Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODWIESZANE SUFITY - jakie, gdzie, ile???

arasan

Recommended Posts

Witam,

niedługo odbieramy mieszkanko :D

I planujemy podwieszane sufity.

I moja prośba jest taka, że bardzo proszę o ewentualne doradzenie gdzie najlepiej (w jakich pomieszczeniach) i jak (chodzi mi o wzór: czy całość, czy też jakieś łuki, czy paski, czy...) najlepiej montować podwieszane sufity.

Ile to może kosztować i ewentualnie gdzie można w Lublinie takie sufity podwieszane zrobić.

Bardzo byłabym wdzięczna za jakieś sugestie czy informacje, czy też fotki.

Pozdrawiam serdecznie.

Trudno doradzić będzie gdy nie ma rzutów pomieszczeń. Ja mam sufity podwieszane w łazienkach i w kuchni półotwartej na salon i nad oknami balkonowymi. Sufit podwieszany posłużył mi do zawieszenia oświetlenia halogenowego, ładnego podświetlenia dużych zasłon na balkononych oknach, wydzielenia pomieszczenia (kuchni z salonu), a nawet do zlikwidowania rury od okapu i dziury pomiędzy szafkami górnymi a sufitem (nie muszę tam nic ścierać).

Należy pamiętać, że zrobienie sufitów podwieszanych w łazienkach może skutkować utrudnieniem w zawieszeniu na suficie np. suszarki.

Dziękuję za odpowiedź.

Ja również kuchnię będę miała łączoną z salonem, tylko, że my planujemy pomiędzy duże rozsuwane drzwi i wtedy ewentualnie nad nimi w salonie podwieszany sufit z halogenami w kaształcie półkuli (chodzi mi o taki kształt "D")

monig może masz jakieś fotki Twoich sufitów podwieszanych, to chętnie bym obejrzała to może coś bym ściągnęła :wink:

Z tymi zdjęciami to do zimy będzie problem bo nie mam jeszcze Internetu a korzystam z nie swojego komputera.

Oczywiście też nie robiłabym sufitu podwieszanego w pokojach no może jakąś część w salonie. Moje sufity podwieszane są mało widoczne (jedynie trochę obniżają sufit) bo przylegają bezpośrednio do sufitu, gdy u innych są zawieszone kilka centymetrów pod sufitem - z brzegu widać, że jest luz pomiedzy sufitem a sufitem.

Sądzę, że najlepiej ustalić gdzie zrobić sufit podwieszany razem z projektem elektryki - bo wtedy wiadomo jakie części pomieszczęń dobrze byłoby oświetlić punktowo np. halogenami. Sama jestem zwolennikiem prostych form bez udziwnień i mam tylko tam taki sufit gdzie rzeczywiście jest potrzebny i lepiej będzie niż oświetlenie w innej formie (choć to kosztowne w eksploatacji). W opisie domów forumowiczów znajdziesz także przykładowe sufity podwieszane.

Nie zgadzam się z Moniś.

Są sufity podwieszane tandetne i nie tandetne - wszystko zależy od wykonania.

Halogeny umieszcza sie w takich sufitach i nie słuszałam aby to było passe. Trudno wymagać aby wnętrza były wyłącznie urządzane topowo.

Jeśli będę miała zdjęcia swoich sufitów podwieszanych to może zmienisz zdanie?