Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JA POWIERZCHNIA po podłodze 200M2 U GÓRY SKOSY w tym na dole 50 garażu

komin fi 200 8 metrów

50kg/dobe obecne spalanie

boilej100l w domu 18-20st

jestem załamany nie wiem jak ustawić

liczę ze dom się wygrzeje pierwsza zima (pale od miesiąca --1,5tony)

piec 25KW pleszewo Wozny sterownik lider

przeczytałem całe forum oczy mnie bolą ale nie doszedłem do żadnych wniosków

może ktoś podpowie mi jak mam ustawić ten cholerny piec. chciał bym żeby podajnik 150 kilo starczał na 5 dni . nie jak teraz na 3 Jest to możliwe?

przed zakupem pieca liczyłem ze 3-3,5 tony starczy na zimę

Tak jak piszą Jarecki i czp01 jak ci się chałupka nagrzeje to i spalanie się zmniejszy. Jakbyś miał jakieś problemy z ustawieniem to pisz na priva coś poradzimy. Mam taki sam kociołek od tego samego producenta i sterownik Lider tylko 19 kW. Z tego co wiem to 19 czy 25 mają takie same palniki a różnią się tylko powierzchnią grzewczą kotła. U mnie 2m a twój będzie miał gdzieś 2,8 albo 3m. Palę dwa sezony na okrągło i bez awarii nie wspominając o problemach z ustawieniem sterownika na początku. Raz zerwało mi zawleczkę ale w pieklorzu piekarskim dostałem prezent w postaci klucza oczkowego ( 13).

Witam,

Forumowicze potrzebuje pomocy w ustawieniu pieca, pomóżcie zoptymalizawać jego działanie.

Piec retortowy ze sterownikiem Foster Menuet 19 kW, obrotowy.

Dom to około 110 m2 powierzchni grzanej + 110 powierzchni dogrzewanej (tylko 13-14 st. C)

Temperatura w domu to 20,5 - 21 st. C, w nocy 19.

Dom ocieplony 8 cm styro, okna PCV, wełna 16cm w dachu, trochę mostków liniowych (słabi wykonawcy). Komin murowany 26x14.

Instalacja: na wyjściu z pieca zawór trójdrogowy mieszający z powrotu. + mały obieg do CWU, grzejniki przewymiarowane - spora pojemność układu.

Nastawy:

Czas pracy 15s

Czas pauzy 94s

Czas dmuchawy w podtrzymaniu 10s

Krotność podawania 4

Czas oczekiwania - 5 min.

Obroty dmuchawy - 33%

Piec pracuje na czujniku pogodowym

Nastawa dla -10 - 52st.C

Nastawa dla 0 - 45 st.C

Nastawa dla +10 - 41st.C

Na ten moment piec pali 17 kg na dobę, groszek to jakiś Pieklorz ale sprzedawca nie wiedział do końca skąd, pakowany maszynowo na placu. Kupowany w długołece (skład STACH)

Teraz kupiłem Pieklorza na Zernickiej we Wrocławiu z KWK Bobrek.

Poprzedni groszek - spieki miękkie + niedopalony do końca węgiel.

Bobrek - spieki miekkie i ostre (rozkruszają się w rękach).

Czy jest możliwość zmniejszenia spalania i zlikwidowania spieków? Dziś wyniosłem worek 30 litrowy popiołu z tygodniowego palenia (ok. 130kg)

Liczę na waszą pomoc.

Teraz kupiłem Pieklorza na Zernickiej we Wrocławiu z KWK Bobrek.

Poprzedni groszek - spieki miękkie + niedopalony do końca węgiel.

Bobrek - spieki miekkie i ostre (rozkruszają się w rękach).

Czy jest możliwość zmniejszenia spalania i zlikwidowania spieków? Dziś wyniosłem worek 30 litrowy popiołu z tygodniowego palenia (ok. 130kg)

Liczę na waszą pomoc.

Witaj,

Mam ten sam węgiel, tylko retortę stałą.

Otrzymuję miękkie, kruche spieki i lepiej na tym węglu się już nie da (może tylko jakiś lepszy palnik by go lepiej spalił), ale mam ekstremalnie krótkie nastawy: podawanie 2, przerwa 30 s co z tego co widzę zapobiega spiekaniu.

Jaki masz kocioł i jaką dmuchawę (typ) bo 33% nadmuchu to sporo (u mnie jest to 3-5%) ?

Poniżej nastawy 50 st nie radzę Ci schodzić, bo szkoda kotła (punkt rosy, korozja itd.)

Ciągle szukam porządnego ekogroszku (najlepiej pakowanego przez kopalnię) - zajrzyj tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page20

JA POWIERZCHNIA po podłodze 200M2 U GÓRY SKOSY w tym na dole 50 garażu

komin fi 200 8 metrów

50kg/dobe obecne spalanie

boilej100l w domu 18-20st

jestem załamany nie wiem jak ustawić

liczę ze dom się wygrzeje pierwsza zima (pale od miesiąca --1,5tony)

piec 25KW pleszewo Wozny sterownik lider

przeczytałem całe forum oczy mnie bolą ale nie doszedłem do żadnych wniosków

może ktoś podpowie mi jak mam ustawić ten cholerny piec. chciał bym żeby podajnik 150 kilo starczał na 5 dni . nie jak teraz na 3 Jest to możliwe?

przed zakupem pieca liczyłem ze 3-3,5 tony starczy na zimę

Witam,

ja bym sprawdził jaka jest temp. spalin na czopuchu bo może całe ciepło wyfruwa do komina.

Pozdrawiam

Jaki masz kocioł i jaką dmuchawę (typ) bo 33% nadmuchu to sporo (u mnie jest to 3-5%) ?

nie wiem jak w innych piecach ale w moim (przypominam - cichewicz futura s dual) jak ustawię dmuchawę poniżej 25% to biedaczka tylko brzęczy (buczy) a nie chce ruszyć :/ w instrukcji od pieca wyczytałem że nie można ustawiać wentylatora poniżej - jak się wyrazili "minimalnych ustawień" (jakie by one nie były, bo tego nie napisali) bo może dojśc do jego uszkodzenia :p

W każdym razie, ze względu że palę spiekającym się pieklorzem, mam ustawione 35% i tak na oko, w 80-85% zasłonięty wentylator.

czas podawania 7s, przerwa 42s, i dalej się nieco spieka :p dlatego dorzucam w stosunku 1:3 marketowego niepalnego goroszku, który "rozbija" spieki.

Strasznie dużo mam popiołu.

Witaj,

...

Jutro sprawdze.

Poniżej nastawy 50 st nie radzę Ci schodzić, bo szkoda kotła (punkt rosy, korozja itd.)

Kocioł nastawiony na 55 st.

A tak przy okazji to jak działa wasza instalacja, w oparciu osterownik pokojowy czy na termostatach?

nie wiem jak w innych piecach ale w moim (przypominam - cichewicz futura s dual) jak ustawię dmuchawę poniżej 25% to biedaczka tylko brzęczy (buczy) a nie chce ruszyć :/ w instrukcji od pieca wyczytałem że nie można ustawiać wentylatora poniżej - jak się wyrazili "minimalnych ustawień" (jakie by one nie były, bo tego nie napisali) bo może dojśc do jego uszkodzenia :p

W każdym razie, ze względu że palę spiekającym się pieklorzem, mam ustawione 35% i tak na oko, w 80-85% zasłonięty wentylator.

czas podawania 7s, przerwa 42s, i dalej się nieco spieka :p dlatego dorzucam w stosunku 1:3 marketowego niepalnego goroszku, który "rozbija" spieki.

Strasznie dużo mam popiołu.

Ustaw na minimum na którym pracuje poprawnie [ bez buczenia ] o ile kocioł będzie miał wtedy wystarczającą moc, do tego daj podawanie 2s i dopasuj przerwę.

Mocą nadmuchu wyregulujesz moc kotła (podobnie jak przepustnicą powietrza w samochodzie), a potem wystarczy do tego dopasować dawkę paliwa (przerwa w podawaniu).

Czas podawania 2s zminimalizuje spieki.

Popiołu mam około 15-20 dm3 ze 125 kg węgla - dokładnie powiem za jakieś 8 dni bo dzisiaj wsypałem ekogroszek i wyrzuciłem popiół.

Jutro sprawdze.

Kocioł nastawiony na 55 st.

A tak przy okazji to jak działa wasza instalacja, w oparciu osterownik pokojowy czy na termostatach?

Napisałeś:

Piec pracuje na czujniku pogodowym

Nastawa dla -10 - 52st.C

Nastawa dla 0 - 45 st.C

Nastawa dla +10 - 41st.C

czyli przy +10 na zewnątrz kocioł będzie miał zadane 41 st ?

