Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

"W naszym kotle jest zastosowany innowacyjny palnik, który idealnie spala w/w paliwa. W 100% bezawaryjny, tzn. nie zrywa zawleczek co zdarza się nagminnie w tego typu kotłach ( wzór palnika zastrzeżony w UPRP). Cena obejmuje kompletny kocioł."

Ja tam się ne znam, podaję to, co czytałem i słyszłem: np. http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-na-pellet-i-ekogroszek-25-kw-i1455590478.html

Mój podajnik też nigdy od 3 sezonów nie zerwał zawleczki, więc nie jest to "nagminne" jak pisze ten producent.

Faktycznie podajnik palnika jest u nich pod kątem i pewnie dlatego łatwiej wypchnąć węgiel do paleniska i ślimak ma mniejsze opory - ciekawa konstrukcja.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"W naszym kotle jest zastosowany innowacyjny palnik, który idealnie spala w/w paliwa. W 100% bezawaryjny, tzn. nie zrywa zawleczek co zdarza się nagminnie w tego typu kotłach ( wzór palnika zastrzeżony w UPRP). Cena obejmuje kompletny kocioł."

Ja tam się ne znam, podaję to, co czytałem i słyszłem: np. http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-na-pellet-i-ekogroszek-25-kw-i1455590478.html

Witam

na stronie producenta tego kota http://proecozielona.pl/ nie znalazłem jakoś bliższych informacji na temat zastosowanego w kotle palnika, a szkoda bo może faktycznie jest jakiś innowacyjny ( z zaprezentowanego na tej stronie filmiku wynika, że może to być retorta obrotowa.

Ma w 100 % nie zrywać zawleczek ale w DTR kotła pisze "W przypadku, gdy nastąpi zerwanie zawleczki przekazującej napęd z

motoreduktora na ślimak należy niezwłocznie ją wymienić" - no to chyba może się jednak zerwać.

Ma idealnie spalać paliwa ale w DTR jednak pisze "Usuwać co jakiś czas żużel jeżeli pojawi się obficie w palenisku kotła,pamiętając o właściwej regulacji masy węgla i powietrza. W przypadku dużych ilości żużla sprawdzić, czy węgiel jest zgodny z zalecaną charakterystyką" --- no to jednak tak idealnie nie spala. Ruszt wodny to też nie jest żadną nowością a właściwie to już przeżytek.

Nie znam tego kotła - i nie jest to jego krytyka - jednak czasami dobrze jest spojrzeć na wyrób spokojnie ( poza krzykliwymi i wpadającymi w samozachwyt reklamami)

to wszystko zależy od węgla, przez pierwszy miesiąc też mi nie zrywało zaleczki, a tu raptem trzy dni pod rząd trzy zawleczki poszły i znowu, pewnie ponad miesiąc spokój (a mam założoną nieco cieńszą zawleczkę niż zaleca producent, bo akurat taką miałem pod ręką).

No może nie tyle od węgla co od tego, co w tym węglu można znaleźć. A różne ciekawe rzeczy się przecież trafiają: kamienie, drut, gwoździe nawet itp.

• 3 weeks później...

Witam, już pisałam wcześniej.Chcemy kupić kocioł do palenia drewnem, ale również ekogroszkiem. Sugerowaliście np.

kocioł podwójny EKO II wJ .Nie możemy się zdecydować, nie wiemy czy są dobre,a opinie jakie znalazłam o nim są złe. ale znaleźliśmy jeszcze inne.

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-z-podajnikiem-aster-i1491664658.html

http://allegro.pl/piec-kociol-z-podajnikiem-ruszt-wodny-25kw-pompa-i1492922151.html

http://allegro.pl/kociol-piec-z-podajnikiem-stal-max-piece-kotly-i1463306506.html

http://allegro.pl/piec-kociol-z-podajnikiem-ruszt-wodny-25kw-pompa-i1492922151.html

Czy coś moglibyście o nich powiedzieć?

A może jeszcze jakiś inny z zasobnikiem i do palenia drewnem?

Będziemy wdzięczni.Musimy się zdecydować w klika dni.

Pozdrawiam

Ten jeden z nazwą aster to mi wygląda na jakiś wybieg firmy z Gizałek.

Coś taniej, ale nie chcą ryzykowac pod swoją marką.

Sterowniki RK-2006 ma tzw modulację mocy, jedna osoba go tu wcześniej chwaliła, że bardzo prosty w obsłudze.

To inne, to nie mam pojęcia co to jest, kto to robi. Palnik korytowy z fotki oferuje firma Stalkot/kom-ster, jest długo na rynku, sterownik lider to zwykły model z kom-ster. Palniki korytowe bardziej brudzą, można w nich spalać sam ekogroszek lub miał węglowy, spalanie samego owsa czy pellet stanowczo odradzam, to zbyt niebezpieczne.

Tłoka natomiast trzeba umieć ustawiac i korygowac nastawy na sterowniku. To fajne produkty, ale wymagają odrobiny wiedzy i umiejętności przy zmianach w sterowniku. Różnica w konstrukcjach tłokowych na rynku to przepaść, ciężko Ci będzie znaleźć użytkownika, który ci może pomóc w jego obsłudze a nie ma tutaj takich podobieństw jak w ustawianiu ślimaków,

Dam Ci dobrą radę:

1. Sprawdź jak długo firma jest na rynku, czy na 100%masz do czynienia z producentem czy z handlarzem. Firmy ze stażem >30lat myślę,że można nazwać godnymi zaufania.

2. Zadzwoń, popytaj o sterowniki, obsługę - będziesz wiedziała, czy w przyszłości możesz liczyć na pomoc

3. Dowiedz się, czy proponowana na aukcji/reklamie cena jest aktualna i czy zawiera już podatek VAT. Czy na 100% dostaniesz fakturę zakupu

Ceny na tym poziomie za 25kW są podejrzanie niskie.

Dzięki za odpowiedź.Czy w moim przypadku mamy szukać kotła z rusztem stałym wodnym?

Ruszt wodny:

musi być wyżej nad palnikiem, będzie miał mniejszy zasyp, przerwy między rurami muszą być na tyle duże, aby bez problemu przechodziły spaliny.

Spalisz na nim grube drewno albo jakieś papiery

Plus jest taki,że nie wygaszasz palnika a także nie tracisz czasu i nie brudzisz rąk na montaż żeliwa.

To dla osób, które na bieżąco dzień w dzień mają jakieś papiery do spalania

Ruszt żeliwny:

może być montowany tuż nad palnikiem, zapewnia 2-3krotnie większy zasyp

szczeliny między rusztami są wąskie, zatem spalisz także drobniejsze paliwo

powinno się go wyjąć na czas pracy automatu

to typowo rozwiązanie na sytuacje awaryjne lub np. jak wiosną czy jesienią chcesz tylko przepalić na sam bojler i niech chcesz do tego celu stosować podajnika

korzystasz od wielkiego dzwonu, średnio raz na powiedzmy 4tygodnie

Przemyśl zatem, które rozwiązanie jest dla Ciebie bardzie korzystne

• 2 months później...

Jakie macie ustawienia na lato?

Ja ustawiłem podawanie 5, przerwa 60, z wentylatorem schodziłem z 25 na 20, potem 15 ostatecznie na 10 (w skali 0-100).

Niestety na kotle temperatura i tak podchodziła pod 90 stopni. Stwierdziłem że ustawienia pracy i tak nie mają znaczenia, bo kocioł chodzi tylko w podtrzymaniu. W podtrzymaniu domyślnie jest podawanie 46 sekund, przerwa 42 minuty. Póki co ustawiłem 35 sekund i 45 minut i jest lepiej. Wentylator na cały czas na 10.

Tylko nie wiem czy kociołek nie wygaśnie, ale to się okaże.

A jak jest u was?

Ruszt wodny:

Ruszt żeliwny:

powinno się go wyjąć na czas pracy automatu

u mnie po bokach palnika ciągle leżą po 2 elementy rusztu żeliwnego (o nieco większych odstępach),

i jak pojawiają się jakieś kartony, papiery do "utylizacji", to bez dodatkowych zabiegów "puszczam je z dymem",

oczywiście między nimi a palnikiem pozostają szczeliny przez które spada popiół, ale nie są one na tyle duże coby śmieci przed spaleniem spadały do popielnika

Jakie macie ustawienia na lato?

Ja ustawiłem podawanie 5, przerwa 60, z wentylatorem schodziłem z 25 na 20, potem 15 ostatecznie na 10 (w skali 0-100).

Niestety na kotle temperatura i tak podchodziła pod 90 stopni. Stwierdziłem że ustawienia pracy i tak nie mają znaczenia, bo kocioł chodzi tylko w podtrzymaniu. W podtrzymaniu domyślnie jest podawanie 46 sekund, przerwa 42 minuty. Póki co ustawiłem 35 sekund i 45 minut i jest lepiej. Wentylator na cały czas na 10.

Tylko nie wiem czy kociołek nie wygaśnie, ale to się okaże.

A jak jest u was?

U mnie latem obowiązują ustawienia zimowe [na Tatarku] tzn. w czasie pracy podawanie/przerwa 3/30 i wentylator 3-8%, a w podtrzymaniu 3/2400, dmuchawa 3%.

Kocioł w ciągu dnia dobija do maks 62 st przy zadanej temp. CWU 50 st.

Kocioł odpala nawet po 4 godzinach przerwy, więc wygaśnięciem nie ma co się martwić.

Ostatecznie zmieniłem parametry, bo groszek się nie dopalał po stronie przeciwnej do nadmuchu. Zwiększyłem wentylator do 15%, w podtrzymaniu 20sek/60minut, w pracy 5sek/70sek. Teraz wygląda to całkiem sensownie, temp. nie przekracza 70, na ogół w okolicach 65, a groszek dopalony.

Poobserwuję tydzień i ew. skoryguję.

Witam,

planuje zakup kotła na ekogroszek.

Dom z ytong'a 24 cm + 15cm styropian, do ogrzania jest około 350m (budynek podpiwniczony, piwnica użytkowa ocieplona 12 cm).

Szukam kotła, ale nigdzie nie moge znaleźć jakiegoś aktualnego rankingu polecanych (dobrych) kotłów.

Po drugie jak dobrać moc kotła, nie chciałbym przesadzić w żadną stronę.

Jeżeli ktoś z was używa jakiegoś kotła który z czystym sumieniem może polecić, byłbym bardzo wdzięczny.

Witam,

planuje zakup kotła na ekogroszek.

Dom z ytong'a 24 cm + 15cm styropian, do ogrzania jest około 350m (budynek podpiwniczony, piwnica użytkowa ocieplona 12 cm).

Szukam kotła, ale nigdzie nie moge znaleźć jakiegoś aktualnego rankingu polecanych (dobrych) kotłów.

Po drugie jak dobrać moc kotła, nie chciałbym przesadzić w żadną stronę.

Jeżeli ktoś z was używa jakiegoś kotła który z czystym sumieniem może polecić, byłbym bardzo wdzięczny.

Ranking jest tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page312

Jeśli chcesz jednak, żeby zaoszczędzić Ci czytania wszystkiego to najbardziej polecane tam kotły to: Skam-P Premium ze sterownikiem Cobra lub Puma, Ogniwo Eko Plus ze sterownikiem eCOAL, RBR Ekouniwersal ze sterownikiem eCOAL.

Sąsiadowi poleciłem Skam-P Premium - zadowolony bardzo - palił już nie tylko ekogroszkiem, ale też zbożem, pestkami, miałem.

Spytaj tam o potrzebną moc to Jarecki Ci odpowie bo ma w dobieraniu kotłów wieloletnią praktykę.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie o takie konkrety mi chodziło. Temat który mi podesłałeś pobieżnie przejrzałem już wcześniej ale tam toczyła się głównie rozmowa o ilości węgla w węglu :))) (przynajmniej kilka ostatnich stron). Z typów które mi podesłałeś najbardziej podobają mi się te ze sterownikiem eCOAL i chyba taki będzie mój ostateczny wybór. O moc będę pytał Jareckiego . Dzięki.

• 3 weeks później...

Takie pytanie odnoście CWU. Na grzenia tylko CWU schodzi zasobnik na miesiąc. Zasobnik to około 150kg, czyli - zależnie od ceny - około 100pln na miesiąc. Nie jest to jakoś super tanio i zastanawiam się czy grzanie wody prądem będzie dużo droższe? Bo komfort zdecydowanie wyższy.

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?