Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Suspenser jak tam praca na Cobrze ze świeżym softem i tygodniówką?

Ustawiałeś strefy na tydzień?

Działa super, teraz jest dużo lepszy soft, strefy tygodniowe oczywiście ustawiłem i działają jak trzeba.

W ogóle mam takie wrażenie, że kocioł lepiej dopala węgiel przy tym sterowniku, ale to dopiero 2 dni, zobaczymy jak będzie dalej - dzisiaj zrobiłem zasyp po 11 dniach od poprzedniego.

SUSPENSER temat pomp jest mi zupełnie obcy ale ciekawy - zwłaszcza, że mam sporą kotłownię i dużo urządzeń mogę tam upchnąć. W każdym razie czy może orientujesz się ile ta pompa HEWALEX PCWU-3,8H-A3 moze szacunkowo (miesięcznie) pobierać prądu ? - bo chciałbym to jakoś porównać z ekogroszkiem na lato :)

No na stronie producenta pisze http://www.thermalenergy.com.pl/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38-p-608.html?osCsid=11b97b39c0376629ecfb3f298c4b09cf że pompa pobiera 1,0 kw ( ale ciekawe ile to faktycznie wychodzi dobowo bo przecież w nocy nie musi grzać z tą samą mocą ) - sory za małe zaśmiecanie wątku. :)

Jak na moje średnie dobowe zużycie 8 kWh, to pompą przy COP 3,8 zużyła by 2,1 kWh prądu za 1,2zł

miałem musiałbym spalić ok 4 kg za 2,2zł, z automatyczną zapalarką i grzaniem wody co drugi dzień spalę 4-5 kg, czyli 1,1-1,4zł na dobę

Sam myślałem nad zamontowaniem zwykłego używanego klimatyzatora i jako skraplacz wykorzystać dolną miedzianą wężownice w zasobniku CWU.

Jak na razie na myśleniu sprawa stanęła.

Jak to PPC za droga - przecież podałem cenę i linka :confused:

Suspenser to jest samo urządzenie, wiadomo jak to na alledrogo - pełnej informacji nie uzyskasz.

Kuzyn w temacie siedzi, dokładnie taką zainstalował u siebie w domu. To coś z linka musisz jeszcze podłączyć do dobrego zasobnika z wodą.

On wcześniej miał już zasobnik pionowy z drugą wężownicą pod solar lub ppc.....

Generalnie całość z zasobnikiem to jakieś 7-9tysi..... i tak bardziej korzystne jak solary.....

Z tego co piszesz to zakładając nawet średniodobowy koszt prądu z tytułu użytkowania pompy jako 2 zł ( niech będzie razem z jej pompką cyrkulacyjną) to by się jak dla mnie bardzo opłaciło bo to wychodziło by 60 zł miesięcznie za podgrzanie CWU :)

tak mniej więcej to wychodzi

ale jak się zaoszczędzi 20-30zł, 120-150zł na rok, to może się nigdy nie zwrócić.

Jak ktoś ma stary klimatyzator, czy niepotrzebny osuszacz powietrza trochę pojęcia i chęci. To jak najbardziej.

Oczywiście wygoda odstawienia kotła na 5-6 miesięcy też swoje kosztuje :D

czp01 ja latem jadę na solarach, bo całoroczne prowadzenie kotła mi się nie uśmiecha.

Sprawności kotła przy podgrzewaniu samego bojlera nie są powalające a dodatkowo trzeba liczyć mechaniczne i chemiczne zużycie kotła prowadzonego w danych warunkach.

Jak dla mnie, to dogrzewanie wody na lato kotłem powinno wyglądać tak:

większy zasobnik, kocioł z zapalarką, startuje na maxa, z pełną moca dobije np. 75st.C i wygasza się do np. wystudzenia wody w zasobniku do 45st.C, wówczas znowu zapalarka, pełen gwizdek i kolejny postój.... to raczej modele na pellet lub (tutaj jeszcze temat przemilczę)

Edytowane przez Jarecki79

Jak dla mnie, to dogrzewanie wody na lato kotłem powinno wyglądać tak:

większy zasobnik, kocioł z zapalarką, startuje na maxa, z pełną moca dobije np. 75st.C i wygasza się do np. wystudzenia wody w zasobniku do 45st.C, wówczas znowu zapalarka, pełen gwizdek i kolejny postój.... to raczej modele na pellet lub (tutaj jeszcze temat przemilczę)

Tak działa piec na gaz !!!!

tak mniej więcej to wychodzi

ale jak się zaoszczędzi 20-30zł, 120-150zł na rok, to może się nigdy nie zwrócić.

Jak ktoś ma stary klimatyzator, czy niepotrzebny osuszacz powietrza trochę pojęcia i chęci. To jak najbardziej.

Oczywiście wygoda odstawienia kotła na 5-6 miesięcy też swoje kosztuje :D

W ubiegłe lato koszt grzania ekogroszkiem miesięcznie wynosił u mnie 138 zł ( eko plus prąd) to i tak był sukces na moim żeliwnym monstrum.

tutaj o tym pisaliśmy

To po zastosowaniu pompy uzyskał bym teoretycznie oszczędność 78 zł miesięcznie tj. 936 zł w skali roku. :)

To po zastosowaniu pompy uzyskał bym teoretycznie oszczędność 78 zł miesięcznie tj. 936 zł w skali roku. :)

tak pamiętam tę dyskusję, ale wyliczenie 78zł miesięcznie ma kilka wad :)

1 później założyłeś nową mniejszą retortę, klapkę na dmuchawę i nowy sterownik

2 60zł to według mojego zużycia CWU tzn 8 kWh na dobę, ty możesz najzwyczajniej w świecie wcale nie mieć niższej sprawności, tylko większe zużycie cieplej wody.

Myślę, że dokładniej można by to oszacować stosując grzałkę z pod-licznikiem na kilka dni.

I myślę, że to nie będzie aż tak duża różnica (78zł), ale komfort zdecydowanie większy.

Dobrym wyjściem było by też zastosowanie jakiejś zapalarki np. http://www.estyma.pl/sklep/oferta-527.html, lub zwykłej zamkniętej (okrągłej) od piecyka z termoobiegiem. Umieścić takie coś na obrzeżu retorty + jakieś sterowanie i można by proces całkowicie zautomatyzować. I tak jak pisał kol Jarecki przydał by się duży pionowy zasobnik CWU z zaworem termostatycznym zabezpieczającym przed poparzeniem.

Pomysł z grzałką też jest interesujący - grzałka rozpaliłaby kocioł gdzieś o godz. 18,00 - kocioł pochodziłby do godz 23,00 i nagrzał CWU ile tam może czy na ile mu pozwala sterownik np do 65 czy 70 st C a następnie kocioł zostałby wyłączony ( wystarczy jakiś prosty sterownik czasowy) i do następnego dnia. Przez cały dzień na pewno ciepłej wody użytkowej by wystarczyło. Mam tylko bojler 200 litrowy to cykl musiałby się powtarzać co dziennie a gdyby zbiornik na CWU był większy to cykl może i co 2 dni byłby wystarczający :)

Działa super, teraz jest dużo lepszy soft, strefy tygodniowe oczywiście ustawiłem i działają jak trzeba.

W ogóle mam takie wrażenie, że kocioł lepiej dopala węgiel przy tym sterowniku, ale to dopiero 2 dni, zobaczymy jak będzie dalej - dzisiaj zrobiłem zasyp po 11 dniach od poprzedniego.

Niestety po 2 dniach zajrzałem dzisiaj i na palniku wyrosły "kalafiory", więc przestawiłem go na tryb 2 stanowy i zobaczę czy będzie lepiej.

Może wydłużanie przerw przez PID powoduje spiekanie się mojego Pieklorza :(

Suspenser to jest samo urządzenie, wiadomo jak to na alledrogo - pełnej informacji nie uzyskasz.

Kuzyn w temacie siedzi, dokładnie taką zainstalował u siebie w domu. To coś z linka musisz jeszcze podłączyć do dobrego zasobnika z wodą.

On wcześniej miał już zasobnik pionowy z drugą wężownicą pod solar lub ppc.....

Generalnie całość z zasobnikiem to jakieś 7-9tysi..... i tak bardziej korzystne jak solary.....

Można podłączyć tą PPC do tej samej wężownicy co kocioł, bo jak pisze ekspert z Hewaleks "Ponieważ pompa posiada wbudowany tytanowy wymiennik ciepła i pompę cyrkulacyjną jest ona podłączana bezpośrednio do obiegu wody użytkowej i nie wymaga aby podgrzewacz posiadał wolną wężownicę." - link do wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185687-Ekspert-firmy-Hewalex-czeka-na-Wasze-pytania!/page2&highlight=hewalex wpis #31. Znalazłem wszystkomówiący wykres dotyczący innej PPC i wcale nie jest tak różowo jak to reklamują sprzedawcy - zobaczcie sami: http://www.aukcjoner.pl/gallery/003905691-12.html#I12

Niestety po 2 dniach zajrzałem dzisiaj i na palniku wyrosły "kalafiory", więc przestawiłem go na tryb 2 stanowy i zobaczę czy będzie lepiej.

Może wydłużanie przerw przez PID powoduje spiekanie się mojego Pieklorza :(

Jeśli nic nie kombinowałeś to spróbuj obniżyć max moc dmuchawy do 80% i zobaczysz rano.