Sigurd 23.11.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 jedynka w skali 6 stopniowej i przesłona na obudowie wentylatora zamknięta na ok 3/4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 23.11.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 jedynka tzn jaki procent wiewu hihi tej dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 23.11.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Danutka, to zalezy od kotła i sterownika, ja mam ST 77, który jest prosty w obsłudze jak budowa cepa. Siłę nadmuchu ustawia się u mnie od 1 do 6, żadnych % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 23.11.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 a to sie chyba odpowiedzi od naszego forumowego speca nie doczekam, a piec pochłania coraz wioęce wegla doszło uz do 4 worków na dobe.....wreszcie odpusciłam i wygasiłam go nie mam siły do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 23.11.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 ja kupiłam tonę i nie liczę,jak się skończy wtedy będę wiedziała na ile starcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.11.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 "MASAKRA mąż sie drze że taki piec wymyśliłam, ale jak mu mówie, żeby przy nim posiedział i poznmieniał ustawienia to twierdzi ze jest dobrze ustawiony" ... "a piec pochłania coraz wioęce wegla doszło uz do 4 worków na dobe" ... Mendras, pomóż zetkalk488 bo do pierwszego forumowego rozwodu dojdzie Sto kilo na dobe, dżiza! Ale zetkalk488 jak chcesz pomocy to napisz coś najpierw o ustawieniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.11.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 U mnie czas podawania 10 sek, czas przerwy 50 sek, dmuchawa minimalnie i jakoś ciągnie Zaczęły się mrozy od wczoraj to więcej pali, dotychczas zasyp ok 100 kg wystarczał na 6 dni do ogrzania pow ok 180 m2. Ciagle mnie te spieki męczą, raz dziennie trzeba zejść i rozwalić pogrzebaczem większą bryłę. skoro masz minimalnie dmuchawę, to ekogroszek-szais, no jeszcze jedno ciekawe na ile przysłona na wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 23.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 U mnie czas podawania 10 sek, czas przerwy 50 sek, dmuchawa minimalnie i jakoś ciągnie Zaczęły się mrozy od wczoraj to więcej pali, dotychczas zasyp ok 100 kg wystarczał na 6 dni do ogrzania pow ok 180 m2. Ciagle mnie te spieki męczą, raz dziennie trzeba zejść i rozwalić pogrzebaczem większą bryłę. skoro masz minimalnie dmuchawę, to ekogroszek-szais, no jeszcze jedno ciekawe na ile przysłona na wentylatorze. Przesłona prawie zamknięta, w moim kotle jest fabrycznie niepełna, tzn nawet przy zamknięciu jej do końca zostaje kawałek wentylatora nieosłonięty, ci co mają termo - techy wiedzą, o co chodzi. Teraz próbowałem odsłonić wentylator do połowy ale nie zmienilo to jakoś widocznie pracy i spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 23.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 jaro a zebys wiedział juz szału dostaje z tym piecem, popedzam fachowców w sobote rozłozyli z meżem wełne na całym suficie i praktycznie zrobili holl, a co do ustawien to musze zapytac małża jakie sa i wtedy napisze. Temperatura zadana 52 stopniePauza 50 Dmuchawa na 3Czas podawania 11Histeraza 2zaworu nie mam, mamy zawory termostatyczne na grzejnikach przewaznie nastawione na 2-3 Mieszkanie 160m2, wylewki, brak drzwi wew, teraz juz wełna na suficie na poddaszu nie wiem co jeszcze... I moze teraz ktos cos podpowie... ...a moze to, że popiół jest dosc cięzki i wyglada tak akby był niedopalony wegiel, tzn takie stopy powstaja, do tego po akims tygodniu palenia piec nie mógł osiagnąc tem zadane po tym ak oczyscilismy poemnik z sadzy wszystko wróciło do normy. Palimy retopalem z katowickie kampani, jest workowany kupiony akies 2 miesiace temu, trzymany pod dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Podam trochę danych-może się przydać różnice w dostawach ekogroszkuW ubiegłym sezonie ustawienia:podawanie 15sprzerwa 53swentylator na 8 w skali do12przerwa w podtrzymaniu 20strafiało się trochę szlaki, ale nie przeszkadzało to w pracy pieca, popiołu bardzo mało 10 litrowe wiadro na 2 tygodnietemperatura zadana 50sthist 2czas podgrzewania do temp zadanej około 8-10min w tym sezonie :podawanie 17sprzerwa 53wentylator na 5 przerwa w podtrz 20sszlaki zero, popiołu trochę więcejczas podgrzewania do temperatury zadanej około 5-8min Ogólnie w tym roku mam lepszy ekogroszek od tego samego dostawcy i z niby tej samej kopalni, ale jest zdecydowanie lepszy musiałem wydłużyć czas podawania z 15 na 17s ponieważ szybko się spalał (zaczęło go z czasem brakować na ruszcie), na dodatek daje jakąś większą siłę płomienia(musiałem zmniejszyć siłę nadmuchu, bo czopuch robił się zbyt gorący-wiadomo to są straty) i szybko nagrzewa do temperatury zadanej. Po przejściu w stan podtrzymania na żarze unosi się fioletowy kolor płomienia, jak z kuchenki gazowej. W ubiegłym sezonie(dostawie eko) tego nie było.Jednak wielką loterią jest trafienie na dobre eko.Wiadomo każda dostawa opału zmusza do nastawy(korekty) sterownikaW tym roku u mnie wychodzi jeszcze niższe zużycie, a jakie bylo zużycie w ubiegłym sezonie to nie będę się rozpisywał ponieważ wielokrotnie już podawałem we wcześniejszych postachi innych tematach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 24.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Z tym podawaniem węgla, to wiadomo, że na retorcie powinien być kopczyk. Ale termo-techy mają deflektor położony nisko i zastanawiam się czy może podać tyle węgla, żeby dochodził do deflektora i niejako odbijał się i spychał popiół. U mnie też dmuchawa prawie przysłonięta i mam spieki, które wolę zwalić sam.Najlepsze wyniki to 11 min przerwy i 6 min pracy. Niestety było to tylko kilka razy.Na noc zmniejszyłem temp. zadaną na 52 stopnie i piec miał przerwę 13 min.a pracował przez 7 minut. Podawanie 9s, przerwa 52s. Zastanawia mnie tylko szkodliwa temp. dla pieca poniżej 56 st. C, jak czyściłem płomieniówki przy temp. pieca 48 st. C żadnego roszenia nie stwierdziłem.Czy to koroduje od wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 24.11.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Drodzy pochłaniacze ekogroszków! Zasada jest taka. Chcę rady, to podaję dane: Kotła w kW , można dodać czy retorta, czy tłokowy ewentualnie firmę. Podawajcie jaki węgiel w MJ. Wielkość skal( np. dmuchawa 2 w skali do 9) Podawanie węgla i przerwa w podawaniu – (czyli produkowanie ciepła) – w sekundach. Temperaturę zadaną nie niżej od 55 a lepiej wyżej! Jakie sterowanie i jaki zawór drogowy i wielkości w przypadku ręcznego sterowania. Czas podtrzymywania i czas dochodzenia do zadanej temperatury kotła, to są dane mało ważne a zależą od tych wyżej wymienionych. Czas podtrzymywania może być na stałe ustawiony na 30min, bo węgiel i tak pali się dłużej i nawet po paru godzinach da się rozdmuchać na nowo. Czyli: Węgiel – ile ma MJ ( Retopal ma 25MJ KWK Piast, ciężki popiół, taka jego uroda geologiczna ) Kocioł – ile kW Dmuchawa – ( standard to ⅓ mocy, podwyższając moc trzeba dodać węgla! ) Podawanie – ( standard – ilość x ) Przerwa w podawaniu – (standard – ilość x razy 3 – 4, w dobrych układach, jakościowym i suchym węglu nawet 5 - 6 ) Zawór – ( liczba ustawiona - efekt do odczytania w şC na termometrze na zasilaniu instalacji c.o.) I jeszcze, czy grzejecie c.w.u. i ile litrów. Aha, temperatura powrotu z instalacji c.o. zależy od tej na termometrze na zasilaniu i jest w stosunku do niej pomniejszona o ciepło, które pochłonęła wasza chatka. Nie powinna schodzić poniżej temperatury bezpieczeństwa kotła, bo automat wyłączy kocioł. Ta temperatura to około 35şC. Temperatura nastawu a temperatura na zasilaniu c.o. to dwie różne sprawy. Różnicuje je zawór drogowy. Jak jest bez zaworu i nie grzeje c.w.u. to nie mam pojęcia. Logicznie, powinien sterować pompką kocioł. Być może lepiej wówczas zostawić obieg grawitacyjnie bez wspomagania pompką. Zwłaszcza jeśli są zawory na grzejnikach. Tak mi się wydaje. Ale to zależy od konkretnej instalacji. W układach grawitacyjnych są stopniowane przekroje rur i więcej wody w obiegu. W układach z zaworem drogowym, pompka c.o. nie chodzi tylko w programie lato a wówczas obieg trzeba zamknąć na zaworze odcinającym, by nie było efektu obiegu grawitacyjnego. W danych technicznych kotła podane jest jego zużycie nominalne. Np. w moim Lingu 5,04 kg węgla 27,5MJ na godzinę. Czyli na „pełen gaz” mógłby spalić 121kg na dobę!! Za październik wyszło 1,3kg/h. miału węglowego 25MJ. Ostatnie dni (-5 noc) 2,6kg/h. Ciepło bierze się z węgla. Im więcej go nam trzeba, tym więcej węgla przerobi nasz kocioł na popiół.. cholerna zależność!! Proszę traktować moje wypowiedzi, jako radę a nie jako fachową ekspertyzę waszej sytuacji. Mariusz, korozje pieca powoduje mokry węgiel. Każde najmniejsza nawet jego zawilgocenie. Suchy węgiel jest pylisty. Patrz wcześniejsze wpisy! Temperatura nastawu powinna być od 55 w górę, co jest korzystne również z punktu widzenia ekonomii palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 24.11.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja mam suchy węgiel, a we wcześniejszych wpisach mowa była o korozji i szybszym zużyciem pieca spowodowaną zbyt nisko ustawioną temp. poniżej 56 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 24.11.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 no dobra to ja pomarudzę jeszcze,choć dzięki radom i tak wiem już wiecej Rozumiem że siła nadmuchu ma wpływ na proces spalania,ale może też sprawić ze ciepło poleci w komin. Jeśli teraz mam ją nastawioną na 40%,to zmniejszając ten parametr spowoduję: a/że czas spalania będzie dłuższy i tym sposobem wyciągnę z węgla więcej b/powinnam wydłużyć parametr przerwy w podawaniu? c/będzie mniej ciepła bo węgiel będzie wolniej się palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 24.11.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mariusz, korozję pieca powoduje woda!! Bierze się z mokrego paliwa!! A przy niskim nastawie temperatury kotła, dodatkowo będzie się wytrącać na ściankach wymiennika i może nawet w partiach oddalonych od palnika spływać po ściankach. Chuchnij sobie na zimną szybę, masz ten sam efekt. Jest to korozja agresywna bo dochodzi do tego zawarta również w węglu siarka! Jak masz suche pyliste paliwo to woda może być tylko z nadmuchu powietrza, w którym też jest ileś tam procent pary wodnej. Im mniej dostarczysz do palnika tego strażackiego nadzienia, tym mniej spalisz węgla i twoje spaliny będą suchsze! Jest pewna wizualna zależność, im więcej dymisz tym więcej wody w spalinach i tym niższa temperatura paleniska. Czyli razem wszystko co najgorsze. Danutka, na miły Bóg, daj tę dmuchawę na jedną trzecią mocy ze szczeliną otwarcia właściwą dla węgla (w kształcie wąskiego sierpa księżyca) i ustaw najpierw podawanie i palenie. Najlepiej załóż najpierw krótszy czas podawania np. 9s i czas palenia np.27s. Dmuchawy nie ruszaj. Zmieniaj najpierw czas palenia aż uzyskasz stały palący się kopczyk. Potem, jeśli palenisko będzie małe, to dodaj 1 –2 s podawania i wydłuż czas palenia. Jeśli węgiel jest mokry ( nie jest pylisty) dodasz 2 – 3 % dmuchawy. Ogień winien być świetlisty żółty i nie dymić i nie iskrzyć. Iskry mówią, że za mocno dmuchasz! Dymienie, że za mało. Parametry muszą być optymalne, by uzyskać dobre jakościowo spalanie węgla. Bo o to chodzi, bo to daje energię, którą możesz dysponować potem za pomoca zaworu! Na palenisku ma być pełne piekło bo to przyniesie zyski i oszczędności!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 24.11.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 No to już wiem że za mocno dmucham bo iskrzy,teraz mam 14 podawania i 28 spalania.Jeśli będę teraz schodzić z siły dmuchu to mam wydłużać czas spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 24.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 No to już wiem że za mocno dmucham bo iskrzy,teraz mam 14 podawania i 28 spalania.Jeśli będę teraz schodzić z siły dmuchu to mam wydłużać czas spalania? Cierpliwości. Pamiętaj że po każdej zmianie musisz odczekać parę godzin na efekty. Poza tym nie zmieniaj wszystkiego na raz. Posłuchaj wcześniejszych rad, ustaw dmuchawę na najniższy bieg, zasłonę dmuchawy minimalnie uchyl i zostaw w spokoju. A najlepiej przeczytaj wątek raz jeszcze na spokojnie, bo wszystko już chyba wyjaśnione... Mendras proponuje zacząć od podawania 9 sekund, a ty robisz 14 i dalej prosisz o radę. Nic nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 24.11.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 no włąśnie boję się ruszać te metalową osłonę ,bo fachowiec zamknął ją na jakieś 60 %.Wlałabym regulować wiec na komputerku ten nadmuch,mam tam zakres od1-100A co do podawania,miałam mniej to mi się wypalało do dziury więc zaczęlam zwiększać czas podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 24.11.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 ...admuch,mam tam zakres od1-100 Na pewno? Ja mam od 1 chyba do 8. Jak iskry szły to nie dziwne że szybko się wypalało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 24.11.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Danutka !!!! Jak ci fachowiec ustalił szczelinę, to jej nie ruszaj!! Masz dmuchawę od 1 –100 na komputerku, to daj 30.. daj 30.. daj 30 daj mi daj !! co masz najlepszego? Daj 30! Zobaczysz, że to jest bardzo sexi! Masz 14 podawania i 28 spalania.. OK. Prawdopodobnie będziesz musiała wydłużać czas spalania i jak nadal będzie chłopczyk a nie dziewczynka, to jeszcze wydłużysz czas spalania i tak do skutku. Wszystko zależy jakiej jakości masz węgiel. Jak masz dobry i suchy węgiel, to możesz nawet dojść do stanu 14 podawanie i 70 czas palenia ale lepiej będzie spróbować proporcji 12 podawanie i 60 czas spalania. Ja tak mam przy miale węglowym 25MJ z KWK PIAST. Jest wysuszony do 0 wilgotności. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts