Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

a zadam wam pytanie o ten ruszt wodny. czy on taki super jest???

słyszałem wiele opinii i to zarówno złych jak i dobrych.

Podobno niektórzy producenci aby zwiększyć komorę spalania "awaryjnego" opuścili go zbyt nisko co powoduje obniżenie sprawności. czy to prawda???

Czy prawdą jest że jeśli jest zawieszony powiedzmy na wysokości własciwej dla deflektora to pomoże na dopalenie spalin i podniesie sprawność???- moje własne przypuszczenie

zatem czy jego obecność lub brak powinna być czynnikiem decydującym o wyborze klienta???

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a zadam wam pytanie o ten ruszt wodny. czy on taki super jest???

słyszałem wiele opinii i to zarówno złych jak i dobrych.

Podobno niektórzy producenci aby zwiększyć komorę spalania "awaryjnego" opuścili go zbyt nisko co powoduje obniżenie sprawności. czy to prawda???

Czy prawdą jest że jeśli jest zawieszony powiedzmy na wysokości własciwej dla deflektora to pomoże na dopalenie spalin i podniesie sprawność???- moje własne przypuszczenie

zatem czy jego obecność lub brak powinna być czynnikiem decydującym o wyborze klienta???

Na to pytanie czy jest super to mogą odpowiedzieć ci którzy go mają w swoich kotłach a czy to jest dobre rozwiązanie konstrukcyjne pewnie będzie można ocenić za kilka lat.

Konkretnie chodzi mi o jego żywotność.

To na jakiej jest wysokości raczej nie ma wpływu na sprawność, ale że w ogóle jest pewnie tak, zawsze to większa powierzchnia wymiany ciepła no i pojemność na pewno większa jak jest niżej.

Ruszt wodny jest wspawany na stałe i na nim podwieszony jest deflekor (Skam-p)

Czy decyduje w jakimś dużym stopniu o wyborze kotła ?

Nie wiem.

Zależy to głównie od klienta co on sobie wymarzył.

Nie pomoże.

Powierzchnia rusztu wodnego ma temperaturę - powiedzmy - poniżej 150st.C (mocno naciągając w górę), a części palne zawarte w spalinach mają temperatury zapłonu od powyzej 400st,C do powyzej 600st.C. Ruszt wodny schładza spaliny a nie dopala.

SUSPENSER http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.html w dtr masz wodny ruszt!

Widzę, że panowie z Enka coś nowego dołożyli - dzięki za link ;-)

W każdym razie ja spalam kawałki drewna i kartony bezpośrednio na palniku i brak rusztu wodnego mi w tym nie przeszkadza [w moim kotle nie ma deflektora, więc jest tam sporo wolnej przestrzeni i sporo się mieści].

Teraz ja mam pytanie - czy worki z polietylenu po ekogroszku można spalać bezpośrednio na żarze - spróbowałem z jednym i pali się jak diabli - tylko trzeba uważać, żeby roztopiony nie spłynął na boki - wtedy spala się idealnie i bez dymienia [w wysokiej temperaturze].

Niedawno pewien człowiek "z branży" powiedział mi, że PE spalany w niskich temperaturach mocno "gazuje", więc musi być wysoka - wtedy spala się czysto - czy to prawda ?

PS oczywiście nikogo nie namawiam do takich eksperymentów - pytam czysto teoretycznie ;-)

a ja mam na swojej ulicy sąsiada ekologa

sortuje śmieci na te które pali w dzien i te które pali w nocy

Hehe, dobre.

Ja mam takich trzech ale oni nie sortują, walą co jest po ręką bez względu na porę i zazwyczaj w dzień bo na noc podkładają węgiel żeby nie chodzić do pieca.

Jeden dodatkowo postawił sobie na ogrodzie 200-to litrową beczkę z obciętym jednym deklem i tam zbierają cały tydzień te dary boże tzn. butelki po napojach, podarte reklamówki a większość to pampersy z całego tygodnia po bachorze.

Przeważnie w sobotnie popołudnie rozpalają tego grilla i dają bobu na pół wioski.

Hehe, dobre.

Ja mam takich trzech ale oni nie sortują, walą co jest po ręką bez względu na porę i zazwyczaj w dzień bo na noc podkładają węgiel żeby nie chodzić do pieca.

Jeden dodatkowo postawił sobie na ogrodzie 200-to litrową beczkę z obciętym jednym deklem i tam zbierają cały tydzień te dary boże tzn. butelki po napojach, podarte reklamówki a większość to pampersy z całego tygodnia po bachorze.

Przeważnie w sobotnie popołudnie rozpalają tego grilla i dają bobu na pół wioski.

mój jeden mi wystarczy w zupełności:bash:

mieszkam dwa lata w swoim domku i kiedyś wracając z pracy po zmroku jakieś 800m od domu widzę siwo czarną chmurę nad swoim osiedlem i pierwsze co w głowie to "BOŻE BYLE NIE MOJA CHAŁUPA" dojeżdżam a tu od sąsiada 8 domów dalej wali z komina i to tak okrutnie jakby opony palił i teśiową. rano śnieg w moim ogródku był szary:(

Nie wiem ja tam wolę zyć z sąsiadami w zgodzie :) i pale tylko eko, kartony i drewno, nie próbowałem palić folią plastikiem czy styropianem..

Mnie też wkurza sąsiad smrodzący nocą, więc podczas testu sprawdziłem czy nie śmierdziało - ponawiam więc pytanie czy widzicie jakiś problem w spalaniu polietylenowych worków po ekogroszku ?

Plastik plastikowi nierówny - butelki typu PET zawierają dioksyny i ich spalanie jest bardzo szkodliwe, jest także PP, PW, PCV więc pisanie "plastik" jest bardziej ogólne niż pisanie "węgiel" - dlatego chodzi mi konkretnie o polietylen w postaci folii [nie koekstrudowany - styropian].

Mnie też wkurza sąsiad smrodzący nocą, więc podczas testu sprawdziłem czy nie śmierdziało - ponawiam więc pytanie czy widzicie jakiś problem w spalaniu polietylenowych worków po ekogroszku ?

Plastik plastikowi nierówny - butelki typu PET zawierają dioksyny i ich spalanie jest bardzo szkodliwe, jest także PP, PW, PCV więc pisanie "plastik" jest bardziej ogólne niż pisanie "węgiel" - dlatego chodzi mi konkretnie o polietylen w postaci folii [nie koekstrudowany - styropian].

spalić się pewnie da tylko pytanie jak po tym eksperymencie będzie wyglądał kocioł i komin?????? czy gra warta świeczki????? nie wiem bo nie paliłem snuję więc tylko przypuszczenia odnośnie tego stanu

SUSPENSER

Jak tam Twoje worki??? Odważyłeś się spalić????

Ja dziś widziałem jeden z kotłów moich sąsiadów- "smieciucha" sąsiad pali wszystko -chwalił się że nawet buty :bash:

Ale powiedział mi też że nie udało mu się nigdy tego kotła porzadnie z całego syfu co po jego eksperymentach z paleniem zostaje wyczyścić, a uwierz mi że oblepiony był okrutnie:(

Boję się ze po tych workach efekt będzie identyczny, chyba że zostaną spalone w takiej temperaturze i z takim dmuchem że wszystko przez komin zdąży wylecieć nim na jego ściankach osiądzie. Tylko czy tak się da???

SUSPENSER

Jak tam Twoje worki??? Odważyłeś się spalić????

Boję się ze po tych workach efekt będzie identyczny, chyba że zostaną spalone w takiej temperaturze i z takim dmuchem że wszystko przez komin zdąży wylecieć nim na jego ściankach osiądzie. Tylko czy tak się da???

Jeśli będą rozżarzone węgle i dopilnujesz [przy pomocy pogrzebacza], żeby folia po roztopieniu rozpłynęła się po węglu a nie gdzieś obok to będzie ok.

Pali się to jak diabli, trzeba uważać przy zaglądaniu, żeby rzęs ni poopalało ;)

PS but a czysty polietylen to zupełnie różne materiały ;-)