Pitu-pitu 01.08.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Być może już wcześniej o tym było ale napiszcie jakie macie kominy do kotłów.. w projekcie mam z cegły pełnej.. druga połowa namawia mnie na systemowy.. co wybrać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.08.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Być może już wcześniej o tym było ale napiszcie jakie macie kominy do kotłów.. w projekcie mam z cegły pełnej.. druga połowa namawia mnie na systemowy.. co wybrać?? ja mam systemowy ZAPEL i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.08.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 witam:) a ja mam pytanie gdzie na śląsku można kupić dobry eko-groszek? najlepiej prosto z kopalni omijając pośredników? kupiłes ten węgiel ??? po ile ten groszek na śląsku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 01.08.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Do tego co piszesz może się przydać, ale aby nadawało się to do grzania podczas braku energii to klapa - brak prądu = brak powietrza do spalania. brak prądu to nie koniecznie brak powietrza (otwieramy popielnik i jest ok), brak prądu to przede wszystkim nie pracująca pompka obiegowa/cwu a to juz poważny problem, przy instalacjach c.o. rozdzielaczowych brak prądu = brak ogrzewania, podobnie ma się sprawa cwu aby instalacja zadziałała grawitacyjnie musi być spełnionych kilka warunków np. odpowiedni wymiennik - najlepiej płaszczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.08.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Do tego co piszesz może się przydać, ale aby nadawało się to do grzania podczas braku energii to klapa - brak prądu = brak powietrza do spalania. brak prądu to nie koniecznie brak powietrza (otwieramy popielnik i jest ok), brak prądu to przede wszystkim nie pracująca pompka obiegowa/cwu a to juz poważny problem, przy instalacjach c.o. rozdzielaczowych brak prądu = brak ogrzewania, podobnie ma się sprawa cwu aby instalacja zadziałała grawitacyjnie musi być spełnionych kilka warunków np. odpowiedni wymiennik - najlepiej płaszczowy ostatnio widziałem w obi generator za 800zł chyba zastanowić by się przydało czy nie przydałoby się coś takiego na wypadek zaniku prądu w sieci po ile płaciliście ostatnio za eko-groszek ? u mnie małopolska koło Krakowa jest po 500zł/tonę, nie pamiętam z jakiej kopalni, miał po 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 01.08.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Ja w swojej kotłowni na wypadek braku prądu wstawię UPS. Zapewni on działanie kotła na kilka godzin. W przypadku dłuższych przerw odpalę agregat, który dostarczy prąd do kilku gniazdek w domu m.in. w kotłowni. Pomyślałem o tym wszystkim na etapie wykonywania inst. elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.08.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Ja w swojej kotłowni na wypadek braku prądu wstawię UPS. Zapewni on działanie kotła na kilka godzin. W przypadku dłuższych przerw odpalę agregat, który dostarczy prąd do kilku gniazdek w domu m.in. w kotłowni. Pomyślałem o tym wszystkim na etapie wykonywania inst. elektrycznej a dużo zmian w instalacji żeby agregat podpiąć pod nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 01.08.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Niewiele zmian. W rozdzielni jeden przełącznik trójpołożeniowy i wyjscie do agregatu na zewnątrz budynku. Ale podkreślam, że było to robione na etapie wykonywania instalacji. Przeróbka instalacji może byc dużo bardziej kłopotliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.08.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 ile obciążenia dają pompki przy piecu? mam przygotowany obwód po upsie w całym domu (w tym kotłownia) i zastanawiam się jaki ups kupić mam na oku 1400VA i 3000VA - z tym że nie będzie wisieć na tym upsie tylko piec oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 01.08.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Mój UPS będzie pracował tylko na potrzeby kotła, pompy c.o. i cyrkulacyjnej. Po okresie zimowym będzie zabezpieczał prąd dla solarów. Jak na razie nie wiem jaki UPS mam zakupić. Kotłownia będzie uzbrajana za jakiś miesiąc może półtora więc muszę powoli zacząć sie rozglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 01.08.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 po ile płaciliście ostatnio za eko-groszek ? u mnie małopolska koło Krakowa jest po 500zł/tonę, nie pamiętam z jakiej kopalni, miał po 300zł Fajnie wam tam na południu. U nas 700 i facio w składzie mówi, że przez 2 lata powinien dojść do 1000 zł Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisk 01.08.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 ja dwa tygodnie temu płaciłem po 640 a miał był po 450. Facet mówił ze tuż przed sezonem będzie pewnie w okolicach 750-800zł/t. Wszystko w okolicach Torunia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.08.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 po ile płaciliście ostatnio za eko-groszek ? u mnie małopolska koło Krakowa jest po 500zł/tonę, nie pamiętam z jakiej kopalni, miał po 300zł Fajnie wam tam na południu. U nas 700 i facio w składzie mówi, że przez 2 lata powinien dojść do 1000 zł Nieźle, co? no to trzeba chyba kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 05.08.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 W tamtym tygodniu kupowałem po 710 zł/t okolice Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.08.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 EKORETŽ i EKO-FINSŽ oferowany jest luzem lub w workach po 25 kg w cenach: v EKORETŽ Luzem - 425 zł/t + 22% VAT v EKORETŽ Workowany po 25 kg - 525 zł/ t + 22 % VAT v EKO-FINSŽ Luzem - 325 zł/t + 22% VAT Istnieje możliwość odbioru sortymentów transportem kolejowym, oraz transportem samochodowym kupującego bądź sprzedawcy – plan dojazdu wg załączonej mapki Zamówienia należy składać: "KATOWICKI WĘGIEL" Sp. z o.o. ul. ks. Franciszka Ścigały 14, 40-205 Katowice. Tel. 032 35 13 409, 032 35 13 434. Odbiór węgla: Zakład przeróbczy "KATOWICKIEGO WĘGLA" ul. Minerów 2, 41-216 Sosnowiec - Juliusz. Tel. 032 368 55 74 ekoret to chyba najlepszy "ekogroszek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.08.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 EKORET® i EKO-FINS® oferowany jest luzem lub w workach po 25 kg w cenach: v EKORET® Luzem - 425 zł/t + 22% VAT v EKORET® Workowany po 25 kg - 525 zł/ t + 22 % VAT v EKO-FINS® Luzem - 325 zł/t + 22% VAT Istnieje możliwość odbioru sortymentów transportem kolejowym, oraz transportem samochodowym kupującego bądź sprzedawcy – plan dojazdu wg załączonej mapki Zamówienia należy składać: "KATOWICKI WĘGIEL" Sp. z o.o. ul. ks. Franciszka Ścigały 14, 40-205 Katowice. Tel. 032 35 13 409, 032 35 13 434. Odbiór węgla: Zakład przeróbczy "KATOWICKIEGO WĘGLA" ul. Minerów 2, 41-216 Sosnowiec - Juliusz. Tel. 032 368 55 74 ekoret to chyba najlepszy "ekogroszek" wszystko fajnie tylko posrednicy zarabiać muszą skubani i za taką cenę nie sprzedadzą węgla klientowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.08.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 to sa ceny za ktore mozesz kupic wegiel w katowicach kwestia transportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 10.08.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Interesuje mnie gdzie w Polsce można kupic Ekogroszek - najlepiej ten co się Pieklorz nazywa lub jakoś podobnie. Generalnie chodzi mi o węgiel z Komopanii Węglowej S.A. O kaloryczności zbliżonej do 30 MJ/kg. Chodzi mi o węgiel workowany, lub pakowany w Big Bagi. Jeżeli ktoś ma namiary na jakieś składy to prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.08.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Interesuje mnie gdzie w Polsce można kupic Ekogroszek - najlepiej ten co się Pieklorz nazywa lub jakoś podobnie. Generalnie chodzi mi o węgiel z Komopanii Węglowej S.A. O kaloryczności zbliżonej do 30 MJ/kg. Chodzi mi o węgiel workowany, lub pakowany w Big Bagi. Jeżeli ktoś ma namiary na jakieś składy to prosiłbym o pomoc. pytałem w innym składzie to powiedzieli mi 550zł/tonę jakiś ekogroszek z kopalni Chwałowice jak popatrzyłem na stronę kampanii to niby to jest Pieklorz, ale widzę, że inne kopalnie też tak nazywają swoje groszki i nie wiem o co to chodzi ten z chwałowic ma niby max 28 500 kJ/kg więc mało trochę raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.08.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jeżeli go możesz kupić po 550 za tonę to kupuj czym prędzej bo ja mieszkam kilka km od Chwałowic i ten węgiel jest nie do kupienia. Kaloryczność 28500 to jest mało ??? U nas cena 560 za tonę i być może miesiąc albo dwa czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts