kolorado 09.06.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki wszystkim za odzew, w takim razie trzeba raczej popracować nad kociołkiem niż myśleć o prądzie. Sterownik mam kiepski, tzn. tradycyjny i to bez stref, ale mam zamiar zmienić go na jakiś PID w niedalekiej przyszłości. Z pewnością to poprawi spalanie. Przy następnym załadunku wyłączę też cyrkulację i sprawdzę jak to wpływa na zużycie węgla. Być może też zdecyduję się prze jakiś czas grzać prądem dla porównania, tak z czystej ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.06.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Kurde te wyliczenia były na miesiąc a nie na cały rok? Chodziło o grzanie bojlera tylko prądem. Jakby to miało wyjść 100/rok, to bym się w ogóle nie zastanawiał nad węglem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Nie wyliczałem dokładnie o ile ale wyłączenie cyrkulacji CWU wpływa znacznie na obniżenie zużycia ekogroszku. U mnie cyrkulacją CWU steruje jeszcze wyłącznik czasowy ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. ( przymierzam się już od jakiegoś czasu do regulowania włączeń pompki CWU poprzez czujki alarmu w łazienkach i kuchni ale na razie jeszcze tego nie zrobiłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Chodziło o grzanie bojlera tylko prądem. Jakby to miało wyjść 100/rok, to bym się w ogóle nie zastanawiał nad węglem... ok, bo zrozumiałem że chodzi o koszt energii dla działającego non stop kotła. 100zł na rok jest wtedy realne, ale nie miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.06.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Ja nie mam cyrkulacji - dom parterowy. Czasy oczekiwania na ciepłą wodę do przyjęcia, choć mogłoby być lepiej. Przez to trochę więcej się wylewa wody, ale robię przydomową oczyszczalnię, więc mi to rybka Cyrkulacja będzie miała większy wpływ na spalanie w okresie zimowym gdzie woda w rurach jest bardziej schładzana niż w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.06.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Kurde te wyliczenia były na miesiąc a nie na cały rok? przy pradzie 100 pln na miesiac to realny wynik ... przy kociolku 100pln na rok to tez realny wynik mowa o zuzyciu pradu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.06.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ppietrz - u mnie w domu jest przyziemie, następnie parter i pełne poddasze użytkowe to zanim pompka cyrkulacji przepchnie gorącą wodę z bojlera do góry to zawsze coś się tam wystudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 tak to ten meksyk ... ale tak btw to jest to wodzislaw kolo rybnika No to mieszkamy od siebie jakieś 25km,zapraszam na kawę w wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.06.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Nie wyliczałem dokładnie o ile ale wyłączenie cyrkulacji CWU wpływa znacznie na obniżenie zużycia ekogroszku. U mnie cyrkulacją CWU steruje jeszcze wyłącznik czasowy ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. ( przymierzam się już od jakiegoś czasu do regulowania włączeń pompki CWU poprzez czujki alarmu w łazienkach i kuchni ale na razie jeszcze tego nie zrobiłem) ja ciegle sie glowie nad tym ... jak ustawic cyrkulacje zeby nie tracic zbyt duzo ciepla ... mam taka sytuacje ze w ciagu dnia caly czas ktos w domu jest ... a do tgo maluch wymaga zeby co chwile pojsc i umyc dziob, raczki czy coskolwiek ... dlatego cyrkulacja jest musem ale faktycznie moze na dzien ustawic temp w bojlerze na poz powiedzmie jakis trzydziestukilku stopni /do mycia rak wystarczajace/ a na rano i wieczor kiedy sie kapiemy walnac temp w granicach 55 st ... jest to jakies rozwiazanie zeby za duzo do tego nie dokladac a zeby to bylo funkcjonalne ... opcja z czujkami ruchu czy spiecie z wylacznikiem swiatla u mnie nie ma sensu bo to chwile trwa zeby ciepla woda doplynela a czesto trzeba umyc rece i tyle wiec nie ma sensu czekac ... w kuchni natomiast ja krece sie non stop wiec tez sie to nie sprawdzi ... Edytowane 9 Czerwca 2011 przez mea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam. No zazdroszczę niektórym, że kociołki w lato tak mało palą - mój Kielar 35 kw połyka groszek jak smok. Najmniej obecnie zużywa mi 8 kg dziennie na samo CWU - 200 litrów na 4 osoby czyli do 250 kg na miesiąc. Nie mam stref czasowych na CWU a to faktycznie by pomogło. Robię jeszcze pewne eksperymenty to może uda mi się coś obniżyć to zużycie w lecie ale cudów nie będzie. Dzisiaj zacznę testować bobrka to może będzie jakaś zmiana. Moje zużycie obecnie wynosi 2,7kg na 24h bojler 140l ale codziennie schodzi cały do kąpieli i bieżące mycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.06.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No to mieszkamy od siebie jakieś 25km,zapraszam na kawę w wolnej chwili nie dalej jak w piatek bede na imprezce w skrzyszowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.06.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 W moim poprzednim sterowniku RecalArt miałem strefy czasowe dla CWU do z nich korzystałem i to było dobre rozwiązanie. Niestety padł mi na gwarancji a firma wymieniła mi go na inny prostszy st37 (dwustanowy), który nie ma stref czasowych ani innych rzeczy - no ale nie narzekam i spełnia on swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki wszystkim za odzew, w takim razie trzeba raczej popracować nad kociołkiem niż myśleć o prądzie. Sterownik mam kiepski, tzn. tradycyjny i to bez stref, ale mam zamiar zmienić go na jakiś PID w niedalekiej przyszłości. Z pewnością to poprawi spalanie. Przy następnym załadunku wyłączę też cyrkulację i sprawdzę jak to wpływa na zużycie węgla. Być może też zdecyduję się prze jakiś czas grzać prądem dla porównania, tak z czystej ciekawości. Może bruli bedzie dobrym rozwiązaniem dla Twojego kociołka? A tak odnośnie tych 100zł na rok,kto to wymyślił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 nie dalej jak w piatek bede na imprezce w skrzyszowie No to zapraszam,ale wieczorem po 20:30 bo pracuję na 12:00 no chyba,że się szybciej urwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.06.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No to zapraszam,ale wieczorem po 20:30 bo pracuję na 12:00 no chyba,że się szybciej urwę. 20.30 ... echm ... czy ja jeszcze bede w stanie coskolwiek kodowac o tej porze ?? my impreze zaczynamy o 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 czp01 odbierz PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 20.30 ... echm ... czy ja jeszcze bede w stanie coskolwiek kodowac o tej porze ?? my impreze zaczynamy o 15 Dobra teraz na luzie. Może być sobota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.06.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki wszystkim za odzew, w takim razie trzeba raczej popracować nad kociołkiem niż myśleć o prądzie. Sterownik mam kiepski, tzn. tradycyjny i to bez stref, ale mam zamiar zmienić go na jakiś PID w niedalekiej przyszłości. Z pewnością to poprawi spalanie. Przy następnym załadunku wyłączę też cyrkulację i sprawdzę jak to wpływa na zużycie węgla. Być może też zdecyduję się prze jakiś czas grzać prądem dla porównania, tak z czystej ciekawości. Chcąc mieć strefy na CWU z opcją całkowitego wyłączenia grzania CWU na kilka godzin, chcąc mieć automat (PID-II)... - polecam COBRĘ Kolega Suspenser idzie teraz na rekord - jak opisał...., podobnie Karoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.06.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 czp01 odbierz PW Odebrałem - dobra propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Chcąc mieć strefy na CWU z opcją całkowitego wyłączenia grzania CWU na kilka godzin, chcąc mieć automat (PID-II)... - polecam COBRĘ Kolega Suspenser idzie teraz na rekord - jak opisał...., podobnie Karoka. Zastanawia mnie ten rekord-ile wyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts