Jarecki79 06.02.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 mendras o co Ci znowu chodzi?? Czego nie rozumiesz? W kotle miałowym paliwo ma być wilgotne, jak robisz ciasto to to jest błoto a nie wilgotne paliwo! (wilgotne, czyli o zawartości wilgoci max.20%, najlepiej 15%, czyli jak leży pod chmurką ale pod dachem to taka wilgoć w zupełności wystarcza, jak w piwnicy to raz na 2tygodnie na tą kupę miału wiadro wody. W kotle miałowym u siebie w domu palę już 14lat! Kocioł miałowy musi mieć zwilżone paliwo, zbyt suche powoduje tzw.strzały. Kocioł miałowy tzw. całodobowy paliwo ma być wilgotne, podajnik- paliwo ma być suche, trzeba je przetrzymywać w warunkach umożliwiających jego przeschnięcie.Tak ciężko to zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 mizernie sie czyta jak trafi sie kilku najmadrzejszych ... moze juz starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.02.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ostatnio zauwazylem, ze dostaje sie dym do zasobnika. Probowalem z ustawieniami, ale nadal to samo. Moze doradzi mi ktos co z tym fantem zrobic. Pozdrawiam. To zjawisko ma miejsce ,gdy dopuszczasz do zbyt niskiego poziomu opały w zasobniku.Mała warstwa węgla powoduje, że dym przeciska się do zasobnika.Zmień moment dosypywania opału czyli kiedy poziom jest wyższy, a dymu nie będzie. U mnie nawet w instrukcji pieca napisano/tak tak Panowie baba czyta instrukcje /,że to właśnie jest powodem dymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ostatnio zauwazylem, ze dostaje sie dym do zasobnika. Probowalem z ustawieniami, ale nadal to samo. Moze doradzi mi ktos co z tym fantem zrobic. Pozdrawiam. To zjawisko ma miejsce ,gdy dopuszczasz do zbyt niskiego poziomu opały w zasobniku.Mała warstwa węgla powoduje, że dym przeciska się do zasobnika.Zmień moment dosypywania opału czyli kiedy poziom jest wyższy, a dymu nie będzie. U mnie nawet w instrukcji pieca napisano/tak tak Panowie baba czyta instrukcje /,że to właśnie jest powodem dymienia. aby podczas dosypywania nie dymilo ja najzwyczajniej wciskam w kotle guzik STOP. zawsze zuzywam prawie wszystko i chociaz dzieki temu wiem na ile dni starcza mi podajnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.02.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Piotrulex ale tu chodzi o dymienie podczas pracy a nie w momencie dosypywania,nawet jeśli dasz stop to dym zgromadzony wcześniej w podajniku z wymienionego przeze mnie powodu i tak wylizie hahhaA co do określenia zużycia,zaznaczyłam sobie w podajniku miejsce do którego ma się obniżyć poziom bez dymienia...więc tez wiem na ile starcza mi określona dawka opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Piotrulex ale tu chodzi o dymienie podczas pracy a nie w momencie dosypywania,nawet jeśli dasz stop to dym zgromadzony wcześniej w podajniku z wymienionego przeze mnie powodu i tak wylizie hahha A co do określenia zużycia,zaznaczyłam sobie w podajniku miejsce do którego ma się obniżyć poziom bez dymienia...więc tez wiem na ile starcza mi określona dawka opału tak wlasnie zrozumialem kolege co o to sie pytal wiec odpwoiedzialem aby nie otwieral dekla, nie na zbyt dlugo. nawet jak zasypiesz do pelna podajnik i zostawisz go otwartego to i tak dym po jakims czasie bedziesz miala w calej kotlowni o dosypywaniu Ty napisalas wiec odpisalem ze moim zdaniem jest prostszy a moze i lepszy sposob. jak dekiel jest zamkniety to dym do niego nie wchodzi bo musialo by sie wytworzyc nadcisnienie. jak wylaczysz kociol (dmuchawe) a pozniej otworzysz nawet prawie zasobnik to dymu i tak nie bedzie wiec tak czy inaczej zadnego hahaha nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.02.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Masz rację,faktycznie przecież w zasobniku nie ma cugu hahha Tylko ja zauważyłam u siebie ten dym kiedy ,kiedy piec nie pracował/wiec bez różnicy czy był wyłączony czy nie/ i dlatego zerknęłam do instrukcji ,w temat "Sprawdź zanim wezwiesz fachowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 06.02.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 danutka.. otworzyłem butelkę Campo Viejo, Grianza 2003 (Rioja).. hiszpański temperament w bardzo zrównoważonej formie! Po przeczytaniu twojego ostatniego wejścia, nie mogłem się już powstrzymać.. miało być do niedzielnego pichcenia obiadu.. ale co tam! TWOJE ZDROWIE! TY JESTEŚ ŻYWYM DOWODEM, ŻE KOBIETY TO JEDNAK ZDECYDOWANIE INTELIGENCJĄ WYPRZEDZAJĄ FACETÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.02.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 danutka.. otworzyłem butelkę Campo Viejo, Grianza 2003 (Rioja).. hiszpański temperament w bardzo zrównoważonej formie! Po przeczytaniu twojego ostatniego wejścia, nie mogłem się już powstrzymać.. m: Napisałam coś głupiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 06.02.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Do Mendrasa: Wklejam kilka zdjęć mojej instalacji, co o niej myślisz (oprócz tego że jest brudno) ? [/img] [/img] [/img] [/img] Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgia37 06.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witajcie mam zamiar kupić piec na eko. Znalazłam w Castoramie TERMO-TECH Stąporków.Czy ktoś ma taki piec,jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamil 06.02.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dym pojawił sie niedawno, do tej pory bylo wszystko ok. Nie otwieram zasobnika, chyba ze dosypuje eco. Lecz wtedy mimo, wylaczonego pieca tez idzie dym. Co do paleniska to jest zar ustawiony powyzej retorty. Dzieki za szybka odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 06.02.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Panowie! ( Jarecki79,Mendras) może zamiast przekrzykiwac się, zbierzecie wspólne wiadomosci ( moim zdaniem w tym temacie w teorii i praktyce jestescie EXPERTAMI) i utworzycie wspólnie: PORADNIK UŻYTKOWNIKA PIECÓW Z PODAJNIKIEM SLIMAKOWYM NA EKO wklei sie potem gdzie nalezy i bedzie słuzył na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 07.02.2009 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 mamil, sprawdź tor spalin, bo u ciebie to charakterystyczne dla wzrostu ciśnienia w piecu. Nie wiem jaki masz piec i jak tam u ciebie z czyszczeniem, czy masz czopuch z regulacja ciągu, kiedy czyszczony komin, czy usuwasz po czyszczeniu komina opad w otworze rewizyjnym. W twoim piecu wzrosło nagle ciśnienie, więc wygląda, że powstała jakaś blokada ciągu spalin. W trakcie prawidłowej eksploatacji pieca, dym do zasobnika nie dostaje się, bo rura podajnika wypełniona jest dość ciasno zmielonym częściowo węglem i dociskanym przez węgiel zasobnika. Tu bierz przykład raczej z Danutki, kiedy uzupełniać zasobnik. Danutka , piłem za twój spryt i mądrość kobiecą. .. I ZA TWOJE OSIĄGI!.. U KRÓLOWEJ I NA FORUM. Pamiętasz jak było na początku ? Radek, nie wiem czego oczekujesz. Już opisałeś wcześniej, co tam masz w kotłowni. Te zdjęcia niczego więcej mi nie mówią. Co do sterownika, sorry nie chcę studiować wszystkich sterowników na rynku. Z tym zwróć się do Jareckiego, on jest instalatorem, więc je zna, myślę. Co do temperatury kotła, to tak jak już ci napisałem poprzednio, powinieneś na zaworze ograniczyć przepływ do c.o. Mniej zasilania z kotła do c.o a więcej do c.w.u. i wówczas temperatura c.w.u. taka jak c.o. i mała pętla histerezy 2. Najlepiej jednak obie pompy wpiąć na sztywno do gniazdka i tylko zmniejszać lub zwiększać moc palnika retorty, to najprościej, bo skoki temperatury na zewnątrz są wolne i nawet przy niezbyt szczelnym budynku nie mają gwałtownego przełożenia na temperaturę wnętrza. Takie sterowanie kotłownią jest najprostsze i najbardziej ekonomiczne, jak sadzę. Załóż na rury izolację. U mnie koszt włączonych na stałe pomp, plus podajnik i dmuchawa to 1,8zł/doba. jeanpascale, kupując kocioł dostajesz wystarczająco dobry podręcznik do niego. Wystarczy go przeczytać uważnie i mieć pod ręką w razie czego. Problem w tym, że nie każdemu chce się czytać instrukcje. Na forum pełno jest ekspertów. SKĄD WIESZ KTO NIM JEST? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 07.02.2009 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ja nie dla siebie ja dla innych tak uwazam bo czytam te i inne fora gdzie TY sie udzielasz,więc tak sadze. Nie bądz taki skromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Hejka!Ja myślę, że to tylko różnica charakterów. W gruncie rzeczy się zgadzamy. Forum to takie hobby. Generalnie chodzi mi o to, aby każdy mógł zadbać o swój produkt. Jak sami będziemy dbać, to nie ma lepszego fachowca dla własnego produktu. Do podajnika rady są proste, najważniejsze suchy opał, obserwacja i dobre dobranie nastaw, okresowo wyczyścić i problemu nie będzie. Znam kilka typów sterowań i jestem w stanie w tym zakresie pomóc. Mendras również udziela słusznych rad w sprawie nastaw sterowania. Jak dany producent kotła stosuje wysokiej jakości palniki uznanych producentów, to instrukcje obsługi palnika zawierają wszystko, łącznie z fotkami co uszczelnić, co wyczyścić i jak zmienić zawleczkę. Są też palniki do których wypuszczone zostały filmy dvd - np. obrotowy pancerpol typ ppsm.Dokumentacje produktów zawierają info na temat stosowanych opałów oraz ich suchości (podajniki) czy wilgotności (kotły miałowe, sterowane) w zależności od konstrukcji. Sadpal w ten czy inny sposób warto stosować, tylko z umiarem, co już było odnotowane. Sam za sprawą tych postów zmieniłem sposób dozowania sadpalu do podajnika i obecnie również łyżeczkę dzielę i zacząłem posypywać 2 razy dziennie na palnik, sposób dużo wygodniejszy (do prywatnego miałowego mam już wymieszany z większa ilością węgla łopatą) Z resztą za oknem piękna wiosna, chce się żyć! Panie i Panowie dzisiaj szklaneczka winka za Wasze zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 07.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Sadpal w ten czy inny sposób warto stosować, tylko z umiarem, co już było odnotowane. Sam za sprawą tych postów zmieniłem sposób dozowania sadpalu do podajnika i obecnie również łyżeczkę dzielę i zacząłem posypywać 2 razy dziennie na palnik, sposób dużo wygodniejszy ( A nie mówiłam??? Wyczyściłam dziś piec po 3 tygodniach stosowania Sadpalu i powiem tak.Ilość sadzy z tych tzw.dziurek jest taka sama,natomiast wyraźna różnica jest widoczna w samym kotle.Kiedy nie stosowałam już po tygodniu wisiały na ścianach farfocle,teraz po 3 tygodniach w zasadzie gdyby nie moja babska ciekawość,to nie czyściłabym jeszcze..ale mnie stan tych dziurek intrygował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Radek sterownik GECO to toporne w obsłudze urządzenie. Unikam go jak ognia. Tutaj dozowanie powietrza pewnie masz tylko w dmuchawie (raczej producenci kotłów nie zamawiają geco z regulacją mocy dmuchawy)Zatem dozowanie powietrza musisz dobrać ręcznie poprzez odpowiednie do Twojego ciągu komina domknięcie klapki na dmuchawie. Jak chcesz dobrze zaprogramować podawanie, spróbuj od zaleceń mendrasa albo wypróbuj inny sposób. O czegoś trzeba zacząć, spróbuj od czasu podawania sugerowanego przez mendrasa, zakładam, że podstawowe zasady naciskania guzików znasz. Ustal sobie jakąś jedną stałą wartość czasu podawania. Zacznijmy od 5sekund podawania (dobre dla procesu spalania, gorsze dla pracy silnika i kondensatora)Tego nie zmieniaj, dopalanie uzyskasz regulacją następnym parametrem.U1 5sekund podawanie - to ma być stałe!U2 20sekund jako początkowa przerwa w podawaniu węgla, jak będzie dopalać i będzie lekki kopczyk na ok.3-6cm to super. Jak przesypuje to wydłuż o 5sekund itd. Jak nie możesz dojść do zadanej i palenisko jest zapadnięte, to przerwę skracasz ponownie do 20sekund lub na 18, 15sekund itd. Teraz przedmuch:U3 to przerwa po osiągnieciu temp. zadanej. Po tym czasie następuje załączenie podajnika razem z dmuchawą dla podtrzymania żaru. Minimalna przerwa to 5minut, jak masz małe straty ciepła, to ustaw sobie ten parametr od ok.10minut. U3- 10minut (fabryczna nastawa producenta sterownika to 5sekund podawania i dmuchania, chyba,że producent Twojego kotła zmienił to w menu serwisowym)U4 to taki wybieg dmuchawy w przedmuchu, ma to lepiej rozpalić i dopalić dodany w przedmuchu opał. Zbyt mały czas i częsty przedmuch to przesypiesz kopczyk, zbyt duży czas przy rzadkim przedmuchu opuścisz palenisko do wnętrza. Jak został fabryczny czas długości podawania i dmuchania w przedmuchu 5sekund to parametr U4 dodaj tylko 5sekund, doświadczalnie możesz go później lekko wydłużyć. W takim układzie w przedmuchu paliwo będzie dokręcone razem z powietrzem przez 5sekund i osobno dmuchawa pracuje dodatkowe 5sekund. Bojler masz wiszący, zatem jak palisz na dom i grzejesz bojler to chyba lepiej będzie podłączyć obie pompy pod gniazdo C.O., temp. w bojlerze będzie bardziej wyrównana i stabilna. Bieg pompy bojlera ustaw na najniższy -1Latem możesz sobie przełączyć bojler pod gniazdo cwu, wtedy będzie to miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 danutka, też jestem z natury raczej wygodny. Dla podajnika spróbowałem dzielić tę łyżeczkę na 2razy i jest to o niebo wygodniejsze jak mieszanie z opałem. Przy miałowym sadpal mieszałem zawsze z większa ilością opału. Tak z ciekawości w jakiej cenie kupujecie w swoim regionie sadpal w opakowaniach 1kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 07.02.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Sadpal 1kg 9,70 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.