz Dlaczego nie mozesz zmniejszyc? Moze masz uszkodzony sterownik? U mnie co prawda mam 2 stopnie , chcialam sprobowac na 1 , ale tez nie moglam.Wiecej zrobic moge , ale zmniejszyc do 1 st nie. Tak jak zmniejszyc spalania, ale mam odgorny nakaz nie narzekania , bo dom duzy i wciaz niewykonczony , wiec nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Łódź groszek 560-w porywach do 620 worowany jak sam pojade potrzymac worek ...... transport gratis od 500kg obecnie kupiłem 100kg w poniedziałek rano i trzyma jutro walne z 35 do poniedziaku styknie czyli ok 150 na tydzien x 4 tygo to jakies 600 kilosów x 560za tone = 340ł lekko licząc za sam gazik z butelki płaciłem 350zł ogrzewając sam dół i to sporadycznie (tóż po przyjsciu do domu i czasem w nocy) dodakowo kominek dawał czadu wieczorami i weekendy teraz jaram góre i dół + garaz i non stop (łaże w gaciach po domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 01.12.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 lukol-bis mam mieszane uczucia co do pomysłu z tym brykietem... jeśli to wypali to byłaby super sprawa, ale bez prób moge już napisac że spalanie tego brykietu bedzie dużo szybsze niż groszku a do tego załamujecie mnie cenami grochu - ja u siebie kupiłem luźny zworkowany za 490zł - to chyba już bardzo dużo..... Jak nie spróbujemy, to nigdy nie będziemy wiedzieć. Może i szybciej będzie się wypalał, ale chyba i tak będzie taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.12.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Ten mój Zębiec zacinał sie na ekogroszku Z racji tego, że hydraulik jeszcze nei skończył roboty z kotłownią wstrzymujemy sie z wezwaneim serwisu. Narazie palimy pelletami. 12h=60kg pelletów. Żre jak smok. Kaloryfery jadą na 5. Wilgoć w domu okrutna ale ładnie szybko wszystko schnie bo i temperatura wysoka. Pellety płaciłam 600zł/tona. Na pelletach piec cichutko tylko pomrukuje. Przy mieleniu ekogroszku było go wyraźnie słychać. Jest teraz dużo cichszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelu 02.12.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Witam, tak sobie czytam o piecach na eko groszek i mam jedno pytanko - czy tegorodzaju piec moze dzialac w ten sposob, ze np wlacza sie rano na 2 godzinki grzeje co nieco, pozniej przerwa - nie grzeje wogole, i pozniej wieczorkiem znowu sie wlacza na pare godzin, czy nie jest przyapdkiem tak ze musi grzac non stop?jakie ewentualnie bylyby problemy zwiazane z duzymi przerwami pomiedzy grzaniem? pozdraiwam i dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 02.12.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 czy tegorodzaju piec moze dzialac w ten sposob, ze np wlacza sie rano na 2 godzinki grzeje co nieco, pozniej przerwa - nie grzeje wogole, i pozniej wieczorkiem znowu sie wlacza na pare godzin, Może. Rozpalisz rano, zagasisz. Wieczorem rozpalisz, zagasisz. I masz czy nie jest przyapdkiem tak ze musi grzac non stop? Dokładnie tak jest. jakie ewentualnie bylyby problemy zwiazane z duzymi przerwami pomiedzy grzaniem? Zabawa w palacza, choć to nie dla wszystkich problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 nie opłaca sie rozpalac i gasic i rozpalac i gasicbo trzeba za kazdym razem cała wode w instalacji i kotle ugrzac od nowa kocioł pracuje sobie w podtrzymaniu i jest mu najlepiej na swiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelu 03.12.2007 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Hmmm na podtrzymaniu czyli w chalupie caly czas goraco? zona sie ucieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts