Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Witam. Mieszkam niedaleko Jeleniej Góry, a gdzie dokładnie znajduje się Grodków w którym Ty mieszkasz. No i co możesz mi polecić zamiast pieca o którym pisałem.
viamichelin.pl prawdę Ci powie, ale z J.G. to kawałek około 150km. Grodków a właściwie Stary Grodków to kawałek przed Nysą jest.

@Karoka - jak tam są jakieś plany na obwodnicę dla Was? Bo Grodków super się teraz mija.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. I ja muszę podjąć decyzję nad kupnem pieca/ w końcu/ chciałby się zapytać o piecy który, pod długich poszukiwaniach, przerobieniu prasy, wysłuchaniu porad Panów w sklepach wydaje mi sie rozsądnym w kupnie. Proszę o opinie, porady dotyczące pieca firmy HEF MASTER - M UNI.

Jeśli ktoś z Forumowiczów poleca inny piecyk to bardzo proszę. Piec ma być z podajnikiem , spalać powinien wszytsko czyli od eko groszku poprzez pelet i drzewo itp itd. Dom 150 m2.

Pozdrawiam

Ja się podłączam.też dalej szukamy takiego kotła

Witam. Mieszkam niedaleko Jeleniej Góry, a gdzie dokładnie znajduje się Grodków w którym Ty mieszkasz. No i co możesz mi polecić zamiast pieca o którym pisałem.

Pozdrawiam

Do Karoki jak w dym!!

Póki ma coś na stanie, bo o tej porze roku na dobre towary to już ciężko tak od ręki wyrwać.....

Stary Grodków to w pobliżu jest m.in. Brzeg, Niemodlin, Nysa....

Pozdrawiam

To koledzy już wyjaśnili gdzie na mapie znaleźć Grodków. Trochę daleko.

A co Wam mogę polecić ?

To co polecają inni na forum czyli Skam-p Premium, RBR- Ekouniwersal, Sztoker.

Tak jak pisze kolega czp1 coraz gorzej z dostępem do dobrego eko i szukałbym obecnie kotła właśnie z nowym palnikiem który radzi sobie z trudnymi paliwami, można na nim spalić bezproblemowo miał czy jakieś mieszanki ze zbożem. Nie wiązałbym się z samym eko groszkiem no i jak się chce mieć święty spokój zimową porą to lepiej dołożyć parę złotych do dobrego sterowania.

Sztoker ma Cobrę którą sam chwalę ale używam na innym kotle.

A pozostałe dwa mogą być wyposażone w Cobrę, eCoala bądź Bruli.

Rbr w standardzie ma eCoala, natomiast Skam-p mogę doposażyć w ten sterownik i oczywiście odpowiednią dmuchawę żeby wszystko było ok.

Witam. I ja muszę podjąć decyzję nad kupnem pieca/ w końcu/ chciałby się zapytać o piec.

Jeśli ktoś z Forumowiczów poleca inny piecyk to bardzo proszę. Piec ma być z podajnikiem , spalać powinien wszytsko czyli od eko groszku poprzez pelet i drzewo itp itd. Dom 150 m2.

Pozdrawiam

Do tego co proponują koledzy to obecnie na stanie jest TILGNER EKR 15kW z COBRĄ podajnik po prawej stronie oraz RBR EKOUNIWERSAL 17kW z podajnikiem po lewej z sterownikiem eCoal.

Z tłokowego KTM 20kW.Reszta na zamówienie z oczekiwaniem ok 2 tyg.W tym ogniwo eko plus 16kW.

Co do obwodnicy to trwają przepychanki z władzami, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kurde byłeś o rzut kamieniem i nie wstąpiłeś choć na kawę ?

Tak to jest jak się żyje z zegarkiem na karku. W tamtą stronę jechaliśmy już w nocy a z powrotem lecieliśmy na umówione spotkanie. Może kiedyś się jednak uda - zawsze przejeżdżając przez Stary Grodków zaglądam na Twoją reklamę przy bramie.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów :) Dość niespodziewanie dla mnie muszę szybciutko zapoznać się z obsługą kotła EKR 20 Tilgner... Do tej pory w domu, do którego się niebawem wprowadzę była osoba, która obsługiwała ten piec, a teraz funkcję tą muszę przejąć zielona w tej kwestii ja. W związku z tym mam do Was kilka pytań.. Rozumiem, że na ruszcie umieszczonym w połowie wysokości pieca mogę palić drewnem? Ale czy przepalając w ten sposób muszę cokolwiek na sterowniku (tym na piecu) uruchamiać? Np włączyć go i ustawić na sterowanie ręczne? Aktualnie wodę podgrzewa bojler Galmet z wężownicą spiralną, a włączany jest za pomocą takiego analogowego zegara sterującego. Czy muszę go fizycznie odłączyć jak zacznę palić na stałe/przepalać drewnem? Posiadam też sterownik Tango Negro-on ma być włączony dopiero jak zacznę palić "na stałe"? Pytania mogę wydawać się banalne dla Was, mam nadzieję, że wybaczycie początkującemu operatorowi kotła :) Pozdrawiam

Najlepiej do tego pieca dokupić ruszt żeliwny ( ja kupiłem 2 szt w sklepie metalowym po 30 zł za sztukę ) i położyć na ten niby ruszt który jest - wtedy lepiej się pali drewnem, gdyż nie spada tak na dół między rurkami rusztu. Dodatkowo przynajmniej ja kładę siatkę na palnik - zabezpieczam się w ten sposób ewentualnie przed wpadnięciem jakichś gwoździ czy innych przedmiotów do palnika.

O ile dobrze zrozumiałem - to chcesz przepalać w piecu na grzejniki - jeśli tak to sterownik powinien być włączony i w stanie Praca ( należy wyjąć wtyczkę od podajnika ) a drzwiczki od pieca zamknięte - niestety ta metoda jest wysoce nieefektywna. Lepiej się pali przy uchylonych drzwiczkach w trybie Manual ( klawisz M) ale bez włączania wentylatora - niestety przy tej metodzie trzeba nauczyć się palić - bo łatwo zagotować wodę w piecu.

Jeśli jednak zamierzasz tak palić na stałe pomyśl może o wymianie Tango Negro na sterownik np. RT09 PID który łatwo da się zaadoptować w Tilgnerze a jest bardziej funkcjonalny od Tango-Negro - no i bardziej efektywnie spala węgiel - a przy tym piec nie gaśnie ( zaczniesz użytkować na stałe piec to zrozumiesz o czym piszę ) . Nie wiem czy masz sterownik ze sterowaniem CWU ( ma go Tango Negro PLUS ) jeśli zamienisz sterownik na taki który steruje CWU wtedy piec mógłby grzać dodatkowo bojler - trzeba by tylko dołożyć pompę do CWU.