Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Jak taniej?Jeśli groszku spalasz powiedzmy 4 tony po 750 to daje 3000zł.Palet relatywnie musisz spalić 35% więcej czyli 5,4 tony razy cena z linka to daje 3 753 zł.Aby koszt był porównywalny to tona palet musiałaby kosztować 555 zł.

Gdzie kupić w takiej cenie?

chyba sie nie rozumiemy

tam gdzie zapodalas linka gosc wylicza ze palac groszkiem czyli ekogroszkiem i tak jest taniej

o co chodzi?

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

haha nie zrozumiałam,myślałam że piszesz iż paletami jest taniej haha To moje niedopatrzenie.Tak ew.wychodzi że groszkiem taniej,mniej wygodnie ale taniej,wiec wybór należy do nas czy chcemy tanio czy bez kurzu...póki co ja wybieram to pierwsze,no chyba że jakimś cudem znajdę palety za mniej niż 550 zł :p

przy zasypywaniu powiem ze sie nie kurzy

To chyba mokrawy węgiel ;) Podobno suchy zawsze kurzy.

Oczywiście tutaj jest mały problem, bo wkładasz worek do środka, spokojnie wysypujesz i zamykasz klapę.

Gorzej się ma przy wybieraniu...

przy wybieraniu raz w tygodniu podczas przestoju pieca i otwartym na max czopuchu zwiekszajac ciag kominowy prawie sie nie kurzy. jak popielnik zbyt pelen i wyleci cos na kafle to po prostu zmiote szufelka i dzidzia lali. z popielnikiem wychodze przed garaz i na dworze przesupuje do wora czy kartonu ktory nastepnie wywalamy do smietnika

To może mamy inne popielniki. Ja swojego nie wygiągnę od razu, zeby nic się nie wysypało. Tak wiec najpierw muszę szufelką z trzy cztery razy wybrać popiołu. I jak to się przesypuje do wiadra to zaczyna się pierwszy kurz.

Drugi kurz pojawia się przy wysypywaniu reszty z popielnika do tegoż wiadra.

Trzeci kurz pojawia się przy wymiataniu całej reszty z pieca.

przy zasypywaniu powiem ze sie nie kurzy

To chyba mokrawy węgiel ;) Podobno suchy zawsze kurzy.

Oczywiście tutaj jest mały problem, bo wkładasz worek do środka, spokojnie wysypujesz i zamykasz klapę.

Gorzej się ma przy wybieraniu...

przy wybieraniu raz w tygodniu podczas przestoju pieca i otwartym na max czopuchu zwiekszajac ciag kominowy prawie sie nie kurzy. jak popielnik zbyt pelen i wyleci cos na kafle to po prostu zmiote szufelka i dzidzia lali. z popielnikiem wychodze przed garaz i na dworze przesupuje do wora czy kartonu ktory nastepnie wywalamy do smietnika

To może mamy inne popielniki. Ja swojego nie wygiągnę od razu, zeby nic się nie wysypało. Tak wiec najpierw muszę szufelką z trzy cztery razy wybrać popiołu. I jak to się przesypuje do wiadra to zaczyna się pierwszy kurz.

Drugi kurz pojawia się przy wysypywaniu reszty z popielnika do tegoż wiadra.

Trzeci kurz pojawia się przy wymiataniu całej reszty z pieca.

wegiel suchy jak wior gdyz suchy luzem przyjechal, suchy zostal wpakowany do garazu no i suchy sobie tam lezy. garaz ma posadzke betonowa na ktorej jest piach z kol aut wiec tam kurz z pewnoscia jest

z jednego pewlnego podajnika mam 1 popielnik popiolu. jak najpierw lekko czyms go rozgarne a pozniej wyciagam to nic sie nie wysypuje. jak popielnik wyciagne, stawiam na posadzce, wygarniam ewentualne reszki z pieca i dosypuje na gore popielnika. jak tam zamiatam to ciag jest tak dobry ze wszystko wciaga do gory do komina. pozniej wychodze z tym na zewnatrz i tam przesypuje do smietnika i tam faktycznie sie kurzy

