skarbek70 12.02.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam jestem tu nowy ale wtrącę o ustawieniach pieca. Mam Defro Komfort 15 z podajnikiem na ekogroszek dom 180 mk. Ustawienia pieca podawanie 8 sek przerwa w pod. 32 sek przedmuch co 30 min załącza się na 8 sek ( podawanie węgla oraz dmuchawa) zamontowany zawór 4drożny z siłownikiem automatycznym oraz sterownik pokojowy ustawiona temp w centrum domu 23 stC. Od 13 września do dnia dzisiejszego spaliłem 1,8 t węgla. Dodam,że poczyniałem próby palenia owsem i w stosunki 1:1 z groszkiem pali rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarbek70 12.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Jeszcze dodam,że sterownik reguluje tylko pompą CO Ustawiona temp. na piecu to 65 st przestoje sięgają nawet 40 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Jarecki - w zwykłych palnikach retortowych z powodzeniem spala sie pellet - tyle, że trzeba pamiętac o uciążliwości czyszczenia nagaru. Fakt - spala sie gorzej właśnie ze względu na standartowo stosowane płaskie palniki żeliwne. Ale palić spokojnie można. Dlatego też producenci maja taki swój mały kruczek np "paliwo podstawowe-pellet ; paliwo zastepcze ekogroszek" co oznacza że palnik jest dedytkowany do pelletu ale spali również (choć gorzej) ekogroszek (to też sam sprawdziłem). Co do powietrza - w zależności od sterownika, można to dość precyzyjnie wyregulować. Co do zabezpieczenia - a jakie zabezpieczenie uważasz za pełne? Z reguły przy wszelakich retortach i ślimakach jest to po prostu w razie przegrzania podajnika włączenie ślimaka do czasu ostudzenia owej rury lub z ograniczeniem czasowym(żeby wypchnąć żar). Swoja drogą ważne jest szczelne zamknięcie komory zasypowej paliwa. Jeśli ten warunek zostanie spełniony żar nie ma jak sie cofnąć za daleko, bo bez powietrza po prostu zgaśnie. Część producentów stosuje również "zalewajkę" ale uważam że przy wszelakich ślimakach to totalna porażka (a dlaczego, to radzę zapytać producenta, a właściwie tych co to testowali). I następna osoba się upiera,że w ślimaku można spalać pellet. To tak samo jak z autami z silnikiem diesla, wlejesz olej opałowy też pojedzie, wlejesz olej po frytkach też pojedzie, ale to nie oznacza,że na takim paliwie ma auto jeździć! Do pellet ma być inaczej ustawiane palenisko, czyli na płasko, tak wzrasta ryzyko zapłonu paliwa. Ślimak na ekogroszek nie ma separacji opału i dlatego nie powinno się w nim palić samym pellet. Oczywiście,że palniki na pellet są inaczej zabezpieczone. Jeden mechanizm pobiera paliwo (i tylko do tego służy) a osobny w palniku obrotowo separuje dawkę i ją spala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.02.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stawiam na sterowniki, w których w przedmuchu to ja decyduję, kiedy podaję. Jeżeli kocioł stoi ok.16minut to w sterowniku typu Tango czy Argon czy Titanic ustawiam w zależności od instalacji (aby nie przeciągało) dmuchnięcie co ok.5 max.10minut na 10sekund (ale bez paliwa!!!!) i wprowadzam dawkę paliwa dopiero co 3dmuchnięcie. A możesz podać jakieś ustawienia dla Tango Negro dla pieca z palnikiem Brucera ?? Wiem że każdy instalator ma swoje sprawdzone parametry .. Nastawy Tango Negro... Do brucera: PrA 5sekund PAu 18-28sekund w zależności od węgla i strat ciepła CdP 10sekund PPo 3cykl pracy dmuchawy (wówczas co 3raz dmucham i podaję przez 5sekund, bo PrA=5 plus sama praca dmuchawy z CdP 10sekund) Czyli pierwsze 2razy tylko dmucham przez 10sekund Coc 5-10minut w zależności od strat ciepła i szybkości spadku temp. kotła OFs ok.10 bieg, musisz dobrać doświadczalnie do swojego węgla, ogień ma mieć kolor intensywnie pomarańczowy. Ta moc dmuchawy odnosi się tylko do fazy grzania, czyli dochodzenia do temp. zadanej. bPo min o 1bieg niżej jak OFs, najczęściej o 2-3biegi niżej. To siła nadmuchu w trybie przedmuchu, tutaj musimy dmuchnąć łagodniej, tylko dla podtrzymania żaru, tak, aby nie dymiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 13.02.2009 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 dzięki Danutka, Mariusz, całkiem nieźle, dane tylko jak gdyby.. nie pasują ale to drobiazg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.02.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Nastawy Tango Negro... Do brucera: PrA 5sekund PAu 18-28sekund w zależności od węgla i strat ciepła CdP 10sekund PPo 3cykl pracy dmuchawy (wówczas co 3raz dmucham i podaję przez 5sekund, bo PrA=5 plus sama praca dmuchawy z CdP 10sekund) Czyli pierwsze 2razy tylko dmucham przez 10sekund Coc 5-10minut w zależności od strat ciepła i szybkości spadku temp. kotła OFs ok.10 bieg, musisz dobrać doświadczalnie do swojego węgla, ogień ma mieć kolor intensywnie pomarańczowy. Ta moc dmuchawy odnosi się tylko do fazy grzania, czyli dochodzenia do temp. zadanej. bPo min o 1bieg niżej jak OFs, najczęściej o 2-3biegi niżej. To siła nadmuchu w trybie przedmuchu, tutaj musimy dmuchnąć łagodniej, tylko dla podtrzymania żaru, tak, aby nie dymiło. Dziękuję Ci bardzo - ustawię i sprawdzę na Twoich ustawieniach - bo coś mocno mam rozchwiany teraz piec - potrafi mi bujać temperaturą po 10 stopni - mimo że jest zainstalowany zawór czterodrogowy - no fakt dom jest świeży i ciągle w stanie wykończenia . Instalator który uruchamiał piec ustawił PRA na 15 a PAU na 45 - efekt kupa spieków,wysoki kopczyk i wir w zbiorniku .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.02.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 I następna osoba się upiera,że w ślimaku można spalać pellet. To tak samo jak z autami z silnikiem diesla, wlejesz olej opałowy też pojedzie, wlejesz olej po frytkach też pojedzie, ale to nie oznacza,że na takim paliwie ma auto jeździć! stare pojedzie, nowe nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ostatnio zwróciłem uwagę, że komin murowany z cegieł jest niezłym grzejnikiem przy piecu na ekogroszek. Kiedyś zastanawiałem sie nad systemowym i teraz cieszę się, że mam murowany. Wszystkim planującym ogrzewanie ekogroszkiem taki polecam, bo po pierwsze łatwiej go zakończyć klinkierem na dachu bez obawy, że klinkier jest ciężki, a po drugie nieźle grzeje, bo nie jest izolowany wełną jak systemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.02.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ostatnio zwróciłem uwagę, że komin murowany z cegieł jest niezłym grzejnikiem przy piecu na ekogroszek. Zastanawiałem się nad grzejnikiem na klatce schodowej, ale dobrze, że go nie dałem, bo na jednej z jej ścian jest ciepły komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.02.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Wszystkim planującym ogrzewanie ekogroszkiem taki polecam, bo po pierwsze łatwiej go zakończyć klinkierem na dachu bez obawy, że klinkier jest ciężki, a po drugie nieźle grzeje, bo nie jest izolowany wełną jak systemowy. Po pierwsze czy murowany, czy systemowy - nie ma znaczenia. Możesz murować i dać do środka systemową rurę z ociepleniem. Wielu tak robi. Po drugie izoluje się po to, żeby nie wychładzać spalin, bo wtedy tworzy się kondensat, co korzystne nie jest. Tak więc nie wiem, czy to faktycznie dobre i godne polecenia rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.02.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Po drugie izoluje się po to, żeby nie wychładzać spalin, bo wtedy tworzy się kondensat, co korzystne nie jest. No niby tak, ale w domu ocieplać nie trzeba, bo kanał otacza naturalne ciepło pomieszczeń. Problem dotyczy górnej części komina (nieocieplony strych i nad dachem). Tak więc delikatne ciepełko z kanału dymowego w domu to dodatkowe kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 20.02.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ostatnio zwróciłem uwagę, że komin murowany z cegieł jest niezłym grzejnikiem przy piecu na ekogroszek. Zastanawiałem się nad grzejnikiem na klatce schodowej, ale dobrze, że go nie dałem, bo na jednej z jej ścian jest ciepły komin To trzeba nabyć piec z jak najdłuższą drogą spalin, a nie żeby grzał komin. U mnie komin zimny, a na czopuchu to rękę można położyć. A wtedy się dziwić że piec zużywa 30kg na dobę skoro grzeje komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.02.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ... się dziwić że piec zużywa 30kg na dobę skoro grzeje komin. U mnie 10/15 kg, ale przy 16 st C Temat tu wałkowany, wiadomo, że czopuch nie może być gorący. Czasem jak się za dużo miarkownik ciągu otworzy, to robi się z komina piec... Ale wtedy odbieramy trochę tego marnowanego ciepła przez ścianę. Tylko o tu chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 20.02.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ... się dziwić że piec zużywa 30kg na dobę skoro grzeje komin. U mnie 10/15 kg, ale przy 16 st C Temat tu wałkowany, wiadomo, że czopuch nie może być gorący. Czasem jak się za dużo miarkownik ciągu otworzy, to robi się z komina piec... Ale wtedy odbieramy trochę tego marnowanego ciepła przez ścianę. Tylko o tu chodziło... Nie chciałem obrazic Tak nawiasem ten miarownik ciągu to chodzi o tzw "szyber", ja tego wogóle nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Tak nawiasem ten miarownik ciągu to chodzi o tzw "szyber", ja tego wogóle nie mam Szyber. Może dają właśnie w tych mniejszych kotłach, które mają zbyt krótką drogę spalin. Bo nie wyobrażam sobie go nie mieć. Czopuch wtedy jest nie do dotknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 20.02.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Tak nawiasem ten miarownik ciągu to chodzi o tzw "szyber", ja tego wogóle nie mam Szyber. Może dają właśnie w tych mniejszych kotłach, które mają zbyt krótką drogę spalin. Bo nie wyobrażam sobie go nie mieć. Czopuch wtedy jest nie do dotknięcia Nooo 19KW chyba nie zalicza sie do wielkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Hmm ja mam piec 18 kW ENKA i nie ma szybra. Czopuch osiąga około 60 stopni, więc dotknąć go można, ale raczej na krótko Czy powinienem zamontować szyber ? Leszko - spaliny mają być zimne tzn. ile stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 21.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 chyba daja tez do duzych 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 21.02.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Hmm ja mam piec 18 kW ENKA i nie ma szybra. Czopuch osiąga około 60 stopni, więc dotknąć go można, ale raczej na krótko Czy powinienem zamontować szyber ? Leszko - spaliny mają być zimne tzn. ile stopni ? Chodzi o to, im chłodniejszy czopuch tym lepszy piec, to znaczy że jest długa droga spalin i nie grzeje niepotrzebnie komina, a skoro grzeje komin to znaczy straty w opale. Z tym szyberkiem mogą być różne zdania, osobiście to bym nie montował ze względów bezpieczeństwa, bo tam nie ma swobodneho ciągu tylko wentylator jakby wciska na siłę, a jak będzie za mocno przymknięty nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Wydaje mi się, że temperatura czopucha około 60 stopni przy nastawionej temperaturze na piecu 55 stopni to bardzo dobry wynik, bo przecież spaliny muszą być cieplejsze od pieca z którego wylatują - inaczej by go wychładzały zamiast rozgrzewać. Czy dobrze kombinuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.