Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

witam kolego Jarecki79;).Mam pytanie, kociolek zakupiony od ciebie 4 lata temu ,to skam-p z brucerem 2. 25 kw.sterownik tytanic.czy jest sens wydawac kase na nowy sterownik np.pume? czy da to jakies oszczednosci w spalaniu? teraz spalam srednio dwie i pol tony groszku w zime,czytalem troche na forum o zaklejaniu otworow w palniku,czy moglbys podeslac jakies zdjecia jak zakleic te otwory w palniku i czym to sie zakleja? na poczatku jak kiedys rozmawialismy to palnik mial sie palic cala moca a teraz czytam ze wszyscy ograniczaja moce,dawno tu nie zagladalem he he nawet stary login zapomnialem:bash: pozdrawiam

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak tylko ze sporo palilem w kominku a piec czesto w podtrzymaniu byl teraz juz mam dosc kotlowni w salonie:yes:dlatego moje zapytania,poza tym sporo szlaki w popielniku,termostat mam i na nim jade a wiec malo kiedy sie zalanczal kociolek.teraz to pewnie spalanie sporo wzrosnie stad moja prosba w temacie zmiany mocy palnika ,a zmieniac sterownik to chyba bez sensu skoro ten jest ok Edytowane przez arturossxxx

w 2008r mógł to być jeszcze palnik Brucer lub już pierwsze model Ekoenergii.

To bym musiał wiedzieć, jak możesz- sprawdź jaki jest palnik.

W titanicu należałoby ograniczyć siłę nadmuchu oraz rozciągnąć dawkę paliwa, aby spieki ograniczyć.

Podobnie obsługiwany jest Iryd PID, bo to sterownik tego samego producenta. Tyle,że dochodzi automatyczny algorytm oraz obsługa zaworu mieszającego.

Można pójść w druga stronę i zamienić na proste w obsłudze:

a) Cobrą PID-II, jak będzie myśl o rozbudowie o np. moduł zaworu, moduł GSM Spider...

b) Skorpiona Plus, gdzie na pokładzie są strefy na C.O., CWU, wyjście USB do aktualizacji softu, kolorowy wyświetlacz, wyjście do podłączenia termostatu pokojowego. Skorpiona nie można jednak dalej rozbudować o moduły rozszerzeń. On ma pozostać łatwy w obsłudze, ale w pełni funkcjonalny i wyposażony w to, co niezbędne do pracy automatycznej.

No tak tylko ze sporo palilem w kominku a piec czesto w podtrzymaniu byl teraz juz mam dosc kotlowni w salonie:yes:dlatego moje zapytania,poza tym sporo szlaki w popielniku,termostat mam i na nim jade a wiec malo kiedy sie zalanczal kociolek.teraz to pewnie spalanie sporo wzrosnie stad moja prosba w temacie zmiany mocy palnika ,a zmieniac sterownik to chyba bez sensu skoro ten jest ok

Trwają prace końcowe nowej dyszy do palników II generacji brucer.

W sumie jest gotowa ale jeszcze jest w niej mala korekta.

Jak chcesz zasięgnąć więcej informacji to na priva.

witam.

prosze o pomoc w dobrze pieca.

akualnie posiadam piec zebiec 44kw z dmuchawa i sterownikiem.

2 lata temu wymienialem cale orurowanie w domu ze starych o duzej srednicy na miedziane. Rur bylo ogrom i jeszcze troche.

na chwile obecna przy np. temperaturze - 15 stopni na piecu trzymam max. 50 stopni, poniewaz przy wyzszych wartosciach w domu mam saune. a co za tym idzie ciagle smolenie sie pieca no i te przeloty w zebcu trudno sie czysci...

w gre wchodza rozne rodzaje piecow: od olejowego, piec na owies, lub na paliwa kopalne.

Owsa co roku mam powyzej 40 ton z pola, olej opalowy mam po nizszej cenie z racji odliczen.

Budynek ma 400 m2. grube pol metrowe mury nieocieplone.

Chcialbym w jak najbardziej zautomatyzowac system ogrzewania oraz dodac do tego podgrzewanie wody, poniewaz aktualnie korzystamy z 2 boilerow, a przy starej instalacji czesto wywala korki...

piec oczywiscie z automatycznym podajnikiem, itp.

Edytowane przez dsz1985

co do palnika to na koszu jest naklejka palnik brucer 2-giej generacji,dotej pory mialem ustawione okolo 14 podawanie 35 przerwa,sterowanie mam przez panel pokojowy pilot R, na kotle ustawione minimum 55 st.i jak sie rozbujal to przeciagal do ponad 60 nawet 70 st,czym te otwory kleiliscie? i kture?

dzieki minertu-jasne ze chce.

Minertu zrobił taką fajną, mniejszą dyszę, ale pasuje ona do palnika Brucer (bo taki ma minertu).

Musisz arturos sprawdzić, czy masz brucera, czy duża ekoenergię.

Będzie to widać, jakbyś mógł zrobić zdjęcie między koszem zasypowym a kotłem, tam, gdzie mocowana jest dmuchawa.

Wklej taką fotkę na forum lub na priva wyślę maila, gdzie możesz fotkę dosłać.

witam.

prosze o pomoc w dobrze pieca.

akualnie posiadam piec zebiec 44kw z dmuchawa i sterownikiem.

2 lata temu wymienialem cale orurowanie w domu ze starych o duzej srednicy na miedziane. Rur bylo ogrom i jeszcze troche.

na chwile obecna przy np. temperaturze - 15 stopni na piecu trzymam max. 50 stopni, poniewaz przy wyzszych wartosciach w domu mam saune. a co za tym idzie ciagle smolenie sie pieca no i te przeloty w zebcu trudno sie czysci...

w gre wchodza rozne rodzaje piecow: od olejowego, piec na owies, lub na paliwa kopalne.

Owsa co roku mam powyzej 40 ton z pola, olej opalowy mam po nizszej cenie z racji odliczen.

Budynek ma 400 m2. grube pol metrowe mury nieocieplone.

Chcialbym w jak najbardziej zautomatyzowac system ogrzewania oraz dodac do tego podgrzewanie wody, poniewaz aktualnie korzystamy z 2 boilerow, a przy starej instalacji czesto wywala korki...

piec oczywiscie z automatycznym podajnikiem, itp.

Odbierz priva

ok,dzieki ,czyli to mniejsze palenisko mniej opalu podaje? bo przecie podajnik daje to samo

Na tym palenisku w jednostce czasu jest mniej opału, który trzeba spalić, więc wychodzi to łatwiej i lepiej. To duży skrót myślowy, ale wszystko obrazuje.

O jakim terminatorze ciągu mówisz?

Chodzi Ci o coś takiego:

http://www.e-kominy.pl/pl/produkty/system_kominkowy/art265.html

Czy coś takiego:

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html

witam posiada może ktoś z W as piec Eco - karbon 25 kw PPUH "CIEPŁO" z bielska ii podzieliłby się ktoś informacjami swoich nastawów sterownika Geco lub czy mógłby mi ktoś podać przykładowe nastawienia? mój dom około 180m2 ocieplony styropianem 10 cm teraz mam u0 - 60 u1 - 5 u2 - 90 u3 - 30 u4 - 120 lecz nie dopala mi na retorcie piec otrzymałem w spadku więc jestem ciemny w tych sprawach