Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

Cytuję instrukcję do mojego sterownika:

Funkcja uaktywnia się tylko w trybie pracy

(to znaczy wtedy, gdy temperatura pieca jest niższa od Temperatury

zadanej). Jeśli temperatura pieca nie rośnie przez czas określony przez

użytkownika, uaktywniany jest alarm: wyłączane są podajnik, nadmuch,

(pompa wody jest załączana i wyłączona niezależnie) i załączany jest

sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu wyświetla się odpowiedni komunikat

(patrz rozdział zabezpieczenia).

Trociu!! Teraz dopiero doczytałem i to by się zgadzało... Ja też mam ST 37. Kocioł zawsze dość długo nabija mi ostatni brakujący stopień do temp zadanej np. temp zadaną mam 56 - 2 stopnie histerezy włącza się tryb pracy, potem spada do około 52 i zaczyna rosnąć. rośnie dość szybko o 55 a ostatni stopień zajmuje mu sporo casu. i co dziwne gdy zejde wtedy z temp zadaną do 55 praca oczywiście ustaje a temp wtedy potrafi dojść nawet do 57,5 st. bez pracy dmuchawy i podawania!! o co chodzi?? co zmienić??

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cytuję instrukcję do mojego sterownika:

.....Jeśli temperatura pieca nie rośnie przez czas określony przez użytkownika, uaktywniany jest alarm: wyłączane są podajnik, nadmuch,

no i właśnie ten ostatni stopień może zajmować mu tyle czasu, ze włącza się alarm. Dziś sprawdze jaki jest nastawiony czas , bo tej opcji jeszcze nie znałem.... w tym przypadku, żeby temp. szybciej dochodziła powinienem zmienić czas podawania czy czas palenia??

mam taki sterownik tylko z innym firmwarem

od 2 miesięcy palę i ani razu kocioł mi nie zgasł, ani razu ni zasypał kotła ekogroszkiem - nic nie ustawiałem (serwisant od kotła też nie) zmieniłem w międzyczasie ekogroszek - nic nie ustawiałem i kocioł grzeje... w sumie od tego jest a nie od tego żeby przy nim ślęczeć

jedynie co ustawiałem na sterowniku to temperaturę zasilania CO i cwu

ja wiem ,że teraz z innej beczki na moment,ale na forum nijak nie mogę doszukać...chcę ocieplić na strychu podłogę ale...mam jeszcze stary dach,przez który wpada wilgoć/śnieg,czasem deszcz/,nie mogę więc chyba położyć wełny na podłogę...więc jak?

ktoś mi powie co z tą cegłą? :p

Proszę o pomoc w wyborze kotła do co i cwu - dom parter z poddaszem użytkowym (niska ściana kolankowa), rodzina 2 os.dorosłe i 1dziecko. Parter 95m (ok.60m podłogówka, 3 grzejniki), poddasze 150m(5 grzejników). Chcemy ogrzewać i zamieszkać na razie dół, a poddasze to czas pokaże. Problemem chyba będzie komin, systemowy "Zapel", średnica 200mm, ale wysokość niewiele ponad 5m. Chcelibyśmy ogrzewać ekogroszkiem ale w razie czego mieć możlwość palenia groszkiem i miałem.

ja wiem ,że teraz z innej beczki na moment,ale na forum nijak nie mogę doszukać...chcę ocieplić na strychu podłogę ale...mam jeszcze stary dach,przez który wpada wilgoć/śnieg,czasem deszcz/,nie mogę więc chyba położyć wełny na podłogę...więc jak?

ktoś mi powie co z tą cegłą? :p

Wg mnie, to zwykła cegła się nie sprawdzi. Z prostego powodu - nie wytrzyma temperatury i się rozkruszy, a Ty będziesz miała dodatkowe czyszczenie.

Szamot to specjalny rodzaj gliny, która wytrzymuje długotrwały napór wysokiej temperatury i dlatego stosowana jest do pieców.

Reasumując - nie masz cegły szamotki, to się wstrzymaj i skombinuj jakąś, zamiast wkładać bele co :)

malik83-- u nas tez się kiedyś wyłączał - ale to było spowodowane złymi ustawieniami ... alarm miałam ustawiony na 3 godziny , i przy złych ustawieniach piec przez te 3 godziny nie porafił nabić do zadanej temperatury - no i włączał się alarm który inicjował wyłączenienie sie pieca :roll:

teraz - ustawienia mamy takie, że piec dochodzi do zadanej temp. około 15 minut, odpoczywa max.20 minut ... problem alarmu i wyłączenia pieca się skończył :wink:

dowiedz się, czy nie ma braków w dostawie prądu - nawet jesli prądu nie ma tylko godzine to chałupa się wychładza bo piec nie chodzi - potem zajmuje mu dłuższy czas nagrzenie chałupy i dojście do zadanej temp.- może to jest powód?

na ile godzin masz ustawiony alarm?

może i chodzi o ustawienia!! tylko, że mój osiąga zadaną temp. i chodzi dość długi czas... braków prądu raczej nie ma!! Zastanawiam się już nad wezwaniem serwisu... Do swoich poprawnych ustawień doszłaś sama czy ktoś Ci je ustawił ?? :wink:

to nie takie proste jak to niektórym się wydaje (przeważnie tym którzy nie mają z tym nic do czynienia :wink: :lol: )... mamy teraz dobre ustawienia, "zdobyłam" je osobiście :wink: siedząc w kotłowni całe dnie i pół z każdej nocy przez kilka tygodni :D

daggulka, coś mi się wydaje że do czasu będzie spokój, dopóki ten sam węgielek masz, bo zazwyczaj co zakup to inne parametry i trza na nowo ustawiać, ale a nóż...

danutka66, czy ty chcesz przydławić ciąg w kominie ? według mnie jak dasz zwykłą cegłę to jakiś czas na pewno wytrzyma, cóż by się mogło złego stać, najwyżej się rozleci, aczkolwiek nie wydaje mi się, często przecież kominy są stawiane z takich cegieł i jakoś stoją, poza tym cegła tez jest wypalana w piecu i to nie w niskiej temperaturze.

Ja bym tam zapakował zwykłą cegłę i potestował.

daga75 - poszukaj sobie kociołka z dodatkowym rusztem, w którym można palić wszystkim. Ja taki właśnie mam, Kielar Eko 2.

daggulka, coś mi się wydaje że do czasu będzie spokój, dopóki ten sam węgielek masz, bo zazwyczaj co zakup to inne parametry i trza na nowo ustawiać, ale a nóż...

daga75 - poszukaj sobie kociołka z dodatkowym rusztem, w którym można palić wszystkim. Ja taki właśnie mam, Kielar Eko 2.

To już nie chodzi nawet o różnice w węglu z kolejnej dostawy - różnice w paleniu węgla są zauważalne po każdorazowym załadowaniu podajnika ( węgiel trzymamy w zagródce z drewna na gumie kopalnianej pod plandeką na dworze - różnice w wilgotności między węglem branym np. z wierzchu lub ze środka :wink: )... nie trzeba zmieniać ustawień, ale widać , ze się inaczej pali. Super byłoby trzymać węgielek np. w kotłowni ....tyle, że mamy mała i się nie zmieści :roll: .

Co do kociołka z dodatkowym rusztem .... fajna sprawa(też mam , sobie chwalę - można drewno pozostałe po budowie tam spalać * a jest tego multum :wink: ). Natomiast jest jeszcze inny aspekt. Jeśli ktoś liczy na dofinansowanie to radzę się najpierw dowiedzieć szczegółów. Nasz wspaniałomyślny wójt podjął decyzję , że dofinansowanie do kotłów na ekogroszek tak , super - natomiast tylko dla tych bez rusztu. Według niego jeśli w piecu można palić cokolwiek innego poza ekogroszkiem to nie jest to już piec ekologiczny :evil: . Kolejna wspaniałomyślna decyzja naszego wójta :evil: .

Proszę o pomoc w wyborze kotła do co i cwu - dom parter z poddaszem użytkowym (niska ściana kolankowa), rodzina 2 os.dorosłe i 1dziecko. Parter 95m (ok.60m podłogówka, 3 grzejniki), poddasze 150m(5 grzejników). Chcemy ogrzewać i zamieszkać na razie dół, a poddasze to czas pokaże. Problemem chyba będzie komin, systemowy "Zapel", średnica 200mm, ale wysokość niewiele ponad 5m. Chcelibyśmy ogrzewać ekogroszkiem ale w razie czego mieć możlwość palenia groszkiem i miałem.

Gdzie docelowo maiłby znajdować się piec przewidziałeś miejsce na magazynowanie opału.

Jestem stałym bywalcem tego forum (może nie tak aktywnym), które ku uciesze bardzo się rozbudowuje. Ludzie rzeczywiście mają problemy z odpowiednimi nastawami kotłów. Ja ich nie mam. O nastawach sterownika pisałem w postach wyżej. W jednym z nich chwaliłem się bardzo oszczędnym spalaniem, i rzeczywiście można takie osiągnąć, ale nie daje to odpowiedniego komfortu cieplnego. Zauważyłem, że przełączenie pompy c.o. z II biegu na I powoduje właśnie takie oszczędności, wtedy temp. w domu niby ta sama ale poczucie ciepła zupełnie inne. Posiadam kocioł eko-tech 22 kw, zasobik wody galmet 200 litrów, dom 225 m2, podłogówka 75 m2, grzejniki w każdym pomieszczeniu, także w piwnicy, oddzielne piony dla grzejników i dla podłogówki. Z moich trzymiesięcznych doświadczeń palenia mogę powiedzieć tak:

- nastawami regulować bardzo delikatnie, każda cyferka w dół lub w górę, może mieć wpływa na spalanie,

- palcie suchym paliwem,

- paliwo musi mieć dużą „kaloryczność”, ostatnia moja dostawa to właśnie taki ekogroszek, który spalając się nie wytwarza spieków, powstaje tylko popiół taki jak z papierosa,

- sądzę, że na sposób spalania i szybkość osiągania temp. na kotle ma wpływ budowa instalacji, średnice rur, ilość wody w układzie, docieplenie domu, a także samej instalacji.

- zrezygnowałem ze sterownika pokojowego, kocioł pracował na niskich temp. i nie miałem z czego zasilać podłogówki, poza tym, nie zauważyłem szczególnych oszczędności na paliwie, a bez sterownika kocioł pracuje na odpowiednich temperaturach,

- znalazłem rozwiązanie do sterowania podłogówką, kupiłem dodatkowy sterownik firmy K2 electronic: BRIGID C.O.P, który będzie włączał lub wyłączał pompę do podłogówki, w zależności od wymaganej temperatury na powrocie układu.

W chwili obecnej spalanie mam na poziomie 20-25 kg na dobę, w domu jest cieplutko i można powiedzieć, że jestem w pełni zadowolony z zastosowanych rozwiązań, które naprawdę absorbują mnie w niewielkim stopniu

Troszkę żałuję że wybrałem piec na eko-groszek z dodatkowym rusztem . . . :cry:

Odnoszę wrażenie, że gdy płomień na retorcie jest większy (wyższy), to piec osiąga wyższe temperatury. Można by więc wnioskować z tego, iż gdyby retorta była wyżej, lub płaszcz wodny (tak to się chyba nazywa, tj. część w piecu przez którą przepływa woda i jest grzana) był niżej, to łatwiej jej (retorcie) byłoby nagrzać wodę . . .nie wiem czy to ma sens . . ale tak wnioskuję z moich obserwacji.

Jak rozłożyłem ruszt i wysypałem na niego troszeczkę węgla, przy pracującej nadal retorcie i ślimaku, to zagotowałem wodę w 3min . . .ale fajnie bulgotało . .

żartuje oczywiście . . wcale mi do śmiechu nie było . . :cry:

Jacku, no to już wiesz. Nie myl tylko na okrągło sterowania pogodowego z pokojowym. To dwie różne sprawy. Jeśli chcesz „bezobslugowo” to STEROWANIE POGODOWE.

Co i jak, przekonasz się w praktyce. Innej drogi nie ma.

Dr.Apache.. i co mam ci wytlumaczyć, jeśli ty nie rozumiesz prostej treści. Napisałem, że zapychasz palenisko straszna ilością węgla.. i to mokrego, a ty co? Dalej to samo.

Ustaw podawanie węgla na czas 5sek. Wówczas palenisko zdoła taką porcję rozpalić za każdym razem. Być może masz węgiel z Chwałowic, całkiem niezły ale mokry pali się najgorzej ze znanych mi. Tak w ogóle to zapamiętaj sobie podstawową zasadę dobrego, bo gorącego paleniska, paleniska, które najbardziej efektywnie ( czytaj EKONOMICZNIE!! ) spala węgiel: Małe porcje węgla a częściej podawane!! Robi to za ciebie podajnik przecież, więc się nie przemęczysz!! Palenisko musi mieć stałą wysoką temperaturę!! Każde dosypanie obniża ją! Im więcej dosypiesz, tym bardziej ją zadusisz!! I susz węgiel, rozsyp go w kotłowni cienką warstwą na folii!!

Druga sprawa to temperatura na piecu! Nie wiem, czy masz zawór drogowy i obwód wewnętrzny pieca z zasobnikiem c.w.u., czy całą moc walisz prosto w c.o.? Jeśli całość dajesz od razu w c.o., to twój piec, zwłaszcza przy tak upartym palaczu, nie ma szans w ogóle. Powtarzam jeszcze raz : 5sekund podawanie, 15 sekund czas palenia, dmuchawę na 1/3 mocy przy szczelinowym otwarciu, góra 10%. Jeśli i to nie zdoła się rozpalać, to skracaj czas palenia nawet do 10sekund i dodawaj obrotów dmuchawy po 1 –2%. Ale to raczej jest mało prawdopodobne.. Chociaż.. przy obecnych temperaturach na zewnątrz potrzebne jest raczej duże palenisko a tylko takim częstszym podawaniem masz szansę go stworzyć. Kopczyk na jak największej powierzchni kołnierza retorty. I nie kombinuj niczego z cegłami w czopuchu! Podaj raczej jaki masz piec i jaką instalację, to mogę ci coś doradzić konkretnie.

Danutka, miałem wrażenie, ze jesteś rozsądną kobieta. Kup sobie razem z cegłą czujnik CO.

[

Danutka, miałem wrażenie, ze jesteś rozsądną kobieta. Kup sobie razem z cegłą czujnik CO.

czyli nie kupować????Skoro piszecie że ten dinks na wylocie skutkuje?Mnie ostatnio robi się hmm taki krąg ze szlaki w palenisku..nie wiem czemu ..ustawień nie zmieniałam,opału też nie,rano i wieczorem muszą to to wywalać,bo prześwit na retorcie robi się mniejszy