MIGacZ 04.02.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, znalazłam w Was ogromne wsparcie jeżeli chodzi o ogrzewanie ale tradycyjnie miotam się z wątpliwościami a kier bud w Tajlandii (wraca dopiero za 10 dni) mam wątpliwość czy komin jest odpowiedni do Stąporków 22 kw, komin ma wymiary 14x14 i wysokość 6,85m czy to wystarczy??? pomóżcie z wieczornymi pozdrowieniami Monika Najlepiej zapytaj producenta kotła. Wg mnie wysokość OK, przekrój trochę mały, ale pytaj producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.02.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, znalazłam w Was ogromne wsparcie jeżeli chodzi o ogrzewanie ale tradycyjnie miotam się z wątpliwościami a kier bud w Tajlandii (wraca dopiero za 10 dni) mam wątpliwość czy komin jest odpowiedni do Stąporków 22 kw, komin ma wymiary 14x14 i wysokość 6,85m czy to wystarczy??? pomóżcie z wieczornymi pozdrowieniami Monika Najlepiej zapytaj producenta kotła. Wg mnie wysokość OK, przekrój trochę mały, ale pytaj producenta. Też myślę ze przekrój mały, może wystarczy. A jak trochę zajdzie sadzą (na pewno zajdzie)to będzie jeszcze mniejszy przekrój.Jak podał kolega wcześniej, pytaj producenta kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megasmok 04.02.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 dziękuję za podpowiedź zapytałam i już wiem!! przekrój za mały i potrzebna będzie jakaś przejściówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan_79 05.02.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam! Jestem użytkownikiem kotła Ekocentr 15KW dom 130m. Co do opłacalności to powiem to przy obecnych cenach węgla (ekogroszku) ponad 600 zł tona robi sie to średnio opłacalne. Narazie jestem zmuszony używać kocioł na węgiel za względu na brak gazu ziemnego ale w przyszłości na pewno kupie kocioł gazowy i połącze to wszystko przez wymiennik ciepła. Co do ustawień to u mnie jest to czas podawania 10 s czas przerwy 53 sek. przerwa podtrzymania 45 min, w piecu nie wygasa węgiel sie dopala z jednego zasobnika około 90 kg powstaje jeden pojemnik popiołu. Temp na piecu 63st. min sterownik ma ustawiony wybieg 8 stopni. Posiadam zawór mieszający 4 drożny z siłownikiem. tak więc temp w pomieszczeniach jest sterowana tak jak w przypadku gazowca. A przez to że jest połączony czujnik zewnętrzny to temperatura w obwodzie grzewczym jest ustalana na podstawie krzywej grzewczej. co do spalana to wynosi ono około 25-30 kg doba. czyli niecała tona na miesiąc. Ale i tak uważam że to nie jest rewelacyjny wynik. Teść przy opalaniu gazem płaci 1300 zł chata 170 m czyli wychodzi porównywalnie a on nic nie musi robić. Pocieszam się jedynie tym że ja palę pierwszy rok i chata dopiero sie wygrzewa może w przyszłym roku będzie lepiej . Reasumując ekogroszek tylko w przypadku braku gazu jeżeli macie gaz to bez zastanowienia wybierajcie gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam, znalazłam w Was ogromne wsparcie jeżeli chodzi o ogrzewanie ale tradycyjnie miotam się z wątpliwościami a kier bud w Tajlandii (wraca dopiero za 10 dni) mam wątpliwość czy komin jest odpowiedni do Stąporków 22 kw, komin ma wymiary 14x14 i wysokość 6,85m czy to wystarczy??? pomóżcie z wieczornymi pozdrowieniami Monika Najlepiej zapytaj producenta kotła. Wg mnie wysokość OK, przekrój trochę mały, ale pytaj producenta. Też myślę ze przekrój mały, może wystarczy. A jak trochę zajdzie sadzą (na pewno zajdzie)to będzie jeszcze mniejszy przekrój.Jak podał kolega wcześniej, pytaj producenta kotła my mamy elektrometa 25KW na ekogroszek mialo byc wczesniej gazowe i komin jest tez niestety 14x14 z cegly bez zadnej wkladki dlugosc komina to okolo 10-11 metrow ciagnie az milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 06.02.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam mam pytanie czy ma ktoś małą kotłownię i jakby napisał co włozył do niej ? czyli może inaczej:Jaki kocioł z podajnikiem do małej kotłowni ? moja ma wymiary 1,8x2,3m około i kocioł musi być w rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan_79 06.02.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Moja kotłownia ma 3.5 m kw. wymiary 144/234 mam wstawiony Kocioł Ekocentr Kw 15 KW z podajnikiem na ekogroszek, również znajduje się w narożniku. Myslałem ze nie wwejdzie mi to ustrojstwo (konieczność rozmontowania podajnika od kotła i ponownego złożenia w kołowni. Ale jakoś sie udało i teraz miejsca jest nie za wiele ale jakoś sie tam idzie ruszyć. Zastanów sie nad gazem i wykorzystaj to miejsce jako suszarnie lub pralnie. taka moja sugestia. Acha zapomniałbym dodać. Zbiornik CWU już mi się nie zmieścił musiałem go umieścić za ścianą w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 10.02.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Mam pytanko jakiej mocy piec muszę kupić mając do ogrzania 166 m2 po podłodze (kubatura 690,9 m3) + plus dodatkowy zasobnik CWU 150 l ?Czy 18 - 19KW będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan_79 11.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Moim zdaniem w zupełności wystartczy. Ja mam również 160 m po podłodze i mam kocioł 15Kw tyle że w garażu jest grzejnik ale ustawiony na min. Sprawdź tylko pojemność wodną kotła powinna mieć między 80-100 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 11.02.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Mam pytanko jakiej mocy piec muszę kupić mając do ogrzania 166 m2 po podłodze (kubatura 690,9 m3) + plus dodatkowy zasobnik CWU 150 l ? Czy 18 - 19KW będzie ok. Ja mam kocioł 25 kW - powierzchni podłóg 200 m2 + 1 kaloryfer w garażu 42 m2 + zbiornik CWU 140 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbied1 11.02.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak wszyscy piszecie o tych ustawieniach sterownika itp., a ja się cieszę, że mam kocioł VARMO VITORET ze sterownikiem PID ( http://www.termitech.com.pl/produkt.php?id_produktu=697&from=0&strona=5&id_kat=-1&nowosci=1) , który sam automatycznie dobiera czas przerwy, dmuchawę itp. w zależności od zapotrzebowania, w tej chwili, gdy nie mam jeszcze skończonego ocieplenia poddasza pobiera mi 30 kg na dobę, to nie jest tak dużo patrze. Naprawde polecam ten kocioł dla tych, którzy chcą zapomnieć o zabawie w ustawienia. Jedyny minus, ze ten kociołek jest troszkę drogi bo kosztuje średnio 11 tys. ale przy tej sprawności i wygodzie naprawde warto. Poza tym spala paliwo słabej jakości, nigdy nie zacina się podajnik, jak ma problem to sie lekko cofnie i znowu da do przodu. zero problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 11.02.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 hej dochodze chyba do prefekcji.... po zmianie ustawień dmuchawy mam zero spieków!!! węgiel sie pieknie wypala i pozostaje sypki ,mieciutki puszysty popiół... no cóż 3 miesiące wychodził mi wielki spieczony.... glut (sory - ale tak to wyglądało) Obecnie też stan podtrzymania jest dłuższy niż stan dochodzenia do temperatury zadanej na piecu. Cały czas walcze jeszcze ze mnimalizowaniem poboru węgla na dobę. obecnie zasyp 100kg stacza mi na 4-5 dób (nie mylić z dniami ) czyli 20-25kg/dobę marzy mi sie jakieś 18kg/na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak wszyscy piszecie o tych ustawieniach sterownika itp., a ja się cieszę, że mam kocioł VARMO VITORET ze sterownikiem PID ( http://www.termitech.com.pl/produkt.php?id_produktu=697&from=0&strona=5&id_kat=-1&nowosci=1) , który sam automatycznie dobiera czas przerwy, dmuchawę itp. w zależności od zapotrzebowania, w tej chwili, gdy nie mam jeszcze skończonego ocieplenia poddasza pobiera mi 30 kg na dobę, to nie jest tak dużo patrze. Naprawde polecam ten kocioł dla tych, którzy chcą zapomnieć o zabawie w ustawienia. Jedyny minus, ze ten kociołek jest troszkę drogi bo kosztuje średnio 11 tys. ale przy tej sprawności i wygodzie naprawde warto. Poza tym spala paliwo słabej jakości, nigdy nie zacina się podajnik, jak ma problem to sie lekko cofnie i znowu da do przodu. zero problemów inne firmy też robią już sterowanie na PID a cena kotła to raczej niższa niż w Twoim przypadku. http://www.sekom-pleszew.com.pl/skam_p.html http://www.hef.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbied1 11.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tak wszyscy piszecie o tych ustawieniach sterownika itp., a ja się cieszę, że mam kocioł VARMO VITORET ze sterownikiem PID ( http://www.termitech.com.pl/produkt.php?id_produktu=697&from=0&strona=5&id_kat=-1&nowosci=1) , który sam automatycznie dobiera czas przerwy, dmuchawę itp. w zależności od zapotrzebowania, w tej chwili, gdy nie mam jeszcze skończonego ocieplenia poddasza pobiera mi 30 kg na dobę, to nie jest tak dużo patrze. Naprawde polecam ten kocioł dla tych, którzy chcą zapomnieć o zabawie w ustawienia. Jedyny minus, ze ten kociołek jest troszkę drogi bo kosztuje średnio 11 tys. ale przy tej sprawności i wygodzie naprawde warto. Poza tym spala paliwo słabej jakości, nigdy nie zacina się podajnik, jak ma problem to sie lekko cofnie i znowu da do przodu. zero problemów inne firmy też robią już sterowanie na PID a cena kotła to raczej niższa niż w Twoim przypadku. http://www.sekom-pleszew.com.pl/skam_p.html http://www.hef.com.pl/ nie chodzi tylko o sterkownik a o ilość systemów zastosowanych w kotle, czy inne kotły mają dwa wymienniki w tym jeden rurowy na samym wylocie? szczeliny na tyglu umożliwiające optymalne napowietrzenie paliwa na palniku podczas procesu spalania przez co spala dokłanie całe paliwo? Czy mają system, który zapobiega spiekom poprzez ruchome elementy retorty? Cofanie ślimaka itd. itp. jest tego troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 11.02.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 po zmianie ustawień dmuchawy mam zero spieków!!! węgiel sie pieknie wypala i pozostaje sypki ,mieciutki puszysty popiół... A co to za ustawienia? Czy zmniejszałeś, czy też zwiększałeś ilość powietrza(obroty dmuchawy)? A może to tylko zmiana ustawień czas_pracy/czas_podtrzymania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.02.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nie chodzi tylko o sterkownik a o ilość systemów zastosowanych w kotle, czy inne kotły mają dwa wymienniki w tym jeden rurowy na samym wylocie? szczeliny na tyglu umożliwiające optymalne napowietrzenie paliwa na palniku podczas procesu spalania przez co spala dokłanie całe paliwo? Czy mają system, który zapobiega spiekom poprzez ruchome elementy retorty? Cofanie ślimaka itd. itp. jest tego troche nie no wiem że cały proces spalania jest uzależniony od wielu czynników, ja tylko pisałem, że inne firmy też to stosują, a z jakim efektem to trzeba by było postawić 2 obok siebie i porównać. a o co chodzi z tymi 2 wymiennikami ? ja i tak kupię jak coś to z podajnikiem tłokowym tam są inne problemy niż w ślimakowych, a może mniej problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 ...przede wszystkim chodzi o ilośc dostarczanego powietrza do dmuchawy, trzeba odpowiednio wypośrodkować. Na pewno nie moze dumchać na maxa bo wtedy są spieki. Ale! obednie mam ginesowski wynik ilości spalonego węgla! 100kg przez ponad 6.5 doby czyli 15.3 kg/dobę - temp. w pomieszczeniach 22-24st C I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 świercz wynik dobry ale normalny tak uwarzam gdyż u mnie 100/6dni ciepło było ostatnio zobaczymy jak teraz w weekend bo ma byc zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ...przede wszystkim chodzi o ilośc dostarczanego powietrza do dmuchawy, trzeba odpowiednio wypośrodkować. Na pewno nie moze dumchać na maxa bo wtedy są spieki. Ale! obednie mam ginesowski wynik ilości spalonego węgla! 100kg przez ponad 6.5 doby czyli 15.3 kg/dobę - temp. w pomieszczeniach 22-24st C I co Wy na to? Świercz na ile masz histe? wg Ciebie jaka najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronald 17.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Zima tego roku lżejsza - a mój kocioł i tak spala średnio 1 tonę miesięcznie.Ekogroszek kosztuje coraz więcej i jest coraz gorszy.Ostatnio miałem kupę śmieci w workach - kawałki drewna, znalazł się nawet drut zbrojeniowy, który unieruchomił ślimak podajnika - efekt: cały dzień w plecy, czyszczenie całego pieca włącznie z palnikiem... Koszt groszku w tym sezonie - ok. 670 zł/t, a piec od września spalił już 5 ton, co daje 3350 zł (a jest dopiero połowa lutego). Jak tak dalej pójdzie, to roczny koszt paliwa wyniesie ponad 6000 zł/rok - co czyni średnio ok. 500 zł miesięcznie. Dom dobrze ocieplony 150 m.kw. / 4 osoby. O ile drożej wyjdzie gaz? Jeśli porównywalnie - to jestem zdecydowany zmienić piec na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts