Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

danutka, moje gratulacje.. nich żyje mistrzyni!

zetkalk, trudno takiej nerwowej osobie zrozumieć proste zależności. Piec, to tylko urządzenie techniczne.. nie spełnia życzeń wziętych z sufitu.

Samochód też ma pierwszy bieg, by mógł ruszyć z miejsca. A jak będziesz ciągle tylko ruszała zamiast jeździć, to zamiast 5l spalisz 20l i to do kitu jest jazda a nie samochód!!

zjawię się wieczorem, brak czasu..

:wink:

Jak podłączyłeś auratona z pompką c.o.? Ja szukam takiego rozwiązania, myślę że może ono rozwiązać moje problemy, o których pisałem wcześniej.

Auraton miałem podłączony (bo na razie odłączyłem) z pompą kablem dwużyłowym. Brązowy przewód z tego kabla był wpięty do pompy w miejsce brązowego przewodu ze sterownika kotła, a ten z kotła został połączony z niebieskim przewodem z auratona. Reszta bez zmian. Chyba nic nie pokręciłem :roll:

PS. Odłączyłem aurotona bo powodował u mnie znaczące wahania temperatury kotła. Na razie steruję termostatami. Zobaczymy jak wyjdzie.

Witam,

Czy ktoś podpowie jak najlepiej wykonać instalację w której pracować będzie piec na ekogroszek z solarami (ogrzewanie CWU w okresie letnim) ?

Domek 145m2 - 4 osoby.

Jak to wszystko ze sobą połączyć ? Jaki zbiornik na wodę użytkową?

Pozdrawiam

Przemek

Ja mam właśnie taki układ czyli piec na eko-groszek plus płaskie solary. Jak masz jakieś pytania to pisz na priv. :D

Mam zasobnik cwu 300l. Jak do tej pory uzysk to 19 kWh. Jeszcze do końca nie rozpracowałem sterownika (bardzo przejrzyste menu) więc póki co pracuje na ustawieniach fabrycznych bo nie ma na razie potrzeby żeby cokolwiek zmieniać. Podłączenie samego solara zajęło instalatorom jeden dzień.

Trochę zaczynamy się rozmijać z tematem ale cóż zrobić- jak pytają to trzeba odpowiadać. Kupiliśmy zestaw solarny(kolektory płaskie) z firmy Galmet. Zapłaciliśmy 6200 PLN. Co wchodzi w skład zestawu można zobaczyć na ich stronie. Musieliśmy dokupić miękką miedź i otulinę. Obie rzeczy niezbyt tanie ale jak się poszuka to można to kupić za rozsądną cenę. Montaż i podłączenie to koszt ok. 700 PLN. Każdy średnio rozgarnięty instalator da sobie z tym radę.Do zamontowania solarów na dachu warto wziąć do pomocy dekarza. U nas musiał dokonać małych przeróbek w więźbie bo nie pasował rozstaw krokwi oraz dopasował i przyciął dachówki żeby nie zaciekała woda.

Jeszcze jakieś pytania...?

Witam wszystkich "palących"

Nie zauważyłem aby ktoś z Was posiadał piec firmy Vakomet.

Ja taki mam ze sterownikiem Perfekt t.

Mam domek 140m2 - kubatura 480m

Zasobnik cwu 140l. Zamieszkały od 2 mies.

Temperatura w domu 20-21 stopni.

Właśnie łysieje z powodu tego pieca.

Pali cały zasobnik w dwa dni.

Moje ustawienia:

Moc kotła -100%, Ilość powietrza 30%, temp cwu 41,obroty min dmuchawy 20%, max 55%, czas ruchu podajnika 120s, min przerwa pracy 380s, histereza cwu 3, temp kotła 50.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Waldek

.. moi drodzy, ten wątek to: Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Ktoś go sformułował z wyraźnym podkreśleniem determinacji (!?)

Inne tematy mają swoje fora a poza tym wystarczy wpisać temat w google i wyboru, że głowa boli.

Tu trzymajmy się w miarę głównego tematu.

Mariusz, nie mam swoich teorii, staram się rozumieć działanie rzeczy i wyciągać w miarę logiczne wnioski a jeśli coś się nie zgadza, to zastanawiam się gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu. Obserwacje powinny być opisane w konkretnych danych. Tak mniej więcej działa nauka.

Najkorzystniejsza korekta cieplna to zmniejszenie wielkości, czyli ilościowe, źródła ciepła a nie gaszenia go i rozpalanie, zwłaszcza gdy w grę wchodzą stosunkowo mało dynamiczne procesy wytwarzania ciepła z dużym opóźnieniem w czasie, czyli dużymi stratami w samym źródle. Co innego jest zapłon gazu a co innego rozpalenie kupki tlących się kamyków. Niezrozumiałe słowo histereza odnosi się do tych właśnie wolnych reakcji procesu i należy utrzymywać ją na możliwie najniższym poziomie wahań i to w ramach maksymalnego jakościowo palenia się palnika!! Najlepiej w ogóle przestać go używać, i mówić o wahaniach temperatur w odniesieniu do zadawanych parametrów. I oddzielać kwestie jakości paleniska od wydajności dla danego zapotrzebowania na jego moc. Jakość paleniska powinna być zawsze najwyższa, czyli palnik powinien wydobywać z węgla wszystko co w nim jest palne i produkować jak najmniej sadzy i niedopałków!! Wizualnie to klarowny żółty płomień, w miarę lity słup odchylany dopiero przez deflektor a odbite języki ognia nie są zakończone efektem dymowym. Spaliny powinny być prawie niedostrzegalne!!

Pisałem o tym wcześniej. Kwestia jest dość prosta, będę się więc powtarzał.

Jaro „Na mój chłopski, laicki rozum podpinanie regulatorów bezpośrednio pod pompę, zamiast do sterownika kotła, to wymysł hydraulików a nie instalatorów, i jest do bani.”

Nie tylko na chłopski!! Szarpanie termiczne pieca to chory pomysł!! Pompka CO jest po to by w sposób ekonomiczny wykorzystywać zmienność temperatury czynnika grzewczego w miejscach docelowych. Powinna pracować non stop, bo wówczas łatwiej jest sterować ilością ciepła w danym systemie. Bardziej skutecznie, bez skoków termicznych.

Żaba,

„600m2 to zaokraglenie, ale moje pomieszczenia maja 270cm + 50m2 o wysokosci 340 cm = dokladnie wychodzi 521m3 Czy taka matematyka Ci odpowiada? ;P”

.. no wiesz, Żabo droga, nie ja będę w niej mieszkał przecież..

wymawiasz dwa worki twojej pracowitej retortce.. a tu lekko wydajesz krocie by jej nie było łatwo.. zamiast tego bumboxa 300l z lusterkami na dachu kupiłbym dobrze dobrany do wymagań bufor i kominek wodny. Twoja retorcia wówczas z pewnością przejdzie na dietę niskokaloryczną.

A tak z innej beczki. Lubisz te fińskie drewniane opakowania z temperaturą ho ho.. powyżej 20şC? Jesteś afropolką? Ciekawy musi być ten twój żabi raj.

Co do ustawień, to musisz tak jak w aptece. Jak będziesz zmieniała wszystkie składowe receptury, to pacjent może nie przeżyć.

Ustaw sobie podawanie i dmuchawę a zmieniaj tylko czas palenia. Albo przyjmij czas palenia i dmuchawę a zmieniaj tylko czas podawania.

A propos basenu , ponoć najlepiej opiekują się nim przystojne młode kumaki

Marekpod, musisz poszukać forum na temat pieców z podajnikiem tłokowym. Tu w forach muratora też gdzieś jest. Zobacz w tematy w wymianie doświadczeń.

Irysy, masz pewnie nie wysuszone paliwo i za słaby nawiew. Dodawaj sadpalu na retortę!

Danutka, pytaj ile ma MJ ( to jest potencjalna wartość energetyczna i najlepiej od 25 w górę ) i skąd (nazwa kopalni), resztę sprawdzisz w Internecie. Przy okazji opiszę moje ostatnie doświadczenie z nabyciem węgla. Dziś nie mam czasu.

Kucyk, komin OK., ale jego nadmiar cugu dla Linga nie ma znaczenia, bo Lingi są „ciasne”i wystarczy zwyczajnie sprawny komin. Ja mam do wyczystki w górnym kolanie rury spalinowej podłączone zasysanie spalin i kurzu z okapu nad piecem, bo cug w moim kominie potrafi „ściągnąć” płomień z gazety a chłodny kanał wentylacji takiej dynamiki nie ma.

Wlot powietrza w Lingu ma ustalone otwarcie i nie powinieneś go zmniejszać. Palenisko źle napowietrzone źle działa. Słabo, dymi, zaś mocno, iskrzy.

Tomisk, co z tym węglem ze Słowacji? Opisz swoje doswiadczenie.

mendras - zmienilem moc palnika na 10/44 i poczekalem kilka dni. Wegiel jest juz suchutki, ale co do jego jakosci to mam pewne podejrzenia. Niby to Chwalowice.

Co do pieca - efekt jest taki ze wedlug mnie piec pracuje prawie ze identycznie jak na ustawieniach 5/18. Sadza jest caly czas. Cykle mniej wiecej podobne. Sadpal kupie przy najblizszej wizycie w markecie budowlanym. Jak na razie po prostu go czyszcze raz w tygodniu.

Otworzylem tez wlot powietrza na okolo 30% i ze zdziwieniem zauwazylem ze mniej zuzluje teraz. Bylem przekonany ze bedzie wlasnie odwrotnie, albo ze bedzie niedopalal.

wracając do węgla ze Słowacji wg mnie nie jest źle. Spalanie wyszło około 20 kg na dobę. Ale akurat gdy paliłem tym węglem pogoda się "zepsuła" (temp na dworze cały czas poniżej zera) a także to że węgiel testowałem w weekend co wiąże się u mnie z dłuższą pracą pieca (mam sterownik pokojowy i w weekend piec chodzi od 8-22 a w pon-pią 13-22). Także ciężko wyczuć, nie ma tragedii ale nie ma też szału węgiel był chyba trochę wilgotny bo na ściankach zbiornika pojawiła się para. Jednak mam zamiar kupić z 1-2 tony tego słowackiego i jak troche poleży w piwnicy i przeschnie dopiero wtedy nim palić.