Jarecki79 24.03.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Temperatura dyskusji zbyt wysoka. Zawijan ma rację, aby wiedzieć- trzeba zmierzyć. Inna kwestia to proste fakty,że nikt w domu laboratorium nie robi.Porównać można czy palniki czy sterowniki, ale w tym samym obiekcie, na tym samym paliwie przy zblizonym obciążeniu i podobnych warunkach temp. zewn. i wewn. Wcześniej rozbawiło mnie jakieś trio, rozumiem,że nie chodziło o mnie, bo w piątek Karoka pytał co się dzieje, nic się nie odzywam. On wie, co się dzieje, więc chyba o inne trio chodzi. Robię dochodzenie:Kobra- ma miejscowy skład węgla, póki miał Defro i na nim SPP nic nikogo nie bolało, zabolało jak SPP przełożył na zakupionego Skama z Ardeo....Nie sprzedaje kotłów.... Druga osoba to może kolega MIQ / QIM, z tego co wiem, to nie ma kotła z podajnikiem i nie ma w związku z tym SPP.... ma kocioł zasypowy, jak mieszam fakty, to prosze o sprostowanie. Trzecia osoba to pewnie Dziubek.... hmm on ma kocioł od Tilgnera przerobiony na podajnik brucer z głowica od minertu. No chyba, że zamiast któregoś z tu wymienionych trzeba wstawić Bolka, on kotła z podajnikiem tez nie ma... więc ja nie wiem... Zatem za skarby całej tej szopki nie rozumiem. Czy w drugą stronę ktoś postronny jest w stanie jakies trio, kwartet czy tercet czy inne siły przedstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 ...no to proszę wio, każdy użytkownik kotła na ekogroszek montuje aparaturę pomiarową na kocioł i komin... Nie! Nie każdy użytkownik! Natomiast ktoś, kto pisze, że np. sterownik SPP jest lepszy od sterownika BBJ, czy jakiegoś tam innego, powinien przedstawić KONKRETNE argumenty w postaci porównywalnych wyników pomiarów. Jeśli tego nie robi, tylko pisze tak od siebie - to jest śmieszny. Wybrałem określenie dość łagodne. Ty jesteś fachowcem. Nie przeczę. W marketingu także. Nie przeczę. Dlatego jesteś podwójnie śmieszny. I nie kłóć się ze mną przypadkiem o to, który sterownik jest lepszy, bo ja tego nie wiem. Nie jestem takim fachowcem. Z tak niebywale dobrym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.03.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Stary, przecież ja od siebie nie piszę, tylko cytuję wpis innej osoby. W takim razie tamten jest śmieszny, a ja tylko głupi, bo mu uwierzyłem... dzięki za naukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.03.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 ....... Myślę że SPP trochę sprawność zestawu podnosi w stosunku do wszystkich innych dostępnych na rynku automatów czy półautomatów - bo w kwestii spalania ( rozumiem przez to obraz płomienia, radzenie sobie ze spiekaniem się węgla i popiołu oraz ilość spalanego opału ) wszystkie je na łeb bije. Sam siebie zacytuję - chociaż to nieładnie. Rozumiesz co tam jest napisane? Nie ma nic o cząstkach i GigaJulach. Jest o płomieniu, popiele,spiekaniu i spalaniu. O tym co widać okiem nawet niespecjalnie doświadczonym. Nie ma też o tym, że SPP jest od czegoś lepszy czy gorszy. Jest że w tych kwestiach okiem widocznych całą resztę na łeb bije. A co do marketingu to Twój blog by trzeba poczytać - on za instruktaż dla początkującego marketingowca mógłby służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Nie! Nie każdy użytkownik! Natomiast ktoś, kto pisze, że np. sterownik SPP jest lepszy od sterownika BBJ, czy jakiegoś tam innego, powinien przedstawić KONKRETNE argumenty w postaci porównywalnych wyników pomiarów. Jeśli tego nie robi, tylko pisze tak od siebie - to jest śmieszny. Wybrałem określenie dość łagodne. Ty jesteś fachowcem. Nie przeczę. W marketingu także. . O co chodzi z wytłuszczonym tekstem, bo oprócz lokalnej sprzedaży węgla Kobra nie handluje kotłami ani nie wysyła nigdzie sterowników, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Czyli jak komus odpowiada inny sterownik, to jest marketingowiec? Tak mam to rozumieć? A na swoim kotle może w podobnych warunkach ST-37 z SPP porównać? a np. taki Novy ma prawo wyrazić swoje zdanie między coalą a tym spp na tym samym kotle, palniku, instalacji? albo choćby Kaszpir, ma prawo porównać ognika, skorpiona i spp? Co jest z ludźmi nie tak,że nie mogą pisać o czymś innym? Zaraz trzeba w niewybredny sposób atakować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Stary, przecież ja od siebie nie piszę, tylko cytuję wpis innej osoby. W takim razie tamten jest śmieszny, a ja tylko głupi, bo mu uwierzyłem... dzięki za naukę... Nie! Tamten nie jest śmieszny, bo mierzy i podaje wyniki pomiarów, wyraźnie pisząc, co mierzy a czego nie mierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Sam siebie zacytuję - chociaż to nieładnie. Rozumiesz co tam jest napisane? No pewnie, że rozumiem. Masz mnie za głupiego? Napisałeś, co myślisz. Wolno Ci. Napisałeś, co widziałeś. Wolno Ci. Ja napisałem, że nic nie zmierzyłeś. Wolno mi? To przecież prawda. Co nie? A producent SPP coś zmierzył? Nie pokazał wyników, więc nie wiem, czy zmierzył. I kłócisz się tak szaleńczo z innym węglarzem (hmmm, czemu węglarze kłócą się między sobą), którego ulubiony producent kotłów też nie pokazał żadnych wyników, choć podobno je ma. I co z tej Waszej kłótni ma wynikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 O co chodzi z wytłuszczonym tekstem, bo oprócz lokalnej sprzedaży węgla Kobra nie handluje kotłami ani nie wysyła nigdzie sterowników, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Czyli jak komus odpowiada inny sterownik, to jest marketingowiec? Tak mam to rozumieć? A na swoim kotle może w podobnych warunkach ST-37 z SPP porównać? a np. taki Novy ma prawo wyrazić swoje zdanie między coalą a tym spp na tym samym kotle, palniku, instalacji? albo choćby Kaszpir, ma prawo porównać ognika, skorpiona i spp? Co jest z ludźmi nie tak,że nie mogą pisać o czymś innym? Zaraz trzeba w niewybredny sposób atakować? Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Także Ty i także ja. Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 No pewnie, że rozumiem. Masz mnie za głupiego? Napisałeś, co myślisz. Wolno Ci. Napisałeś, co widziałeś. Wolno Ci. Ja napisałem, że nic nie zmierzyłeś. Wolno mi? To przecież prawda. Co nie? Zgadzam się z całym wyżej wymienionym cytatem. Pytam jednak ponownie, aby nie uciekło (pomijam już tego marketingowca): - czy Kobra może porównac SPP do ST-37 na swoim kotle, w tym wypadku Defro? - czy Novy może wyrazić swoje zdanie między pracą coali a spp? - czy Kaszpir ma prawo porównac efekty pracy ognika, skorpiona, spp? Można tak jakoś bardziej normalnie a najlepiej w jakims bardziej tematycznym wątku, co by tutaj nie ciągnąc X-stron dziwnych dyskusji poza głównym tematem wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Zgadzam się z całym wyżej wymienionym cytatem. Pytam jednak ponownie, aby nie uciekło (pomijam już tego marketingowca): - czy Kobra może porównac SPP do ST-37 na swoim kotle, w tym wypadku Defro? - czy Novy może wyrazić swoje zdanie między pracą coali a spp? - czy Kaszpir ma prawo porównac efekty pracy ognika, skorpiona, spp? Można tak jakoś bardziej normalnie a najlepiej w jakims bardziej tematycznym wątku, co by tutaj nie ciągnąc X-stron dziwnych dyskusji poza głównym tematem wątku? ...może, może i ma prawo... No! Już dobrze? A ja mogę wyrazić swoją opinię o różnicach pomiędzy porównywaniem wyników, a wyrażaniem swoich myśli na temat porównań? Mogę, czy nie mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.03.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Na pewno czym innym jest wyrażanie opinii o "różnicach pomiędzy porównywaniem wyników , a wyrażaniem swoich myśli na temat porównań " od wyrażania opinii na temat ludzi. Nie trzeba tu żadnych badań i instrumentów pomiarowych. widać w pewnym wieku grzeczność już nie jest wymagana, Stary... Edytowane 24 Marca 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Tak, miej jednak na uwadze, że ludzie nie mają w domach analizatorów spalin, ciepłomierzy.Osoby z ciepłomierzami to wyjątki.Może byłoby dobrze, aby ciepłomierz był bardziej popularny i polecany. Jest jednak jak jest.Ludzie patrzą na spalanie dobowe, na wygląd popiołu, na czystość wymiennika, tylko to wzrokowo widzą...Zatem o tym mogą dyskutować. Kobra chociaż wie, co spala, bo ma na to kwity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.03.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Zawijan a z Twoich wpisów co ma wynikać? Nie zmierzyłem i nie napisałem że mierzyłem. Poza spalaniem - to w porównywalnych warunkach zmierzyłem i przeliczyłem na kasę. Zaobserwowałem i napisałem o wynikach obserwacji. Wolno mi? To przecież prawda, nie? Szaleńczo to spore słowo jest. Ja się raczej bawię tą " dyskusją " z innym węglarzem. Mam zresztą nadzieję ze i on tego jakoś śmiertelnie poważnie nie traktuje. Co z zabawy może wynikać? Może dobry humor bawiącego się... Edytowane 25 Marca 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Tak, miej jednak na uwadze, że ludzie nie mają w domach analizatorów spalin, ciepłomierzy. Osoby z ciepłomierzami to wyjątki. Może byłoby dobrze, aby ciepłomierz był bardziej popularny i polecany. Jest jednak jak jest. Ludzie patrzą na spalanie dobowe, na wygląd popiołu, na czystość wymiennika, tylko to wzrokowo widzą... Zatem o tym mogą dyskutować. Kobra chociaż wie, co spala, bo ma na to kwity. Jarek A już myślałem, że nauczyłem Cię myśleć. Przecież k... m... nie chodzi mi o użytkowników. Chodzi mi o to, żeby analizatory i liczniki ciepła zawitały do twórców i producentów sterowników, palników i kotłów. I żeby tam służyły dobru użytkowników, tzn. żeby użytkownicy byli przez tych twórców i producentów informowani rzeczowo o efektach ich pracy. Rzeczowo, a nie marketingowo. Kto tego nie rozumie, jest śmieszny. I nie jest to wcale zwrot niegrzeczny, choć niektórzy myślą, że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jarek A już myślałem, że nauczyłem Cię myśleć. Przecież k... m... nie chodzi mi o użytkowników. Chodzi mi o to, żeby analizatory i liczniki ciepła zawitały do twórców i producentów sterowników, palników i kotłów. I żeby tam służyły dobru użytkowników, tzn. żeby użytkownicy byli przez tych twórców i producentów informowani rzeczowo o efektach ich pracy. Rzeczowo, a nie marketingowo. Kto tego nie rozumie, jest śmieszny. I nie jest to wcale zwrot niegrzeczny, choć niektórzy myślą, że jest. Tak się chyba dzieje. Zna Pan p.Śliwę, wszystko co napisano posiada (producent palnika, mam okazję oglądać co czas jakiś pracę nowszego palnika), podobnie pancerpol, sam korzystałem z ich stanowiska w stosowanym czasie. Klaster ma swój sprzęt E-M ma swoje stanowisko badawcze Do firmy Prond sam kilka razy zapraszałem.... E-S też swoje stanowisko posiada... Plum także, Tech także..... Nie jest zatem chyba tak źle jak Pan maluje, sęk w tym,że w realu kocioł pracuje na takich kombinacjach alpejskich instalacji, opału no-name,że nie wiem jak coś takiego przewidzieć czy zbadać. Ja jednak byłbym za popularyzacją choćby tych ciepłomierzy, choćby w gronie kilku zapaleńców forumowych. Tyle,że co ma wspólnego Kobra z produkcją kotła, palnika czy sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Tak się chyba dzieje. Zna Pan p.Śliwę, wszystko co napisano posiada (producent palnika, mam okazję oglądać co czas jakiś pracę nowszego palnika), podobnie pancerpol, sam korzystałem z ich stanowiska w stosowanym czasie. Klaster ma swój sprzęt E-M ma swoje stanowisko badawcze Do firmy Prond sam kilka razy zapraszałem.... E-S też swoje stanowisko posiada... Plum także, Tech także..... Nie jest zatem chyba tak źle jak Pan maluje, sęk w tym,że w realu kocioł pracuje na takich kombinacjach alpejskich instalacji, opału no-name,że nie wiem jak coś takiego przewidzieć czy zbadać. Ja jednak byłbym za popularyzacją choćby tych ciepłomierzy, choćby w gronie kilku zapaleńców forumowych. Tyle,że co ma wspólnego Kobra z produkcją kotła, palnika czy sterownika? No i widzisz. Czy Ci, wyżej przez Ciebie wymienieni, kłócą się tu na forum? Nie wiem, co ma kobra wspólnego z produkcją sterownika, ale też nie piszę nic o produkcji sterowników, jak chyba widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 24.03.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Panie Zawijanie drogi mój...Przyjdzie czas że się spotkamy, a w tedy pewnie info o "jakości dymu" rozpłynie się ... z prędkością swiatła. Jak sobie będę mógł pozwolić na sensowny sprzęt to pewnie sobie taki zorganizuje i będę miał przywilej wyboru co pokazywać co nie- na razie jest to to lekka utopiaNie mnie jednak jeśli osoba x czy y dzieli się ze światem swoimi wynikami badań opartych na głupim, prostym oku, to kwitowanie tego jako "pitu pitu" jest raczej nie na miejscu. Jak by nie patrzeć są to jakieś badania dające realne i namacalne wyniki. Nikt tutaj nie snuje domysłów którą karte z talii wyciągnął gościu za ścianą. Nikt nie kusi się o pisanie tego co jest a czego może nie ma w spalinach. Mowa jest tylko i wyłącznie o tym co widać.Zdaje sobie sprawę że ppm, mg i całe to stado są efektem zboczenia zawodowego który każdy z nas posiada. Mózg automatycznie filtruje inne informacje i wkurza się gdy nie ma tego co chce widzieć. Nie mnie jednak nie ma przymusu na takie badania i zaczynanie stera od tego jest podchodzeniem do tematu od d#upy strony i jest takiej wagi jak spinka do koszuli. Uwzględnić... owszem, można spróbować ocenić sytuacje jeśli się ma w tym jakieś pojęcie i przyniesie to jakieś konkretne profity.Same pomiary spalin pewnie za nie długo będą odgrywać znaczną role w wyborze kotła/sterowania. Kwestia siły nacisku choćby ze strony EU czy działań marketingowców. BTW, skoro już rozmawiamy to proszę obstawić wynik (bez zobowiązań i odpowiedzialności) tego co będzie w spalinach przy takiej a nie innej pracy SPP. Czy to co udało się ustalić do tej pory, czyli to co zastaje na palniku, w popielniku będzie miało negatywny czy pozytywny wpływ na zawartość spalin?. Jestem przekonany że zgromadzone doświadczenie zawodowe pozwoli na takie proste wnioski.A Ile będzie w tym prawdy wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.03.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Panie Zawijanie drogi mój... Bardzo długa tyrada o niczym. Niestety. Cząsteczki tlenków węgla, cząsteczki tlenu oraz cząsteczki ciepła są niewidzialne, ani gołym okiem, ani przez okulary, ani prze lupy... Co wcale nie znaczy, że Twój sterownik nie może być dobry, lub nawet bardzo dobry, lub nawet najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.03.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Zawijan ma rację, aby wiedzieć- trzeba zmierzyć. Pewnie że Zawijan ma racje !! wystarczy wspomnieć co się stało w Krakowie, za chwilę kotły z certyfikatami zaczną obowiązywać w całej PL a co tego nie będzie miało to pojdzie do hut na przetopienie (zresztą już są dopłaty do kotłów z czystą emisją spalin - a jak ludzi namówic do zakupu kotłów z certyfikatami?najlepiej właśnie przez kase ) Robię dochodzenie: Ty już dochodzenia lepiej nie rób, Jeżeli chodzi o Kobrę -ok pisał sobie o ładnie pięknie o węglach a nagle po zakupie Spp zaczął spiewająco chwalić SPP i to na wszystkich wątkach-cud jakiś czy co? Wychodzi na to, ze Bolecki wyprodukował ster który jest najlepszy w Polsce ba w Świecie!! (co nie udało się takim molochom jak tech czy plum nagle mała firma z Kęt wyprodukowała normalnie cuda Panie cuda... Edytowane 24 Marca 2014 przez Piotrek42 Bo tak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 24.03.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Wychodzi na to, ze Bolecki wyprodukował ster który jest najlepszy w Polsce ba w Świecie!! (co nie udało się takim molochom jak tech czy plum nagle mała firma z Kęt wyprodukowała normalnie cuda Panie cuda... A jeśli się tak okaże to czy będę mógł być Twoim kolegą?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts