Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Dzięki wszystkim za odzew, w takim razie trzeba raczej popracować nad kociołkiem niż myśleć o prądzie. Sterownik mam kiepski, tzn. tradycyjny i to bez stref, ale mam zamiar zmienić go na jakiś PID w niedalekiej przyszłości. Z pewnością to poprawi spalanie. Przy następnym załadunku wyłączę też cyrkulację i sprawdzę jak to wpływa na zużycie węgla.

Być może też zdecyduję się prze jakiś czas grzać prądem dla porównania, tak z czystej ciekawości.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wyliczałem dokładnie o ile ale wyłączenie cyrkulacji CWU wpływa znacznie na obniżenie zużycia ekogroszku. U mnie cyrkulacją CWU steruje jeszcze wyłącznik czasowy ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. ( przymierzam się już od jakiegoś czasu do regulowania włączeń pompki CWU poprzez czujki alarmu w łazienkach i kuchni ale na razie jeszcze tego nie zrobiłem)

Ja nie mam cyrkulacji - dom parterowy. Czasy oczekiwania na ciepłą wodę do przyjęcia, choć mogłoby być lepiej. Przez to trochę więcej się wylewa wody, ale robię przydomową oczyszczalnię, więc mi to rybka ;)

Cyrkulacja będzie miała większy wpływ na spalanie w okresie zimowym gdzie woda w rurach jest bardziej schładzana niż w lecie.

Nie wyliczałem dokładnie o ile ale wyłączenie cyrkulacji CWU wpływa znacznie na obniżenie zużycia ekogroszku. U mnie cyrkulacją CWU steruje jeszcze wyłącznik czasowy ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. ( przymierzam się już od jakiegoś czasu do regulowania włączeń pompki CWU poprzez czujki alarmu w łazienkach i kuchni ale na razie jeszcze tego nie zrobiłem)

ja ciegle sie glowie nad tym ... jak ustawic cyrkulacje zeby nie tracic zbyt duzo ciepla ... mam taka sytuacje ze w ciagu dnia caly czas ktos w domu jest ... a do tgo maluch wymaga zeby co chwile pojsc i umyc dziob, raczki czy coskolwiek ... dlatego cyrkulacja jest musem ale faktycznie moze na dzien ustawic temp w bojlerze na poz powiedzmie jakis trzydziestukilku stopni /do mycia rak wystarczajace/ a na rano i wieczor kiedy sie kapiemy walnac temp w granicach 55 st ... jest to jakies rozwiazanie zeby za duzo do tego nie dokladac a zeby to bylo funkcjonalne ...

opcja z czujkami ruchu czy spiecie z wylacznikiem swiatla u mnie nie ma sensu bo to chwile trwa zeby ciepla woda doplynela a czesto trzeba umyc rece i tyle wiec nie ma sensu czekac ...

w kuchni natomiast ja krece sie non stop wiec tez sie to nie sprawdzi ...

Edytowane przez mea

Witam.

No zazdroszczę niektórym, że kociołki w lato tak mało palą - mój Kielar 35 kw połyka groszek jak smok. Najmniej obecnie zużywa mi 8 kg dziennie na samo CWU - 200 litrów na 4 osoby czyli do 250 kg na miesiąc. Nie mam stref czasowych na CWU a to faktycznie by pomogło. Robię jeszcze pewne eksperymenty to może uda mi się coś obniżyć to zużycie w lecie ale cudów nie będzie. Dzisiaj zacznę testować bobrka to może będzie jakaś zmiana.

Moje zużycie obecnie wynosi 2,7kg na 24h bojler 140l ale codziennie schodzi cały do kąpieli i bieżące mycie.

W moim poprzednim sterowniku RecalArt miałem strefy czasowe dla CWU do z nich korzystałem i to było dobre rozwiązanie. Niestety padł mi na gwarancji a firma wymieniła mi go na inny prostszy st37 (dwustanowy), który nie ma stref czasowych ani innych rzeczy - no ale nie narzekam i spełnia on swoje zadanie.

Dzięki wszystkim za odzew, w takim razie trzeba raczej popracować nad kociołkiem niż myśleć o prądzie. Sterownik mam kiepski, tzn. tradycyjny i to bez stref, ale mam zamiar zmienić go na jakiś PID w niedalekiej przyszłości. Z pewnością to poprawi spalanie. Przy następnym załadunku wyłączę też cyrkulację i sprawdzę jak to wpływa na zużycie węgla.

Być może też zdecyduję się prze jakiś czas grzać prądem dla porównania, tak z czystej ciekawości.

Może bruli bedzie dobrym rozwiązaniem dla Twojego kociołka?

A tak odnośnie tych 100zł na rok,kto to wymyślił?

Chcąc mieć strefy na CWU z opcją całkowitego wyłączenia grzania CWU na kilka godzin, chcąc mieć automat (PID-II)... - polecam COBRĘ

Kolega Suspenser idzie teraz na rekord - jak opisał...., podobnie Karoka.