Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malik nie wiem ,bo u mnie wogóle nie ma tego ustawienia i też się zastanawiam czy to ma sens,ale moze bardziej doświadczeni nam podpowiedzą więc

czy jesli mój piec pracuje 10 minut i stoi 7 to czy jest sens dać ustawienie podtrzymania np.na 5?Czy to coś da ,że piec nie będzie tak szybko wchodził w tryb pracy?

Sąsiad ma model z regulatorem PID, który tak dostosowuje parametry, żeby piec stale pracował, bo jest to podobno najbardziej ekonomiczne.

Gdy regulator wykrywa, że piec dochodzi do zadanej temperatury tak zmienia parametry, żeby spowolnić to dochodzenie i w ten sposób prawie cały czas pracuje.

Co ciekawe u mnie zarówno w trybie pracy i postoju mogę ustawić niezależnie wszystkie parametry (czas podawania, przerwy, obroty wentylatora), z tym, że czas przerwy w pracy podajnika jest krotnością tego parametru z trybu pracy (aktualnie jest to 4 x 105 s).

Przesłony na czopuchu nie mam w ogóle.

Przesłona na wentylatorze otwarta na 2,5 cm (przy większej robią się spieki, a przy mniejszej piec ma za małą moc).

Jak taniej?Jeśli groszku spalasz powiedzmy 4 tony po 750 to daje 3000zł.Palet relatywnie musisz spalić 35% więcej czyli 5,4 tony razy cena z linka to daje 3 753 zł.Aby koszt był porównywalny to tona palet musiałaby kosztować 555 zł.

Gdzie kupić w takiej cenie?

Hej

Właśnie buszując po sieci w poszukiwaniu taniego pelletu znalazłem na stronie Barlinka kalkulatorek przyliczający koszty opalania

http://www.pelet.com.pl/ekonomia.html

Wyszło mi w nim, że zakładając zużycie węgla na poziomie 5ton przy cenie 750zł, sezon kosztuje mnie 3750. Barlinek oferuje swoje pellety za 695zł/t. Potrzebne byłoby prawie 7ton pelletu a co za tym idzie wydatki rzędu 4750zł. Czyli tysiąc więcej....

Trociu - postaram się kupić kilka worków i zobaczę jak będzie to u mnie działać i jeśli będzie ok to może przed kolejnym sezonem tzn. latem gdy ceny spadną stworzymy jakąś grupę i kupimy hurtem taniej :wink:

Hej

Znalazłem że gdzieś w Oławie jest składzik z pelletami.

..::: 08.01.2008 Nowy punkt WROCŁAW :::..

Miło nam poinformować, że od dnia dzisiejszego nasz pellet mogą Państwo kupować u naszego autoryzowanego partnera w okolicach Wrocławia. Firma Trapez Dach reprezentowana przez Pana Grzegorza Grendysza (55-200 Oława, Marcinkowice, Słoneczna 16) podpisała w dniu dzisiejszym z nami umowę i otrzymała status Partnera firmy Orte Polska.

mój kielar ma taką klapke i jest ona oryginalnie montowana, z tymże nie ma możłiwości całkowitego zamknięcia wylotu do komina, ta klapka ma obcięty kawałek tak aby zawsze był wylot do komina. Chyba ze względów bezpieczeństwa.
Pewnie po to, że jakby jakiś samodzielny palacz doszedł do wniosku, ze jak maksymalnie ograniczy wylot gorącego powietrza do komina, to mu piec będzie się szybciej nagrzewał (patrz chociażby ja :D) )

Ale wtedy grozi to tym, ze wszelkie dymy będą wychodzić na nieszczelnościach pieca i rury przyłączeniowej i palacz się zaczadzi....

Ciekawa jestem Waszej opinii .

Oberwala mi sie jakas rurka w piecu i opadl ten talerz , deflektor czy jakos tak to sie nazywa .

Serwisant pospawal i powiedzial , ze spokojnie mozna palic bez tego talerza , ze nie jest potrzebny .

Pytanie proste , po co to jest , jesli nie jest potrzebne ?

Co myslicie ?

mój kielar ma taką klapke i jest ona oryginalnie montowana, z tymże nie ma możłiwości całkowitego zamknięcia wylotu do komina, ta klapka ma obcięty kawałek tak aby zawsze był wylot do komina. Chyba ze względów bezpieczeństwa.

dokładnie -moja też ma mozliwośc zasłonięcia max. 70% objętości ... i tak powinno być :wink: :D

Trociu - postaram się kupić kilka worków i zobaczę jak będzie to u mnie działać i jeśli będzie ok to może przed kolejnym sezonem tzn. latem gdy ceny spadną stworzymy jakąś grupę i kupimy hurtem taniej :wink:

Hej

Znalazłem że gdzieś w Oławie jest składzik z pelletami.

Dodatkowo we Wro są jeszcze jacyś:

DECO

Aleja Piastów 66

52-425 Wrocław

Tel: +48 71 3643283

Fax: +48 71 3634898

Kom: +48 888944976

e-mail: [email protected]

Ciekawa jestem Waszej opinii .

Oberwala mi sie jakas rurka w piecu i opadl ten talerz , deflektor czy jakos tak to sie nazywa .

Serwisant pospawal i powiedzial , ze spokojnie mozna palic bez tego talerza , ze nie jest potrzebny .

Pytanie proste , po co to jest , jesli nie jest potrzebne ?

Co myslicie ?

ło matko ...to Ci sie porobiło :o

teraz bede teoretyzowac ...tak mi się zdo, że ten talerz trzymał płomień nisko i tym samym powodował większe skupienie tego płomienia a co za tym idzie - szybsze nagrzewanie kotła ...ale to tak na mój rozumek ...nie wiem jak jest naprawdę :roll:

ekhem - za "Społem Kielce"

Niedawno ukończona inwestycja znacząco poszerzyła możliwości Spółdzielni w zakresie produkcji pelletów z różnych (półprodukt do smażenia chipsów i chrupek) z różnych mieszanek mąk. Aktualnie WSP Społem produkuje pellet z pszenicy, ziemniaka, kukurydzy, ryżu jak również mieszanek mącznych (np. pszenno – ziemniaczanych). Używana technologia gwarantuje wysoką czystość mikrobiologiczną gotowego wyrobu, dzięki czemu okres przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy.

A może by tak ziemniakiem czy kukurydzą palić w piecu. Obierki z ziemniaków podobno fajnie się palą i dają ładny zapach :D:D:D

No wlasnie , pewnie macie racje , a fabryka chciala sie mnie pozbyc w taki sposob .

:-?

Przeciez nie moze byc tak , zeby w zalozeniu cos bylo a pozniej okazywalo sie nie potrzebne .Malo tego serwisant mowil , ze bez tego to sie nawet lepiej pali .

Piec Staporkow , drugi raz bym go nie kupila .Kontakt z Fabryka w razie czego beznadziejny .Pani pod telefonem to jakis zart chyba :o

Nie wiem jak jest gdzie indziej , ale jak napisalam kolejny raz kupie cos innego .

Przeciez nie moze byc tak , zeby w zalozeniu cos bylo a pozniej okazywalo sie nie potrzebne .Malo tego serwisant mowil , ze bez tego to sie nawet lepiej pali .
Jeżeli jest tak jak podejrzewam, bo oczywiście że piec będzie lepiej palił, bo cały żar pójdzie bezpośrednio na kocioł czyli praktycznie na wodę w nim zgromadzoną. Ale przez to pewnie żywotność się skraca i pewnie gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia, jako niezgodne z instrukcją używanie pieca.

O - a tutaj próbują pokazać, że niby pelletami taniej ;) I co ciekawe cena uzależniona jest od ilości kupowanych worków. Powyżej 250 worków (3,7tony) mamy 670zł/t. A w przypadku do 9 worków już mamy 854zł!!

hahah ładne kolorowe słupki,,,i tylko tyle ,wcale mnie nie przekonały,ale reklama dźwignia handlu,ostatecznie ja tez miałam mieć popiół jak z papierosa hahahah