Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem podobnie na początku zabaw w trybie lato, zanim doszedłem do w miarę sensownych parametrów. Fabryczne ustawienia podtrzymania niestety są dość kiepskie - dają groszku przy małej przerwie. U mnie 46s podawania i 42 minuty przerwy. Latem piec chodzi tylko w podtrzymaniu, a i tak moc jest za duża i temperatura często przekraczała 80 stopni. Też miałem przypadek że temp. na piecu 80 a ten zaczyna podawanie. Pozmieniałem to i teraz jest lepiej, ale zdaje się że i tak mogę jeszcze zejść z podawaniem, bo żar tak szybko nie wygasa, a ma to zasadniczy wpływ na spalanie.

Czy ja wiem... Interpretacja może być różna, np.: istotniejszym warunkiem do spełnienia jest to, żeby piec nie wygasł niż utrzymanie właściwej temperatury. Więc skoro minął czas przerwy, to trzeba palić. Kwestia tylko prawidłowego określenia warunków.

Ale rozumiem że dla Ciebie korzystne jest interpretowanie jako błąd oprogramowania i nie ma co z tym polemizować... ;)

Zobaczymy jak serwis to zinterpretuje.

Zerknij tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177725-Sterowanie-kot%C5%82em-za-pomoc%C4%85-internetu-lub-wifi&p=4700159&viewfull=1#post4700159

trochę dalej:

"uzupełnienie- po godz 22 nastąpił brak odbioru ciepła,temp na kotle osiągneła 71st (do zadnej 55) i co sie stało??? właczył sie podajnik i dmuchawa...dmuchawa nabiera obrotów... podajnik chodzi... baaaaach 2 raz mam rozwalony kocioł oj to jest bardzo niebezpieczne... "

Minertu pisał, że może to być winą pracy w trybie ręcznym. Bardzo ważne jest przełączenie na tryb automatyczny.....

Pogadaj z Bobkiem, dopytaj minertu albo zadzwoń do elektro-system, na 100%uzyskasz pomoc.

Wspominał ale chodziło mi o eCoala.Dodam,że mamy różne palniki ,ilość węgla podawana w tym samym czasie zapewne się różni a więc może go być za dużo co jest przyczyną przegrzewania się kotła.Niestety w trybie Lato trzeba się trochę pomęczyć z sterownikiem.

W eCoalu ani brulim tak dużych problemów nie ma ,co zresztą widać na moim sterowniku.

• 4 weeks później...
Witam.

Szukam fachowca ktory zajmuje sie montazem pieca na ekogroszek, drobnymi przerobkami jak rowniez fachowa porada w kwesti wyboru odpowiedniego pieca.

Z gory dziekuje za odp.

Pozdrawiam

Wszystko fajnie, tylko podaj jakieś większe miasto/miasteczko w pobliżu.

Wówczas ktoś Ci coś będzie mógł pomóc.

Witam. Polecono nam kocioł na ekogroszek Heiztechnik Q EKO 15KW z automatyką HTtronic 500 i automatyką pogodową. Nie znam sie na tym kompletnie, a właśnie zabieramy się za c.o. i mam prośbę o radę:

1. polecacie go?

2. mam na coś zwrócić szczególną uwagę?

Pow. ogrzewana 170m2, dom częściowo podpiwniczony z porothermu ocieplony 20cm styropianu, okna 3-szybowe 6-komorowe. Na parterze (75m2) ma być ogrzewanie podłogowe, na pietrze i w piwnicy (95m2) grzejniki. Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam.