Gość 05.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 witamMoze ktos wie, co jest korzystniejsze:spadek, darowizna, a moze jeszcze cos innego? Ciocia z wujkiem chca mi przepisac dzialke, ale jest to dzialka w ladnej okolicy o duzej wartosci i samego podatku zaplace duzo. Czy mozna cos pokombinowac, zeby zaplacic jak najmniej?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.10.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Najtańsza sprawa to testament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.10.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 no i pozostaje kwestia uśmiercenia wujostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 dzieki - testament tez mi wystarczy, nie musze ich usmiercac, byle przepisali na mnie - moze byc kieeeeeeeeedys tam.No i zeby stac mnie bylo na przyjecie tego prezentu. Bo podobno podatek od darowizny jest 10%, a to byloby ok. 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 07.10.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 najtaniej wyjdzie ci sprzedaż działki bo podatek 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Zeby sprzedac, trzeba byc wlascicielem. A zeby zostac wlascicielem, trzeba miec na to kase.Rzeczywiscie testament jest rozwiazeniem, ale nie do konca pewnym, bo w kazdej chwili moga go zmienic, a darowizna np. jest nieodwolalna, wiec chyba wolalabym dostac teraz z mozliwoscia dysponowania nia kiedys tam. Tylko jak zminimalizowac koszty??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 10.10.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Almastar dobrze ci radzi. Chodzi o to aby wujostwo sporzadzili z toba akt sprzedazy. Podatek od czynnosci cywilnoprawnych przy aktach kupna/sprzedazy wynosi 2 % + koszty notarialne. Zwykle placi kupujący czyli w tym przypadku Ty. I wowczas dzialka jest napewno Twoja. Ale nie wiadomo czy wijostwo zechce taka formę, bo w zasadzie mozesz wtedy zrobic z dzialka wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Dzieki, myslalam, ze to ja mialam sprzedac te dzialke, ktorej jeszcze nie mam sorry. Mam nadzieje, ze nie beda sie niczego bali, ze maja do mnie zaufanie, a poza tym mozna w akcie notarialnym zastrzec dozywocie czy cos takiego.Mam nadzieje, ze sie zgodza, chociaz jest to temat troche drazliwy, ale sami zaczeli, wiec sie bardzo ciesze.Jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszszczecin 14.10.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Witam! Oczywiście,że sprzedaż (fikcyjna) jest najtańszą formą pozyskania działki, ale wcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszszczecin 14.10.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 ciąg dalszy... ...ale wcześniej zastanów się, czy twoje zarobki wystarczą (teoretycznie) na jej kupno. Prędzej czy później dostaniesz wezwanie do urzędu skarbowego (nawet po 4 latach) i trzeba będzie udowodnić, że miało się na tę działkę fundusze. W przeciwnym razie przysolą ci 75% podatek od dochodów z nieujawnionych źródeł.Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 15.10.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 niech kupi działkę za mniejszą kwotę (sporo mniejszą) i najwyżej podatek zapłaci od kwoty na jaką wyceni jej US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.10.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Witam W pełni zgadzam się z przedmówcą,jest to najlepsze rozwiązanie, właśnie jestem na ostatniej prostej w sprawie o spadek, istna makabra,biurokracja i papierologia zajęła mi 8 miesięcy ,dodam że wszystko było załatwiane bez problemów , jeden spadkobierca ,bez zachówku itp. Ponieważ moja żona była w 2 stopniu pokrewieństwa , a mieszkanie wycenili na 90 tys. zapłaciliśmy 12% podatku ok. 10tys. zł WNIOSEK;jeżeli jest taka możliwość to , załatw to inaczej bo spadek jest chyba obecnie najdroższym sposobem nabycia nieruchomości.... pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts