heine84 27.12.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.12.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 a jakie ma potrzeby Twój dom? ja myślę że niższe niż moc najmniejszego kotła na ekogroszek a kotły na ekogroszek pracują tym lepiej im lepiej są dopasowane u Ciebie każdy będzie za duży czyli każdy będzie marnował Twoje cięzko zarobione pieniądze OZC da CI obraz potrzeb domu do tych potrzeb dobrać należy moc źródła ciepła i określić jego rodzaj przy tak małym domu kocioł 10KW będzie za duży jeśli jednak to koniecznie musi być ekogroch to nie kupuj nic większego. przeczytaj wytwór z mojej stopki może on pomoże CI sprecyzować oczekiwania wobec kotła potem dopiero próbuj znaleźć model który im będzie najbardziej odpowiadał a może nie jest za późno na inny rodzaj "czajnika" moze będzie trochę drożej ale bardziej komfortowo i bezobsługowo:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti_202 24.01.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam. Mam do Was pytanie odnośnie nastawień sterownika na piecu na eko-groszek. Mianowicie chodzi o to że piec w tym momencie (-11stopni) spala mi 70 kilo eko groszku dziennie. Piec jest to DRAGON DUO , Sterownik SP 24 Logic. Po za tym w kotle pojawiają się spieki. Nie wiem już co robić w kotłowni spędzam wiecej czasu niż w domu. Moc pieca to 28 kw powierzchnia domu to 240 m2 dom jest ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe. Na dole mam nowe grzejniki na górze stare żeliwne z duża ilośćia wody. Piec bardzo długo osiąga zadaną temperaturę czesto kilkanascie godzin. obecnie jest to 58stopni. Podaje nastawy na sterowniku: Moc minimalna dmuchawy 35% Moc maksymalna dmuchawy 55% Czas podawania 30 sek. Czas przerwy 90 sek. Przerwa w podtrzymaniu 15 sek Praca w potrzymaniu 15 minut może ktoś ma podobny piec i mógłby mi poradzić jakie nastawy najlepiej zastosować. Bardzo dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 24.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam. Mam do Was pytanie odnośnie nastawień sterownika na piecu na eko-groszek. Mianowicie chodzi o to że piec w tym momencie (-11stopni) spala mi 70 kilo eko groszku dziennie. Piec jest to DRAGON DUO , Sterownik SP 24 Logic. Po za tym w kotle pojawiają się spieki. Nie wiem już co robić w kotłowni spędzam wiecej czasu niż w domu. Moc pieca to 28 kw powierzchnia domu to 240 m2 dom jest ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe. Na dole mam nowe grzejniki na górze stare żeliwne z duża ilośćia wody. Piec bardzo długo osiąga zadaną temperaturę czesto kilkanascie godzin. obecnie jest to 58stopni. Podaje nastawy na sterowniku: Moc minimalna dmuchawy 35% Moc maksymalna dmuchawy 55% Czas podawania 30 sek. Czas przerwy 90 sek. Przerwa w podtrzymaniu 15 sek Praca w potrzymaniu 15 minut może ktoś ma podobny piec i mógłby mi poradzić jakie nastawy najlepiej zastosować. Bardzo dziękuje za pomoc. A jakie te spieki, żużlowe czy koksowe ? Przy takim podawaniu stawiam na to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 24.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Na rynku pieców mamy spory wybór, ale który wybrać? Może ktoś coś podpowie w którą stronę się kierować wybierając piec. Budynek nowy. 130m2 użytkowe +60m2 garaż, kotłownia. 7 grzejników +2 drabinkowe + 75m2 podłogówki. Wymagań szczególnych nie mam, mam zapalić w piecu zakupiony eko-groszek i ma się palić a mi ma być ciepło, przy oszczędnym spalaniu. Jakimi piecami się zainteresować, a które odpuścić? Zapomnij Widzisz dobry piec,dobry sterownik potrzebuje .... dobrego eko,i to najważniejsze dobrego palacza:) .Czyli 1 sezon poświecisz na ustawienia itd jeśli chcesz wycisnąć na max spalanie ekonomiczne. Jeszcze poprawnej instalacji Edytowane 24 Stycznia 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 25.01.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 IMHO - 30 s podawania to lekka przesada u mnie jest 8 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti_202 27.01.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Tak. Koksowe takie duże jak by kilka ekogroszków zlepionych razem. Co można zmienić? na początku myślałem że to wina eko groszku ale chyb anie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti_202 27.01.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 u mnie na sterowniku jest wybór tylko tego typu że zmniejszając czas podawania zwiękaszam czas przerwy a jak zmniejsze do 8 sekund to czas przerwy wtedy bedzie 122 sekundy a to chyba za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.03.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 u mnie na sterowniku jest wybór tylko tego typu że zmniejszając czas podawania zwiękaszam czas przerwy a jak zmniejsze do 8 sekund to czas przerwy wtedy bedzie 122 sekundy a to chyba za dużo? Głupio masz w tym sterowniku - u mnie obecnie jest 2/55 a przy 8/122 miałbym spieki jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Suspenser nie mam ciepłomierza i nie zamierzam go montować. Wystarczającym wskaźnikiem sprawności kotła jest dla mnie zużycie opału. Sądzę że bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że nie osiągasz raczej wyższej niż ja sprawności - tak sobie to ze zużycia i kaloryczności tego co spalam wnioskuję. Może rzecz jest w sterowaniu tą dmuchawą i w palniku. A ja mam ciepłomierz i bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że przy niskiej mocy rzędu 5 kW nie osiągasz raczej sprawności wyższej niż ja, a przy 2-3 kW to już w ogóle. Bez ciepłomierza się nie dowiesz i tyle, i możemy sobie tu do upadłego dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.03.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kaszpir007 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Co ma dmuchawa do sprawności na małej mocy ? Ta dmuchawa dmucha od chyba 3% więc chyba nie najgorzej ... Ta Twoja dmuchawa DC co to z dmuchawa i ile kosztuje i jak jest sterowana ? Co ma dmuchawa do sprawności - już pisałem - patrz: spręż. Dmuchawę DC mam na testy, nie wiem gdzie i za ile ją kupić ani jak jest sterowana bo do Bruli mam dodatkową "puszkę" z jej sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.03.2014 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kaszpir007 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Co ma dmuchawa do sprawności na małej mocy ? Ta dmuchawa dmucha od chyba 3% więc chyba nie najgorzej ... Ta Twoja dmuchawa DC co to z dmuchawa i ile kosztuje i jak jest sterowana ? Co ma dmuchawa do sprawności - już pisałem - patrz: spręż. Dmuchawę DC mam na testy, nie wiem gdzie i za ile ją kupić ani jak jest sterowana bo do Bruli mam dodatkową "puszkę" z jej sterowaniem. Mamy te same puszki z tą samą dmuchawką DC. Jej koszt z tego co wiem nie przekracza 40zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A ja mam ciepłomierz i bez większego ryzyka mogę stwierdzić, że przy niskiej mocy rzędu 5 kW nie osiągasz raczej sprawności wyższej niż ja, a przy 2-3 kW to już w ogóle. Bez ciepłomierza się nie dowiesz i tyle, i możemy sobie tu do upadłego dyskutować. Za ostatnie 2 doby mam średnie godzinowe zużycie rzędu 0,3 kg miału 19 MJ. Czyli piec pożera 5,7 MJ na godzinę. W budynku się utrzymuje 21 stopni. Taka sprawność mnie zadowala. Jarecki pisał że bodaj przy 3 KW zestaw palnik + kocioł idą około 74% - z tą dmuchawą ale innym sterowaniem. Myślę że SPP trochę sprawność zestawu podnosi w stosunku do wszystkich innych dostępnych na rynku automatów czy półautomatów - bo w kwestii spalania ( rozumiem przez to obraz płomienia, radzenie sobie ze spiekaniem się węgla i popiołu oraz ilość spalanego opału ) wszystkie je na łeb bije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 04.03.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Ja u siebie przy obecnych temeraturach, ,mam palnik brucer, ekoret, na sterowniku menuet nie ustawie mniej niź 5s podawanie, przerwa teraz to 85s, dmuchawą zjechałem na 4 z /25, przesłlona przymknięta dosc mocno, płomień niewielki, i nie wiem czy to dobrze, spieków większych nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Jak pali mało a w kotle czysto i sucho - to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.03.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Za ostatnie 2 doby mam średnie godzinowe zużycie rzędu 0,3 kg miału 19 MJ. Czyli piec pożera 5,7 MJ na godzinę. W budynku się utrzymuje 21 stopni. Taka sprawność mnie zadowala. Jak to piec pożera 5,7 MJ / godzinę - on chyba ma generować a nie pożerać a ile generuje tego nie wiesz niestety... Jarecki pisał że bodaj przy 3 KW zestaw palnik + kocioł idą około 74% - z tą dmuchawą ale innym sterowaniem. Mój kocioł wg badań ma 80% sprawności [też z innym sterowaniem i dmuchawą oryginalną WBS6a] i wiesz co - nigdy nie osiągnąłem takiej sprawności na oryginalnym osprzęcie, więc nie licz na to, że osiągasz sprawność u siebie w warunkach rzeczywistych jak w laboratorium podczas badań. Dopiero po przeróbkach [zmniejszona korona, dołożone zawirowywacze, dmuchawa DC] osiągnąłem te 80%. Myślę że SPP trochę sprawność zestawu podnosi w stosunku do wszystkich innych dostępnych na rynku automatów czy półautomatów - bo w kwestii spalania ( rozumiem przez to obraz płomienia, radzenie sobie ze spiekaniem się węgla i popiołu oraz ilość spalanego opału ) wszystkie je na łeb bije. Myślę, że nawet z SPP nie uzyskasz sprawności jak w laboratorium. Testowałem "kocura" [sPP] tej zimy i z nim kocioł osiągał u mnie 72-74% sprawności, a w podobnych warunkach na Bruli z DC wychodziło 79-80% [oczywiście w dwustanie]. Masz rację, że SPP bije na łeb resztę dostępnych obecnie automatów i półautomatów [może za wyjątkiem ilości spalanego opału bo brakuje mu stref czasowych na CWU co na pewno pogarsza wynik w stosunku do np. Bruli - ale to trzeba by sprawdzić]. Generalnie SPP to bardzo dobry sterownik i to za niewielkie pieniądze - szacun dla jego producenta Edytowane 4 Marca 2014 przez SUSPENSER Pomyliłem dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Pożera - bo to energia chemiczna dostarczona w paliwie. Z niej generuje ciepło. Jak w aucie - lejesz wachę i jedziesz. Sypiesz węgiel i grzejesz. PS. I o dwustanie nie mówiłem. Ale wydawało mi się ubiegłej wiosny i tej jesieni, że w okresach przejściowych SPP potrafi spalić ciut mniej jak dwustan. Może dlatego, że są spore różnice temperatur podczas doby np. dzień +10 a noc przymrozek -5 i nikomu się nie chce latać dwustanu dostrajać dwa razy dziennie, a on się przystosuje - kiedy trzeba zmniejszy moc a kiedy trzeba dołoży Edytowane 4 Marca 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Pożera - bo to energia chemiczna dostarczona w paliwie. Z niej generuje ciepło. Jak w aucie - lejesz wachę i jedziesz. Sypiesz węgiel i grzejesz. PS. I o dwustanie nie mówiłem. Ale wydawało mi się ubiegłej wiosny i tej jesieni, że w okresach przejściowych SPP potrafi spalić ciut mniej jak dwustan. Może dlatego, że są spore różnice temperatur podczas doby np. dzień +10 a noc przymrozek -5 i nikomu się nie chce latać dwustanu dostrajać dwa razy dziennie, a on się przystosuje - kiedy trzeba zmniejszy moc a kiedy trzeba dołoży Czyli auto benzynowe pożera kWh - chyba trochę dziwne to sformułowanie ale mniejsza z tym. Mam dwustan ustawiony tak, żeby wykorzystać bezwładność cieplną domu i moc jest nieco mniejsza niż zapotrzebowanie w nocy - dzięki temu mam samoregulujące się temperaturą zewnętrzną strefy czasowe nocnego obniżenia temperatury. Działa to tak, że nocą temp. w domu powoli spada bo moc kotła jest za mała, a w dzień szybko wzrasta do zadanej i kocioł wchodzi w podtrzymanie [ten proces znacznie przyspiesza gdy jest słonecznie]. Co do Bruli to myślę, że gdybym mógł grupowe ustawić na 3x2 s podawania [z dmuchawą DC] to wtedy by dał lepszy efekt od SPP z dmuchawą WBS6a - jestem ciekaw wyników SPP z dmuchawą DC - to dopiero by mógł być hicior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie napisałem że kWh. Napisałem że MJ. To jednak jest różnica. Z tych MJ produkuje kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.03.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Działa to tak, że nocą temp. w domu powoli spada bo moc kotła jest za mała, a w dzień szybko wzrasta do zadanej i kocioł wchodzi w podtrzymanie [ten proces znacznie przyspiesza gdy jest słonecznie]. : W ostatnich słonecznych dniach też chciałem w tym stylu palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts