danutka66 21.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Mendras to był przykład..ja mam 6 podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 22.01.2009 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Jaro, nie bój żaby.. a swoją drogą, możesz sprowadzić palenisko do minimum energii, obniżając podawanie do 3sek i zmniejszając dmuchawę do tego stopnia, by nie dymiło i wydłużyć adekwatnie czas palenia. Jego wielkość może pokrywać tylko otwór retorty, bez wchodzenia na kołnierz. Stosuj codziennie Sadpal i nie martw się o trwałość, bo osadza się tylko para wodna, która jest a jeśli będziesz dmuchał mniejszą ilością zimnego wilgotnego powietrza, to Sadpal zdoła wnętrze wymiennika skutecznie suszyć. Latem zobaczysz. Możesz przejść na pelety. To korzystniejsze paliwo na przestoje i daje niższą temperaturę paleniska. Trzeba tylko pilnować, by nie były z domieszką drewna iglastego, bo usmolisz wymiennik. Danutka, ty to jesteś już prawdziwa mistrzyni na tym forum Mam dzisiaj nocne Marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 22.01.2009 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Jego wielkość może pokrywać tylko otwór retorty, bez wchodzenia na kołnierz. Może być problem z przegrzewaniem podajnika przy takim ustawieniu,ale nie o tym miało być. Mendras powiedz no mi chłopie - w całym tym swoim natchnieniu - co sądzisz o przewymiarowaniu kotłów retortowych. Modulacja mocy w zakresie 30-100% to fakt czy mit w powiązaniu z deklarowaną sprawnością koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 22.01.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dejfit, sądzisz, że prowadzenie dokumentacji, zapisywanie danych, rozumienie zjawisk fizyki i posługiwanie się logiką to natchnienie?.. .. no to chyba masz rację, naukowcy to są ludzie nawiedzeni.. ......... .. myślę sobie.. nad tym przewymiarowaniem.. chcesz filozoficznie, czy konkretnie? jak konkretnie, to policz.. co tam masz za budowlę, co do zapotrzebowania na kW i jaki zamierzasz, czy masz system i ile w nim wody. Na moim Lingu, jak wynika z moich danych "jadę" przeciętnie na mocy 20kW a nominalnie dla węgla ma 35 a peletów 30. Ale nie duszę palnika przestojami i dmucham w palenisko i częściowo poza, by było trochę tlenu na dopalanie gazów i sadzy, temperaturą 40stopni z adaptera na rurze spalinowej. Planuje zamienić zasobnik c.w.u. na bufor z zasobnikiem ale jeszcze co do jego pojemności nie zdecydowałem, policzę w kwietniu. Przegrzewanie podajnika nie występuje przy paleniu "z głową" a przy paleniu miałem, to już w ogóle trudno nawet sobie wyobrazić.. no chyba, że ktoś zatka wylot spalin z pieca i całe ciśnienie poszuka sobie nowej drogi wyjścia przez kanał.. podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 22.01.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 J Danutka, ty to jesteś już prawdziwa mistrzyni na tym forum Mam dzisiaj nocne Marki Mistrzostwo okraszone buteleczką kropli nasercowych i godzinami spędzonymi w piwniczce hahahahha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 22.01.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dejfit, sądzisz, że prowadzenie dokumentacji, zapisywanie danych, rozumienie zjawisk fizyki i posługiwanie się logiką to natchnienie?.. .. no to chyba masz rację, naukowcy to są ludzie nawiedzeni.. Czyli jestes naukowcem Życzmy sobie wszyscy takich instalatorów.. jak konkretnie, to policz.. co tam masz za budowlę, co do zapotrzebowania na kW i jaki zamierzasz, czy masz system i ile w nim wody. To jest mało konkretne, ale rozumiem, że generalizowanie w przypadku złożonego niewątpliwie systemu - jakim jest instalacja c.o - jest trudne. W moim przypadku już niczego nie policzę.Sprawa jest przesądzona. Kocioł zainstalowany a ja ponieważ lubię słowo optymalizować "walczę" i kotłem i instalacją.Z doskoku. Nie mam specjalnie możliwości obserwacji a tylko ona po wykluczeniu wpływu czynnika losowego jest podstawą do poprawnych wniosków. O mnie specjalnie nie chodzi. Otóż na forum infoogrzewanie jeden z użytkowników - btw podobno instalator z branży- proponował ostatnio 25kW na 100m^2 nowego docieplonego domu tylko dlatego, że ktoś grzeje kotłem c.w.u. To oczywiście wywołało sporą burzę W dodatku ten sam użyszkodnik idąc dalej swoim schematem myślenia poleca kolejnym osobom kotły w moim przekonaniu za duże, argumentując to tylko i wyłącznie grzaniem c.w.u. Jak pisze duży kocioł konieczny dla komfortu c.w.u. Teoria opiewa na różne stwierdzenia min. że duży kocioł "podobno nawet ma większą sprawność" Ale nie duszę palnika przestojami i dmucham w palenisko i częściowo poza, by było trochę tlenu na dopalanie gazów i sadzy, temperaturą 40stopni z adaptera na rurze spalinowej. Planuje zamienić zasobnik c.w.u. na bufor z zasobnikiem ale jeszcze co do jego pojemności nie zdecydowałem, policzę w kwietniu. Czym jest bufor z zasobnikiem ? Zasobnikiem w zasobniku ? Co chcesz osiągnąć tym rozwiązaniem ? Mistrzostwo okraszone buteleczką kropli nasercowych i godzinami spędzonymi w piwniczce hahahahha Niech żyje bezobsługowość kotłów na ekogroszek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.01.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Codziennie muszę oczyszczać pogrzebaczem retortę z popiołu inaczej jego ilość rośnie i rośnie aż zapycha piec, bo obok niej jest bardzo niewiele miejsca, którym może spadać do popielnika. Czy też tak macie czy to tylko ja mam takądziwną konstrukcję pieca ? Ale jak to się dzieje?Przecież kolejna porcja węgla wypycha popiół z retorty do popielnika,więc gdzie ci się to zawiesza?No chyab ze robią ci się wilgaśne spieki i klinują po boku między retortą a ścianą pieca Problem w tym, że jest bardzo mało miejsca między retortą a ścianami pieca (od 1cm na środku ściany do 4 cm w rogu). Spieków nie mam w ogóle. Zauważyłem, że u sąsiada retorta jest wyżej niż u mnie i jest dużo miejsca po bokach, i nie ma tego problemu, więc to pewnie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 23.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Suspenser a gdzie ty kupiłeś taki piec???Faktycznie 1 cm to prawie nic,no chyba że węgiel spalałby się faktycznie na pył,ale jak już wiadomo z tego forum to awykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 23.01.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 dejfit, grzanie c.w.u. zwłaszcza zasobnik dużej pojemności, pochłania dużo energii i dla tego jest montowany w tzw. priorytecie i to często powoduje jęki na forach, że piec nie osiąga zadanej temperatury.Często tacy otwierają jeszcze zawór drogowy bardziej na c.o. i jest tragedia.. Warto mieć w domu trochę komfortu z dostępem do ciepłej wody. Poza tym lepiej kiedy piec idzie równo na średnim potencjale mocy, bez szarpania i przestojów. Mówimy o paleniu węglem. Istotna jest pojemność wodna w systemie. Bufor spełnia tu rolę akumulatora i rezerwuaru mocy, zwłaszcza w systemach z małą ilością tzw. czynnika grzewczego, czyli wody. Dlatego warto zastanowić się na jego wielkością i to konkretnie, dla konkretnego systemu. No i nie zapomnieć, że energię generuje palnik pieca i musi nadążyć za naszymi wymaganiami. U mnie w obu obiegach pompki włączone są na stałe, co wyrównało i ustabilizowało termicznie cały system i daje swobodę korzystania z c.w.u. bez przepychanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herman 23.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Czy ktoś może Kupoował i zamontował kocioł na groszek w okolicach Poznania - szukam godnego polecenia dilera piecy i ekipy instalcyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 24.01.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 dejfit, grzanie c.w.u. zwłaszcza zasobnik dużej pojemności, pochłania dużo energii i dla tego jest montowany w tzw. priorytecie Pochłania na starcie - duże ciepło właściwe wody robi swoje. Potem przecież rozpatrujemy energię jaką trzeba dostarczyć przez pryzmat mieszania się ciepłej z zimną oraz minimalnych strat przy dobrze docieplonym wymienniku. Jeżeli ze skróconych obliczeń dla domu wynika max 10kW to po cholerę kocioł 25kW ? Dla komfortu ? anyway Ja patrzę na grzanie c.w.u trochę przez inny pryzmat( prysznic dla 3 osób), a dlatego, że zasobnik c.w.u montowany jest w priorytecie, a pompa c.w.u nie stanowi zaworu, po nocy mam w 80l wymienniku z wężownicą taką temperaturę jak na kotle .Nieważne, co ustawię jako zadana c.w.u. Zresztą w Estymie ten parametr steruje tylko pracą pompy. Ostatecznie temp w wymienniku zależy od tego jak ustawię moc palnika i ile ciepła konsumują kaloryfery. Zawsze jednak jest wyższa niż bym chciał Czy to wada ? Bakterii nie mam za to - nic się nie uchowa w 70C :P, ale osoby które o tym nie wiedzą "lubią się" poparzyć. i to często powoduje jęki na forach, że piec nie osiąga zadanej temperatury. Jak ktoś ma wymiennik, który robi za kaloryfer i grzeje kotłownię to nic nie poradzisz Ciekawi mnie jeszcze ten Twój adapter na czopuchu doprowadzający ciepłe powietrze do wentylatora. Pstryknij jakieś fotki i wrzuć gdzieś w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madere 25.01.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Czy ktos z was uzytkuje piec Cichewicz Futura Econo 25KW?I jeszcze jedno ile wam teraz idzie groszku np. na tydzień i czy rzeczywiście macie po spaleniu sam popiół czy więcej żużlu jak u mnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madere 25.01.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A moze ktoś korzysta ze sterownika RK-2006Tam jest wielkość procentowa czasu podawania opału w stosunku do całego cyklu podawania.Kurcze wszędzie szukam ale cosik mało popularny jest mój piec lub jego właściciele nie wchodzą na różne fora aby sie podzielić doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom11111 25.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Siema Madere, z nieba mi spadles!tez od dawna szukam kogos kto uzytkuje Cichewicza FE 25kW.W razie pytan wal na maila, wysel Ci w wiadomosci. Mam pytanie do goolu. Jak mozecie miec w domu 22 st. i piec ustawiony na 58 st? Przeciez przy takim grzaniu to u mnie byloby w domu 26-28 st.!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.01.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Siema Madere, z nieba mi spadles! tez od dawna szukam kogos kto uzytkuje Cichewicza FE 25kW. W razie pytan wal na maila, wysel Ci w wiadomosci. Mam pytanie do goolu. Jak mozecie miec w domu 22 st. i piec ustawiony na 58 st? Przeciez przy takim grzaniu to u mnie byloby w domu 26-28 st.!! Mamy glowice termostatyczne na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 25.01.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Siema Madere, z nieba mi spadles! tez od dawna szukam kogos kto uzytkuje Cichewicza FE 25kW. W razie pytan wal na maila, wysel Ci w wiadomosci. Mam pytanie do goolu. Jak mozecie miec w domu 22 st. i piec ustawiony na 58 st? Przeciez przy takim grzaniu to u mnie byloby w domu 26-28 st.!! Mamy glowice termostatyczne na grzejnikach Też tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom11111 25.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A jakie macie wtedy spalanie, utrzymujac ciagle piec na ok. 58 st.? Wieksze niz gdyby byl ustawiony np. na 45 st.?Poza tym jak by wygladala praca pieca, pompy i co by sie stalo gdyby zrobilo sie raptem cieplo, wszystkie termostaty na grzejnikach by sie pozamykaly i nie byloby obiegu wody w ukladzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 25.01.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 i mamy zawory tró-j albo czwórdzielne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 25.01.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A jakie macie wtedy spalanie, utrzymujac ciagle piec na ok. 58 st.? Wieksze niz gdyby byl ustawiony np. na 45 st.? Poza tym jak by wygladala praca pieca, pompy i co by sie stalo gdyby zrobilo sie raptem cieplo, wszystkie termostaty na grzejnikach by sie pozamykaly i nie byloby obiegu wody w ukladzie? Piec nastawiony na 50st . Latem podgrzewa CWU i wszystko funkcjonuje jak należy i nic się nie przegrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom11111 25.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Tak myslalem, ze macie tez zawory 3 lub 4-drogowe. Tez mialem u siebie taki zalozyc, ale sie hydraulika posluchalem i nie mam. Ale to jeszcze zmeinie.jak dokladnie dziaal taki zawor, ma jakis czujnik i puszcza tyle cieplej wody zeby za zaworem plynela do pieca minimalna temperatura ustawiona czy po prostu recznie sie go ustawia i leci np. pol na pol wody cieplej i wracajacej z grzejnikow. Przy zalozeniu oczywiscie, ze zawor 3 lub 4- drogowy jest na powrocie i ma za zadanie nie dopuszczac do zbyt duzej roznicy pomiedzy temp. wychodzaca z pieca i powracajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts