Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Fachowców od CO.

Tomik_B

Recommended Posts

Moja instalacja CO, to podłogówka 7 pętli + grzejniki 11 szt. + drabinka w łazience. Zasilana jest kotłem EcoTec 196 ze sterownikiem pogodowym VRC 410S. Podłogówkę obsługuje zawór RTL i dodatkowa pompa cyrkulacyjna.

Zastanawiam się jak sterować załączaniem cyrkulacji w podłodze.

Chodzi mi o to, że programując przedziały czasowe dla ogrzewania, w chwili obecnej muszę ręcznie włączać i wyłączać pompkę cyrkulacyjną. Praktycznie, gdy jestem po za domem, powinna chodzić cały czas.

Po lekturze Forum wiem, że lepszym rozwiązaniem, byłby sterownik VRC 420 obsługujący dwa obiegi, oraz zawór trójdrożny i sprzęgło hydrauliczne. Niestety na razie finanse nie pozwalają na taki luksus. :wink:

W związku z tym chciałbym wprowadzić pewne, mniej kosztowne, modyfikacje.

Pomysł nr 1.

Na rurę zasilającą układ CO zakładam termostat, który przy wzroście temperatury wody do np. 25 stopni załącza pompę cyrkulacyjną podłogówki. Po wyłączeniu się pieca i spadku temperatury poniżej zadanej wartości termostat wyłącza cyrkulację.

Pomysł nr 2.

Rozwiązanie jak wyżej, ale wzbogacone o układ powodujący to, że po spadku temperatury poniżej zadanej wartości wyłączenie cyrkulacji następuje z opóźnieniem np. 5 min. Chyba, że wcześniej temperatura na zasilaniu znowu wzrośnie.

Co sądzicie o takich wynalazkach? :wink:

Proszę o opinie.

Lepsze propozycje mile widziane. :)

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak nie ma kasy, to ja bym dał prosty, programowany sterownik czasowy [program tygodniowy], załączający pompkę cyrkulacyjną w okresach kiedy podłogówka ma grzać.

Może to być np. sterownik używany do pompek cyrkulacyjnych cwu - ja mam Auraton 100 - kosztuje ok. 50 zł.

Dlatego proponuję cyrkulację przez cały czas gdy kocioł grzeje, bo inaczej nie ma on szansy oddania ciepła do wody w podłogówce .....

hej - Krzysiek

PS jak rozumiem pomka cyrkulacyjna do podłogówki jest zewnętrzna, a nie ta wewnętrzna w kotle ?

Jak nie ma kasy, to ja bym dał prosty, programowany sterownik czasowy [program tygodniowy], załączający pompkę cyrkulacyjną w okresach kiedy podłogówka ma grzać.

Może to być np. sterownik używany do pompek cyrkulacyjnych cwu - ja mam Auraton 100 - kosztuje ok. 50 zł.

Dlatego proponuję cyrkulację przez cały czas gdy kocioł grzeje, bo inaczej nie ma on szansy oddania ciepła do wody w podłogówce .....

hej - Krzysiek

PS jak rozumiem pomka cyrkulacyjna do podłogówki jest zewnętrzna, a nie ta wewnętrzna w kotle ?

Dzięki Krzysiek za zainteresowanie. :D

Pompka oczywiście jest zewnętrzna. Inaczej, nie byłoby problemu.

Rozwiązanie z programatorem tygodniowym nie uwzględnia przypadków, gdy na zewnątrz jest na tyle ciepło, że piec wcale się nie włącza. Jest jeszcze kominek, który też będzie wpływał na pracę CO.

Co do kasy, to rozwiązania nad którymi się zastanawiam mogą mnie kosztować kilka piw dla Teścia. 8) :wink: :lol:

Moja instalacja CO, to podłogówka 7 pętli + grzejniki 11 szt. + drabinka w łazience. Zasilana jest kotłem EcoTec 196 ze sterownikiem pogodowym VRC 410S. Podłogówkę obsługuje zawór RTL i dodatkowa pompa cyrkulacyjna.

Zastanawiam się jak sterować załączaniem cyrkulacji w podłodze.

Chodzi mi o to, że programując przedziały czasowe dla ogrzewania, w chwili obecnej muszę ręcznie włączać i wyłączać pompkę cyrkulacyjną. Praktycznie, gdy jestem po za domem, powinna chodzić cały czas.

Po lekturze Forum wiem, że lepszym rozwiązaniem, byłby sterownik VRC 420 obsługujący dwa obiegi, oraz zawór trójdrożny i sprzęgło hydrauliczne. Niestety na razie finanse nie pozwalają na taki luksus. :wink:

W związku z tym chciałbym wprowadzić pewne, mniej kosztowne, modyfikacje.

Pomysł nr 1.

Na rurę zasilającą układ CO zakładam termostat, który przy wzroście temperatury wody do np. 25 stopni załącza pompę cyrkulacyjną podłogówki. Po wyłączeniu się pieca i spadku temperatury poniżej zadanej wartości termostat wyłącza cyrkulację.

Pomysł nr 2.

Rozwiązanie jak wyżej, ale wzbogacone o układ powodujący to, że po spadku temperatury poniżej zadanej wartości wyłączenie cyrkulacji następuje z opóźnieniem np. 5 min. Chyba, że wcześniej temperatura na zasilaniu znowu wzrośnie.

Co sądzicie o takich wynalazkach? :wink:

Proszę o opinie.

Lepsze propozycje mile widziane. :)

cyrkulacja niesterowana potrafi nawet zjesć 50 zł miesięcznie (sprawdzone)

A dlaczego nie można po prostu podłączyć drugą pompę równolegle z pierwszą kotłową? Nie wiem jak jest rozwiązane sterowanie pompą w ecoTECu, jeżeli jest podejrzenie o przekroczenie dopuszczalnego obciążenia przy pobieraniu prądu przez dwie pompy równocześnie to zastosuj jakiś stycznik i poprzez niego zasilaj drugą pompę.

A dlaczego nie można po prostu podłączyć drugą pompę równolegle z pierwszą kotłową? Nie wiem jak jest rozwiązane sterowanie pompą w ecoTECu, jeżeli jest podejrzenie o przekroczenie dopuszczalnego obciążenia przy pobieraniu prądu przez dwie pompy równocześnie to zastosuj jakiś stycznik i poprzez niego zasilaj drugą pompę.

Ciekawy pomysł.

Tylko, czy takie dłubanie w piecu nie wpłynie na utratę gwarancji? :roll:

tomik

1 kupujesz moduł wielofunkcyjny (nr kat. 306253) 237,90zł br katalog - masz możliwośc ustawiania przedziałów czasowych tak jak w przypadku ogrzewania

2 do powyrzszego dokupujesz sterownik termostatyczny do pompy cyrkulacyjnej np DK system cena około 110zł i masz możliwośc ustawieia (włączenia lub wyłączenia0 pompy jeżeli woda cyrkulacyjna zacznie wracać ciepła do zasobnika

lub

kupujesz zegar programujący dobowy w markecie za 20zł lub elektroniczna za 60zł

+

sterownik dk system

1 droższe (wykonanie przez servis)

2 tańsze sam

wybór należy do ciebie

rafał

tomik

1 kupujesz moduł wielofunkcyjny (nr kat. 306253) 237,90zł br katalog - masz możliwośc ustawiania przedziałów czasowych tak jak w przypadku ogrzewania

2 do powyrzszego dokupujesz sterownik termostatyczny do pompy cyrkulacyjnej np DK system cena około 110zł i masz możliwośc ustawieia (włączenia lub wyłączenia0 pompy jeżeli woda cyrkulacyjna zacznie wracać ciepła do zasobnika

lub

kupujesz zegar programujący dobowy w markecie za 20zł lub elektroniczna za 60zł

+

sterownik dk system

1 droższe (wykonanie przez servis)

2 tańsze sam

wybór należy do ciebie

rafał

Dzięki Rafał za odpowiedź. Cyrkulację CW zamierzam rozwiązać programatorem czasowym z Castoramy. 8)

Moje pytanie dotyczy cyrkulacji w podłogówce.

Co Ty na to?

niejestem fachowcem , ale zawory RTL stosuje do maleych podłogowek wlasnie zeby uniknąć dodadtkowych sterowan, do 12 mkw, a przy takim systemie jak u Ciebie to raczej jakies zawory cztero czy trojdrogowe i normale sterowanie , Ale tak czytalem w Muratozre , a specem niejestem

Teraz, to o tym wiem, ale na etapie instalacji byłem zielony w temacie CO. Obecnie cierpię na chroniczny brak kasy, stąd kombinacje.