Trociu 04.10.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam. Mieszkam niedaleko Jeleniej Góry, a gdzie dokładnie znajduje się Grodków w którym Ty mieszkasz. No i co możesz mi polecić zamiast pieca o którym pisałem. viamichelin.pl prawdę Ci powie, ale z J.G. to kawałek około 150km. Grodków a właściwie Stary Grodków to kawałek przed Nysą jest. @Karoka - jak tam są jakieś plany na obwodnicę dla Was? Bo Grodków super się teraz mija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 04.10.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam. I ja muszę podjąć decyzję nad kupnem pieca/ w końcu/ chciałby się zapytać o piecy który, pod długich poszukiwaniach, przerobieniu prasy, wysłuchaniu porad Panów w sklepach wydaje mi sie rozsądnym w kupnie. Proszę o opinie, porady dotyczące pieca firmy HEF MASTER - M UNI. Jeśli ktoś z Forumowiczów poleca inny piecyk to bardzo proszę. Piec ma być z podajnikiem , spalać powinien wszytsko czyli od eko groszku poprzez pelet i drzewo itp itd. Dom 150 m2. Pozdrawiam Ja się podłączam.też dalej szukamy takiego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.10.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam. Mieszkam niedaleko Jeleniej Góry, a gdzie dokładnie znajduje się Grodków w którym Ty mieszkasz. No i co możesz mi polecić zamiast pieca o którym pisałem. Pozdrawiam Do Karoki jak w dym!! Póki ma coś na stanie, bo o tej porze roku na dobre towary to już ciężko tak od ręki wyrwać..... Stary Grodków to w pobliżu jest m.in. Brzeg, Niemodlin, Nysa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.10.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam. Mieszkam niedaleko Jeleniej Góry, a gdzie dokładnie znajduje się Grodków w którym Ty mieszkasz. No i co możesz mi polecić zamiast pieca o którym pisałem. Pozdrawiam To koledzy już wyjaśnili gdzie na mapie znaleźć Grodków. Trochę daleko. A co Wam mogę polecić ? To co polecają inni na forum czyli Skam-p Premium, RBR- Ekouniwersal, Sztoker. Tak jak pisze kolega czp1 coraz gorzej z dostępem do dobrego eko i szukałbym obecnie kotła właśnie z nowym palnikiem który radzi sobie z trudnymi paliwami, można na nim spalić bezproblemowo miał czy jakieś mieszanki ze zbożem. Nie wiązałbym się z samym eko groszkiem no i jak się chce mieć święty spokój zimową porą to lepiej dołożyć parę złotych do dobrego sterowania. Sztoker ma Cobrę którą sam chwalę ale używam na innym kotle. A pozostałe dwa mogą być wyposażone w Cobrę, eCoala bądź Bruli. Rbr w standardzie ma eCoala, natomiast Skam-p mogę doposażyć w ten sterownik i oczywiście odpowiednią dmuchawę żeby wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.10.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 @Karoka - jak tam są jakieś plany na obwodnicę dla Was? Bo Grodków super się teraz mija. Co do obwodnicy to trwają przepychanki z władzami, zobaczymy co z tego wyjdzie. Kurde byłeś o rzut kamieniem i nie wstąpiłeś choć na kawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam. I ja muszę podjąć decyzję nad kupnem pieca/ w końcu/ chciałby się zapytać o piec. Jeśli ktoś z Forumowiczów poleca inny piecyk to bardzo proszę. Piec ma być z podajnikiem , spalać powinien wszytsko czyli od eko groszku poprzez pelet i drzewo itp itd. Dom 150 m2. Pozdrawiam Do tego co proponują koledzy to obecnie na stanie jest TILGNER EKR 15kW z COBRĄ podajnik po prawej stronie oraz RBR EKOUNIWERSAL 17kW z podajnikiem po lewej z sterownikiem eCoal. Z tłokowego KTM 20kW.Reszta na zamówienie z oczekiwaniem ok 2 tyg.W tym ogniwo eko plus 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.10.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Do tego co proponują koledzy to obecnie na stanie jest TILGNER EKR 15kW z COBRĄ podajnik po prawej stronie Ale zdaje się że w EKR nie spali się peletów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.10.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ale zdaje się że w EKR nie spali się peletów ... W palnikach Ekoeneegia teoretycznie się spali, praktycznie również, często na pokazach palniki Ekoenergia opalane sa pelletem. Tyle,że ja takie praktyki odradzam w każdej retorcie. Maksymalnie miks 50:50 z paliwem węglowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Mała sugestia- mówią że palenie peletami to czystośc w domu- jest to nieprawda! taki sam kurz (tylko jasny) smród wiekszy od spalania ekogroszku, a komin poklejony szlamem i klejami -straszliwie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.10.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Dzięki za informację, dodać do tego trzeba, że pellety są sporo droższe [porównując kaloryczność] od ekogroszku workowanego a tym bardziej miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.10.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Witam. Dzięki za konkretne odpowiedzi, poczytam, poglądam i będę pytał dalej jak już coś konkretnego wybiorę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam. Dzięki za konkretne odpowiedzi, poczytam, poglądam i będę pytał dalej jak już coś konkretnego wybiorę. Pozdrawiam Najlepiej pooglądaj polecane kotły "na żywo" bo to zakup na wiele lat, więc podobnie jak przy zakupie samochodu trzeba się do niego "przymierzyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.10.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Najlepiej pooglądaj polecane kotły "na żywo" bo to zakup na wiele lat, więc podobnie jak przy zakupie samochodu trzeba się do niego "przymierzyć" E chyba lekko przesadzasz z tym "przymierzaniem" to ma palić a nie dobrze wyglądać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.10.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 E chyba lekko przesadzasz z tym "przymierzaniem" to ma palić a nie dobrze wyglądać ... Można mieć zarówno jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Można mieć zarówno jedno i drugie. racja !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 E chyba lekko przesadzasz z tym "przymierzaniem" to ma palić a nie dobrze wyglądać ... Tia a samochód ma jeździć Nie ma to jak "na żywo" ocenić jakość wykonania, sprawdzić jak się czyści wymiennik, czy szuflada na popiół jest odpowiednia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Co do obwodnicy to trwają przepychanki z władzami, zobaczymy co z tego wyjdzie. Kurde byłeś o rzut kamieniem i nie wstąpiłeś choć na kawę ? Tak to jest jak się żyje z zegarkiem na karku. W tamtą stronę jechaliśmy już w nocy a z powrotem lecieliśmy na umówione spotkanie. Może kiedyś się jednak uda - zawsze przejeżdżając przez Stary Grodków zaglądam na Twoją reklamę przy bramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.10.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ostatnio trochę urosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
italiana 12.10.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów Dość niespodziewanie dla mnie muszę szybciutko zapoznać się z obsługą kotła EKR 20 Tilgner... Do tej pory w domu, do którego się niebawem wprowadzę była osoba, która obsługiwała ten piec, a teraz funkcję tą muszę przejąć zielona w tej kwestii ja. W związku z tym mam do Was kilka pytań.. Rozumiem, że na ruszcie umieszczonym w połowie wysokości pieca mogę palić drewnem? Ale czy przepalając w ten sposób muszę cokolwiek na sterowniku (tym na piecu) uruchamiać? Np włączyć go i ustawić na sterowanie ręczne? Aktualnie wodę podgrzewa bojler Galmet z wężownicą spiralną, a włączany jest za pomocą takiego analogowego zegara sterującego. Czy muszę go fizycznie odłączyć jak zacznę palić na stałe/przepalać drewnem? Posiadam też sterownik Tango Negro-on ma być włączony dopiero jak zacznę palić "na stałe"? Pytania mogę wydawać się banalne dla Was, mam nadzieję, że wybaczycie początkującemu operatorowi kotła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.10.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Najlepiej do tego pieca dokupić ruszt żeliwny ( ja kupiłem 2 szt w sklepie metalowym po 30 zł za sztukę ) i położyć na ten niby ruszt który jest - wtedy lepiej się pali drewnem, gdyż nie spada tak na dół między rurkami rusztu. Dodatkowo przynajmniej ja kładę siatkę na palnik - zabezpieczam się w ten sposób ewentualnie przed wpadnięciem jakichś gwoździ czy innych przedmiotów do palnika. O ile dobrze zrozumiałem - to chcesz przepalać w piecu na grzejniki - jeśli tak to sterownik powinien być włączony i w stanie Praca ( należy wyjąć wtyczkę od podajnika ) a drzwiczki od pieca zamknięte - niestety ta metoda jest wysoce nieefektywna. Lepiej się pali przy uchylonych drzwiczkach w trybie Manual ( klawisz M) ale bez włączania wentylatora - niestety przy tej metodzie trzeba nauczyć się palić - bo łatwo zagotować wodę w piecu. Jeśli jednak zamierzasz tak palić na stałe pomyśl może o wymianie Tango Negro na sterownik np. RT09 PID który łatwo da się zaadoptować w Tilgnerze a jest bardziej funkcjonalny od Tango-Negro - no i bardziej efektywnie spala węgiel - a przy tym piec nie gaśnie ( zaczniesz użytkować na stałe piec to zrozumiesz o czym piszę ) . Nie wiem czy masz sterownik ze sterowaniem CWU ( ma go Tango Negro PLUS ) jeśli zamienisz sterownik na taki który steruje CWU wtedy piec mógłby grzać dodatkowo bojler - trzeba by tylko dołożyć pompę do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts