Piotrek42 12.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jeśli jednak zamierzasz tak palić na stałe pomyśl może o wymianie Tango Negro na sterownik np. RT09 PID który łatwo da się zaadoptować w Tilgnerze hmmm rt09 dla nowego uzytkownika? no niie wiem on na początek wcale taki łatwy nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.10.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 zaczyna sie sezon grzewczy i tym samym zaczynaja sie pytania od "laikow" takich jak ja na poczatek troche informacji: mam kociol SAS EKO 23KW z podajnikiem tlokowym ... piec ma swoj sterownik ogrzewanie jest pol na pol - na parterze podlogowka, na pietrze grzejniki ... woda podgrzewana jest w 300l bojlerze biawara z 2 wezownicami /docelowo przygotowany jest pod PC lub solar/ i teraz kilka dylematow: 1. jak dobrac paraetry czasu podawania paliwa i nawiewu /bo chyba tylko tym mozna sterowac - jesli sie myle to mnie poprawcie/ 2. jaka jest optymalna temperatura dla pieca zeby nnie bylo za cieplo ale zeby piec nie cierpial 3. co jeszcze powinnam wiedziec zeby wogole za temat sie zabierac ?? dodam ze uruchamiamy ten piec dopiero pierwszy raz ... podlogowka sie dopiero wygrzewa wiec to tez zjada troche ciepla ... moze jakies rady ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 hmmm rt09 dla nowego uzytkownika? no niie wiem on na początek wcale taki łatwy nie jest... Dlaczego tak myślisz? pawelo_pl również przesiadł się na RT09pid na palniku Brucer Jak są dobre nastawy wyjściowe, to wiele korekt nie ma a i święty spokój w porównaniu do przestawiania Tango. Pawelo_pl, gdzie był ten wątek z wymianą opinii o RT09? Też go wcięło po wykasowaniu budowniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 hmmm rt09 dla nowego uzytkownika? no niie wiem on na początek wcale taki łatwy nie jest... No tak tylko np ten prostszy eCoal kosztował w zeszłym roku coś około 1200 zł z demontażu na allegro - bo normalnie producent go nie sprzedaje . Poza tym akurat RT09 łatwiej jest ustawić niż Tango Negro - jeśli ten wstępnie został zaprogramowany przez sprzedawcę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 tanga nie znam... ale jak będzie się chciała pobawic strefami, czasmi podawania temp cwu i jeszcze ze 30 linijkami (a ekogroszek jest rózny) moze byc lekka jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.10.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 (edytowane) tanga nie znam... ale jak będzie się chciała pobawic strefami, czasmi podawania temp cwu i jeszcze ze 30 linijkami (a ekogroszek jest rózny) moze byc lekka jazda... To właśnie przy Tango nie wychodzi się z kotłowni ... Dlaczego tak myślisz? pawelo_pl również przesiadł się na RT09pid na palniku Brucer Jak są dobre nastawy wyjściowe, to wiele korekt nie ma a i święty spokój w porównaniu do przestawiania Tango. Potwierdzam - ja się ograniczyłem do przestawienia czasu podawania do 7 s . Pawelo_pl, gdzie był ten wątek z wymianą opinii o RT09? Też go wcięło po wykasowaniu budowniczego? No właśnie pamiętam że był.... Jest tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika Edytowane 12 Października 2011 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 (edytowane) No tak tylko np ten prostszy eCoal kosztował w zeszłym roku coś około 1200 zł z demontażu na allegro - bo normalnie producent go nie sprzedaje . Poza tym akurat RT09 łatwiej jest ustawić niż Tango Negro - jeśli ten wstępnie został zaprogramowany przez sprzedawcę .. RT09pid ma zaktualizowany soft a nastawy już wgrywane obecnie przez producenta (Tatarek) sa jakby pod palnik brucer... czy ekoenergia... coś o tym wiem przy współpracy z tatarkiem.... wystarcza drobna korekta Chciałem też zauważyć, że strefy czasowe sa osobno dostępne a i w menu stref nic poza strefami nie ma... więc tak straszno nie jest. Jak ktoś bardziej zaawansowany, to w pełnym menu może polatać, ale wystarcza okrojone z podstawowymi 5-cioma sprawami. Nie taki diabeł straszny a i wątek o RT09pid się odnalazł Cenowo też nie zrujnuje. Edytowane 12 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.10.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Można wstawić Ognika II Pid, bardzo prosty sterowniczek w przystępnej cenie lub Cobrę ale wyjdzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Można wstawić Ognika II Pid, bardzo prosty sterowniczek w przystępnej cenie lub Cobrę ale wyjdzie drożej. Też prawda Ognik jest wybitnie prosty, prościej to się nie da..... Zresztą sam wiesz, bo korzystałeś... a kuzynka dalej without any problems korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.10.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Zresztą sam wiesz, bo korzystałeś... a kuzynka dalej without any problems korzysta Tak, proponowałem jej nawet żeby zaktualizowała sobie oprogramowanie bo jedzie na SL 28 a jakiś czas temu było już 45 ale nie chce bo mówi że jest wszystko ok to po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 tez dla kobiety poleciłbym ognika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 On nie jest prosty tylko bardzo prosty Najważniejsze rzeczy które są potrzebne do obsługi można wydrukować na nie całej stronie A4. Nie ma potrzeby studiowania całej książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Tak, proponowałem jej nawet żeby zaktualizowała sobie oprogramowanie bo jedzie na SL 28 a jakiś czas temu było już 45 ale nie chce bo mówi że jest wszystko ok to po co. Tutaj powtarzam to, co mówiłem też Darase, jak dobrze działa, jest zadowolona, to nie kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 12.10.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy to normalne, ze rura od slimaka nagrzewa sie do temperatury okolo 70 stopni,Dodam ze na retorze nie powstaje krater. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czy to normalne, ze rura od slimaka nagrzewa sie do temperatury okolo 70 stopni, Dodam ze na retorze nie powstaje krater. a jakie wykorzystanie mocy? może tak być.... jaki masz ster i palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 13.10.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Piec Galmet 30 kw sterownik Expert, nazwy palnika nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik1220 14.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 WitamSlyszalem ze dowiem sie tu ciekawych rzeczy odnosnie pieca eko tech typstaporkow 22kwKupilem ten piec jakies 2,5roku temu i do dzis dnia nie moge go ustawic dzwonilem do producenta do serwisanta podawali mi jakiesz ustawienia i nic zawsze to samo przesypywal sie po kilku krotnym ogrzaniu wody do 55stopniPosiadam dom z lat 60 grube mury dwa pietra nie ocieplony poddasze nie zamieszkane czyli takie pol trzeciego pietra rowniez nie ocieplone calkowicie nowe okna plastiki nowe grzejniki sztuk 10 nowa cala instalacja do "co"piec tak jak na poczatku opisalem a teraz do sedna odnosnie problemuMoje ustawienia toTemp zadana 55stopniCzas podawania 14sCzas przerwy 50sHistereza co 1stopienPompa co48stopniSila nadmu 10Przyslona wenty 90%przyslonietaWoda dogrzewa sie do zadanej przerwa spada zaraz po wymieszaniu sie do okolo 42 i od nowa tak caly czas jak mialem zmiejszona wartosc wlaczenia sie pompy na 30stopni to woda po calej nocy ogrzala sie do max 42stopni czyli mielil cala noc Zadzwonilem do przedstawiciela firmy to podal mi nastepujace ustawienia 55zadana 10podawania 55przerwy sila nadmu1 pompa35 zaslona wentylat85%przyslonieta to po 24godzinach palenia piec na sterowniku pokazywal 42stopnieJak jest ktos chetny pomoc to plis bo w koncu wyrzuce ten piec na kibel i tyle z tebo eko bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Dominik, jak nie nadążasz z obsługą sterownika, to wymień na taki, który nastawy zrobi za Ciebie.Nie będziesz musiał wywalać kotła na złom czy kibel. Ważne także, abys sprawdził szczelność samego paleniska... to równiez ma wpływ na spalanie. Koledzy Ci tu kilka sterów polecą. Podzielą się też wrażeniami z obsługi i przeskoku ze zwykłego na taki z jakąś forma modulacji mocy.Jest też o tym osobny wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Piec Galmet 30 kw sterownik Expert, nazwy palnika nie pamietam. Sprawdź jak mocno siada Ci węgiel Skoryguj siłę nadmuchu, możliwe,że idzie trochę za mocno na niższych mocach i przegrzewa palnik... i wyskakuje alarm kosza Słabo znam Experta a ostatnio sporo zmian w nim było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Witam Slyszalem ze dowiem sie tu ciekawych rzeczy odnosnie pieca eko tech typstaporkow 22kw Kupilem ten piec jakies 2,5roku temu i do dzis dnia nie moge go ustawic dzwonilem do producenta do serwisanta podawali mi jakiesz ustawienia i nic zawsze to samo przesypywal sie po kilku krotnym ogrzaniu wody do 55stopni Posiadam dom z lat 60 grube mury dwa pietra nie ocieplony poddasze nie zamieszkane czyli takie pol trzeciego pietra rowniez nie ocieplone calkowicie nowe okna plastiki nowe grzejniki sztuk 10 nowa cala instalacja do "co"piec tak jak na poczatku opisalem a teraz do sedna odnosnie problemu Moje ustawienia to Temp zadana 55stopni Czas podawania 14s Czas przerwy 50s Histereza co 1stopien Pompa co48stopni Sila nadmu 10 Przyslona wenty 90%przyslonieta Woda dogrzewa sie do zadanej przerwa spada zaraz po wymieszaniu sie do okolo 42 i od nowa tak caly czas jak mialem zmiejszona wartosc wlaczenia sie pompy na 30stopni to woda po calej nocy ogrzala sie do max 42stopni czyli mielil cala noc Zadzwonilem do przedstawiciela firmy to podal mi nastepujace ustawienia 55zadana 10podawania 55przerwy sila nadmu1 pompa35 zaslona wentylat85%przyslonieta to po 24godzinach palenia piec na sterowniku pokazywal 42stopnie Jak jest ktos chetny pomoc to plis bo w koncu wyrzuce ten piec na kibel i tyle z tebo eko bedzie zajrzyj na mój wątek jestem świeżym palaczem ale mam piec ze stąporkowa i będę własnie 3 sezon w nim palił piszę o tym na swoim wątku oraz w podobnym i jest tam również nowy użytkownik, który usiłuje nie rzegrać walki z tym piecem. poczytaj a potem pisz i może razem coś zaradzimy, przy wydatnym udziale naszych bardziej doświadczonych kolegów. a na początek to dmuchając z taą siłą to całą energię wysyłasz na orzanie swojej miejscowości przez komin. dmuchawa ostro w dół przynajmniej 5 lub 4 i wtedy zobacz co się będzie działo i czas podawania zmniejsz o połowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?121585-TERMO-TECH-STAPORKOW-22KW&p=4948028#post4948028 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=4948073#post4948073 czytaj potem pytaj i zima minie zanim się zdążysz pożądnie na swój piec zdenerwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts