geguś 02.03.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Kilka cegieł szamotowych, trochę zaprawy do nich. Zamknąć orginalny otwór i zrobić dziurę na odpowiednią wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumla 03.03.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 u mnie w kotle Defro jest czopuch na wysokości 885 mm od posadzki.więc lux pasowało do nisko umieszczonego otworu w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 12.03.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/previews/16558061_dsc00963.jpg Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW? Mam piec 18,8 kW na 160 m2 domu z poddaszem - i spokojnie wystarczy co prawda dwie ostatnie zimy były łagodne - ale ma zapas mocy -sterownik pokojowy często wstrzymuje piec. Mam pytanie dla stsojących eko groszek luzem - przy składowaniu luzem eko groszku - pozostaje sporo miału.czy sypiecie go do zasobników razem z groszkiem - ja ostatnio tak - nabieram szuflę razem ze sporą ilością miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 13.03.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/previews/16558061_dsc00963.jpg Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW? Mam piec 18,8 kW na 160 m2 domu z poddaszem - i spokojnie wystarczy co prawda dwie ostatnie zimy były łagodne - ale ma zapas mocy -sterownik pokojowy często wstrzymuje piec. Mam pytanie dla stsojących eko groszek luzem - przy składowaniu luzem eko groszku - pozostaje sporo miału.czy sypiecie go do zasobników razem z groszkiem - ja ostatnio tak - nabieram szuflę razem ze sporą ilością miału. No też jestem ciekawy co z tym miałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW? Wg mnie moc 24 kW jest OK, jeśli będzie też bojler na ciepłą wodę to wtedy moc jest dobra. Otwór w kominie jest za nisko. Dobra wysokość ale pod kominek. Trzeba rozebrać i przestawić pustak z trójnikiem wyżej, albo (chyba łatwiejsze) wycinanie otworu wyżej a obecny zatkać. U mnie jest wejście czopucha do komina na wysokości 190 cm. witam śledze ten temat wysokości trójnika w kominie. chciałem się ciebie zapytać jakie masz wyjście z pieca jeśli masz wlot do komina na 190cm wysokości? bo jak jest wyjście z pieca z tyłu (poziome) to przecież muszą być dwa kolanka co może spowodować w przyszłości problemy z czyszczeniem tego odcinka jak się zatka z jakichś powodów. u mnie też wlot do komina jest na takiej dużej wysokości i jeden instalator powiedział mi że poleca mi piec z wyjściem spalin do góry żeby pozbyć się wyżej opisanego problemu w przyszłości. ciekaw jestem co forumowicze na to powiecie prosze o jakąś rade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.03.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 witam mam jeszcze takie pytanie czy ma może ktoś kocioł FIRMY ALTECH seri TYTAN z pionowym wyjściem spalin i może mi powiedzieć jak sie sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 14.03.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW? Wg mnie moc 24 kW jest OK, jeśli będzie też bojler na ciepłą wodę to wtedy moc jest dobra. Otwór w kominie jest za nisko. Dobra wysokość ale pod kominek. Trzeba rozebrać i przestawić pustak z trójnikiem wyżej, albo (chyba łatwiejsze) wycinanie otworu wyżej a obecny zatkać. U mnie jest wejście czopucha do komina na wysokości 190 cm. witam śledze ten temat wysokości trójnika w kominie. chciałem się ciebie zapytać jakie masz wyjście z pieca jeśli masz wlot do komina na 190cm wysokości? bo jak jest wyjście z pieca z tyłu (poziome) to przecież muszą być dwa kolanka co może spowodować w przyszłości problemy z czyszczeniem tego odcinka jak się zatka z jakichś powodów. u mnie też wlot do komina jest na takiej dużej wysokości i jeden instalator powiedział mi że poleca mi piec z wyjściem spalin do góry żeby pozbyć się wyżej opisanego problemu w przyszłości. ciekaw jestem co forumowicze na to powiecie prosze o jakąś rade:) http://images30.fotosik.pl/176/38b1ebe360385718.jpg Mam nadzieję, że wyczerpałem odpowiedzi na Twoje pytania. Jak coś jeszcze to proszę pytać, Podrawiam Migacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.03.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 nikt nie pisze co robi z miałem, chyba trzeba będzie założyć nowy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 14.03.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 nikt nie pisze co robi z miałem Spala się razem z węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 14.03.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Planujemy kupno pieca na ekogroszek. W kotlowni mamy trojnik zamontowany na wysokosci ok. 1m od podlogi Co z wyjsciem spalin z pieca? Czy nie bedzie to za nisko? Sa jakies zasady montowania takiego trojnika i jego prawidlowej wysokosci? Zestresowalam sie wlasnie ta wysokosci otworu ... Musze znalezc jakies sensowne rozwiązanie tego problemu, bo maz wniesie o rozwód... Czy moc pieca 19kW na 180m2 domu parterowego bedzie wystarczajace? Zaczelo mnie to zastanawiac, gdy dwoch sprzedawcow zdziwila sie po co mi az 24kW? Wg mnie moc 24 kW jest OK, jeśli będzie też bojler na ciepłą wodę to wtedy moc jest dobra. Otwór w kominie jest za nisko. Dobra wysokość ale pod kominek. Trzeba rozebrać i przestawić pustak z trójnikiem wyżej, albo (chyba łatwiejsze) wycinanie otworu wyżej a obecny zatkać. U mnie jest wejście czopucha do komina na wysokości 190 cm. witam śledze ten temat wysokości trójnika w kominie. chciałem się ciebie zapytać jakie masz wyjście z pieca jeśli masz wlot do komina na 190cm wysokości? bo jak jest wyjście z pieca z tyłu (poziome) to przecież muszą być dwa kolanka co może spowodować w przyszłości problemy z czyszczeniem tego odcinka jak się zatka z jakichś powodów. u mnie też wlot do komina jest na takiej dużej wysokości i jeden instalator powiedział mi że poleca mi piec z wyjściem spalin do góry żeby pozbyć się wyżej opisanego problemu w przyszłości. ciekaw jestem co forumowicze na to powiecie prosze o jakąś rade:) http://images30.fotosik.pl/176/38b1ebe360385718.jpg Mam nadzieję, że wyczerpałem odpowiedzi na Twoje pytania. Jak coś jeszcze to proszę pytać, Podrawiam Migacz dzięki to jeszcze mi powiedz co to za piec ile KW i jak sie w nim pali , jaką instalacje obsługuje i czy jesteś zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbovid 14.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Ja mam piec Gavia 16kw. I w instrukcji mam napisane jak wol ze minimalna temp pieca powinan wynosic 65 st bo przy mniejszej piec sie bardziej zuzywa. A tu ludzie pisze ze maja ustawione na piecu 45-55 st. O co tu biega? Zeby uzyskac taka tem pieca tj 65 musze ustawic czas podawania 3 sek przerwa 35 sek a tu ludzi episze o przerwie 100s. Heh a groszek mi ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.03.2008 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 zbovid Wszystko zależy od tego czy ustawiają piec na niższą temp. niż zalecną nie zacznie ci się on "pocić" jesli jest ok to po co utrzymywac temp 65 jak można 45 no i o zużyciu węgla już nie wspomne. ja obecnie mam 45 st. czas podawania 6s czas przery 85s - mija 6 dni i mam połowe zbiornika o komentarze na ten temat poprosze jeszcze mądrych. co wy na to? wiem że było to już wałkowane wcześniej ale może coś z newsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 15.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 mam Klimosza Ling Kombi od tygodnia, jeśli mogę się włączyć do dyskusji to serwisant twierdził że temp na piecu nie powinna być niższa od 50 stopni gdyż wtedy tworzy się punkt rosy. I tak wlasnie mam na piecu ustawione ze zawór 4drożny zamyka zasilanie na wyjsciu gdy powrót spadnie poniżej 50 stopni. Gdy powrót podskoczy do ponad 50 stopni to zawór otwiera zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 18.03.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Migacz widzę że masz Opala z Sekom łucki Jak Ci się go użytkuje? Przymierzam się do niego i szukam użytkowników. Czym palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 19.03.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Po kilku miesiacach ogrzewania mam takie wyniki: -czas przerwy ok. 100s -czas pracy 4s. Spalam ok. 50kg na 2-3 doby. Codzienni czyszczę piec tj. wokół paleniska i popielnik. Codziennie mam szufladę popiołu czyli jakieś pół wiadra. Popiół nie jest drobny (mączny). Są większe kawałki ale nie określiłabym tego jako spieki. Zastanawiam się czy to normalne? Taka ilość popiołu przy takiej ilości spalonego węgla? Temperatura na piecu to 55stopni. mayland ja wczoraj po raz pierwszy rozpaliłem swojego Ziębca. Zobaczymy. Na razie chodzi na ful bo muszę wszystko wygrzać. Wczoraj chodził bez problemu byłem przy nim 8 przez 8 godzin. A gdzie kupowałeś ekogroszek?? Bo ja próbnie kupiłem jakiś za zatrważającą cenę 750pln/tona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 19.03.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Migacz widzę że masz Opala z Sekom łucki Jak Ci się go użytkuje? Przymierzam się do niego i szukam użytkowników. Czym palisz? Użytkuje dobrze. Kanały dymne (to bardzo ważne) czyści się bardzo dobrze. Paliłem tej zimy groszkiem z Castoramy. Zadnego zacinania itp. Chodził 2 miesiące na budowie, tj. bez opieki jeździłem tam tylko uzupełniach i opał i wysypywać popiół. Teraz kupiłem sterownik PID i jeswtem jeszcze bardziej zadowolony. Pozdrawiam Migacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 19.03.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witam nie znalazlam wsrod postow, czy ktos z was ma moze taki kociol na eko groszek KDO Economic Żywiec i moze podzielic sie doswiadczeniami z jego uzytkowania? http://www.kotly-zywiec.com.pl/images/z_kdo3.jpg S to bardzo dobre kotły.Mamy taki 2 lat.Chodzi non stop.Całkowicie bezawaryjny.Polecam kotły z Zywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 19.03.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 S to bardzo dobre kotły.Mamy taki 2 lat.Chodzi non stop.Całkowicie bezawaryjny.Polecam kotły z Zywca. Dzieki za info Mam juz ten kociol ale jeszcze nie chodzi. Mam nadzieje ze faktycznie super sie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 19.03.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ile zapłaciliscie i jakiej mocy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_zm 19.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 musze sprawdzic w domu na fakturze, wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts