magos1719503354 23.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam,szukam pieca na ekogroszek ale również drewno i węgiel.Chcemy grzać głównie drewnem(mamy tanio), ale jak wyjeżdżamy to zasypać na 3 dni ekogroszkiem?Da się tak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.01.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Da się. Najlepszy będzie kocioł ze stałym rusztem wodnym np. Skam-P Premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.01.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tutaj magosowi chodzi o jakąs hybrydę.Będąc w domu chce głównie palic normalnie bez podajnika a tylko na wyjazdy uruchomic podajnik. Awaryjny ruszt wodny w Skam-P ma małą pojemność dla stałego tego typu palenia (17cm wysokości) dla mocy 17kW.Lepszy będzie awaryjny żeliwny 34cm pojemności w 17kW, tyle,że nie widzę sensu zakupu kotła z podajnikiem do takiego palenia. To raczej zakup 2kotłów w jednym (2wymienniki obok siebie).Takie coś znam tylko jedno:Zespół grzewczy - kocioł podwójny EKO II wJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 24.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dzięki.To może być dobry pomysł.Muszę poszukać jeszcze opinii na temat tego kotła.Chyba, że ktoś zna ze strony praktycznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.01.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a ja jeszcze w kwestiach popiołu . Otóż w piatek zasypałem swój kocioł 100kg węgla ( czeska mieszanka kamiennego i brunatnego) dom do tej pory ogrzewany sporadycznie tj popołudniami drewnem na ruszcie awaryjnym i w niedziele przed południem zajechałem do domku i popiołu wiaderko 20l i spieków też sporo i węgiel na ukonczeniu , zasypałem kolejne 100kg zmiejszyłem parametry i oczekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ilość popiołu zależy od jakości ekogroszku i od ustawień procesu spalania. U mnie też w są spieki ale to już chyba wina ekogroszku, że ma po prostu wyższą spiekalność i wtedy mało co można w tym zakresie wyregulować. Dla porównania podam, że z 320 kg ekogroszku uzyskuję 32 litry popiołu - czyli wybieram popiół z kotła co dwa tankowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.01.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 To raczej zakup 2kotłów w jednym (2wymienniki obok siebie). Takie coś znam tylko jedno: Zespół grzewczy - kocioł podwójny EKO II wJ Takiego kotła jeszcze nie widziałem - to 3 w jednym - podwójny kocioł + wbudowany wymiennik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.01.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Mamy kilku klientów, którzy przy ruszcie żeliwnym często przepalają. Jesienią czy wiosną. To jednak wyjątki.To ze względu na jego montaż tuż nad palnikiem, w zasadzie jest to wówczas typowy kocioł górnego spalania.Tyle,że do palenia awaryjnego stop na palniku a jak chcę wracać do automatu, to trzeba poczekac aż wszystko zgaśnie na ruszcie awaryjnym, zgarnąć, poczekac aż ruszta wystygna i demontowac je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.01.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Mamy kilku klientów, którzy przy ruszcie żeliwnym często przepalają. Jesienią czy wiosną. To jednak wyjątki. To ze względu na jego montaż tuż nad palnikiem, w zasadzie jest to wówczas typowy kocioł górnego spalania. Tyle,że do palenia awaryjnego stop na palniku a jak chcę wracać do automatu, to trzeba poczekac aż wszystko zgaśnie na ruszcie awaryjnym, zgarnąć, poczekac aż ruszta wystygna i demontowac je. Użytkuje kocioł Tilgnera 25kW ze stałym rusztem wodnym, Ruszt jest bardzo rzadki (rurowy) wiec jesienią gdy przepalam popołudniami drewnem dorobiłem zagęszczenie z preta 10mm aby żar nie przepadał. Pali sie na tym pięknie, spaliłem od października do początku grudnia pocięte odpadowe palety, Piec ustawiam na 35-40st, wtedy szybko mi sie wyłącza dmuchawa a palę mając delikatnie uchylone dolne drzwiczki, temp trzyma az miło w zależności co jest na ruszcie. Teraz pale na eko z palnika, ale jak mam ochote na spalenie drewna wkładam od góry moja dodatkowa kratkę, nie gaszę wcale palnika (nie muszę - pytałem producenta, niczym nie przykrywam) i palę sobie tak np całą sobotę, temp oczywiście na kotle wyższa niż zadana wiec kociołek cały czas w podtrzymaniu, nie zdarzyło się żeby mi zgasł. Po skończeniu palenia, pogrzebaczem wyjmuje krateczkę, resztki popiołu spadają na dół, a ja zamykam piec i dalej pali sie sam. Palenisko na ruszcie jest całkiem spore, wchodzi bez problemu drewno kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wodny jest zawsze trochę wyżej, tez mamy taki w ofercie.Jestem cieka, czy wysokośc od rusztu do przewału wodnego ma ok.18cm? To, co Pan napisał o tej kracie, nasz klient też taki motyw dorobił do palenia awaryjnego. Plusem wodnego jest tylko fakt,że nie trzeba wygaszać palnika, aby cos spalić. To jest naprawdę wygodne. Trochę częściej trzeba jednak wymiennik czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.01.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Trochę częściej trzeba jednak wymiennik czyścić. Akurat w Tilgnerze nie wręcz przeciwnie przy paleniu drewnem piec czyszczę co 3 tygodnie, natomiast węgiel brrrrrrrrr co tydzień . Rzeczywiście ja też mam zrobioną kratkę ( dodatkowo kładę na palnik) bo mniejsze kawałki drzewa przelatują przez rury rusztu na dół i się nie spalają. Natomiast stwierdziłem że połączone palenie węgla w palniku i drzewa na ruszcie wyżej jest bez sensu dlatego że drzewo na ruszcie się nie wypala ( potrafią leżeć na ruszcie nie spalone kawałki drzewa nawet 3 dni ) . Oczywiście niedopalone kawałki drzewa w pewien sposób blokują przepływ spalin z dołu do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Akurat w Tilgnerze nie wręcz przeciwnie przy paleniu drewnem piec czyszczę co 3 tygodnie, natomiast węgiel brrrrrrrrr co tydzień . Rzeczywiście ja też mam zrobioną kratkę ( dodatkowo kładę na palnik) bo mniejsze kawałki drzewa przelatują przez rury rusztu na dół i się nie spalają. Natomiast stwierdziłem że połączone palenie węgla w palniku i drzewa na ruszcie wyżej jest bez sensu dlatego że drzewo na ruszcie się nie wypala ( potrafią leżeć na ruszcie nie spalone kawałki drzewa nawet 3 dni ) . Oczywiście niedopalone kawałki drzewa w pewien sposób blokują przepływ spalin z dołu do komina. Czyszczenie częstsze- miałem na myśli opalanie palnika ekoghroszkiem Drewno Ci się nie spala na ruszcie jak pracuje palnik, bo brakuje tlenu, aby je spalić....., jak cos wrzucasz na ruszt, to na tę chwile powinno się zatrzymac nadmuch do palnika... i skorzystać z uchylenia drzwiczek popielnikowych, spłonie to zamykamy drzwiczki, start na sterowaniu i palnik jedzie dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 27.01.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mam pytanie i jednocześcnie prośbę o pomoc. Jestem szczęśliwą posiadaczką (od 5 lat) kotła FUNKE EKNO 25 kV Cichewicza. Ogrzewam dom 200 m, nie mam podłogówki. Sezon grzewczy zaczynam w listopadzie a kończę w kwietniu, mam zasobnik 200 litrów, w domu mieszka czworo dorosłych i dwoje dzieci. Spalam ok. 2500 kg eko groszku KKW Chwałowice. Problem polega na tym że brudzi mi się dach,kominy wysokie przekrój wystarczający, nawiew do pieca w kotłowni też jest. Co zrobić czy kombinować z ilością powietrza podawanego do kotła . Sama niewiem od czego zacząć, poradzicie proszę. Piec czyszczony regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 27.01.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Zgadzam sie z wami ze palnie na ruszcie i planiku nie ma sensu, drewno nie ma tlenu do spalania. Kratke wyciągam , bo sam doświadczyłęm jak brudzi sie piec gdy zablokowane jest ujscie spaln przez ruszt. Stosujac sie do rad Jareckiego i Zawijana nawet specjalnie nie czyszczę rusztu wodnego aby nie schładzać spalin. To działa. Co do samego sterownika Manuet w koltle Tilgner mam uwagę, gdy termostat pokojowy wyłączy mi pompki a kocioł pracuje w podtrzymaniu, to zdarzy sie mu ze spadnie mu temperatura poniżej histerezy tak np do 40st z 50 i włączy sie dopiero podajnik i nadrabia. Tak samo mam uwage do czasu pracy pomp co w potrzymaniu jest to 30sek co ustawiony czas, ja mam ustawione 2min ale i tak podłogówka stygnie.Co 2 min w 30sek nie zdaży wody przegonić w petlach. Teraz testuje ustawienie co 1min. MNiej nie można. Grzejniki sa ciepłe w zalezności od nastawy. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.01.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Co do samego sterownika Manuet w koltle Tilgner mam uwagę, gdy termostat pokojowy wyłączy mi pompki a kocioł pracuje w podtrzymaniu, to zdarzy sie mu ze spadnie mu temperatura poniżej histerezy tak np do 40st z 50 i włączy sie dopiero podajnik i nadrabia. Ja tez zaobserwowałem, że ten piec ma dość sporą bezwładność . Miałem podobne problemy gdy był zainstalowany sterownik Tango Negro , zmieniłem na RT09 PID i choć piec potrafi nadal dość mocno się schłodzić ale już nie o 10 st. Poza tym nie wiem czy nie masz temp za małej ja mam ustawione 58 st. na piecu + mam zawór 4 D . Tak samo mam uwage do czasu pracy pomp co w potrzymaniu jest to 30sek co ustawiony czas, ja mam ustawione 2min ale i tak podłogówka stygnie.Co 2 min w 30sek nie zdaży wody przegonić w petlach. Teraz testuje ustawienie co 1min. MNiej nie można. Grzejniki sa ciepłe w zalezności od nastawy. RT09 też włącza się cyklicznie w przestojach ale podłoga mi się nie schładza ( przynajmniej nie bardzo to odczuwam) - może ustaw pompkę na wyższy bieg. EDIT Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl . Ustaw temp postoju pieca ( praca ze sterownikiem pokojowym ) na taką samą jak do normalnej pracy . Może to brzmi bez sensu ale mieszkanie i tak się schładza dzięki załączaniu cyklicznemu pompy a piecem tak mocno nie buja no i masz większą temp. na wyjściu z pieca dzięki czemu podłoga się nie powinna schładzać . A piec i tak oszczędza ( może mniej) ale jak zsumować te przeciągania pieca może się okazać że wychodzi na to samo. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.01.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 . Sama niewiem od czego zacząć, poradzicie proszę. Piec czyszczony regularnie. Kupiłem sobie karchera za 250 zł i wiosną czyszczę dachówkę . A tak na poważnie to przy paleniu w piecu drzewa dachówka wygląda jeszcze gorzej , możesz na początek zmniejszyć nadmuch dmuchawy lub ją przysłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Podziękował za rady pawelo_pl Poprzestawiałem troszkę w piecu, mam nastawiony na 55C, skróciłem czas oczekiwania, wydłużyłem podawanie, mam większy kopxczyk, i nie mam tyle spieków, pali sie równiutko dokoła, a co najważniejsze to ze temp juz nie spada bo działał nie ten algorytm co trzeba .. Teraz jest git ze tak powiem. Na pewno tez uszczelnienie palnika zrobiło swoje. Jednak dobrych rad trzeba słuchać. Dzięki wszystkim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 29.01.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 w srode musiałem dokupic groszek i na składzie był tylko pieklorz (16,40 zł worek 20 kg- GRANDA !! ) FAKTYCZNIE PALENIE TO PORAŻKA , spieki, szlaka . za taka cene to powinien palic sie jak pellet a nie jak brunatny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekewa 30.01.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Mam pytanie i jednocześcnie prośbę o pomoc. Jestem szczęśliwą posiadaczką (od 5 lat) kotła FUNKE EKNO 25 kV Cichewicza. Ogrzewam dom 200 m, nie mam podłogówki. Sezon grzewczy zaczynam w listopadzie a kończę w kwietniu, mam zasobnik 200 litrów, w domu mieszka czworo dorosłych i dwoje dzieci. Spalam ok. 2500 kg eko groszku KKW Chwałowice. Problem polega na tym że brudzi mi się dach,kominy wysokie przekrój wystarczający, nawiew do pieca w kotłowni też jest. Co zrobić czy kombinować z ilością powietrza podawanego do kotła . Sama niewiem od czego zacząć, poradzicie proszę. Piec czyszczony regularnie. JA POWIERZCHNIA po podłodze 200M2 U GÓRY SKOSY w tym na dole 50 garażu komin fi 200 8 metrów 50kg/dobe obecne spalanie boilej100l w domu 18-20st jestem załamany nie wiem jak ustawić liczę ze dom się wygrzeje pierwsza zima (pale od miesiąca --1,5tony) piec 25KW pleszewo Wozny sterownik lider przeczytałem całe forum oczy mnie bolą ale nie doszedłem do żadnych wniosków może ktoś podpowie mi jak mam ustawić ten cholerny piec. chciał bym żeby podajnik 150 kilo starczał na 5 dni . nie jak teraz na 3 Jest to możliwe? przed zakupem pieca liczyłem ze 3-3,5 tony starczy na zimę Edytowane 30 Stycznia 2011 przez krzysiekewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Myślę,że być może za mocno dmuchasz.....Jaki masz palnik, jak klasyczny na ekogroszek, to warto, aby kopczyk był lekko wypukły i nie dmuchać mocniej jak ok.40%tego,co daje dany sterownik. Jak duże straty ciepła, to spalanie może być większe, szczególnie przy wygrzewaniu nowego budynku (pozbycie się tzw wilgoci technologicznej)W drugim sezonie spalanie powinno znacząco zmaleć. Zobacz też tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika&p=4537897&viewfull=1#post4537897 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts