Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No sory, po 3 sezonach zasobnik przerdzewiał na wylot - a serwis mi na to , że palę mokrym węglem. Za 8,5 tys. zasobnik powinien byc z nierdzewki. Jakbym kupiła ten piec za 3,5 tys. to bym się tak nie bulwersowała a dodatkowo serwis do bani.

No sory, po 3 sezonach zasobnik przerdzewiał na wylot - a serwis mi na to , że palę mokrym węglem. Za 8,5 tys. zasobnik powinien byc z nierdzewki. Jakbym kupiła ten piec za 3,5 tys. to bym się tak nie bulwersowała a dodatkowo serwis do bani.

:D tyle w temacie, bo na więcej szkoda klawiatury

Podaj wymiary kosza łącznie z posadowieniem a zrobimy z nierdzewki :)

Bobek_Budowniczy - dobry pomysł - jak mi mój zbiornik padnie ( na razie po 3 sezonach nie rdzewieje) to faktycznie można dorobić zbiornik z nierdzewki i to dużo większy - no tylko musi być stabilny albo się go gdzieś jeszcze wesprze :):):)

Ps.

No wyliczyłem, że aby mieć w zimie w duże mrozy taki komfort aby przez dwa tygodnie czyli 14 dni do kotła nie zaglądać to jak dla mnie zbiornik powinien zmieścić 370 kg aby starczyło na taki długi okres czasu. To taka konstrukcja powinna być rzetelnie podparta co najmniej na 4 nogach najlepiej z możliwością płynnej regulacji - albo jeszcze lepiej należy na posadzce zbudować ( zespawać) mocna podstawę w kształcie prostopadłościanu i w nią wpasować zbiornik . taki zbiornik nie może przecież przenosić dużego obciążenia na ślimaka i na rurę.

Edytowane przez czp01

Witam. Polecono nam kocioł na ekogroszek Heiztechnik Q EKO 15KW z automatyką HTtronic 500 i automatyką pogodową. Nie znam sie na tym kompletnie, a właśnie zabieramy się za c.o. i mam prośbę o radę:

1. polecacie go?

2. mam na coś zwrócić szczególną uwagę?

Pow. ogrzewana 170m2, dom częściowo podpiwniczony z porothermu ocieplony 20cm styropianu, okna 3-szybowe 6-komorowe. Na parterze (75m2) ma być ogrzewanie podłogowe, na pietrze i w piwnicy (95m2) grzejniki. Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam.

ja będę miał podobny kocioł, tylko Q Eko Duo produkowany przez Heiztechnik pod marką RED m.inn. dla MATEXU, który jest silną hurtownią instalacyjną na Dolnym Śląsku. Poza tym żony kuzyn tam pracuje, wiec piecyk kuypimy w ekstra cenie :)

U nas w okolicy sporo osób korzysta z produktów firmy Heiztechnik i wszyscy zadowoleni z jakości i kultury pracy tych kotłów

Witam,

A co mozecie powiedziec o piecach ogniwo eko plus, hef eko plus uniwersalny, cichewicz futura econo????

ktory doradzacie wybrac????

Wziąłbym bym pod uwagę jaszcze Skam-p Premium z firmy Sekom Łucki, RBR Ekouniwersal firmy Instalco no i Sztokera firmy Komiz ale najmniejszy jaki produkują to 25kW.

Porządne sterowniki, starannie i estetycznie wykonane.

Ogniwo wyróżnia dobry palnik i sterowanie.

No wyliczyłem, że aby mieć w zimie w duże mrozy taki komfort aby przez dwa tygodnie czyli 14 dni do kotła nie zaglądać to jak dla mnie zbiornik powinien zmieścić 370 kg aby starczyło na taki długi okres czasu.
Tyle tylko, czy Ci zmieści się w kotle tyle popiołu wygenerowanego z tego zasypu? Bo jeżeli nie, to i tak będziesz musiał do niego zaglądać...

U mnie nie da rady - max 1,5 zasypu i już jest na równi z kielichem oraz cała masa zabawy przy jego wyciąganiu.

Tyle tylko, czy Ci zmieści się w kotle tyle popiołu wygenerowanego z tego zasypu? Bo jeżeli nie, to i tak będziesz musiał do niego zaglądać...

U mnie nie da rady - max 1,5 zasypu i już jest na równi z kielichem oraz cała masa zabawy przy jego wyciąganiu.

Ale - gdzieś już o tym pisałem, że do mojego popielnika ( jedna z niewielu zalet mojego żeliwnego monstrum) mieści się ponad 100 litrów popiołu. Jak paliłem Julianem to gdzieś ze 160 kg ekogroszku było 20-parę kg popiołu no to jeżeli teraz z bobrka byłaby porównywalna wielkość popiołu to zmieści się i jeszcze będzie miejsce. No ewentualnie przed 14 dniem palenia należałoby zajrzeć czy popiół nie zawiesił się wysoko nad rurą podajnika - a nawet gdyby to idzie go tam raz na tydzień popchnąć i tyle. Zabawy jest sporo bo chyba ze dwa razy czyściłem popielnik po trzech zwykłych zasypach no to po otwarciu dolnych drzwiczek popielnika popiół się usypywał no ale trudno i tak go wybieram szufelką bo oryginalna szuflada nie zdawała egzaminu to ją wyrzuciłem.

Reasumując taka funkcjonalność w postaci większego zbiornika jest u mnie realna - tylko muszę poczekać aż ten mi zbiornik padnie albo będzie na wykończeniu aby zrobić nowy :)

Witam. I ja muszę podjąć decyzję nad kupnem pieca/ w końcu/ chciałby się zapytać o piecy który, pod długich poszukiwaniach, przerobieniu prasy, wysłuchaniu porad Panów w sklepach wydaje mi sie rozsądnym w kupnie. Proszę o opinie, porady dotyczące pieca firmy HEF MASTER - M UNI.

Jeśli ktoś z Forumowiczów poleca inny piecyk to bardzo proszę. Piec ma być z podajnikiem , spalać powinien wszytsko czyli od eko groszku poprzez pelet i drzewo itp itd. Dom 150 m2.

Pozdrawiam

Powinien się ktoś wypowiedzieć kto miał już do czynienia z tego typu palnikiem Master M jak go producent kotła nazywa http://www.hef.com.pl/master_m_uni,2,04.html.

Z drugiej strony jak coś jest do wszystkiego to nie jest idealne dla każdego gatunku paliwa - ale to tylko moje subiektywne odczucie. Dlatego też bardziej szukałbym rozwiązania pod jakieś konkretne jedno paliwo np. miał i ekogroszek - bo o dobry ekogroszek bywa nieraz trudno.