Szwajcar 23.12.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Ja palę Ekoresem z Resover .Węgiel spala się w miarę dobrze, chociaż przy wyższych obrotach nadmuchu robią się upierdliwe spieki a po zmniejszeniu nadmuchu piec szybko zachodzi sadzą. Sam nie wiem co jest lepsze. W chwilo obecnej /przy grudniowych mrozach do -23/ spalał mi nawet do 40 kg. na dobę. Dom mam 240 m2 nie ocieplony za to z nowymi oknami. No nie wiem czy to dużo czy nie. /zawsze mogło by byc mniej/ Mam natomiast takie pytanie. Co to znaczy czas przepalania i przerwa przepalania. Co daje regulacja tych parametrów?? Ja mam ustawione odpowiednio 90 min i 20 min ???. Dodam jeszcze że piec Ogniwo 20 kw. sterownik eko-tom TE 130. Dokładne moje ustawienia to temp - 55 hist. - 2 czas podawania - 10 przerwa podaw. -47 czas przepalania -90 przerwa przepalania 20 dmuchawa - 1 opóźnienie nadmuchu - 4 POzdr. Przerwa przepalania (u mnie przerwa w podtrzymaniu) chodzi o to, że jak piec jest w stanie spoczynku zbyt długo to, żeby palenisko nie wygasło to ustawia się przerwe przepalania(u mnie co 20 minut)a,czas przepalania(u mnie praca w podtrzymaniu,ja mam ustawione na 15 sekund).,inaczej jeśli piec szybko nie stygnie to co 20 minut załączy się podajnik i dmuchawa na 15 sekund, żeby podtrzymać żar w palenisku.ps.Kolego musisz zmienić swoje ustawienia,bo piec napewno ci wygaśnie przy nich,chyba że chodzi na okrągło,albo ma krótkie przerwy w pracy. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Szwajcar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 23.12.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Witam,mam problem ze spiekami, robią się w takiej ilości że "zapychają" palenisko, co godzinę trzeba je zrzucać. Palę pieklorzem (przynajmniej tak jest napisane na worku) o takich parametrach: wartość opałowa 28-29,5 MJ, zawartość popiołu 5,0-8,0%, wilgotność 6-8%, spiekalność poniżej 20, uziarnienie 8,0-25,0 mm.Piec Cichewicz Futura s Dual 26kW. dom 200m2 w trakcie wykańczania, palone pierwszy sezon.obecne ustawienia pieca:temp zadana =50stczas podawania =12sprzestój =25swentylator=35%przysłona wentylatora otwarta na około 5cmprzerwa w podtrzymaniu 20 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 23.12.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ... a gdzie kupowałes opał?? a o tym to już "rozmawialiśmy" w wątku ranking eko http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacek13 23.12.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 aaaaaa to ten twój Chiński pieklorz Jak mi mówił mój pan od opału Pieklorza się sprzedaje w Polsce z 2-3 razy więcej niż się wydobywa... Ciekawe. A sam handluje Pieklorzem made in Imex Piechota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 23.12.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 chiński czy rosyjski, w każdym razie mam go jeszcze 1,5 tony - jak tak dalej pójdzie to sobie żużlem szutrówkę przed domem utwardzę co do spadania spieku pod własnym ciężarem - w moim piecu pomiędzy talerzem paleniska a bocznymi ścianami pieca jakieś na oko 4 cm odstępu, żaden spiek nie ma szansy spaść również spiekał mi się eko z Mrówki - zatem to raczej złe ustawienia pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.12.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 obecne ustawienia pieca: temp zadana =50st czas podawania =12s przestój =25s wentylator=35% przysłona wentylatora otwarta na około 5cm przerwa w podtrzymaniu 20 min Moje propozycje ustawień: czas podawania =7s przestój = 40s wentylator=25% przysłona wentylatora otwarta na około 1-2cm przerwa w podtrzymaniu 20 min Ogranicz ciąg wentyla, bo pewnie dmucha za mocno, masz wysoką temperaturę paleniska i stąd spore spieki, a do tego wywiewa ciepło w komin. Jaki masz sterownik, bo na stronie pokazują Ecomax ? Jaki masz palnik (wrzuć fotkę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.12.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 w moim piecu pomiędzy talerzem paleniska a bocznymi ścianami pieca jakieś na oko 4 cm odstępu, żaden spiek nie ma szansy spaść również spiekał mi się eko z Mrówki - zatem to raczej złe ustawienia pieca. 