A dlaczego wy przesypujecie do wiadra?Ja lecę z szufladą do śmietnika bezpośrednio..kurzy się wiec na dworze hahha
To coś chyba mam nie tak. Pewnie za mały popielnik. U mnie po spaleniu całego zasobnika mam więcej popiołu niż może mi się zmieścić w popielniku.Chyba kolejne pytanie do mojego hydraulika...

jak najpierw lekko czyms go rozgarne a pozniej wyciagam to nic sie nie wysypuje. jak popielnik wyciagne, stawiam na posadzce, wygarniam ewentualne reszki z pieca i dosypuje na gore popielnika. jak tam zamiatam to ciag jest tak dobry ze wszystko wciaga do gory do komina. pozniej wychodze z tym na zewnatrz i tam przesypuje do smietnika i tam faktycznie sie kurzy

Bo Ty piotrulex jesteś z tych w czepku urodzonych co to im auto z 2 litrowym silnikiem pali 4l/100km w zakorkowanym mieście, kupują wszystko w okazyjnej cenie (praktycznie za pół darmo) itp. :lol:

Ja mam zdecydowanie gorzej, moje auto 1,4 pali w mieście powyżej 8l a jak dosypuje węgiel do zasobnika to pył węglowy osiada na obudowie kotła i na podłodze.Jest co zmiatać ale się, głupi, przy tym zamiataniu cieszę, bo wiem chociaż że mam suchy węgiel 8)

U mnie też spada poza tacę,ale wtedy wysuwam i wygarniam łopatką na tacę,natomiast to ile mamy popiołu wynika z faktu ile spalimy i jakiego opału.Jeśłi u ciebie faktycznie popiołu po spaleniu całego zasobnika jest dużo,wynośpopielnik częściej tak by nie dopuszczać do jego przesypania

Pierwek tylko my chyba o innych paletach ahha my o takich które mają formę małych granulek w kształcie walca a nie popularnych palet do transportu towaru ..doczytaj ahha toż takich pociętych piłą nie wsypuje się do zasobnika ze ślimakiem :p

danutka66: Pierwek ma rację :) Kwestia jednej literki, a wiele zmienia. Pali się pElletami (lub pEletami), a palety to są albo takie transportowe, albo takie artystyczne (kolorów, lub do mieszania kolorów przez artystę)

:lol:

A dlaczego wy przesypujecie do wiadra?Ja lecę z szufladą do śmietnika bezpośrednio..kurzy się wiec na dworze hahha
To coś chyba mam nie tak. Pewnie za mały popielnik. U mnie po spaleniu całego zasobnika mam więcej popiołu niż może mi się zmieścić w popielniku.

ja też mam szufladę w popielniku do bani. ma takie małe boczne ścianki i jak wybieram popiół po 3 dniach to polowa zaraz jest pod piecem... :evil:

BTW tam gdzie teraz mieszkam mam kubeł na śmieci plastikowy i jest na nim wytłoczone "Nie wrzucać gorącego popiołu!" dlatego m.in. wypadałoby przesypać popiół do wiadra i poczekać z dobę żeby mieć pewność że nie ma już żaru.

jak najpierw lekko czyms go rozgarne a pozniej wyciagam to nic sie nie wysypuje. jak popielnik wyciagne, stawiam na posadzce, wygarniam ewentualne reszki z pieca i dosypuje na gore popielnika. jak tam zamiatam to ciag jest tak dobry ze wszystko wciaga do gory do komina. pozniej wychodze z tym na zewnatrz i tam przesypuje do smietnika i tam faktycznie sie kurzy

Bo Ty piotrulex jesteś z tych w czepku urodzonych co to im auto z 2 litrowym silnikiem pali 4l/100km w zakorkowanym mieście, kupują wszystko w okazyjnej cenie (praktycznie za pół darmo) itp. :lol:

Ja mam zdecydowanie gorzej, moje auto 1,4 pali w mieście powyżej 8l a jak dosypuje węgiel do zasobnika to pył węglowy osiada na obudowie kotła i na podłodze.Jest co zmiatać ale się, głupi, przy tym zamiataniu cieszę, bo wiem chociaż że mam suchy węgiel 8)

hmmmmm

postaram sie tez zartem

wegiel mam bardzo suchy o czym juz pisalem - to akurat nie zart

autko prywatne mam 1,6 co lyka 10 gazu obojetnie czy w miescie czy na trasie. mniej pali tylko za granica ale to pewnie kwestia jakosci lpg

sluzbowo 1,4 TD ale ksiazkowego spalania to chyba nigdy nie mialem. w trasie z 6,5 najczesciej mu wystarcza. jak jade z jego maksymalna predkoscia kolo 170 to pod 11 podchodzi

faktycznie wiele spraw mam w okazyjniej cenie ale to kwestia szczescia, duzej ilosci zachodu i liczenia kazdego grosza podczas budowy domu - przypomne ze wydane kolo 250 tysi a dom 3 kondygnacyjny a calkowitej ponad 200mkw, dach ceramika, przyzwoicie urzadzony i jakby chcial oszczedzac to bez problemu moglibysmy mniej na niego wydac. sprzed agd, pralka czy wielka skorzana kanapa do salonu w tej kasie zawarta. link w podpisie :)

U mnie też spada poza tacę,ale wtedy wysuwam i wygarniam łopatką na tacę,natomiast to ile mamy popiołu wynika z faktu ile spalimy i jakiego opału.Jeśłi u ciebie faktycznie popiołu po spaleniu całego zasobnika jest dużo,wynośpopielnik częściej tak by nie dopuszczać do jego przesypania

u nas taca ma rozmiar tego popielnika wiec nie ma prawa wypasc. popiolu nie ma jakos bardzo wiele wiec jak podczas cotygodniowego doladowania podajnika czyszcze popielnik to nic nie ma prawa sie wysypac. zanim wyciagne popielnik to mieszam w tym popilole "czymś" aby ten popiol osiadl, rozdrobil sie i rownomiernie po tacy rozgarnal ...

...

BTW tam gdzie teraz mieszkam mam kubeł na śmieci plastikowy i jest na nim wytłoczone "Nie wrzucać gorącego popiołu!" dlatego m.in. wypadałoby przesypać popiół do wiadra i poczekać z dobę żeby mieć pewność że nie ma już żaru.

ja po wyjeciu z pieca po kilku minutach wsypuje wszystko do wora z grubej folii lub kartona ktory mam do wyrzucenia po jakis zakupach. nic nigdy nie wskazywalo aby byl jakis goracy

ps. jak ostatnio kupilismy kartonik 6 sztuk wina 0,75l to popiol z calego podajnika spokojnie sie do niego zmiescil i bylo jeszcze nieco miejsca - nie wiem czy to duzo czy malo

Co do wysypywania popiołu do pojemnika,i owszem gorący nie wskazany..tylko tak faktycznie to on jest ciepły ,wiec z pojemnikiem nic się nie stanie..ostatecznie chodzi o to by plastikowy pojemnik się nie stopił pod wpływem ciepła,no a do tego to przeca trza wrzątku :p Ja wrzucam bezpośrednio i w śmietniku nie widzę najmniejszych objawów stopienia

dodam tylko ze nasz kocilek to elektromek 25KW z podajnikiem i chodz rok i kilka dni bo uruchamiany tuz przed sylwestrm na przelomie 2007/2008

kupilismy bo zonie spodobal sie niebieski kolor ktorego jest wielkim fanem

watek o tym kociolku

http://forum.muratordom.pl/piec-na-eko-groszek-elektromet-25kw,t66125.htm

u nas taca ma rozmiar tego popielnika wiec nie ma prawa wypasc. popiolu nie ma jakos bardzo wiele wiec jak podczas cotygodniowego doladowania podajnika czyszcze popielnik to nic nie ma prawa sie wysypac. zanim wyciagne popielnik to mieszam w tym popilole "czymś" aby ten popiol osiadl, rozdrobil sie i rownomiernie po tacy rozgarnal ...
To masz chyba jakąś inną konstrukcję pieca. U mnie popielnik jest tuż pod paleniskiem. Część popiołów jak spada to niby jest w popielniku, ale już wysuwając popielnik popiół zatrzymuje się na palenisku (jego dolnej części tej którędy podawany jest węgiel).

No i do tego dochodzi to, co spadnie poza popielnik - między jego brzegi a brzegi pieca.