Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Fachowców od CO.

Tomik_B

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Poproszę fachowców o komentarze do mojego postu :)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=954613&highlight=#954613

dobre i tanie rozwiązanie sterowania no chyba ze ktoś ma więcej kasiurki to mozna to zrobić profesjonal z pełnym komfortem

To już wiem. Poproszę o odpowiedzi na zawarte tam wątpliwości :)

w odpowiedzi na główny wątek proponuję natępujące rozwiązanie

Firma LFP Leszno (producent pomp) produkuje sterownik SP 2000 C http://www.lfp.pl/pl/pdf/nowosci/2.pdf który włącza pompę od podłogówki gdy temperatura zasilania wzrośnie powyżej zadanej warości (regulacja od 25 do 55stopni) oraz wyłączy pompę gdy temperatura spadnie poniżej tej wartości. Posiada czujnik przylgowy który zakłada sie na rurę. W praktyce sterownik uruchamia pompę w kilkanaście sekund po uruchomieniu kotła i wyłącza aż woda dochodząca z kotła będzie chłodna. Urządzenie ma wbudowany układ który latem uruchamia pompę na chwilę raz na 2 tygodnie.

Kosztuje około 132zł brutto. Mam takie urządzenie i działa bez zarzutu.

Montaż jest banalnie prosty i nie potrzeba nic kombinować.

w odpowiedzi na główny wątek proponuję natępujące rozwiązanie

Firma LFP Leszno (producent pomp) produkuje sterownik SP 2000 C http://www.lfp.pl/pl/pdf/nowosci/2.pdf który włącza pompę od podłogówki gdy temperatura zasilania wzrośnie powyżej zadanej warości (regulacja od 25 do 55stopni) oraz wyłączy pompę gdy temperatura spadnie poniżej tej wartości. Posiada czujnik przylgowy który zakłada sie na rurę. W praktyce sterownik uruchamia pompę w kilkanaście sekund po uruchomieniu kotła i wyłącza aż woda dochodząca z kotła będzie chłodna. Urządzenie ma wbudowany układ który latem uruchamia pompę na chwilę raz na 2 tygodnie.

Kosztuje około 132zł brutto. Mam takie urządzenie i działa bez zarzutu.

Montaż jest banalnie prosty i nie potrzeba nic kombinować.

Informacja, trochę spóźniona. :(

Może, przyda się na przyszłość. :D

Mam już rozwiązany problem sterowania. Opis w jednym z poprzednich postów. Praktycznie działa tak samo jak ten sterownik z LFP. Jedynie nie ma funkcji ANTY STOP, ale i koszt inny (0 zł). :wink:

Qrcze Tomi_3miasto - to taka pompka pewnie by sie tez nadała do sterowania cyrkulacją CWU (ew. z dodatkowym sterownikiem czasowym - ni e trzeba by bylo termostatu przylgowego dodatkowo) ?

Krzysiek

Pewnie i by się dało, ale chyba nie byłoby to efektywne.

Jest wersja na pompę od cyrkulacji ale nie wiem jak dokładnie to działa, bo jeśli jeśli czujnik jest blisko pieca to może on uważać że temp. wody jest OK, ale w odległych punktach domu woda może już być zchłodzona

Ja problem cyrkulacji mam tak rozwiązany, iż system alarmowy Satel CA64 ma możliwość włączania innych urządzeń o zadanej porze (moze to robić kilkadziesiat razy na dobę), pompkę od cyrkulacji podłączyłem za pomocą przekaźnika z centralą alarmową i zaprogramowałem tak aby w określonych godzinach (rano i wieczorem) co 20 minut uruchamiała na 3-4 minuty pompkę od cyrkulacji. Działa bez zarzutu, ciepłą wodę mam w kranie po 2-3 sekundach, gdy pompa nie chodzi to po 30 sek.