4 cm to już sporo - ja na początku miałem w moim Enka Set 1-2 cm i to dopiero była lipa, zażądałem wymiany flanszy i przysłali mi nową, mniejszą i teraz mam "aż" 2-3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Również mam kociołek na groszek, jest to Eko-Centr CarboRet 25KW.Ogólnie nie jest źle - pali się. Natomiast mam wrażenie, że można by wycisnąć z niego nieco więcej, a dokładniej bardziej oszczędnie spalać.Na początek dane: powierzchnia użytkowa - 146m2, do tego 35m2 garażu i 65m2 piwnicy. W garażu i piwnicy termostaty na "gwiazdkę". U góry 35m2 podłogówki (woda 40 stopni) + kaloryfery (termostaty 15 stopni dzień i 10stopni noc).Ustawienia kotła:podawanie - 7s (miałem też 6 wcześniej)przerwa - 60stemp. - 60-65 (ustawiam zależnie od temp. zewnętrznej, jak ciepło to na 60)wentylator - 25% Do tego bojler 120, pompka nie działa ale grzeje grawitacyjnie, bo temperatura utrzymuje się około 30stopni. Z tego co obliczyłem , to od początku sezonu średnio wychodzi spalanie 27-30kg na dobę. Palę groszkiem z KWK Kazimierz Juliusz i trochę (pozostałości) piekolorzem z Bobrka.Trochę niepokoi mnie to spalanie, dość wysokie jak na tak niską temp. wnętrza. Dodatkowo czopuch jest dość gorący, mimo tego że wylot przymknięty. Mam wrażenie że dość sporo ciepła ucieka tamtędy.Groszek spala się nieźle, chociaż ostatnio były dość duże i nierozpadające się spieki. Być może akurat był to pieklorz (mieszam worki), który ma dość wysoką spiekalność.Mam świadomość, że część ciepła ucieka z powodu braku drzwi, i tego typu rzeczy. Ostatnio zlokalizowałem, jedną kratkę (w garażu), z której mocno wiało. Prawdopodobnie powietrze było wciągane do piwnicy w której jest pralnia, w tej pralni jest zsyp na pranie, który obecnie stanowi otwarty komin. Tamtędy powietrze zasysane było na piętro, do łazienki i do kratki na zewnątrz. Tymczasowo zatkałem zsyp i już nie wieje. Zobaczymy, czy to coś pomoże. Jak myślicie, da się coś z tym spalaniem poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 24.12.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Moje propozycje ustawień: czas podawania =7s przestój = 40s wentylator=25% przysłona wentylatora otwarta na około 1-2cm przerwa w podtrzymaniu 20 min Ogranicz ciąg wentyla, bo pewnie dmucha za mocno, masz wysoką temperaturę paleniska i stąd spore spieki, a do tego wywiewa ciepło w komin. Jaki masz sterownik, bo na stronie pokazują Ecomax ? Jaki masz palnik (wrzuć fotkę) ? Dzięki za propozycje ustawień, wypróbuje jak się zrobi chłodniej, bo z okazji wiosennej pogody zagasiłem piec faktycznie sterownik to ecomax800 http://www.plum.pl/pl/?id=192 co do palnika, to jest taki yyyyyy zwykły, okrągły jak zrobię fotkę to wrzucę co do ustawień - to jak daje mniej powietrza to strasznie dymi z komina (jak bym stare trampki palił) i dużo syfu osadza się w piecu, chyba że tak ma być. Może żeby ciepło nie szło w komin to przymknąć szyber na czopuchu? do tej pory próbowałem ustawić piec z w "pełni" otwartym kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.12.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Dodatkowo czopuch jest dość gorący, mimo tego że wylot przymknięty. Mam wrażenie że dość sporo ciepła ucieka tamtędy. Jak myślicie, da się coś z tym spalaniem poprawić? Jeśli czopuch ma ponad 70 st przy temp. kotła 60 st to na pewno da się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.12.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 faktycznie sterownik to ecomax800 http://www.plum.pl/pl/?id=192 co do palnika, to jest taki yyyyyy zwykły, okrągły jak zrobię fotkę to wrzucę . Wynika z tego, że masz klasyczny palnik (np. Pancerpol). Ecomax to podobno automat, obiecują, że jest super i nic nie trzeba ustawiać, a ty go ustawiasz ręcznie - na ustawieniach fuzzy logic źle pracuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 25.12.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Wynika z tego, że masz klasyczny palnik (np. Pancerpol). Ecomax to podobno automat, obiecują, że jest super i nic nie trzeba ustawiać, a ty go ustawiasz ręcznie - na ustawieniach fuzzy logic źle pracuje ? źle - również robią się spieki a żar "wchodzi" w retortę i dym cofa się ślimakiem do zasobnika. Jak zastosuje się do instrukcji, gdzie jest napisane że przy włączonym trybie fuzzy logic trzeba otworzyć cały wentylator to mam taki przeciąg w piecu że sam się chłodzi i nie może wejść na zadaną temperaturę - spalanie wychodzi wówczas 50kg... na 6 godzin tak jak pisałem, grzeje pierwszy sezon, dom jeszcze nie zamieszkały, w trakcie wykańczanie, także zdaję sobie sprawę że zanim mury się ogrzeją i dom się osuszy z "wilgoci technologicznej" to piec może pożerać nieco większe ilości eko, ale takich się nie spodziewałem. w przyszłym tygodniu sprawdzę piec na eko który się nie spieka (przynajmniej nie spieka się w piecu kolegi) - może to jednak wina groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.12.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Byłem bardzo ciekaw jak pracuje ecoMAX, zresztą Bobek tez, mial ochotę go kupować. Jak widać, droga daleka, każdy producent nowego typu sterowania ma sporo pracy do wykonania. Sam uważam,że soft na dobrym poziomie to m.in. 2lata pracy na kilku producentach i palnikach. PLUM to podobno spora firma, także z cała pewnością produkt rozwiną. Przy wygrzewaniu nowego budynku spalanie bywa większe o ok.40% od tzw normalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 25.12.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Jeśli czopuch ma ponad 70 st przy temp. kotła 60 st to na pewno da się poprawić. Myślę że spokojnie ma tyle, ale sprawdzę dla pewności przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiku 26.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam!Mam prośbę. Właśnie zakupiłem kocioł z podajnikiem SAS GRO ECO 17 kw. Proszę o pomoc tzn. chodzi mi o optymalne ustawienie kotła tzn. począwszy od ustawienia temperatury na piecu, czas pracy podajnika, czas przerwy podajnika, szybkość nadmuchu, histeryza, przerwa w przepalaniu. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witaj, użytkuję taki kocioł drugi sezon (w drugim bliźniaku rodzice mają taki sam). Zanim zaczniemy mówić o temperaturze zadanej - jedno wyjaśnienie. Mam tylko podłogówkę i temperatura wody zasilającej jest regulowana na zaworze 4d (u mnie steruje nim pogodówka, u rodziców ręcznie). Temperatura zadana to 74 stopnie, z zaworu 4d wychodzi dzisiaj na podlogi 32 stopnie (temp. zew. -6 ) temperatura powrotu to 57 stopni.Czas podawania 5 s , przerwa 17 s tylko nie wiem skąd mam węgiel..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Jarecki - co do wygrzewania budynku - pierwsza doba (gaz) 46 m3, druga, 22 m3 - dziś, kilka lat później ok. 8-9m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 27.12.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Panowie a co sądzicie o takim piecu. Znajomy instalator poleca mi coś takiego, a kogo mam się zapytać jak nie WAS http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=20&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Na fotce sterownik klasyczny Menuet produkowany przez Foster s.c z Pleszewa (Zielona Łąka będąc precyzyjnym), wyjście na czujnik pogodowy, obsługa mieszacza, opcja podłączenia do dwóch paneli. Dla tej firmy produkowany jako HT Tronic. Palnik wygląda na Pancerpol, jak spalający miał, oznacza to retortę obrotową typ PPSM lub inaczej DUO. Jeżeli nazwa palnika to TRIO, to ma dodatkowe dysze powietrza wtórnego, możliwe spalanie pellet, czego nie popieram w klasycznych palnikach tzw groszkowych. Edytowane 27 Grudnia 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 28.12.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam po świętach możecie mi powiedzieć jakie są objawy kończącego się ślimaka ? u mnie w kotłowni stoi Heitz Eko z podajnikiem Pancerpol I generacji,ostatnio zakupiłem 2t. "suchego" miału (znajomy znajomego sprzedaje, mówił że sprawdzony, przykrywany słowem suchy), po zasypaniu okazało się jaki on suchy, jednak po zasypaniu - przez pierwsze dwa dni - miał palił się dobrze, po tym czasie i kolejnym zasypie miał zaczął się zawieszać, próbowałem różnych sposobów ale się poddałem, obecnie na zasypanym groszku problem pozostał, jak zauważyłem zawiesza się na końcu leja, mimo że groszek nie jest zbyt suchy to wcześniej nie miałem z tym problemów,czy mogą to być objawy niedomagania ślimaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.