Ja mam termostaty i uważam to za lepsze rozwiązanie, bo nastawiam w poszczególnych pokojach temperatury jakie mi odpowiadają, a nie jedną w centralnym punkcie jak przy sterowniku pokojowym.

Najlepiej byłoby gdybyś wkleił zdjęcia popiołu i palącego się na palniku węgla.

Zauważyłem, że gdy jest większy mróz to zamiast od razu podnosić temperaturę na kotle można najpierw nastawić wyższy bieg pompy CO - dzięki temu woda szybciej krąży i grzejniki oddają więcej ciepła (zawór 3d mam otwarty bo w obecnych warunkach temp. kotła nie spada poniżej 45 st).

Sprawdziło się to u mnie ostatnio.

Podejrzewam, że bardziej ekonomiczne jest zwiększenie mocy pompy z ok. 45 do 70 W niż podniesienie temp. kotła z 50 do 55 st a efekt jest u mnie podobny - ciekaw jestem Waszych opinii, czy u Was też to tak działa ?

Tak, menuet z czujnikiem pogodowym tak pracuje.

Mamy 3nastawy, wartości pośrednie wyliczane są przez program sterownika.

Ważne pytanie, czy oprócz czujnika pogodowego jest też sterowany zawór mieszający, bo do tego trzeba też dobrac parametry. Jakie są parametry dla zaworu i czy się wszystko sprawdza?

Menuet wygląda tak:

panel z obudow?.JPG

Edytowane przez Jarecki79

czyli przy +10 na zewnątrz kocioł będzie miał zadane 41 st ?

Ja mam termostaty i uważam to za lepsze rozwiązanie, bo nastawiam w poszczególnych pokojach temperatury jakie mi odpowiadają, a nie jedną w centralnym punkcie jak przy sterowniku pokojowym.

Najlepiej byłoby gdybyś wkleił zdjęcia popiołu i palącego się na palniku węgla.

Źle mnie zrozumiałeś, albo ja źle to napisałem,

To są nastawy dla zaworu 3d, czyli takie temperatury ma puszczać na grzejniki w zależności od temp. zewn, natomiast temp. na piecu jest stała 55st.

Pytałeś wcześniej o dmuchawę z tego co mi się udało odczytać to 2130/2330 rpm, i tyle.

Ważne pytanie, czy oprócz czujnika pogodowego jest też sterowany zawór mieszający, bo do tego trzeba też dobrac parametry. Jakie są parametry dla zaworu i czy się wszystko sprawdza?

Mam zawór 3d. nastawy temp.

Nastawa dla -10 - 52st.C

Nastawa dla 0 - 45 st.C

Nastawa dla +10 - 41st.C

praca zaworu 5s

pauza zaworu 15s

histereza 2st.

amplituda 5st.

Generalnie mam zawory termostatyczne i sterownik pokojowy (nigdy nie pracują razem) i zauważyłem jedną zależność przy sterowniku pokojowym (histereza 0,5 st.) piec mniej pali, ale...

Jak sterownik otwiera zawór i włącza pompę to wychładza w ciągu 10 min cały piec i ten potem z 42 st. kuleje do tych 55 (czasami nawet 2 godziny).

Przyczyny upatruje dwie:

1 przy sterowniku powinien być zawór 4d który "dba" o piec,

2. grzejniki są przewymiarowane i każdorazowe zagrzanie całej wody po włączeniu przez sterownik zajmuje zbyt dużo czasu.

Jerecki co byś doradził w takim wypadku. Przerabianie na 4d czy może zoptymalizowanie ustawień całej instalacji i kotła.

ech ale się napisałem...

Dopasuj do współpracy z termostatem (sterownik pokojowy) czas odłączenia pompy c.o,, zrób krótki 1minutę albo 2minuty.

Możesz też spróbować, jak ta operacja nie pomoże zmienić algorytm pracy z 0 na 2.

No właśnie tu jest problem bo hydraulik który to robił zrobił nietypowo:

1.Sterownik pokojowy zamyka zawór 3d, 2. Za zaworem jest czujnik temp. z termowyłacznikiem nastawnym (nastawione 28 st.) - jak się otwiera zawór, po jakimś czasie włącza się pompa, jak sterownik zamknie zawór - woda się ochładza i pompa wyłącza, 3.Pompa nie jest podłączona do menueta.

W tym momencie czas odłączenia pompy w ogóle nie ma zastosowania.

Powiedz mi czym powinien sterować steronik pokojowy w moim wypadku?