kagan_sk 17.04.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 a stosuje ktoś z Was ruszt awaryjny? właśnie się zastanawiam czy go nie dokupic (Kocioł Żywiec)może zdałoby to egzamin jeśli się chce zapalić w piecu na chwilę ??! jakieś za i przeciw?!pozdrawiamKagan_SK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.04.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A ja też się zastanawiam, tylko nad tym, czy kupić piec z jedą, czy też dwoma wężownicami - ta druga to oczywiście ma zasilanie elektyryczne. Nie wiem, może ktoś podpowie - warto zapłacić drugie tyle (koszt samej wężownicy) za tą drugą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 18.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Przestaliśmy palić w piecu, brak ciepłej wody więc zakupiliśmy przpływowy podgrzewacz. Tragiedia Woda ma tak słabe ciśnienie że szlak trafia, nie można wyregulować temperatury bo albo leci zimna albo gorąca. Czy w bojlerze który mamy na wężownicę można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 18.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Przestaliśmy palić w piecu, brak ciepłej wody więc zakupiliśmy przpływowy podgrzewacz. Tragiedia Woda ma tak słabe ciśnienie że szlak trafia, nie można wyregulować temperatury bo albo leci zimna albo gorąca. Czy w bojlerze który mamy na wężownicę można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną? To ja jednak chyba kupię te dwie wężownice to na wypadek jakby się nam nie chciało palić w piecu latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.04.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Można, jeżeli masz ściągany dekiel z jednej strony. Są grzałki 1x2kW, 3x2kW lub nawet 3x4kW do wytwornic pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 18.04.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Przestaliśmy palić w piecu, brak ciepłej wody więc zakupiliśmy przpływowy podgrzewacz. Tragiedia Woda ma tak słabe ciśnienie że szlak trafia, nie można wyregulować temperatury bo albo leci zimna albo gorąca. Czy w bojlerze który mamy na wężownicę można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną? To ja jednak chyba kupię te dwie wężownice to na wypadek jakby się nam nie chciało palić w piecu latem Jak zamontujesz do układu bojler to możesz mieć jedną wężownicę i tez latem ogrzewac wodę. Bojler jest wygodnieszy niż przeływowe ogrzewanie wody jak już napisała mazena66. A gdy nie będzie się chciało palić w kotle można ogrzewać grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 18.04.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Przestaliśmy palić w piecu, brak ciepłej wody więc zakupiliśmy przpływowy podgrzewacz. Tragiedia Woda ma tak słabe ciśnienie że szlak trafia, nie można wyregulować temperatury bo albo leci zimna albo gorąca. Czy w bojlerze który mamy na wężownicę można dodatkowo zamontować grzałkę elektryczną? To ja jednak chyba kupię te dwie wężownice to na wypadek jakby się nam nie chciało palić w piecu latem Jak zamontujesz do układu bojler to możesz mieć jedną wężownicę i tez latem ogrzewac wodę. Bojler jest wygodnieszy niż przeływowe ogrzewanie wody jak już napisała mazena66. A gdy nie będzie się chciało palić w kotle można ogrzewać bojler grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 21.04.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam,Mam pytanko jakie minimalne wymiary powinna mieć kotłownia przy piecu na eko-groszek. W projekcie moja kotłownia ma 4 m2, a wyczytałem gdzieś ,że minimum to 8m2. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 03.05.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam wiem wiem, temat pełny informacji... ale nie sposob go dokladnie przesledzic co obecnie na maj 2008 polecalibyście na domek 145 pow. użytkowej z poddaszem użytkowym chodzi o piec na ekogroszek kotlownia mala niestety 2/3 czyli 6m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 03.05.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Ja wg projektu mam kotłownię o pow. ponad 10m2 dedykowaną właśnie na paliwa stałe, w której jest nawet miejsce na składzik opału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nakoto 03.05.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 btw: moze ktos polecic: dom 145 m2 uzytkowej z poddaszem ile KW ? 15 wystarczy i co mozecie powiedziec chociazby o ponizszymhttp://www.dziubarczyk.com.pl/pl/wysoki.htm Bardzo Prosze o pomoc btw2: dajcie jeszcze znac jakim wyznacznikiem-cenowym-obsluga itp...itd jest strona http://kotly.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 03.05.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Ja na pow. użytkową ok. 140m2 chcę nabyc kocioł 22 lub 25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.05.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Zapotrzebowanie na ogrzewanie to jedno a CWU to drugie. Mój "boiler" ma moc płaszcza 16 kW i chcąc to wykorzystać (czytaj szybko miec ciepłą wodę) musiałem kocioł dać większy choć zapotrzebowanie mojego domu to 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 04.05.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 a czy próbował ktoś z was zastosować do pieca na ekogroszek zasobnik na węgiel wielkości ok 1m3 albo większy?Taki pomysł chodzi mi po głowie, żeby piec był w kotłowni a duży zbiornik za ścianą na dworze. Obsługa zmniejsza się wtedy tylko do usuwania popiołu...Oczywiście wymaga to przeprojektowania podajnika: dłuższy ślimak, mocniejszy silnik, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.05.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Ja tylko króciutko do użytkownika Migacz. Firma Elektro-Miz, producent sterownika Ognik Plus PiD przygotowała update programu pod model kotła OPAL. Mamy uproszczoną obsługę CWU i lepszą współpracę z bojlerem. Różnica do programu, który Pan posiada:Teraz krótkie naciśnięcie plusa to nastawa temp. C.O.Krótkie naciśnięcie minusa to nastawa temp. CWU.Nie ma już potrzeby wyboru priorytetów, dobierają się automatycznie w zalezności od nastawy między C.O. a CWU. Możliwe jest:1. C.O. na np.55st.CCWU wyłączone na off 2. C.O. na np.60st.CCWU na 40st.C, wówczas kocioł OPAL pracuje do 60st.C a bojler wyłączy wcześniej 3. C.O. na np.40st.CCWU na 55st.C, wówczas kocioł pracuje do temp. CWU 55st.C plus naddatek 5stopni, aby na 100% było 55w bojlerze. Natomiast pompa C.O. zaczyna pracę sekwencyjną, aby do domu podawać mniej ciepła. Praca sekwencyjna C.O. jest obecnie również zarządzana przez algorytm PiD 4. C.O. na offCWU na np.50st.C, czyli stary tryb lato. Sam bojler a C.O. tylko w roli zabezpieczenia Co do współpracy z panelem pokojowym firma Elektro-Miz unowocześniła rozwiązanie i teraz zamiast zamulania kotła jest również (tak długo oczekiwana) sekwencyjna praca pompy c.o. liczona z algorytmu PiD. Czyli kocioł zostaje na swojej nastawie a pompa c.o. pracuje np. co 10minut przez 2minuty. Tak wygląda aktualna wersja programu, nazywa się on OPAL PiD -7c.2 Jeżeli jest Pan zadowolony z obecnej wersji to nic Pan nie musi zmieniać. Jak chce Pan uaktualnić program to niestety trzeba wysłać sterownik do firmy Elektro-Miz z prośbą o wgranie nowego programu do kotła OPAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 07.05.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja tylko króciutko do użytkownika Migacz. Firma Elektro-Miz, producent sterownika Ognik Plus PiD przygotowała update programu pod model kotła OPAL. Mamy uproszczoną obsługę CWU i lepszą współpracę z bojlerem. Różnica do programu, który Pan posiada: Teraz krótkie naciśnięcie plusa to nastawa temp. C.O. Krótkie naciśnięcie minusa to nastawa temp. CWU. Nie ma już potrzeby wyboru priorytetów, dobierają się automatycznie w zalezności od nastawy między C.O. a CWU. Możliwe jest: 1. C.O. na np.55st.C CWU wyłączone na off 2. C.O. na np.60st.C CWU na 40st.C, wówczas kocioł OPAL pracuje do 60st.C a bojler wyłączy wcześniej 3. C.O. na np.40st.C CWU na 55st.C, wówczas kocioł pracuje do temp. CWU 55st.C plus naddatek 5stopni, aby na 100% było 55w bojlerze. Natomiast pompa C.O. zaczyna pracę sekwencyjną, aby do domu podawać mniej ciepła. Praca sekwencyjna C.O. jest obecnie również zarządzana przez algorytm PiD 4. C.O. na off CWU na np.50st.C, czyli stary tryb lato. Sam bojler a C.O. tylko w roli zabezpieczenia Co do współpracy z panelem pokojowym firma Elektro-Miz unowocześniła rozwiązanie i teraz zamiast zamulania kotła jest również (tak długo oczekiwana) sekwencyjna praca pompy c.o. liczona z algorytmu PiD. Czyli kocioł zostaje na swojej nastawie a pompa c.o. pracuje np. co 10minut przez 2minuty. Tak wygląda aktualna wersja programu, nazywa się on OPAL PiD -7c.2 Jeżeli jest Pan zadowolony z obecnej wersji to nic Pan nie musi zmieniać. Jak chce Pan uaktualnić program to niestety trzeba wysłać sterownik do firmy Elektro-Miz z prośbą o wgranie nowego programu do kotła OPAL. czy mowa jest o OPALu z SECOMU? mam ochotę na ten kocioł w wersji WYSOKI, ale mało chyba osób go używa. a może mylę się i ktoś napisze jak się sprawuje taki kociołek ? ta nowa metoda sterowania PiD chyba trafiona w 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.05.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tak dokładnie mowa o kotle OPAL model Wysoki wyposażonym w sterownik Ognik PiD z firmy SEKOM. Użytkownik o ksywce Migacz dysponuje takim kociołkiem i ma jego zdjęcia wklejone troszeczkę wcześniej na tym forum. Ma jeszcze wcześniejszą wersję programu PiD, która jest jednak sprawna i dobrze działająca. Obecna ma ułatwione nastawy CWU i lepszą współpracę z panelem. Sterownik jest tak skonstruowany,że można go aktualizować, problem jest jednak taki,że w tym wypadku trzeba sterownik wysyłać do producenta,czyli firmy Elektro-Miz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 07.05.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tak dokładnie mowa o kotle OPAL model Wysoki wyposażonym w sterownik Ognik PiD z firmy SEKOM. Użytkownik o ksywce Migacz dysponuje takim kociołkiem i ma jego zdjęcia wklejone troszeczkę wcześniej na tym forum. Ma jeszcze wcześniejszą wersję programu PiD, która jest jednak sprawna i dobrze działająca. Obecna ma ułatwione nastawy CWU i lepszą współpracę z panelem. Sterownik jest tak skonstruowany,że można go aktualizować, problem jest jednak taki,że w tym wypadku trzeba sterownik wysyłać do producenta,czyli firmy Elektro-Miz. a to jeszcze mam pytanie bo ten kocioł wybiorę na bank bo w wersji wysokiej z wylotem spalin do góry idealnie będzie pasował u mnie w kotłowni : czy przy PiD ma znaczenie zastosowana pompa do obiegu wody ? czy inwestować w droższą pompę o automatycznie regulowanej prędkości obrotowej są takie w ofercie np. GRUNDFOSA czy PiD ją będzie umiał "sterować" i zmieniać w zalezności od potrzeb jej nastawy ? MIGacZ możesz napisać jakie osiągasz zuzycie na Opalu, już kiedyś pisałem wiem wiem, ale chociaż przybliżone bo jest tam zasobnik 75kg i zastanawiam się czy to nie za mało ? na ile dni taki wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 07.05.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 hej. ciekaw jestem jakie macie spalanie ekogroszku obecnie, gdy generalnie grzeje sie tylko wodę. u mnie działa jeden kaloryfer i podłogówka w łazience (na razie brak możliwości odłączenia) - spalanie 100kg na 15 dni. no a jak u was??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.05.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witam! W chwili obecnej zasobniki zostały powiększone. Przy wersji 25kW pojemność to obecnie 90kg w zależności od opału (przy dobrej jakości miale więcej, ale eko jest bardziej wydajny) Z tą pompą do c.o. to ja osobiście wolę tradycyjną, ale markową. Może być Grundfoss czy Leszno. PiD przy wyższej nastawie CWU zaczyna pracę sekwencyjną pompy C.O. Podobnie się obecnie dzieje przy zastosowaniu panelu pokojowego, też PiD zaczyna sekwencyjną pracę pompy c.o. Nie mam doświadczenia z takimi samoregulującymi się pompami, może to lepsza sprawa?? Tylko czy warto?? Z zasobnikiem sprawa wygląda tak: jak słabo ocieplony dom i chłodniej na zewnątrz to 2- 2,5dnia. Jak dobrze ocieplony i na zewnątrz chłodno to 4 do 5dni. Średnio podaje się dla najgorszych sytuacji i mrozów od 1 do 3dni. świercz, dobrze,że przy okazji grzania wody coś grzejesz, to generuje minimalny odbiór ciepła, dzięki temu jak nikogo nie ma w domu przez 8-10godzin w kotle nie zgaśnie przy braku odbioru ciepłej wody z bojlera. Ja sceptycznie podchodzę do grzania wody kotłem na paliwa stałe w lecie, ale są tego zwolennicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts