Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zainteresuj się Dziubarczyka KWM-SGR z z palnikiem spalającym oprócz groszku miał

i sterownikiem PID za 19kw ok.7,5 tys.http://www.dziubarczyk.com.pl

Niegłupi jest też Granpal http://www.polimet.pl- bardziej w stronę biopaliw ale groszek też spala i jego konkurent Burnerhttp://www.heatmatix.com/ oba ok 10 tys.

Po kilku miesiacach ogrzewania mam takie wyniki:

-czas przerwy ok. 100s

-czas pracy 4s.

Spalam ok. 50kg na 2-3 doby. Codzienni czyszczę piec tj. wokół paleniska i popielnik. Codziennie mam szufladę popiołu czyli jakieś pół wiadra. Popiół nie jest drobny (mączny). Są większe kawałki ale nie określiłabym tego jako spieki.

Zastanawiam się czy to normalne? Taka ilość popiołu przy takiej ilości spalonego węgla? Temperatura na piecu to 55stopni.

-czas przerwy ok. 100s

-czas pracy 4s.

Spalam ok. 50kg na 2-3 doby. Codzienni czyszczę piec tj. wokół paleniska i popielnik. Codziennie mam szufladę popiołu czyli jakieś pół wiadra. Popiół nie jest drobny (mączny). Są większe kawałki ale nie określiłabym tego jako spieki.

Zastanawiam się czy to normalne? Taka ilość popiołu przy takiej ilości spalonego węgla? Temperatura na piecu to 55stopni.

co do tego popiołu to kiszke masz ;)

zalezy jaki węgiel ostatnio kupiłem retopal i kiszka wyjechałem na narty na tydzień po powrocie cały popielnik zawalony ze się wysypywało a wcześniej na groszku z juljania na szufladzie palilem do 10 dni

-czas przerwy ok. 100s

-czas pracy 4s.

Wynika spalania masz OK, ale tego popiołu jakoś dużo. Chyba jednak tak musi być i zależeć od węgla bo jeśli popiół jest popiołem czyli mączny to jest OK.

U mnie po 3-4 dniach jest pół popielnika to jakieś pół wiadra. Palę na cholernie drogim grochu w workach z castoramy.

tak jak poradziliście zmniejszyłem nawiew na 30% (komin mam już przymknięty). Zastanawiam się teraz czy można bardziej zmniejszyć nawiew? np. do 10-20% ?

temperatura na piecu dochodzi mi tylko do 40% i tym grzeje -czy to wina węgla czy może lepiej to uregulować ustawieniami podawania i przerwy w podawaniu węgla

pozdr

tak jak poradziliście zmniejszyłem nawiew na 30% (komin mam już przymknięty). Zastanawiam się teraz czy można bardziej zmniejszyć nawiew? np. do 10-20% ?

temperatura na piecu dochodzi mi tylko do 40% i tym grzeje -czy to wina węgla czy może lepiej to uregulować ustawieniami podawania i przerwy w podawaniu węgla

pozdr

Zmiana siły nawiewu nie ma istotnego znaczenia - sprawdzałem - robi się taki sam syf.

Większe znaczenie ma jakość paliwa.

ja mam kielara i ostatnio miałem kiszke, tzn, katastrofe, dużo palił, dużo popiołu, aż nagle wszystko się uspokoiło, myśle że węgiel się zmienił, choć z jednej dostawy, to może z innego pokladu. Teraz na 200 kg (mam zasobnik na 200 kg) mam jakies 10 litrów popiołu.

Pozdrawiam

ps.spieki też czsami sie zdarzają, ale nie wiem czy to tylko od ustawień pieca zalezy (sa tylko od czasu do czasu)...

ja mam kielara i ostatnio miałem kiszke, tzn, katastrofe, dużo palił, dużo popiołu, aż nagle wszystko się uspokoiło, myśle że węgiel się zmienił, choć z jednej dostawy, to może z innego pokladu. Teraz na 200 kg (mam zasobnik na 200 kg) mam jakies 10 litrów popiołu.

Pozdrawiam

ps.spieki też czsami sie zdarzają, ale nie wiem czy to tylko od ustawień pieca zalezy (sa tylko od czasu do czasu)...

pozdr

Zmiana siły nawiewu nie ma istotnego znaczenia - sprawdzałem - robi się taki sam syf.

Większe znaczenie ma jakość paliwa.

jesli chodzi o spieki to jakość paliwa nie ma tu nic do rzeczy!!! na żadnym groszku nie powinno ich być! a jakość raczej wpływa na ilość popiołu i moc grzewczą.

Ale do rzeczy - same zmniejszenie siły nawiewu nic nie da!!! chodzi jeszcze o zmienjszenie ilość dostarczanego powietrza do duchawy.

Varmo vitoret to fajny kociołek tylko na te 160 m2 25kw to chyba ciut dużo nie?

A wie ktoś ile sobie teraz Termitech liczy za taką zabawkę z pasującym wzorniczo zbiornikiem na wodę? Oczywiście jak się da to na 7% Vat

on ma moc płynnie regulowaną 10-25kW poczytaj dokładnie, ja mam 140 m2 i jest cacy, więc mocą sie tutaj nie sugeruj.

Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... :(

http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/previews/16558061_dsc00963.jpg

Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW?

Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... :(

Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW?

Wg mnie moc 24 kW jest OK, jeśli będzie też bojler na ciepłą wodę to wtedy moc jest dobra.

Otwór w kominie jest za nisko. Dobra wysokość ale pod kominek. Trzeba rozebrać i przestawić pustak z trójnikiem wyżej, albo (chyba łatwiejsze) wycinanie otworu wyżej a obecny zatkać.

U mnie jest wejście czopucha do komina na wysokości 190 cm.

Nie ma szans na rozebranie calego komina :( zalamales mnie jeszcze bardziej. WIdze, ze piece Buderusa maja wyjscie czopuch na wysokosci ok. 85-95m od podstawy. Czy jesli zrobi sie wzmocniony cokol pod piec, ale troche nizej niz reszta posadzki, to tak moze zostac? wtedy moze uda sie uzyskac lekki kat w gore?

.:ZABA:. napisał:

Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? ........

witam

u mnie jest podobnie

zastosowałem Defro EKO 19 kW i wszystko pysznie funkcjonuje.