malik83 09.01.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 co do zmiany czasu to tak chce zrobić wtedy jak wszystko się ustabilizuje - narazie chce nagrzać dom. Teraz mam tylko 15 stopni. co do boilera to mam zawór tylko na dopływie a na powrocie nie, ale to chyba nie robi różnicy czy raczej na powrocie też powinien być?? Ty masz zawór trójdrożny?? Teraz się zastanawiam nad jego montażem, a może lepiej zamontować sterownik w domu i temp. ustawiać sterownikiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 i jeszcze co do cen https://ssl.allegro.pl/item502529816_502529816.html tu cena już tak słodko nie wygląda A tutaj : http://www.allegro.pl/item516302328_pellets_pellet_pellety_pelet_granulat_drewno.html Trociu - postaram się kupić kilka worków i zobaczę jak będzie to u mnie działać i jeśli będzie ok to może przed kolejnym sezonem tzn. latem gdy ceny spadną stworzymy jakąś grupę i kupimy hurtem taniej Dzwoniłem pod ten pierwszy link i nie ma problemu - nawet 1 tonę dostarczą, tyle, że trzeba poczekać na dostawę nawet do 10 dni, bo jest kolejka w Barlinku (transport bezpośrednio z Barlinka) - normalnie 5 dni. Facet zarzeka się, że z 1 tony peletów jest tylko jedna duża reklamówka popiołu !!! U mnie aktualnie co 2 dni muszę wyrzucać kasetę popiołu - tyle zostaje po 2 workach ekogroszku - zostaje sporo takich miękkich kostek rozsypujących się po lekkim stuknięciu pogrzebaczem - czy powinien zostawać tylko pył, czy też jest to normalne ? A może ktoś z Was ma znajomości w Barlinku i można kupić taniej bez pośredników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A co to znaczy podtrzymanie?Jak masz je ustawione?Bo co to znaczy "na 13"?Poobserwuj czyli posiedź w piwnicy swój piec i rób notatki czyli zapisu każdy cykl na zasadzie -ile minut dochodził do temperatury -ile razy w trybie pracy podawał węgiel -jak długo ma postój -zaglądaj pod koniec czyli kiedy piec prawie dochodzi już do zadanej temperatury pracy jak wygląda kopczyk na palenisku -obserwuj jak wygląda kopczyk kiedy piec zaczyna pracować To że piec Ci przesypał węgiel może wcale nie odbywać się w trakcie pracy bo: -może podtrzymanie niepotrzebne -może piec kiedy nie pracuje ,palenisko tak się wypala,że kiedy zaczyna na nowo podawać to węgiel nie jest wstanie szybko zająć się ogniem i kolejne dostawy powodują ,ze po prostu przestaje się palić i przesypuje/u mnie właśnie tak było i myślałam,że daje za dużo węgla/ Co to regulowania ustawień,to za radą wielu tu powtórzę...warto regulować tylko jeden parametr czyli np czas palenia..jeśli za dużo węgla i się nie pali -wydłuż czas,jak robi się dziura na palenisku -skróć..ale ja przede wszystkim poobserwowałabym ten piec w trybie kiedy nie pracuje zaglądając do niego i sprawdzając stan paleniska. No i polecam ..dziennik kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrdd 09.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jak u was wygląda prawidłowa praca takiego pieca przy obecnych mrozach? Czy rzeczywiście większosć czasu piec spędza w pracy w podtrzymaniu? Np nastawiona temp 60st. Przez 30 minut piec trzyma tę temperaturę (z pewną tolerancją: 63 - 59st) po czym spada na 55, załącza się dmuchawa i przez 10 minut nabija temperaturę do nastawionej 60? Pytanie wynika z faktu iż na razie 90% czasu mój piec spędza na dmuchawie stąd nie wiem do czego powinienem dążyć - jaka jest prawidłowa - i co ważne w praktyce do uzyskania - praca pieca CO. Na podtrzymaniu nie jest w stanie wytrzymać dłużej niż 5 minut (a ustawioną mam krotnośc 3, czas przerwy 1 min, podawanie 10s) ( w stanie regulacji: podawanie 10s co 60s) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 09.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 U mnie też w minionym tyg. piec częściej dmuchał niż odpoczywał ale ja mieszkam na Podlasiu, mamy mrozy dochodzące do 24 st więc nie jestem miarodajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malik83 09.01.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A co to znaczy podtrzymanie?Jak masz je ustawione?Bo co to znaczy "na 13"? -może piec kiedy nie pracuje ,palenisko tak się wypala,że kiedy zaczyna na nowo podawać to węgiel nie jest wstanie szybko zająć się ogniem i kolejne dostawy powodują ,ze po prostu przestaje się palić i przesypuje/u mnie właśnie tak było i myślałam,że daje za dużo węgla/ Podtrzymanie=Przedmuch /czyli w stanie spoczynku praca wentylatora/. Ale wydaje mi się że to może być to co u Ciebie!! Czyli skróciłaś czas przedmuchu?? Ja mam co 13 min może powinienem skrócić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A ile minut piec stoi po trybie pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malik83 09.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 no tego jeszcze nie mierzyłem, ale też tak koło 7min.wydaje mi się! to w tym przypadku jaki powinien być czas przedmuchu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 no wiec jak stoi 7 minut to nawet nie przedmuchuje wg twojego ustawienia bo nie zdąży gdyż nie dochodzi w trybie postoju do owych 13 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 09.01.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Pirwek myślałem o kontaktronie, nawet miałem załoózny, tulko że przy tym układzie zliczającym był problem tego rodzaju, że eden obrót liczył kilkarazy, ślimak kręci się dośc wolno i kontaktron zaczynał działać -niedziałać już kawałek przed pełnym obrotem, a potem jak jego pole magnetyczne oddalało się to znowu raz działał raz nie, nawet przy tym wyłączniku miałem na początku problem, musiałem śrubkę tak zeszlifować aby była jak najcieńsza w miejscu gdzie załacza wyłacznik (też powodem jest wolny obrót ślimaka), ale teraz jest OK. Danutka66, taki licznik impulsów daje mi to że wiem ile potzreba pełnych obrotów na podanie jednego kg węgla, u mnie jest to ok. 5,5 obrotów, ale dokładnie to musze jeszcze sprawdzić. Poza tym na bieżąco wiem ile spala mi węgla (ile wykonuje pełnych obrotów), także po zmianach w parametach dośc szybko moge stwierdzić czy pali więcej czy mniej, oczywiście dochodza jeszcze inne czynniki o których należy pamiętać, temepratura, pobór ciepłej wody, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 09.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Malik ja też kombinowałem z zamykaniem bojlera po nagrzaniu, ale wtedy czas pracy pieca wydłużał się. Bojler po nagrzaniu pełni funkcję akumulatora, a w moim przypadku ,, zaworu 4-drożnego ponieważ go nie mam " i woda z obiegu bojlera wpada gorąca do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malik83 09.01.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 no właśnie też to sobie uświadomiłem to ile powinienem dać 5min?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malik83 09.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Malik ja też kombinowałem z zamykaniem bojlera po nagrzaniu, ale wtedy czas pracy pieca wydłużał się. Bojler po nagrzaniu pełni funkcję akumulatora, a w moim przypadku ,, zaworu 4-drożnego ponieważ go nie mam " i woda z obiegu bojlera wpada gorąca do pieca. czyli masz cały czas otwarty?? a może lepiej dać na 1/2 tak jak pisał Sigurd ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Malik nie wiem ,bo u mnie wogóle nie ma tego ustawienia i też się zastanawiam czy to ma sens,ale moze bardziej doświadczeni nam podpowiedzą więc czy jesli mój piec pracuje 10 minut i stoi 7 to czy jest sens dać ustawienie podtrzymania np.na 5?Czy to coś da ,że piec nie będzie tak szybko wchodził w tryb pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.01.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A ja mam do was kochani pytanie ... bo widze, ze dzięki sporym nakładom pracy i czasu doszliście co poniektórzy do konsensusu ze swoim piecem-terrorystą . Tak więc chodzi mi o przesłone na wentylatorze ...tak czytam i widzę, że niektórzy daja nawet tylko na 1cm ... ja tak miałam i dymił ... więc jak to jest z tą przesłoną tak naprawdę? czy dając przesłonę na 1,5cm muszę bardziej otworzyć klapke na czopuchu (na razie jest przymknieta w 70%) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ja nie mam żadnej klapki na czopuchu,może dobrze może źle..moze ktoś mi poradzi czy ją zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ja nie mam żadnej klapki na czopuchu,może dobrze może źle..moze ktoś mi poradzi czy ją zamontowaćNie masz niczego na rurze między wyjściem z pieca a kominem? Raczej powinno być, coby regulować moc ciągu a tym samym wpływać na to ile ciepła pędzi do komina a ile idzie powolutku i nagrzewa piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 09.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 no właśnie nie mam,nie zamontowali mi a widzę ,ze większość ma,wiec jak będę wymieniać pewne rury wiosną to poproszę o takie ustrojstwo..bo coś czuję ,ze ciepło leci w komin mimo wszystko/na parterze ma ścianę komina ciepłą/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 09.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Malik ja też kombinowałem z zamykaniem bojlera po nagrzaniu, ale wtedy czas pracy pieca wydłużał się. Bojler po nagrzaniu pełni funkcję akumulatora, a w moim przypadku ,, zaworu 4-drożnego ponieważ go nie mam " i woda z obiegu bojlera wpada gorąca do pieca. czyli masz cały czas otwarty?? a może lepiej dać na 1/2 tak jak pisał Sigurd ?? U mnie wyszło, ze lepiej cały otwarty - ale jakby posiedzieć ze stoperem ... Mi już trochę to zbrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 09.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Malik nie wiem ,bo u mnie wogóle nie ma tego ustawienia i też się zastanawiam czy to ma sens,ale moze bardziej doświadczeni nam podpowiedzą więc czy jesli mój piec pracuje 10 minut i stoi 7 to czy jest sens dać ustawienie podtrzymania np.na 5?Czy to coś da ,że piec nie będzie tak szybko wchodził w tryb pracy? Podtrzymanie wg mnie służy w przypadku regulatorów, które powodują przejście pieca w stan podtrzymania nawet do 1-2 godzin, a wtedy przedmuch np. co 10 minut nie powoduje leju w retorcie. To jest moje zdanie i mogę się mylić, ale nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts