SUSPENSER 08.12.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Komin ulany na czarno a że dom mam biały wygląda to obrzydliwie . dachówka pokryta sadzą jak i auta na podjeździe nawet pies w sadzy . O Boże !!! ratunku Witaj, Jak już nawet pies w sadzy to nieciekawie to wygląda - może na początek zmniejsz dawkę węgla i powietrza - niech pracuje z mniejszą mocą ale dłużej. Podeślij link do zdjęć palnika przy pracy, wnętrza kotła, wymiennika ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.12.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Avionikciepło i tak "biega" po całym domu a grzejąc jedynie częścią instalacji i tak musisz go wytworzyć tyle ile dom potrzebuje. chodzi na niskiej mocy bo to mu wystarcza do ogrzania układu, układ zaś się szybko wychładza bo musi uzupełniac straty domu. to jakby s chciał postawić w jednym pokoju farelkę i nią ogrzać cały dom. będzie pracować ciągle a nie zagrzeje za wiele.rozkręć całą instalację i grzej równomiernie w całym domu. wtedy myślę że się poprawi praca kotła i komfort w domu.dodatkowo wrzuć fotki o które prosi SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 09.12.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ok. Rozkrecam wszystko na maxa i czekam na rezultaty. Fotki dzisiaj po poludniu beda bankowo.. Dzieki i milego dnia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 09.12.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Witam zgodnie z prośbą Suspensera załączam fotki mojego pożeracza węgla . Ze względu na to że jest to kocioł robiony pod moje zamówienie a nie seryjna produkcja załączam fotkę z rozrysowanym wnętrzem celem poglądowym . Od razu odpowiadam że produkuje je nie spawacz rozrzutników gnoju tylko inżynier kotłownictwa i jego piece cieszą się opinią bardzo trwałymi i porządnymi produktami .Posiadacze takich piecy są bardzo zadowoleni i mówią że są bardzo ekonomiczne . Jako ciekawostę powiem ż mam na niego 5 lat gwarancji na wszystko . tylko właśnie ten mały problem ,pożera tyle ile mu dam ;( co żle robie? Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Avionik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.12.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Witam zgodnie z prośbą Suspensera załączam fotki mojego pożeracza węgla . Ze względu na to że jest to kocioł robiony pod moje zamówienie a nie seryjna produkcja załączam fotkę z rozrysowanym wnętrzem celem poglądowym . Od razu odpowiadam że produkuje je nie spawacz rozrzutników gnoju tylko inżynier kotłownictwa i jego piece cieszą się opinią bardzo trwałymi i porządnymi produktami .Posiadacze takich piecy są bardzo zadowoleni i mówią że są bardzo ekonomiczne . Jako ciekawostę powiem ż mam na niego 5 lat gwarancji na wszystko . tylko właśnie ten mały problem ,pożera tyle ile mu dam ;( co żle robie? Witam,te rury opłomki są za nisko ,za blisko palnika zaburza to proces spalania ,powstaje sporo sadzy to prawda. Komora spalania za niska ,płomień owijając się na opłomce wytwarza duże ilości sadzy ,którą następnie wyrzuca kominem na zewnątrz budynku. Albo wyciąć opłomki przy ściankach wymiennika zaślepić deklami, ten dolny rząd a najlepiej obydwa,albo obniżyć podajnik tłoka - palnik czyli podnieść wymiennik kotła wyżej. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.12.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 w temacie rusztu wodnego i jego "zalet" masz tutaj:http://zawijan.wordpress.com/?s=ruszt+wodnydodam tylko że to dzięki niemu masz brudnego psao reszcie konstrukcji się nie wypowiadam- nie uważam tłoków za dobre rozwiązanie ale to moje zdanie.może Grzegorz(SUSPENSER) coś napisze czy można tu coś poprawić. może chociaż jakiś deflektor pod tymi rurami jak jest trochę miejsca- nie mam pomysłu na ten twór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.12.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Albo wyciąć opłomki przy ściankach wymiennika zaślepić deklami, ten dolny rząd a najlepiej obydwa... Faktycznie przy tej konstrukcji to chyba najrozsądniejsze wyjście, a zamiast opłomek dać deflektor, który będzie dopalał spaliny zamiast produkować sadze jak ruszt wodny. To na przyszłość, a tak na szybko to bym obłożył ruszty wodne płytami szamotowymi [najlepiej, żeby tych rusztów nie dotykały] - trochę z tym pracy i kombinowania będzie, ale komin przestanie wyglądać jak na Batorym a pies i okolica odzyskają kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 09.12.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 To na przyszłość, a tak na szybko to bym obłożył ruszty wodne płytami szamotowymi [najlepiej, żeby tych rusztów nie dotykały] - trochę z tym pracy i kombinowania będzie, ale komin przestanie wyglądać jak na Batorym a pies i okolica odzyskają kolory Płyty szamotowe mogę spokojnie wsadzić jeżeli potne je na paski takie żeby mógł je obrócić po wsadzeniu między rury .Czy to ma być na całej szerokości czy zostawić po bokach jakąś szczelinę żeby ten ogień miał jak wędrować na górę ?czy może wystarczy płyta szamotowa którą podwieszę pod tymi rurami i jaka ma być duża ?Czy to mi poprawi sprawność pieca czy tylko zredukuje produkcję sadzy co i tak będzie niezłym osiągnięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.12.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Płyty szamotowe mogę spokojnie wsadzić jeżeli potne je na paski takie żeby mógł je obrócić po wsadzeniu między rury .Czy to ma być na całej szerokości czy zostawić po bokach jakąś szczelinę żeby ten ogień miał jak wędrować na górę ?czy może wystarczy płyta szamotowa którą podwieszę pod tymi rurami i jaka ma być duża ?Czy to mi poprawi sprawność pieca czy tylko zredukuje produkcję sadzy co i tak będzie niezłym osiągnięciem Na dobry początek warto podwiesić pod rurami - duża na tyle, żeby z 10 cm wokół niej na przepływ spalin zostało, najlepiej to by było w ogóle odizolować szamotem te rury od komory spalania. Tak to powinno zmniejszyć produkcję sadzy na rzecz wzrostu sprawności, lecz o ile dokładnie to chyba nikt nie zgadnie. Warto także popracować nad nastawami sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.12.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Czy to mi poprawi sprawność pieca czy tylko zredukuje produkcję sadzy co i tak będzie niezłym osiągnięciem Sadza to czysty węgiel jak najbardziej do spalenia w kotle ,a Pan go rozrzuca po podwórku i na psa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 09.12.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Sadza to czysty węgiel jak najbardziej do spalenia w kotle ,a Pan go rozrzuca po podwórku i na psa. jak tak dalej pójdzie to będę chodził z szufelką po trawniku i zbierał sadze bo na nowy węgiel mi braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.12.2014 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 nie myslałem o drastycznych rozwiązaniach ale jak widac po opiniach kolegów z większym doświadczeniem raka trza ciąć a nie truć jak masz możliwość dorwać tego konstruktora to niech wytnie dolny rząd rur chociaż a pod górnym daj deflektor a najlepiej niech wytnie oba i deflektor pod pierwszą półką. jesli nie to w sieci sa do nabycia płyty szamotowewybrać taka aby było miejsce po bokach na spaliny jak pisze SUSPENSER i podczepić ja pod dolnym rzedem rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 SUSPENSER próbuje ratować sytuację ale tam strasznie mało miejsca ,za to las rur .Ja bym spuścił wodę ,odwrócił kocioł, wyciął dno popielnika i wziął się za te rury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 10.12.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 skonstruowałem deflektor co o tym sądzicie ?Dwie płyty szamotowe łącznie o wymiarach 23x23 cm , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 skonstruowałem deflektor co o tym sądzicie ?Dwie płyty szamotowe łącznie o wymiarach 23x23 cm , Oby to coś dało ,patrząc na grubość płytki szamotowej zostało niewiele miejsca na spalanie gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.12.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 jak pisze animussza malo miejscaalbo te płyty przełożyć na rury albo je w diabły wyciąćjest nad nimi wymiennik z półkami to sobie z odebraniem tego co na palenisku wytworzone poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.12.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 skonstruowałem deflektor co o tym sądzicie ?Dwie płyty szamotowe łącznie o wymiarach 23x23 cm , Konstrukcja dobra, tylko za mała - chodzi o takie rozmiar, żeby niewiele po bokach zostało a tu na sporej części jeszcze są rury. Tak jak pisałem dać spalinom po 10 cm wokół płyt - to wystarczy, a do tego warto zmniejszyć moc palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avionik 12.12.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 No ok mogę podwiesić więcej płyt . Wczoraj położyłem te płytki na rurach ale była całkowita masakra przez 20 minut tylko podawał ale nie mógł dojść do zadanej temperatury. więc wywaliłem to w cholerę . teraz jest jak zwykle czyli 2 podania groszku po 5 minutach na piecu jest "aż" 62 stopnie i po niecałych 4-5 minutach już 59,9 i pokazujący się napis "Praca" na sterowniku ( na dworze +2'C ) Dzisiaj jeszcze się nim pobawię ale w poniedziałek jak się nic nie zmieni piec jedzie na złom a ja już szukam czegoś nowego. moje zdrowie psychiczne jest ważniejsze niż 200 kg złomu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.12.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 No ok mogę podwiesić więcej płyt . Wczoraj położyłem te płytki na rurach ale była całkowita masakra przez 20 minut tylko podawał ale nie mógł dojść do zadanej temperatury. więc wywaliłem to w cholerę . teraz jest jak zwykle czyli 2 podania groszku po 5 minutach na piecu jest "aż" 62 stopnie i po niecałych 4-5 minutach już 59,9 i pokazujący się napis "Praca" na sterowniku ( na dworze +2'C ) Dzisiaj jeszcze się nim pobawię ale w poniedziałek jak się nic nie zmieni piec jedzie na złom a ja już szukam czegoś nowego. moje zdrowie psychiczne jest ważniejsze niż 200 kg złomu . Zadzwoń do tego gościa co Ci to stworzył niech wycia te opłomki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.12.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 No ok mogę podwiesić więcej płyt . Wczoraj położyłem te płytki na rurach ale była całkowita masakra przez 20 minut tylko podawał ale nie mógł dojść do zadanej temperatury. więc wywaliłem to w cholerę . teraz jest jak zwykle czyli 2 podania groszku po 5 minutach na piecu jest "aż" 62 stopnie i po niecałych 4-5 minutach już 59,9 i pokazujący się napis "Praca" na sterowniku ( na dworze +2'C ) Dzisiaj jeszcze się nim pobawię ale w poniedziałek jak się nic nie zmieni piec jedzie na złom a ja już szukam czegoś nowego. moje zdrowie psychiczne jest ważniejsze niż 200 kg złomu . Tylko 200 kg przy tej mocy ? U mnie 12 kW kociołki ważą około 400 kg. Problem w tym, że płyty muszą być pod rurami a nie nad, a najlepiej by było te rury wyciąć i podwiesić deflektor. Nowego szukaj z rozwagą, żebyś z deszczu pod rynnę nie wpadł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts