Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek z zasobnikiem!?

Barti4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaro, nie bój żaby.. a swoją drogą, możesz sprowadzić palenisko do minimum energii, obniżając podawanie do 3sek i zmniejszając dmuchawę do tego stopnia, by nie dymiło i wydłużyć adekwatnie czas palenia. Jego wielkość może pokrywać tylko otwór retorty, bez wchodzenia na kołnierz. Stosuj codziennie Sadpal i nie martw się o trwałość, bo osadza się tylko para wodna, która jest a jeśli będziesz dmuchał mniejszą ilością zimnego wilgotnego powietrza, to Sadpal zdoła wnętrze wymiennika skutecznie suszyć.

Latem zobaczysz. Możesz przejść na pelety. To korzystniejsze paliwo na przestoje i daje niższą temperaturę paleniska. Trzeba tylko pilnować, by nie były z domieszką drewna iglastego, bo usmolisz wymiennik.

Danutka, ty to jesteś już prawdziwa mistrzyni na tym forum :D

Mam dzisiaj nocne Marki 8)

Jego wielkość może pokrywać tylko otwór retorty, bez wchodzenia na kołnierz.

Może być problem z przegrzewaniem podajnika przy takim ustawieniu,ale nie o tym miało być.

Mendras powiedz no mi chłopie - w całym tym swoim natchnieniu - co sądzisz o przewymiarowaniu kotłów retortowych. Modulacja mocy w zakresie 30-100% to fakt czy mit w powiązaniu z deklarowaną sprawnością koła ?

dejfit, sądzisz, że prowadzenie dokumentacji, zapisywanie danych, rozumienie zjawisk fizyki i posługiwanie się logiką to natchnienie?.. :lol: .. no to chyba masz rację, naukowcy to są ludzie nawiedzeni.. :p .........

:roll: .. myślę sobie.. nad tym przewymiarowaniem.. chcesz filozoficznie, czy konkretnie?

jak konkretnie, to policz.. co tam masz za budowlę, co do zapotrzebowania na kW i jaki zamierzasz, czy masz system i ile w nim wody.

Na moim Lingu, jak wynika z moich danych "jadę" przeciętnie na mocy 20kW a nominalnie dla węgla ma 35 a peletów 30. Ale nie duszę palnika przestojami i dmucham w palenisko i częściowo poza, by było trochę tlenu na dopalanie gazów i sadzy, temperaturą 40stopni z adaptera na rurze spalinowej. Planuje zamienić zasobnik c.w.u. na bufor z zasobnikiem ale jeszcze co do jego pojemności nie zdecydowałem, policzę w kwietniu.

Przegrzewanie podajnika nie występuje przy paleniu "z głową" a przy paleniu miałem, to już w ogóle trudno nawet sobie wyobrazić.. no chyba, że ktoś zatka wylot spalin z pieca i całe ciśnienie poszuka sobie nowej drogi wyjścia przez kanał.. podajnika 8)

dejfit, sądzisz, że prowadzenie dokumentacji, zapisywanie danych, rozumienie zjawisk fizyki i posługiwanie się logiką to natchnienie?.. :lol: .. no to chyba masz rację, naukowcy to są ludzie nawiedzeni.. :p

Czyli jestes naukowcem :D Życzmy sobie wszyscy takich instalatorów..

jak konkretnie, to policz.. co tam masz za budowlę, co do zapotrzebowania na kW i jaki zamierzasz, czy masz system i ile w nim wody.

To jest mało konkretne, ale rozumiem, że generalizowanie w przypadku złożonego niewątpliwie systemu - jakim jest instalacja c.o - jest trudne. W moim przypadku już niczego nie policzę.Sprawa jest przesądzona. Kocioł zainstalowany a ja ponieważ lubię słowo optymalizować "walczę" i kotłem i instalacją.Z doskoku. Nie mam specjalnie możliwości obserwacji a tylko ona po wykluczeniu wpływu czynnika losowego jest podstawą do poprawnych wniosków. O mnie specjalnie nie chodzi.

Otóż na forum infoogrzewanie jeden z użytkowników - btw podobno instalator z branży- proponował ostatnio 25kW na 100m^2 nowego docieplonego domu tylko dlatego, że ktoś grzeje kotłem c.w.u. To oczywiście wywołało sporą burzę :p W dodatku ten sam użyszkodnik idąc dalej swoim schematem myślenia poleca kolejnym osobom kotły w moim przekonaniu za duże, argumentując to tylko i wyłącznie grzaniem c.w.u. Jak pisze duży kocioł konieczny dla komfortu c.w.u. Teoria opiewa na różne stwierdzenia min. że duży kocioł "podobno nawet ma większą sprawność" :)

Ale nie duszę palnika przestojami i dmucham w palenisko i częściowo poza, by było trochę tlenu na dopalanie gazów i sadzy, temperaturą 40stopni z adaptera na rurze spalinowej. Planuje zamienić zasobnik c.w.u. na bufor z zasobnikiem ale jeszcze co do jego pojemności nie zdecydowałem, policzę w kwietniu.

Czym jest bufor z zasobnikiem ? Zasobnikiem w zasobniku ? Co chcesz osiągnąć tym rozwiązaniem ?

Mistrzostwo okraszone buteleczką kropli nasercowych i godzinami spędzonymi w piwniczce hahahahha

Niech żyje bezobsługowość kotłów na ekogroszek ! 8)

Codziennie muszę oczyszczać pogrzebaczem retortę z popiołu inaczej jego ilość rośnie i rośnie aż zapycha piec, bo obok niej jest bardzo niewiele miejsca, którym może spadać do popielnika.

Czy też tak macie czy to tylko ja mam takądziwną konstrukcję pieca ?

Ale jak to się dzieje?Przecież kolejna porcja węgla wypycha popiół z retorty do popielnika,więc gdzie ci się to zawiesza?No chyab ze robią ci się wilgaśne spieki i klinują po boku między retortą a ścianą pieca

Problem w tym, że jest bardzo mało miejsca między retortą a ścianami pieca (od 1cm na środku ściany do 4 cm w rogu).

Spieków nie mam w ogóle.

Zauważyłem, że u sąsiada retorta jest wyżej niż u mnie i jest dużo miejsca po bokach, i nie ma tego problemu, więc to pewnie o to chodzi.

dejfit, grzanie c.w.u. zwłaszcza zasobnik dużej pojemności, pochłania dużo energii i dla tego jest montowany w tzw. priorytecie i to często powoduje jęki na forach, że piec nie osiąga zadanej temperatury.Często tacy otwierają jeszcze zawór drogowy bardziej na c.o. i jest tragedia.. :lol:

Warto mieć w domu trochę komfortu z dostępem do ciepłej wody. Poza tym lepiej kiedy piec idzie równo na średnim potencjale mocy, bez szarpania i przestojów. Mówimy o paleniu węglem.

Istotna jest pojemność wodna w systemie. Bufor spełnia tu rolę akumulatora i rezerwuaru mocy, zwłaszcza w systemach z małą ilością tzw. czynnika grzewczego, czyli wody. Dlatego warto zastanowić się na jego wielkością i to konkretnie, dla konkretnego systemu. No i nie zapomnieć, że energię generuje palnik pieca i musi nadążyć za naszymi wymaganiami.

U mnie w obu obiegach pompki włączone są na stałe, co wyrównało i ustabilizowało termicznie cały system i daje swobodę korzystania z c.w.u. bez przepychanek.

dejfit, grzanie c.w.u. zwłaszcza zasobnik dużej pojemności, pochłania dużo energii i dla tego jest montowany w tzw. priorytecie

Pochłania na starcie - duże ciepło właściwe wody robi swoje. Potem przecież rozpatrujemy energię jaką trzeba dostarczyć przez pryzmat mieszania się ciepłej z zimną oraz minimalnych strat przy dobrze docieplonym wymienniku. Jeżeli ze skróconych obliczeń dla domu wynika max 10kW to po cholerę kocioł 25kW ? Dla komfortu ? :roll: anyway

Ja patrzę na grzanie c.w.u trochę przez inny pryzmat( prysznic dla 3 osób), a dlatego, że zasobnik c.w.u montowany jest w priorytecie, a pompa c.w.u nie stanowi zaworu, po nocy mam w 80l wymienniku z wężownicą taką temperaturę jak na kotle :D.Nieważne, co ustawię jako zadana c.w.u. Zresztą w Estymie ten parametr steruje tylko pracą pompy. Ostatecznie temp w wymienniku zależy od tego jak ustawię moc palnika i ile ciepła konsumują kaloryfery. Zawsze jednak jest wyższa niż bym chciał :) Czy to wada ? Bakterii nie mam za to - nic się nie uchowa w 70C :p :P, ale osoby które o tym nie wiedzą "lubią się" poparzyć.

i to często powoduje jęki na forach, że piec nie osiąga zadanej temperatury.

Jak ktoś ma wymiennik, który robi za kaloryfer i grzeje kotłownię to nic nie poradzisz :)

Ciekawi mnie jeszcze ten Twój adapter na czopuchu doprowadzający ciepłe powietrze do wentylatora. Pstryknij jakieś fotki i wrzuć gdzieś w wolnej chwili.

Siema Madere, z nieba mi spadles!

tez od dawna szukam kogos kto uzytkuje Cichewicza FE 25kW.

W razie pytan wal na maila, wysel Ci w wiadomosci.

Mam pytanie do goolu. Jak mozecie miec w domu 22 st. i piec ustawiony na 58 st? Przeciez przy takim grzaniu to u mnie byloby w domu 26-28 st.!!

Mamy glowice termostatyczne na grzejnikach :D

Siema Madere, z nieba mi spadles!

tez od dawna szukam kogos kto uzytkuje Cichewicza FE 25kW.

W razie pytan wal na maila, wysel Ci w wiadomosci.

Mam pytanie do goolu. Jak mozecie miec w domu 22 st. i piec ustawiony na 58 st? Przeciez przy takim grzaniu to u mnie byloby w domu 26-28 st.!!

Mamy glowice termostatyczne na grzejnikach :D

Też tak mam :D

A jakie macie wtedy spalanie, utrzymujac ciagle piec na ok. 58 st.? Wieksze niz gdyby byl ustawiony np. na 45 st.?

Poza tym jak by wygladala praca pieca, pompy i co by sie stalo gdyby zrobilo sie raptem cieplo, wszystkie termostaty na grzejnikach by sie pozamykaly i nie byloby obiegu wody w ukladzie?

Piec nastawiony na 50st . Latem podgrzewa CWU i wszystko funkcjonuje jak należy i nic się nie przegrzewa.

Tak myslalem, ze macie tez zawory 3 lub 4-drogowe. Tez mialem u siebie taki zalozyc, ale sie hydraulika posluchalem i nie mam. Ale to jeszcze zmeinie.

jak dokladnie dziaal taki zawor, ma jakis czujnik i puszcza tyle cieplej wody zeby za zaworem plynela do pieca minimalna temperatura ustawiona czy po prostu recznie sie go ustawia i leci np. pol na pol wody cieplej i wracajacej z grzejnikow. Przy zalozeniu oczywiscie, ze zawor 3 lub 4- drogowy jest na powrocie i ma za zadanie nie dopuszczac do zbyt duzej roznicy pomiedzy temp. wychodzaca z pieca i powracajaca.