SUSPENSER 08.01.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Czy ktoś z Was próbował palić pelletami i jakie miał efekty ? Z opisów w Allegro wynika, że pellety mają po 19 MJ i kosztują od 500 zł za tonę, a typowy eko groszek 26 MJ kosztuje od 750 zł za tonę. Do tego pelety mają 1% popiołu, a groszek 8%. Z tego wynika, że lepszym (tańszym i wymagającym rzadszego wyrzucania popiołu) paliwem są pelety.Tylko czy są dostępne w podobnych cenach w okolicy Wrocławia (oczywiście w workach 25 kg) ?Chętnie sam kupiłbym kilka worków i wypróbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 08.01.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ja założylem sobie taki licznik impulsów na ślimaka, który zlicza mi ilość jego pełnych obrotów, wyszło mi że prawie 6 obrotów to kg wegla, teraz jak były te mrozy w nocy -15 w dzień -8 to za dobę wyszło mi 138 obrotów, więc jakieś 23 kg, w domu mam 22-23 stopnie C, powierzchnia ogrzewana ok. 160 m2., regulator gazowy na na każdym grzejniku i sterownik pokojowy który mam... odłączony, ze sterownikiem może miałem niższe spalanie (jakieś 4 kg na dobe) ale komfort ciepła był niższy, niby taka sama temperatura a jakoś tak odczucie inne, może temu że grzejniki stygną jak pompka stoi, nie wiem, no i problem jeszcze był z ustawieniem tak regulatorów aby w każdym pomieszczeniu zdazyło się nagrzać zanim sterownik pokojowy wyłączy piec. POza tym te skoki temperatury na piecu... Wylot do komina mam maksymalnie przymknęty a i tak ściana z kominem jest ciepła, robi za grzejnik . Spieki raz ich więcej raz mniej, ale zazwyczaj z 200 kg węgla w podajniku mam około 15 litrów popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 08.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ma może ktoś z Was piec 38kW??Ja mam HEFa 38kW ze sterownikiem GECO i szukam optymalnych ustawień dla niego.Dom z poddaszem użytkowym o powierzchni po podłodze 303m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 08.01.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam! Jestem nowym użytkownikiem pieca na ekogroszek z zasobnikiem OGNIWO-EKO 24 o mocy 24kW. Ogrzewam dom o powierzchni użytkowej około 250m2, dom jest po remoncie, ocieplony styropianem 10cm, dach ocieplony wełną mineralną 10cm i wymienione okna. Nastawy pieca to: temp. zadana pieca 65st.C, czas podawania paliwa 25s, czas pauzy pomiędzy podawaniem 50s, moc dmuchawy 80%, zawór czterodrożyny ustawiony tak że na wejściu do sieci jest 39 - 40stC. w pomieszczeniach mam temperaturę 22 - 24stC przy temperaturze zewnętrznej około -20stC w nocy i około -15stC w dzień. Przy takich parametrach zużywam około 50kg ekogroszku RETOPAL na dobę czyli około 2,1kg/h. Co sądzicie o tych parametrach i tym zużyciu. Wg mnie trochę długi czas podawania, no może tak musi być. O zużyciu trudno powiedzieć dużo-nie dużo przy minus 20st może nie dużo, ciekawe ile zużywa w temp około 0st, bo tak ostatnio temperatury się u nas wachają +5 do - 5st średnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 08.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Przymierzam się do zakupu kotła na ekogroszek firmy HEF 25 KW.Ma ktoś ten kociołek, jak się sprawuje?Czy to dobry wybór, jaki model polecacie?Czy na sam groszek, czy też na miał, czy z dodatkowym rusztem do spalania np. drewna?Za każde uwagi i sugestie będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ja założylem sobie taki licznik impulsów na ślimaka, który zlicza mi ilość jego pełnych obrotów, możesz zdradzić jak to zrealizowałeś? uwielbiam takie gadżety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 08.01.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jak w pomieszczeniu dojdzie do temp. ustawionej na sterowniku, piec przechodzi w stan podtrzymania, ja go ustawiłem na tzw. przedmuch co 10 minut.Nie ma prawa wygasnąć. bardzo fajnie... ale pytanie brzmiało: JAK MASZ TO PODŁĄCZONE? - a nie JAK TO DZIAŁA Do sterownika pieca ST-37 - jest tam przewidziany wtyk na dwa kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 08.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jest to Euroster 2020 - bardzo prosty w obsłudze. Na allegro ok. 100 zł. Jak w pomieszczeniu dojdzie do temp. ustawionej na sterowniku, piec przechodzi w stan podtrzymania, ja go ustawiłem na tzw. przedmuch co 10 minut.Nie ma prawa wygasnąć. cos takiego? http://www.allegro.pl/item515660750_sterownik_auraton_2020.html euroster o tym symbolu jest bezprzewodowy i kosztuje sporo wiecej Zadziwiające - sterownik identyczny, ale nazwa inna. Ale pomijając szczegóły mam właśnie TEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieter 08.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ja mam u siebie od niedawna piec Pol-Spaw 25Kw. Dom zaczałem grzac od 2 tygodni.Dom jest ocieplony ale mury nie wygrzane.Piec jest wydaje mi sie w porzadku,porównywalny do Hefa ale tańszy. Na razie sa mrozy to nie wiem jak bedzie pózniej,na razie bierze mi jakies 45-50 kg na dobe hmm...,miało byc mniej. Z plusów to powiem ze robi niezłe ciepło w chałupie zaznaczam że świezej.Poza tym grzeje mi wode CUW. Nastawienia mam takie; na piecu zadana 60 st,podajnik 20 sek,przerwa w podawaniu 40 sek,sila nadmuchu 7. Moze ktos doradzi mi czy jest dobrze? chodzi o to żeby mniej palił. Minusy to strasznie sie kurzy,no i poza tym trzeba dosypywac teraz dosyc czesto. Zmieni sie to? powiedzcie? Aha ...groszek kupuje po 650 zł tona.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Czy ktoś z Was próbował palić pelletami i jakie miał efekty ? Z opisów w Allegro wynika, że pellety mają po 19 MJ i kosztują od 500 zł za tonę, a typowy eko groszek 26 MJ kosztuje od 750 zł za tonę. Do tego pelety mają 1% popiołu, a groszek 8%. Z tego wynika, że lepszym (tańszym i wymagającym rzadszego wyrzucania popiołu) paliwem są pelety. Tylko czy są dostępne w podobnych cenach w okolicy Wrocławia (oczywiście w workach 25 kg) ? Chętnie sam kupiłbym kilka worków i wypróbował.Hej. To jest nas dwóch w okolicy Też się zastanawiam nad peletami ze względu właśnie na ten popiół i ten cały kurz węglu towarzyszący. Niestety trzeba będzie częściej zasypywać i więcej składować. Na razie nic w naszej okolicy nie znalazłem, ale też i czasu miałem mało. Na razie koncentruję się, aby przetrwać zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ...Też się zastanawiam nad peletami ze względu właśnie na ten popiół i ten cały kurz węglu towarzyszący. Niestety trzeba będzie częściej zasypywać i więcej składować. Na razie nic w naszej okolicy nie znalazłem, ale też i czasu miałem mało. Na razie koncentruję się, aby przetrwać zimę. o jakim kurzu Wy piszecie? w pazdzierniku kupilismy 4 tonki groszku i przy obecnym zejsciu to do przyszlej jesieni powinno wystarczyc. lezy sobie taka kupeczka na samym koncu garazu . ani tam ani w kotlowni kurzu za bardzo nie. w kotlowni sa jasne kafle przecierane mopem z raz na miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ...Też się zastanawiam nad peletami ze względu właśnie na ten popiół i ten cały kurz węglu towarzyszący. Niestety trzeba będzie częściej zasypywać i więcej składować. Na razie nic w naszej okolicy nie znalazłem, ale też i czasu miałem mało. Na razie koncentruję się, aby przetrwać zimę. o jakim kurzu Wy piszecie? w pazdzierniku kupilismy 4 tonki groszku i przy obecnym zejsciu to do przyszlej jesieni powinno wystarczyc. lezy sobie taka kupeczka na samym koncu garazu . ani tam ani w kotlowni kurzu za bardzo nie. w kotlowni sa jasne kafle przecierane mopem z raz na miesiacOki - dzisiaj postaram sie zrobić zdjęcia i wkleić. Ja obecnie w kotłowni mam praktycznie sam popiół. Kafli nie ma więc mopem raczej nie ma co zmywać Nie powiesz mi, że przy zasypywaniu węgla czy wybieraniu popiołu nic Ci się nie kurzy. I jeszcze jedna rzecz zwiazana z popiołem w pelletów - podobno można nim spokojnie podsypywać roślinki w ogrodzie. Więc problem gdzie się pozbywać popiołów sam zginie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 problemu popiołu z węgla nie ma jak ma się podpisaną umowę na wywóz śmieci z lokalnym przeds. oczyszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 08.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 problemu popiołu z węgla nie ma jak ma się podpisaną umowę na wywóz śmieci z lokalnym przeds. oczyszczania. no u nas jest zapis w umowie że popiołu nie wolno do pojemnika wsypywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 problemu popiołu z węgla nie ma jak ma się podpisaną umowę na wywóz śmieci z lokalnym przeds. oczyszczania.Ale to wiaderko tygodniowo zwiększa ilość śmieci do wywożenia a to przekłada się na $$$. Latem to nie problem ale zimą już trochę tego popiołu jest. Dodatkowo patrz powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 08.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Przeliczając kaloryczność palet i groszku i ich ceny wychodzi iż:cena groszku/750zła,palety 500zł/ o 50 % wyższakaloryczność/26 i 19/ o 36%czyli żeby z palet uzyskać taki sam efekt trzeba spalić o jakąś 1/3 więcej niż groszku czyli zamiast tony ok 1,35.To przekłada się cenowo na 675 zł spalonych palet...oszczędzamy 75 zł...to teoria..jaka praktyka?Czy piec na groszek moze spokojnie spalać palety bez uszczerbku dla niego?I druga kwestia ,skoro spalamy powiedzmy 40 kg groszku na dobę czyli pojemnik 120 zasypujemy raz na 3 dni to przy paletach musimy na taki sam okres zadysponować 163kg czyli częściej zasypywać..warte rozważeniaTylko czy ktoś palił paletami dłuższy czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Nie powiesz mi, że przy zasypywaniu węgla czy wybieraniu popiołu nic Ci się nie kurzy. przy zasypywaniu powiem ze sie nie kurzy przy wybieraniu raz w tygodniu podczas przestoju pieca i otwartym na max czopuchu zwiekszajac ciag kominowy prawie sie nie kurzy. jak popielnik zbyt pelen i wyleci cos na kafle to po prostu zmiote szufelka i dzidzia lali. z popielnikiem wychodze przed garaz i na dworze przesupuje do wora czy kartonu ktory nastepnie wywalamy do smietnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 08.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 i jeszcze co do cenhttps://ssl.allegro.pl/item502529816_502529816.htmltu cena już tak słodko nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.01.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 i jeszcze co do cen https://ssl.allegro.pl/item502529816_502529816.html tu cena już tak słodko nie wygląda czyli i tak groszkiem wychodzi taniej roczny koszt ogrzewania 2023 2257 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 08.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jak taniej?Jeśli groszku spalasz powiedzmy 4 tony po 750 to daje 3000zł.Palet relatywnie musisz spalić 35% więcej czyli 5,4 tony razy cena z linka to daje 3 753 zł.Aby koszt był porównywalny to tona palet musiałaby kosztować 555 zł. Gdzie kupić w takiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts