Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jakie ma potrzeby Twój dom?

ja myślę że niższe niż moc najmniejszego kotła na ekogroszek

a kotły na ekogroszek pracują tym lepiej im lepiej są dopasowane

u Ciebie każdy będzie za duży czyli każdy będzie marnował Twoje cięzko zarobione pieniądze

OZC da CI obraz potrzeb domu

do tych potrzeb dobrać należy moc źródła ciepła i określić jego rodzaj

przy tak małym domu kocioł 10KW będzie za duży

jeśli jednak to koniecznie musi być ekogroch to nie kupuj nic większego.

przeczytaj wytwór z mojej stopki może on pomoże CI sprecyzować oczekiwania wobec kotła

potem dopiero próbuj znaleźć model który im będzie najbardziej odpowiadał

a może nie jest za późno na inny rodzaj "czajnika"

moze będzie trochę drożej ale bardziej komfortowo i bezobsługowo:cool::cool:

• 4 weeks później...

Witam.

Mam do Was pytanie odnośnie nastawień sterownika na piecu na eko-groszek. Mianowicie chodzi o to że piec w tym momencie (-11stopni) spala mi 70 kilo eko groszku dziennie. Piec jest to DRAGON DUO , Sterownik SP 24 Logic. Po za tym w kotle pojawiają się spieki. Nie wiem już co robić w kotłowni spędzam wiecej czasu niż w domu.

Moc pieca to 28 kw powierzchnia domu to 240 m2 dom jest ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe. Na dole mam nowe grzejniki na górze stare żeliwne z duża ilośćia wody.

Piec bardzo długo osiąga zadaną temperaturę czesto kilkanascie godzin. obecnie jest to 58stopni.

Podaje nastawy na sterowniku:

Moc minimalna dmuchawy 35%

Moc maksymalna dmuchawy 55%

Czas podawania 30 sek.

Czas przerwy 90 sek.

Przerwa w podtrzymaniu 15 sek

Praca w potrzymaniu 15 minut

może ktoś ma podobny piec i mógłby mi poradzić jakie nastawy najlepiej zastosować.

Bardzo dziękuje za pomoc. :)

Witam.

Mam do Was pytanie odnośnie nastawień sterownika na piecu na eko-groszek. Mianowicie chodzi o to że piec w tym momencie (-11stopni) spala mi 70 kilo eko groszku dziennie. Piec jest to DRAGON DUO , Sterownik SP 24 Logic. Po za tym w kotle pojawiają się spieki. Nie wiem już co robić w kotłowni spędzam wiecej czasu niż w domu.

Moc pieca to 28 kw powierzchnia domu to 240 m2 dom jest ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe. Na dole mam nowe grzejniki na górze stare żeliwne z duża ilośćia wody.

Piec bardzo długo osiąga zadaną temperaturę czesto kilkanascie godzin. obecnie jest to 58stopni.

Podaje nastawy na sterowniku:

Moc minimalna dmuchawy 35%

Moc maksymalna dmuchawy 55%

Czas podawania 30 sek.

Czas przerwy 90 sek.

Przerwa w podtrzymaniu 15 sek

Praca w potrzymaniu 15 minut

może ktoś ma podobny piec i mógłby mi poradzić jakie nastawy najlepiej zastosować.

Bardzo dziękuje za pomoc. :)

A jakie te spieki, żużlowe czy koksowe ? Przy takim podawaniu stawiam na to drugie.

Witam.

Na rynku pieców mamy spory wybór, ale który wybrać? Może ktoś coś podpowie w którą stronę się kierować wybierając piec.

Budynek nowy. 130m2 użytkowe +60m2 garaż, kotłownia.

7 grzejników +2 drabinkowe + 75m2 podłogówki.

Wymagań szczególnych nie mam, mam zapalić w piecu zakupiony eko-groszek i ma się palić a mi ma być ciepło, przy oszczędnym spalaniu.

Jakimi piecami się zainteresować, a które odpuścić?

Zapomnij :D

Widzisz dobry piec,dobry sterownik potrzebuje .... dobrego eko,i to najważniejsze dobrego palacza:) .Czyli 1 sezon poświecisz na ustawienia itd jeśli chcesz wycisnąć na max spalanie ekonomiczne.

Jeszcze poprawnej instalacji :)

Edytowane przez wuwok

• 1 month później...
Suspenser nie mam ciepłomierza i nie zamierzam go montować. Wystarczającym wskaźnikiem sprawności kotła jest dla mnie zużycie opału. Sądzę że bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że nie osiągasz raczej wyższej niż ja sprawności - tak sobie to ze zużycia i kaloryczności tego co spalam wnioskuję. Może rzecz jest w sterowaniu tą dmuchawą i w palniku.

A ja mam ciepłomierz i bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że przy niskiej mocy rzędu 5 kW nie osiągasz raczej sprawności wyższej niż ja, a przy 2-3 kW to już w ogóle.

Bez ciepłomierza się nie dowiesz i tyle, i możemy sobie tu do upadłego dyskutować.

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kaszpir007 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Co ma dmuchawa do sprawności na małej mocy ? Ta dmuchawa dmucha od chyba 3% więc chyba nie najgorzej ...

Ta Twoja dmuchawa DC co to z dmuchawa i ile kosztuje i jak jest sterowana ?

Co ma dmuchawa do sprawności - już pisałem - patrz: spręż.

Dmuchawę DC mam na testy, nie wiem gdzie i za ile ją kupić ani jak jest sterowana bo do Bruli mam dodatkową "puszkę" z jej sterowaniem.

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kaszpir007 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Co ma dmuchawa do sprawności na małej mocy ? Ta dmuchawa dmucha od chyba 3% więc chyba nie najgorzej ...

Ta Twoja dmuchawa DC co to z dmuchawa i ile kosztuje i jak jest sterowana ?

Co ma dmuchawa do sprawności - już pisałem - patrz: spręż.

Dmuchawę DC mam na testy, nie wiem gdzie i za ile ją kupić ani jak jest sterowana bo do Bruli mam dodatkową "puszkę" z jej sterowaniem.

Mamy te same puszki z tą samą dmuchawką DC.

Jej koszt z tego co wiem nie przekracza 40zł.

A ja mam ciepłomierz i bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że przy niskiej mocy rzędu 5 kW nie osiągasz raczej sprawności wyższej niż ja, a przy 2-3 kW to już w ogóle.

Bez ciepłomierza się nie dowiesz i tyle, i możemy sobie tu do upadłego dyskutować.

Za ostatnie 2 doby mam średnie godzinowe zużycie rzędu 0,3 kg miału 19 MJ. Czyli piec pożera 5,7 MJ na godzinę. W budynku się utrzymuje 21 stopni. Taka sprawność mnie zadowala. Jarecki pisał że bodaj przy 3 KW zestaw palnik + kocioł idą około 74% - z tą dmuchawą ale innym sterowaniem. Myślę że SPP trochę sprawność zestawu podnosi w stosunku do wszystkich innych dostępnych na rynku automatów czy półautomatów - bo w kwestii spalania ( rozumiem przez to obraz płomienia, radzenie sobie ze spiekaniem się węgla i popiołu oraz ilość spalanego opału ) wszystkie je na łeb bije.

Za ostatnie 2 doby mam średnie godzinowe zużycie rzędu 0,3 kg miału 19 MJ. Czyli piec pożera 5,7 MJ na godzinę. W budynku się utrzymuje 21 stopni. Taka sprawność mnie zadowala.

Jak to piec pożera 5,7 MJ / godzinę - on chyba ma generować a nie pożerać ;) a ile generuje tego nie wiesz niestety...

Jarecki pisał że bodaj przy 3 KW zestaw palnik + kocioł idą około 74% - z tą dmuchawą ale innym sterowaniem.

Mój kocioł wg badań ma 80% sprawności [też z innym sterowaniem i dmuchawą oryginalną WBS6a] i wiesz co - nigdy nie osiągnąłem takiej sprawności na oryginalnym osprzęcie, więc nie licz na to, że osiągasz sprawność u siebie w warunkach rzeczywistych jak w laboratorium podczas badań.

Dopiero po przeróbkach [zmniejszona korona, dołożone zawirowywacze, dmuchawa DC] osiągnąłem te 80%.

Myślę że SPP trochę sprawność zestawu podnosi w stosunku do wszystkich innych dostępnych na rynku automatów czy półautomatów - bo w kwestii spalania ( rozumiem przez to obraz płomienia, radzenie sobie ze spiekaniem się węgla i popiołu oraz ilość spalanego opału ) wszystkie je na łeb bije.

Myślę, że nawet z SPP nie uzyskasz sprawności jak w laboratorium.

Testowałem "kocura" [sPP] tej zimy i z nim kocioł osiągał u mnie 72-74% sprawności, a w podobnych warunkach na Bruli z DC wychodziło 79-80% [oczywiście w dwustanie].

Masz rację, że SPP bije na łeb resztę dostępnych obecnie automatów i półautomatów [może za wyjątkiem ilości spalanego opału bo brakuje mu stref czasowych na CWU co na pewno pogarsza wynik w stosunku do np. Bruli - ale to trzeba by sprawdzić].

Generalnie SPP to bardzo dobry sterownik i to za niewielkie pieniądze - szacun dla jego producenta :)

Edytowane przez SUSPENSER
Pomyliłem dmuchawy

Pożera - bo to energia chemiczna dostarczona w paliwie. Z niej generuje ciepło. Jak w aucie - lejesz wachę i jedziesz. Sypiesz węgiel i grzejesz. PS. I o dwustanie nie mówiłem. Ale wydawało mi się ubiegłej wiosny i tej jesieni, że w okresach przejściowych SPP potrafi spalić ciut mniej jak dwustan. Może dlatego, że są spore różnice temperatur podczas doby np. dzień +10 a noc przymrozek -5 i nikomu się nie chce latać dwustanu dostrajać dwa razy dziennie, a on się przystosuje - kiedy trzeba zmniejszy moc a kiedy trzeba dołoży Edytowane przez kobra64

Pożera - bo to energia chemiczna dostarczona w paliwie. Z niej generuje ciepło. Jak w aucie - lejesz wachę i jedziesz. Sypiesz węgiel i grzejesz. PS. I o dwustanie nie mówiłem. Ale wydawało mi się ubiegłej wiosny i tej jesieni, że w okresach przejściowych SPP potrafi spalić ciut mniej jak dwustan. Może dlatego, że są spore różnice temperatur podczas doby np. dzień +10 a noc przymrozek -5 i nikomu się nie chce latać dwustanu dostrajać dwa razy dziennie, a on się przystosuje - kiedy trzeba zmniejszy moc a kiedy trzeba dołoży

Czyli auto benzynowe pożera kWh - chyba trochę dziwne to sformułowanie ;) ale mniejsza z tym.

Mam dwustan ustawiony tak, żeby wykorzystać bezwładność cieplną domu i moc jest nieco mniejsza niż zapotrzebowanie w nocy - dzięki temu mam samoregulujące się temperaturą zewnętrzną strefy czasowe nocnego obniżenia temperatury.

Działa to tak, że nocą temp. w domu powoli spada bo moc kotła jest za mała, a w dzień szybko wzrasta do zadanej i kocioł wchodzi w podtrzymanie [ten proces znacznie przyspiesza gdy jest słonecznie].

Co do Bruli to myślę, że gdybym mógł grupowe ustawić na 3x2 s podawania [z dmuchawą DC] to wtedy by dał lepszy efekt od SPP z dmuchawą WBS6a - jestem ciekaw wyników SPP z dmuchawą DC - to dopiero by mógł być hicior :cool: